HABERLER>DÜNYADAN
8 Ekim 2009 Perşembe - 00:00

İlerleme raporunun içeriği belli oldu

Avrupa Komisyonunca 14 Ekim’’de açıklanacak İlerleme Raporu’’nun içeriği belli oldu. ’“Kürt açılımı’”na ve Türk-Ermeni mutabakatına destek verilen raporda yargı reform gereğine vurgu yapılıyor.’

İlerleme raporunun içeriği belli oldu

Avrupa Komisyonunca 14 Ekim’’de açıklanacak İlerleme Raporu’’nun içeriği belli oldu. ’“Kürt açılımı’”na ve Türk-Ermeni mutabakatına destek verilen raporda yargı reform gereğine vurgu yapılıyor.’
 
BRÜKSEL ’– Avrupa Komisyonunca 14 Ekim’’de açıklanacak Türkiye İlerleme Raporu’’nun içeriği belli oldu. ’“Kürt açılımı’”na ve Türk-Ermeni mutabakatına destek verilen raporda yargı reform gereğine vurgu yapılıyor.
 
Ruhban Okulu’’nun ve limanların Rumlara açılmadığına dikkat çekildiği raporda Doğan Yayın’’a verilen cezaya geniş yer veriliyor ve ifade özgürlüğü ile bağlantı kuruluyor.
 
ABHaber, 14 Ekim’’de açıklanacak olan İlerleme Raporu’’nun içeriğini incelediğini belirterek ’“Rapora ilk bakıldığında genel olarak yapıcı ve pozitif bir dille yazıldığı görülüyor. Komisyon kaynakları raporun daha da sert olabileceğini ancak AB’’deki bazı birlik üyelerinin Türkiye karşıtlığı sonucunda raporda kullanılan dili sertleştirmediklerini belirttiler’” diye yazdı.
 
Raporun dikkat çeken diğer bir konunun ise, Kıbrıs sorunuyla ilgili Türkiye’’nin limanlarını Rum gemilerine açmaması AB-Türkiye müzakere sürecinin karıştırılmaması oldugu belirtilen haberde, ’“Raporda Kıbrıs konusunda bir tespit yapılıyor ancak müzakerelerin kesilmesi gibi bir ifade yok’” denilirken ABHaber’’e bilgi veren Komisyon kaynaklarının da, Kıbrıs’’ta sürdürülen müzakerelere olumsuz bir sinyal göndermek istemediklerini ifade ettikleri kaydedildi.
 
Refomların istenilen düzeyde olmaması ve yavaşladığının altının çizildiği raporda ayrıca Türkiye’’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuna gönderme yapıldığı belirtildiği haberde ’“Avrupa Komisyonu kaynakları, taslak raporun daha da sertleştirilmesi için Komisyon'daki Kıbrıslı Rum, Yunan ve Fransız bürokratlardan baskı geldiğini de ifade ettiler’” denildi.
 
RAPORUN ÖNEMLİ UNSURLARI
’• Türkiye Ermenistan arasındaki yakınlaşma ve taraflar arasında imzalanacak protokolün önemine dikkat çekiliyor. İki ülke arasında sınırların açılması ve ilişkilerin normalleştirilmesinin bölgenin istikrarına katkı sağlayacağı vurgulanıyor.
 
’• Demokratik (Kürt) açılım çerçevesinde yapılacak açılımlara destek veriliyor. Azınlıkların durumunun iyileştirilmesi isteniyor. Bu alanda somut adımlar atılmasının gerekliliği üzerinde duruluyor.
 
’• Yargı reformununa ihtiyaç olduğuna işaret ediliyor. Yargı bağımsızlığı, savcılar ve hakimlerin daha bağımsız olmasına vurgu yapılıyor.
 
’• Sivil asker ilişkilerinin AB normlarına çekilmesi isteniyor. Bu bağlamda Askerlere sivil yargı yolunun açılması olumlu bulunuyor. Askerin siyasete etkisinin azaltılmasının önemine vurgu yapılıyor.
 
’• Türkiye’’nin Avrupa’’ya güvenli enerji transferi noktasında çok önemli bir rol oynadığı belirtiliyor ve Nabucco’’nun AB için önemine işaret ediliyor.
 
’• Türkiye'nin son dönemde izlediği dış politika ( çevre ülkelerle sıfır sorun) ve başlattığı insiyatifiler raporda yer alıyor. Ve Türkiye’’nin barışa yönelik izlediği arabuluculuk (Suriye-İsrail-Irak-Suriye) olumlu bulunuyor.
 
’• Azınlıkların ana dilde yayın ve öğrenim hakkı TRT Şeş ve Ermeni radyolarının yayın yapması olumlu değerlendiriliyor.
 
’• Din özgürlüğü ile ilgili sorunlara işaret ediliyor. Din özgürlüğünün sağlanması için gerekli adımların atılması isteniyor.
 
’• Kaçak göç ile mücadele de rapora yer alıyor. Türkiye’’nin kaçak göçte transit bir ülke olduğu kaçak göçün bu ülkeden kaynaklanmadığı ve bu konuda ’“ kurban’” olduğu belirtiliyor.
 
’• Türkiye'de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transeksüellere haklarının verilmesi çağrısında bulunuluyor.
 
’• İşkenceyle mücadele polisin etkisiz kaldığı, daha iyi mücadele edilmesi isteniyor.
 
’• Basın ve düşünce özgürlüğünün tesis edilmesi bu anlamda Doğan grubuna verilen ceza raporda geniş bir şekilde işleniyor. Doğan grubuna verilen ceza ile basın özgürlüğü hakkında bir bağlantı kuruluyor.
 
’• Heybeliada Ruhban Okulu’’nun açılmaması, Fener Rum Patriği’’nin ekümenik sıfatını kullanmasına izin verilmemesi konusu raporda yer alıyor.
 
’• Siyasi partiler yasası ve seçim kanununun halen çıkartılmamış olmasına dikkat çekiliyor.
 
’• Ergenekon davasına da raporda yer alıyor. Ergenekon sürecine geniş yer verilen raporda davanın sürdüğüne işaret ediliyor. Ergenekon davasına AB destek veriyor.
 
’• Türkiye’’nin Rum gemilerine limanlarını açmadığını belirtiliyor. Ve Türkiye’’den limanları açması isteniyor.
 
’• Kadın hakları konusuna da raporda geniş yer veriliyor. TBMM’’deki kurulan kadın erkek eşitliği komisyonu da raporda yer alıyor
 
’• Sendikal haklar ile ilgili yasasının çıkarılması isteniyor.
 
’• Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunlarının gözden geçirilmesi talep ediliyor.
 
’• Aile içi şiddet, töre cinayetleri ile erken ve zorla yapılan evliliklerin hala ciddi sorun teşkil ettiği belirtiliyor.
 
’• Yolsuzlukla mücadele daha etkin olunması ve yasal boşluklarının doldurulması isteniyor.
 
’• Ekonomik olarak performans iyi bulunuyor. Türk Bankacılık sektörünün (olumlu) performansının altı çiziliyor. Ekonomide hükümetin performansı nispeten iyi bulunuluyor.(ANKA) 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir köfte sekreteri işinden etti
Patronuna ait bir köfteyi izin almadan yiyen sekreter 34 yıldır çalıştığı ...
Fransa'yı karıştıran bakan
Sarkozy'nin kültür bakanı 'erkek çocuklara olan ilgisini' ...
Çin çevrimiçi oyunları da yasakladı
Çin Basın İzleme Ajansı, deniz aşırı 45 ülkeden yayın yapan internet ...
 
Her 4 kişiden 1'i Müslüman
Amerika'daki bir kuruluşunun yaptığı araştırmanın sonuçları, dünyadaki ...
Türkiye'ye füze kalkanı daveti
ABD Dışişleri Bakanlığının Silahlanmanın Kontrolü ve Uluslararası ...
'Sarkisyan sözünü yerine getirmedi'
Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk bugünkü yazısında, ...
 
Taliban Hint elçiliğine saldırdı
Afganistan'daki Hindistan büyükelçiliğine düzenlenen intihar saldırısında ...
Pasifik beşik gibi sallanıyor
Dün üç şiddetli depremle sarsılan Pasifik ülkesi Vanuatu'da 7,0 ...
Afganistan'daki ABD askerleri bunalımda
Afganistan'daki ABD askerleri neden bu ülkede olduklarını sorguluyor. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva