HABERLER>DÜNYADAN
17 Aralık 2009 Perşembe - 00:00

İklim anlaşmasına ’“Çin Seddi’”

Çin, iklim zirvesinde küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının atmosfere bırakılmasını sınırlandıran önlemleri öngören anlaşmaya ulaşılmasını mümkün görmediğini açıkladı.’

İklim anlaşmasına ’“Çin Seddi’”

Çin, iklim zirvesinde küresel ısınmaya yol açan sera gazlarının atmosfere bırakılmasını sınırlandıran önlemleri öngören anlaşmaya ulaşılmasını mümkün görmediğini açıkladı.’
 
KOPENHAG - Reuters'a bilgi veren kaynaklara göre Çin heyeti Kopenhag'daki müzakerelerde diğer heyetlere, anlaşmaya varma olasılığının bulunmadığını bildirdi.
 
Atmosfere en fazla sera gazı bırakan ülkeler arasında yer almasından ötürü Çin, anlaşmaya varılabilmesi için kilit öneme sahip ülkeler arasında bulunuyor. Çin, zirve sonunda anlaşma yerine, "bir tür kısa, siyasal deklarasyon yayımlanmasını" önerdi. Kaynaklar, önerilen bildiri ile ilgili ayrıntı vermedi. Çin, konferans başkanı Danimarka'ya dün gece, zirvede ''gelişmekte olan ülkeler'' grubunda yer aldığını bildirdi.
 
Zengin ülkelerin sera gazı salımının sınırlandırması konusunda daha fazla taahhüdün altına girmeleri beklentisindeki gelişmekte olan ülkeler grubunun, dünkü teknik görüşmelere katılmaması nedeniyle zirve öncesi düzenlenen konferansın çalışmaları neredeyse durma noktasına geldi. Heyetlerin, bir anlaşmaya varılması konusunda çaba gösterdikleri, bu çerçevede görüşmeler yapıldığı, tıkanıklığı aşma konusunda ABD Başkanı Barack Obama'nın sunacağı önerilerin önemli olacağı belirtildi.
 
Danimarka, konferansta sunulmuş ve karmaşık yapılara sahip anlaşma taslaklarını sadeleştirerek ortaklaştırmaya çalışıyor. Basit ve anlaşılır metinlerin, liderlerin anlaşmaya varmalarını kolaylaştıracağı umut ediliyor. Danimarka, bu amaçla taslaklar üzerinde çalışacak küçük çalışma ve müzakere grupları oluşturulmasını istedi ancak Çin, Danimarka'nın böyle bir girişime yetkili olmadığını belirterek buna da karşı çıktı.
 
ABD ÇİN'İ SUÇLADI
Çin, görüşmelerde heyetlerin "daha fazla samimi" olmalarını isterken, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Çin ile sera gazı salımında şeffaflık konusunda ortaya çıkan uzlaşmazlığın Kopenhag'da anlaşmayı engelleyebileceğini söyledi.
 
Clinton, Kopenhag'da düzenlediği basın toplantısında, "Halen atmosfere gaz salımı konusunda dünya birincisi olduğunu tahmin ettiğim Çin'in şeffaf olmaması durumunda, ilan ettiğim mali veya finansal konulardaki vaatlerimize bağlı kalmayı düşünmek çok zor" dedi.
 
ABD Dışişleri Bakanı, basın toplantısından önce yaptığı bir açıklamada, yoksul ülkelere iklim sorunları ile mücadele konusunda mali finansman sağlamak için 2020'ye kadar her yıl 100 milyar dolar yardım yapmaya hazır olduklarını bildirmişti.
 
Ancak Clinton bu yardımın Kopenhag zirvesinde anlaşmaya varılması koşuluna bağlı olduğunu belirtmişti.
 
ABD'yi geçerek dünyanın en fazla sera etkisi gazları salan ülkesi konumuna gelen Çin, bu konuyla ilgili uluslararası denetimleri reddediyor.
 
DANİMARKA YENİ BİR ANLAŞMA METNİ ÖNERMİYOR
Ev sahibi Danimarka, zirvedeki tıkanıklığı aşmak üzere yeni bir taslak metin önerme planından vazgeçti. Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, 193 ülkenin temsilcilerinin  müzakerecilerde, küresel ısınmayla mücadelenin temel unsurlarını belirleyen ve dün konferansa sunulan mevcut BM metnini ele alması gerektiğini söyledi.
 
Konferansa da başkanlık eden Rasmussen, mevcut BM taslak metnini kastederek, "Başka bir metin kullanılmayacak" dedi.
 
Gelişmekte olan ülkeler, Danimarka'nın yeni önerilerle ilgili metinler sunma olasılığına itiraz ettiklerini bildirmişlerdi.
 
Resmi adı "15. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı" olan (COP15) ve Danimarka'nın başkenti Kopenhag'de 7 Aralıkta başlayan iklim toplantıları, bugün ve yarın yapılacak liderler zirvesi ve tartışmaların ardından kabul edilmesi öngörülen yeni iklim anlaşmasıyla sona erecek.
 
"ZENGİNLER İKLİM ÇIKMAZI İÇİN YANLIŞ YERE FAKİRLERİ SUÇLUYOR"
Hindistan ise zengin ülkelerin iklim anlaşması çıkmazı için yanlış yere fakir ülkeleri suçladıklarını belirtti.
 
Hindistan Çevre Bakanı Jairam Ramish, Reuters'a verdiği demeçte, zengin ülkelerin konferansta küresel ısınmayla mücadele için bir anlaşmaya varılmaması halinde, bundan fakir ülkeleri sorumlu tutacak bir "propaganda kampanyası" hazırlığı içinde olduklarını söyledi.
 
Çevre Bakanı, bunun "yanlış ve sinsice" olacağını belirterek, şimdi karşılıklı suçlamaların yapılacağı zaman olmadığını kaydetti.
 
Kopenhag İklim Konferansının başlamadan önce başarısızlığa mahkum edildiğini belirten ve anlaşma olasılığını zayıf gören uzmanlar, konferans katılımcılarının ABD ve Çin'in elinde şekillenecek "bir sonuç" ile yetinmek zorunda kalacaklarını öngörüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Afgan çocukların kaderi şimdiden belli
Pakistan'da yaşayan 1.7 milyon Afgan mültecinin çocukları yoksulluk ...
Minare yasağı AİHM’’e taşındı
İsviçre'de düzenlenen minare yasağıyla ilgili referandum sonucuna ...
Dünyanın en uzun köprüsü Çin’’de
Çin'in güneyindeki Guangdong eyaleti, Makao ve Hong Kong Özel İdare ...
 
Rum’’lardan Türkiye’’ye rekor dava
ABD vatandaşı üç Rum, Türkiye ve KKTC aleyhine açtıkları davada ...
Berlusconi taburcu oldu
Milano'da yüzüne heykelcik fırlatılan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, ...
Hristiyan alemini ayağa kaldıran resim
Yeni Zelanda'da bir kilise Hazreti Yusuf ile Meryem Ana'yı aynı ...
 
Türkiye dini kısıtlamada 'yüksek' grubunda
İsviçre'de minare yasağı referandumunun ardından dini özgürlükler ...
Dünya benzeri ''sulu'' gezegen bulundu
Nature dergisinin son sayısındaki makaleye göre, Güneş sistemi dışında ...
Filipinler’’de yanardağ paniği!
Filipinler'deki Mayon yanardağı 3 yıl aradan sonra yeniden faaliyete ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Rilke’den sanat ve yaşam üzerine düşünceler
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Vali Bey neden ‘yıkamam’ dedi?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Keşke idam olsaydı’ diyenler haklı mı?
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva