HABERLER>İŞ DÜNYASI
6 Haziran 2024 Perşembe - 11:33

İhracatçıların hedefi Çin pazarı!

Türkiye'nin ithalatının önemli bölümünün yapıldığı Çin pazarına ihracatın artırılması çalışmaları kapsamında Şangay'da gerçekleştirilecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı için Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından Ticaret Bakanlığı desteğiyle milli katılım organizasyonu düzenlendi. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Çin ile yaklaşık 42 milyar dolar olan dış ticaret açığımızı zaman içinde hiç olmazsa yarıya düşürmemiz lazım" dedi.

İhracatçıların hedefi Çin pazarı!

Fuara hazırlık çalışmalarıyla ilgili Ege İhracatçı Birlikleri hizmet binasında basın toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, 5-10 Kasım 2024'te 7. kez düzenlenecek Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na birlik olarak 6. kez milli katılım organize ettiklerini, bu pazardaki faaliyetlere pandemi sürecinde de ara vermediklerini, fuara çevrim içi katıldıklarını anlattı.

Fuarın ilk günü sadece devlet erkanının ziyaretlerinin olacağını kaydeden Eskinazi, "Bu fuarı, Çin mallarının olmadığı bir fuar olarak lanse ediyorlar. Çin'in dünyaya bir açılımı olarak görüyorlar. İhracat fazlası olan bu ülkenin dünyaya ticaret dengelerini sağlamak adına verdiği önemli bir mesaj olarak görüyorlar. Zaman içinde onların prestij fuarı haline geldi." dedi.

Eskinazi, Türkiye'nin Çin'e 3,3 milyar dolar ihracata karşılık bu ülkeden 45 milyar dolara yakın ithalatının bulunduğunu aktararak, bu ithalatta hammadde ve yarı mamullerin ağırlıkta olduğunu ifade etti.

Çin'e ihracatı artıracak bazı kalemlere ağırlık verilmesi gerektiğine işaret eden Eskinazi, "Pekin Büyükelçiliğimiz Ticaret Müşavirliği'nin çok güzel bir çalışması var. Çin'in ithalatında bizim birim fiyatlarımıza göre ihraç edebileceğimiz ürünler listelenmiş. Çin'in ithalatınının yüzde 27'sinde rekabetçi olabiliyoruz, 416 milyar dolarlık pazara tekabül ediyor. Toplam 1781 çeşit üründe rekabetçiyiz. Bu çok yüksek bir rakam. Çin'e iş yapmak isteyenlere bu listeyle yardımcı olabiliriz." diye konuştu.

"Bizim bir ürkekliğimiz var"
İhracatın artırılması açısından rakamların umut verici olduğunu ancak bu pazara motive olunması gerektiğini kaydeden Eskinazi, şöyle konuştu:

"Bizim bir ürkekliğimiz var. 'Bu pazara mal satamayız' diye yanlış bir algı var. Aslında çok mal satabiliriz. Bizim ürünlerimizi sağlıklı ürünler olarak görüyorlar. Ancak yaptığımız ihracatın üçte ikisi çelik ve mermer. Bunu mutlaka gıda ve tekstille artırmamız lazım. Sağlık ve turizm alanında hizmet ihracatını da ileri götürme şansımız var. Çin ile yaklaşık 42 milyar dolar olan ticaret açığını zaman içinde hiç olmazsa yarıya düşürmemiz lazım. Kendileri de bu konuda yardımcı olacaklarına söz verdiler."

Eskinazi, geçmişte yaşanan vize ile ilgili sorunların çözümü noktasında EİB'e kolaylıklar sağlandığını, fuar katılımcılarının bu konuda sorun yaşamadığını da belirterek, "Fuardan 800 metrekarelik alan ayırdık, başvuruları alıyoruz, 30 civarında niteliği yüksek firmayla katılmayı hedefliyoruz." dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık ise geçen sene bu fuara milli katılım organizasyonu kapsamında 15 firmayla katıldıklarını, fuarın pandemi sonrası olması nedeniyle büyük bir ziyaretçi akınına uğradığını söyledi.

Geçen yılki fuarda Türk zeytinyağı ve kuru meyvelerinin büyük ilgi gördüğünü aktaran Işık, bu sene yüksek bir katılımla Çin'e Türkiye çıkarması yapma arzusunda olduklarını dile getirdi.

Fuara katılım için stant bedellerinin nakliye dahil olmak üzere 1195 dolar olarak belirlendiği, 15 metrekareye kadar kurulacak stantlar için devlet desteğinin yüzde 50'ye ulaştığı ifade edildi.(AA)

 
Ege'den 5 ayda 500 milyon dolarlık maden ihracatı!
 
Afyonkarahisar'da tarihi eser operasyonu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'den 5 ayda 500 milyon dolarlık maden ihracatı!
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin güçlü bir şekilde yer aldığı Maden ...
EBSO Çevre Ödülleri sahiplerini buldu
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından çevre koruma ve yeşil dönüşüm ...
Köylüler kovdu, bakanlık iptal etti… Kozak’ı kurtaran karar!
Kozak köylülerinin tepkisinden dolayı halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilemeyen ...
 
Sigaraya 15 liralık dev zam yolda!
Temmuz ayında sigara ve alkol ürünleri için geçerli olan ÖTV'ye yüzde ...
'Enflasyon keskin bir şekilde düşecek!'
Bakan Şimşek, Türkiye'de kırılganlıkların azaldığını, kaygılanmaya gerek ...
Adalara turist akını... Bayramda kapalı gişe!
Türkiye'den Yunan adalarına kapıda vize uygulaması, Kurban Bayramı'nda ...
 
Bakanlık ve İZTO el sıkıştı: Askeri arazi sanayi sitesi oluyor!
T.C. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bornova’da bulunan Cemal Gürsel ...
Türk Lirası'yla dış ticaret hacmi arttı
Türk lirasıyla ocak-mayıs döneminde 123,4 milyar liralık ihracat, 314 ...
Borsa ve kripto para kazançlarına vergi iddiası
Bloomberg, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın borsa yatırımları ve kripto ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva