HABERLER>SAĞLIK
16 Kasım 2010 Salı - 00:00

Hastalıktan kurtuldu şimdi umut dağıtıyor

Hasta yatağında boncuklardan kolye ve bilezik yaparak lösemiyi yenen 16 yaşındaki Nur Saygıner, hastanede aynı kaderi paylaşan arkadaşlarının moral kaynağı oldu.’

Hastalıktan kurtuldu şimdi umut dağıtıyor

İZMİR - Tedavi gördüğü Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde 1 ay solunum cihazına bağlı yaşam savaşı veren, ilaçlar nedeniyle 4 defa saçları dökülen lösemi hastası İzmirli Nur Saygıner (16), azmi, doktor ve ailesinin desteğiyle azraile çalım attı. Doktorları, depresyona giren ve hastalığı kötüye giden kıza moral bulması için boncuk yapımıyla uğraşmasını tavsiye etti. Hasta yatağında boncuklardan kolye ve bileklik yapan kızın ürünleri hastane yararına düzenlenen kermeslerde satıldı. Boncuk hobisi Saygıner'in tedavisine olumlu etkide bulundu. Yeni Asır, Saygıner'in hasta yatağındayken ona moral depolayan uğraşını "Nur'un Örnek Mücadelesi" manşetiyle gündeme taşımıştı. İyileşip okuluna dönen ve boncuklarla kolye ve bileklik yapmayı sürdüren genç kız, şimdi hastanede yatan lösemili arkadaşlarına boncuk hediye edip onlara umut dağıtıyor. Lise 3. sınıf öğrencisi Nur Saygıner, boncukla uğraşmanın kendisini hayata bağladığını belirterek, "Boş dursaydım hastalığı kafama takacaktım. Hobim sayesinde meşgul olup moral buldum. Hasta arkadaşlarım da boş durmasın kendilerine bir uğraş edinsinler" dedi.
HAYATA TUTUNDU
Sınıfını hep takdirname ile geçen Nur Saygıner, 11 yaşındayken ayakları ve eklemlerinde ağrı hissedince Dr.Behçet Uz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu akut lösemi tanısı konan kız, üç ay kemoterapi tedavisi gördü. Aldığı ilaçlar nedeniyle uzun simsiyah saçları döküldü. Doktor ve hemşirelerin tüm çabasına rağmen bir türlü iyileşemeyen Saygıner, Yoğun Bakım Servisi'ne kaldırıldı. Genç kız, bir ay cihaza bağlı olarak yaşam mücadelesi verdi.
Vücudunda enfeksiyon gelişen lösemi hastası, yoğun bakımdan çıktıktan sonra yeniden kemoterapi almaya başladı. Saygıner, gördüğü ağır tedavi yüzünden ayakları üzerinde duramaz hale geldi. Sürekli kilo kaybeden Saygıner, 38 kilodan 12 kiloya kadar düştü. Yaşadığı olumsuzluklar yüzünden deprosyona giren kızın imdadına Onkoloji Servisi Şefi Doç. Dr. Canan Vergin ve servisin gönüllüsü bir hayırsever yetişti. Doç. Dr. Vergin ve hayırsever kadın ona sıkıntılarından boncuklarla hediyelik eşya yaparak kurtulabileceğini söyledi.
Ailesinin ve hayırseverlerin aldığı boncuklardan hediyelik eşya yapmayı öğrenen Nur Saygıner, yeni hobisi sayesinde hastalığı ve yaşadığı sıkıntılarını unutuyordu. Saygıner, ürettiği bileklik ve kolyeleri Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Vakfı'nın yararına açılan kermeslerde sattı. Kermesten elde edilen gelir ile Onkoloji Servisi'nin ihtiyaçları karşılandı. Üretip satılan her hediyelik eşya ona moral kaynağı oldu. Hastanede öğrendiği hobi sayesinde depresyondan kurtulan genç kız, hastalığa karşı mücadele etme kararı aldı. İyileşme sürecine giren kız, bu sırada Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) yetkilileri ile tanıştı. Vakıf, hasta kız ve ailesine maddi ve manevi destekte bulundu.
"Tedaviye olumlu katkıda bulunuyor"
"Bu tür hastalıklarda hastaların iyileşme sürecine katkı sağlamak amacıyla sanat terapileri uygulanıyor. Hastalar resim ve heykel yapıyorlar. Hastalık kendi içinde ilerliyor. Hasta başka bir şeye odaklanırsa onu kafasında şekillendirmeye başlarsa bu durum vücudun kendi kendini iyileştirme sürecine de katkıda bulunuyor. Eğer hastanın bir amacı varsa, kişi o amaca gitmek için bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Beyin o amaca kilitlendiği için hastalık daha çabuk iyileşiyor. Pozitif tıp çok önemli. Ancak bir yandan da beyinde olumlu görselleştirme her türlü rahatsızlıkta kullanılması gerekiyor. Beyni olumlu bir hedefe yönlendirmemiz lazım. Beynin 'Şunu yapmayayım' değil, 'Neyi yapayım' şeklinde düşünmesi gerekiyor. Böylece iyileşme daha çabuk oluyor."
"Çocuk ve ailelerine destek olmaya çalışıyoruz"
LÖSEV İzmir İrtibat Ofisi sorumlusu Gökçe Yenilmez, lösemili çocuklar ile ailelerinin her an yanlarında olduklarını belirterek, "Lösemili çocukların bir uğraşısının olması, sosyal aktivitelere katılması tedavi süreci açısından olumlu etkiler yaratıyor. LÖSEV olarak bir çok sosyal aktivite düzenleyerek hem çocukları hem de ailelerin sıkıntılı günlerinde onlara destek olmaya çalışıyoruz" dedi.(Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Organ bağışına anne duyarlılığı
Balçova’’nın emekçi kadınları, Semtevleri’’nde yapılan organ bağışı ...
CHP Gaziemir’’den anlamlı kampanya
CHP Gaziemir İlçe Başkanlığı ile Türk Kızılay’’ının ortaklaşa düzenledikleri ...
'İlaçta reklam öldürür!'
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve Eczacı Odaları, reçetesiz ...
 
Kalbin düşmanı düşük kalorili diyetler
Ani ve kısa sürede verilen kilolar, böbrek yükünü artırıyor ve kalp-damar ...
Otizm tanısında önemli gelişme
Otizmin nedenleri ile ilgili esrarı çözmede bir adım daha atan bilim ...
Karşıyakalı kadınlara ilk yardım bilgilendirmesi
Karşıyaka Kent Konseyi Kadın Meclisi Sağlık Çalışma grubunca kadınlara ...
 
Portakal her derde deva
C ve B vitamini açısından zengin olan portakalın insana dinamizm verdiğini ...
Erkeklere dilaltı mutluluk
Sertleşme sorunu yaşayan erkekler için dilaltı kullanılan yeni bir ilaç ...
Yılda 230 milyon insan uyutuluyor
Her yıl dünya genelinde 230 milyon hastaya cerrahi girişimi için anestezi uygulanıyor.’
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva