HABERLER>DÜNYADAN
13 Ocak 2010 Çarşamba - 00:00

Haiti'de felaket

Karayip denizindeki ada ülkelerinden Haiti yakınlarında 7,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.’

Haiti'de felaket

Karayip denizindeki ada ülkelerinden Haiti yakınlarında 7,0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.’
 
Karayip ülkelerinden Haiti'de 7.0 büyüklüğündeki deprem sonrası yağma başladı. Binlerce kişinin öldüğü belirtiliyor. Kızılhaç 3 milyon insanın zarar gördüğünü açıkladı. Haiti'de BM Barış Gücü'nde görev yapan 52 Türk polisinin sağlık durumu iyi.
Haiti'yi vuran 7.0 büyüklüğündeki depremde başkent Port-Au-Prince'deki birçok binanın yıkıldığı bildirildi. Enkazlar arasında binlerce ölü ve yaralı olduğu açıklandı. Depremin ülkede son 200 yılda gerçekleşen en büyük deprem olduğu belirtildi.      
 

 
Depremin merkezi başkentin 15 kilometre batısı olarak açıklandı. Deprem sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle Devlet Başkanlığı Sarayı, Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek birçok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü. CNN International, Devlet Başkanı Rene Preval’’in sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.
 
DEPREM SONRASI YAĞMA
Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, depremden 3 milyon kişinin etkilendiğini belirtti. Kızılhaç afetin yıkım tablosunun tam olarak ortaya çıkarılmasının 24 ile 48 saat alacağını açıkladı. Haiti'de 7.0 büyüklüğündeki deprem sonrası sokaklarda yağma başladı. Yetkililer depremden en büyük zararı yoksul bölgelerin gördüğünü belirtiyor.
 
BAŞBAKAN: ÖLÜ SAYISI 100 BİNDEN FAZLA
Haiti Başbakanı Jean Max Bellerive, Amerikan CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesini vuran şiddetli depremin 100 binden fazla insanın ölümüne yol açmasından endişe ettiğini söyledi.
Korkunç depremde ölenlerin sayısını kesin olarak tahmin etmenin zor olduğunu söyleyen Başbakan Bellerive, ’“Öyle çok bina, öyle çok inşaat yıkıldı ki, içindekilerle birlikte ölenlerin sayısının 100 binin üzerinde olduğunu düşünüyorum’” dedi
 
ARTÇI ŞOKLAR DEVAM EDİYOR
Ülkede son 200 yılda gerçekleşen en büyük deprem olduğu belirtilen felaket sonrası enkaz altındaki binlerce ölü ve yaralıyı çıkarmak için çalışmalar sürüyor.
 
Depremin merkezi, başkentin 15-16 kilometre batısı olarak açıklandı. Deprem sonrasındaki güçlü artçı şoklar nedeniyle Devlet Başkanlığı Sarayı, Parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek birçok yapı yıkıldı veya büyük zarar gördü.
 

 
DEPREM KÜBA'DA DA HİSSEDİLDİ
Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) uzmanlarından Kristin Marano, bu büyüklükteki bir depremin Haiti'de 1770'lerden bu yana görülmediğini söyledi. Sarsıntı Haiti'nin sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti ile Küba'da da hissedildi, ancak bu ülkelerde belirgin bir zarar meydana gelmedi. 
 
Bu arada, ABD'den sonra Venezuela da Haiti'ye arama kurtarma ekipleri ile gıda, ilaç, içme suyu gibi insani yardım malzemeleri göndereceğini açıkladı.
 
52 TÜRK POLİSİNİN DURUMU İYİ
Birleşmiş Milletler misyonu çerçevesinde Haiti'de görev yapan 52 Türk polisinin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Depremde şu ana kadar sekiz Çinli ve üç Lübnanlı barış gücü askerinin öldüğü açıklandı. BM Barışı Koruma bölümü şefi Alain Le Roy, ’“yıkıcı depremin ülkedeki BM karargahına ciddi düzeyde zarar verdiği, burada görevli BM personelinin çoğunun akıbetinin henüz bilinmediğini’” söylemişti.
 
Le Roy, halen karargahın uğradığı zararın belirlenmesi ve 'kayıp' personelin durumunu öğrenme konusunda çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
 
Haiti'de 2004 yılından bu yana bulunan BM Barış Gücü'nün (MINUSTAH-BM Haiti İstikrar Misyonu) bugünkü personel sayısı 9 bin civarında.
 
KIZILAY EKİBİ BÖLGEYE GİDİYOR
Türk Kızılayı, Haiti'de meydana gelen 7.0 büyüklüğündeki depremin ardından Afet Operasyon Merkezi'nde ’“kriz masası’” oluşturulduğunu açıkladı.
 
Bölgede ihtiyaç duyulabilecek insani yardım malzemesinin afet bölgesine ulaştırılabilmesi için tüm hazırlıkların tamamlandığını belirten, Türk Kızılayı gelişmeleri yakından takip edildiğini vurguladı.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kan ağlayan kız
14 yaşındaki Hintli öğrenci Twinkle Dwivedi, sadece gözleriyle değil ...
Yemen'de 82 Suudi askeri öldü
Suudi Arabistan Devlet televizyonu, Yemen sınırında çıkan çatışmalarda ...
Şili ’‘kara günleriyle’’ yüzleşiyor
Şili'de Pinochet döneminde işkence gören Devlet Başkanı Michelle Bachelet, ...
 
İsrail çirkinleşti!
Son zamanlarda gerginleşen Türkiye-İsrail ilişkilerinde, İsrail cephesinden ...
Köle değil, işçiymişler
Piramitleri inşa edenlerin köleler olduğu düşüncesinin yanlış olduğu ...
İsrail’’in Kurtlar Vadisi rahatsızlığı
İsrail, Kurtlar Vadisi dizisinden duyduğu rahatsızlığı Türkiye'nin ...
 
Avrupa ve Asya'da mini buzul çağı
İngiliz bilim adamları, Avrupa ve Kuzey Yarıküre'yi etkileyen sert ...
Küresel ısınma dolandırıcıları
İngiltere'den vergiden muaf olarak satın aldıkları karbondioksit ...
İsrail, Mısır sınırına da duvar örüyor
İsrail, kaçak göçmenleri engellemek için Mısır sınırına duvar öreceğini açıkladı.’
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva