HABERLER>GÜNCEL
20 Nisan 2011 Çarşamba - 15:36

Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık

Ege İhracatçı Birlikleri İlköğretim okulunda balık tüketimini arttırmak için 900 öğrenciye iki gün boyunca Balık Ekmek şenliği düzenlendi

Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık

İZMİR - Sağlıklı ve protein deposu balığın tüketimi arttırmak için her ay bir okulda “Balık-Ekmek Şenliği” düzenleyen Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Buca Kuruçeşme’de bulunan Ege İhracatçı Birlikleri İlköğretim Okulu’nda, “Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık” sloganıyla “Balık-Ekmek Şenliği” gerçekleştirdi. Şenlikte, 900 öğrenci balık-ekmek ziyafeti yaptı.
 
Su Ürünleri Tanıtım Grubu ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği işbirliğinde her ay bir okulda “Balık-Ekmek Şenliği” düzenleme kararı aldıklarını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Kopuz, Ege İhracatçı Birlikleri İlköğretim Okulu’ndaki etkinliğin 4. olduğunu söyledi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri İlköğretim Okulu’ndaki, “Balık-Ekmek Şenliği”nde konuşan Kopuz, “Balık zeka gelişimi için çok yararlı bir besin maddesi, protein kaynağı. Türkiye’de kişibaşı balık tüketimi 8 kg. seviyesinde, Avrupa Birliği’nde 15 kg’dan fazla, en zeki toplumlardan biri olan Japonya’da ise 65 kg. civarında. Sizlerin zeki, akıllı çocuklar olabilmeniz için haftada en az iki öğün balık tüketmeniz gerekiyor” diye konuştu.
 
Ege İhracatçı Birlikleri İlköğretim Okulu Müdürü Abdullah Gürkan ise, 1999/2000 öğretim yılında Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yaptırılarak eğitime kazandırılan Ege İhracatçı Birlikleri İlköğretim Okulu’na Ege İhracatçı Birlikleri’nin desteğinin kesintisiz sürdüğünü, ihtiyaç duydukları noktada Ege İhracatçı Birlikleri’nin desteğini hep gördüklerini, İzmir’de yüzlerce okul arasından kendi okullarının “Balık-Ekmek Şenliği” için seçilmesinden ayrıca mutluluk duyduklarını söyledi.
 
Ege İhracatçı Birlikleri İlköğretim Okulu’ndaki, “Balık-Ekmek Şenliği”nde öğrencilere, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyesi firmalardan temin edilen 900 adet fileto levrek ve çipura balığı ikram edildi. Ayrıca, balık tüketimini özendirmek için öğrencilere Su Ürünleri Tanıtım Grubu tarafından yaptırılan yapboz, balon, ve “Denizlerimizden Sofralarımıza” isimli balık tarifleri kitapçığı dağıtıldı. 
 
SU ÜRÜNLERİNİN İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI
 
Su ürünleri içerisinde en çok tüketilen balık;
  • Omega 3 deposudur, bu sayede sağlığımızın koruyucusudur,
  • Kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırır,
  • Kalsiyum, demir, fosfor, iyot ve vitamin yönünden zengindir,
  • Merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eder,
  • Zihinsel sağlığa olumlu etki eder, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekler,
  • Kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi vardır,
  • Algılama ve dikkat yetisini güçlendirir,
  • Lezzetlidir, besleyicidir, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olur.
 
 “Haftada iki gün balık, yaşam boyu sağlık.”
Bunca yararına karşın, Avrupa Birliği ülkelerinde 25 kg., Japonya’da 80 kg. olan kişi başına balık tüketimi, ülkemizde ne yazık ki 8 kg.dır. 
Oysa balık eti, az yağlıdır ve bünyesinde bazı özel yağ asitleri vardır. Diğer hayvansal besinlerde bulunmayan bu özel yağ asitleri, kandaki pıhtı oluşumunu, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Damarsal bozulmalara yol açan hastalıklardan muzdarip olanların bu nedenle daha fazla balık tüketmesi tavsiye edilmektedir.
            
Balıkta yoğun miktarda bulunan omega-3’ün de insan sağlığına büyük faydaları vardır. Araştırmalar; balık yemenin, kalp hastalıklarının yol açtığı ölüm riskini azalttığını ortaya koymaktadır. Ayrıca omega–3, anne karnındaki bebeğin ve küçük çocukların beyin gelişimini olumlu etkilediğinden, hamilelere de balık yemeleri önerilmektedir.
            
Çeşitli nedenlerle kemik erimesi (kadınların menopoz döneminde ve yaşlılıkta) sorunu yaşayan bireylerin balık etini daha fazla tüketmesinde yarar vardır. Bu, daha fazla kalsiyum almanın en iyi yoludur. 

İyot bakımından da zengin bir besin olan balık, ülkemizin bazı bölgelerinde iyot eksikliğinin neden olduğu guatr ve zeka geriliği gibi ciddi sağlık sorunlarının engellenmesine de yardımcı olur. Ve ayrıca, vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D gibi vitaminlere olan ihtiyaç da balık tüketimi ile karşılanabilmektedir.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuki'nin lahmacun aşkı
İzmir'de yaşayan Gamze-Bilal Polat çiftinin Endonezya'dan getirilen Sülfür ...
Bayındır'da bir kadın cinayeti daha
19 yaşındaki kadın evlilik teklifini geri çevirdiği sevgilisi tarafından ...
Elif'in kalbi ilaçlara dayanamadı
İzmir Bahçelievler’de fazla miktarda kalp ilacı içen lise öğrencisi Elif ...
 
Hakkarili gençler İzmir’de
İzmir Kent Kültürü ve Gelişim Platformu'nun, Hakkari ile İzmir arasında ...
Patlamanın nedeni belli oldu
İzmir'de kapı imalathanesindeki patlamayla ilgili itfaiyenin hazırladığı ...
İzmir'de trafik devrimi
Sistem sayesinde yollardaki ihlallerin fotoğraf makineleriyle tespitinden, ...
 
Okul kapısı Mehmet'in üzerine düştü
İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Asarlık 75. yıl İlköğretim Okulu’nun bahçe ...
Yol kenarında lahit kapağı bulundu
Bergama ilçesine bağlı Yukarıbey köyü yakınlarında yol kenarına atılmış halde lahit kapağı bulundu.
Günay’dan çocuk müzesine onay
Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti İzmir 1. Bölge Milletvekili adayı ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva