HABERLER>GÜNCEL
20 Nisan 2011 Çarşamba - 12:02

İzmir'de trafik devrimi

Sistem sayesinde yollardaki ihlallerin fotoğraf makineleriyle tespitinden, yol durumunun internet ortamında sürücülere aktarılması gibi pek çok yeniliğe gidilecek.

İzmir de trafik devrimi

İZMİR  - Yeniasır’dan Ertan Gürcaner’in haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yıl sonuna kadar ihalesine çıkmayı planladığı yeni sistem sayesinde bundan böyle yollar otomatik fotoğraf makineleri ve kameralarla "göz hapsi"ne alınacak. Avrupa'nın gelişmiş kentlerinde uygulanan sistem İzmir'de de hayata geçirilecek. Cep telefonlarıyla entegre çalışacak sistem sayesinde, sürücü gitmek istediği yoldaki trafik durumunu da anında öğrenebilecek. Araç sürücüsünü yol durumu hakkında bilgilendirmek amacıyla güzergahlara
belirli aralıklarla elektronik bilgi levhaları konacak. Sistemin devreye girmesi ile kavşaklarda bekleyen trafik polislerinin yerini otomatik fotoğraf makineleri, hız kontrolü yapan ve polis araçlarına monte edilen radarların yerini ise duyarlı hız okuyucu kameralar alacak. Hız limitini aşan sürücüler otomatik kameralarla tespit edilecek ve cezalar adrese gönderilecek.

IŞIKLARA AYARLAMA

Sistemin getireceği yenilikler bunlarla da sınırlı kalmayacak. Trafiğin yoğun olduğu kent merkezindeki kavşaklarda, yolun altına, araç sayan sensörler yerleştirilecek. Sistem, kavşağa açılan birden fazla kolun bulunduğu cadde veya bulvar üzerindeki araç yoğunluğuna göre yeşil ışık süresini ayarlayacak. Örneğin, Konak Çankaya kavşağına 4 ayrı koldan akan trafikte İkiçeşmelik'ten gelen araç yoğunluğu fazla ise diğer kollara göre bu yönden gelen araçlar için yeşil ışık daha fazla yanık kalacak. Böylece kavşaklarda araçların bekleme süresi azalacak, trafik daha akışkan hale gelecek ve yakıt tasarrufu sağlanacak.

HIZLI TAŞIMA

Şu an ihale şartnamesi hazırlanmakta olan sistem ya belediyenin özkaynakları ile ya da dış kredi ile hayata geçirilecek. Kavşakların tamamının akıllı hale getirilmesi 2 yılı bulacak. İlk etapta bin kavşak kapasiteli olarak kurulacak sistem, daha sonra ihtiyaç duyulması halinde önce 2, ardından da 3 bin kavşağa çıkarılabilecek. Eğer belediye projeyi dış kredi ile yapmak isterse önce DPT onayına gönderilecek. DPT tarafından yatırım programına alınacak proje için daha sonra Hazine garantili kredi için yabancı finans kuruluşları ve bankalarla görüşme yapılacak. En uygun kredinin bulunmasının ardından ihale süreci başlayacak. Bu da 2011 yılı sonu 2012 başını bulabilecek. Belediyenin hesaplamalarına göre, sistemle birlikte toplu ulaşım seyahat hızlarında ise zirve saatlerde yüzde 28, günlük ortalamada ise yüzde 20'lik artış olacak. Böylece toplu ulaşım araçları bir yerden bir yere vatandaşı daha kısa sürede ve daha hızlı şekilde taşıyabilecek. Belediyenin hesaplamalarına göre, trafiğin en yoğun olduğu sabah ve akşamüstü yüzde 30'luk, günlük ortalamada ise yüzde 16 rahatlama olacak. Kavşaklardaki bekleme süreleri ve araçların oluşturduğu kuyruk uzunlukları ise yüzde 50 oranında azalacak.

HANGİ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK?

- Kurulacak kumanda merkeziyle sürücü, cep telefonu ile internete bağlanıp yol durumu hakkında bilgi alabilecek. Eğer güzergahta kaza, yol kazısı veya trafik yoğunluğu varsa, sürücü sistem sayesinde alternatif yollara yönlendirilecek.
- Sistemin yaptığı tespitler anlık olacak. Vatandaş sistem sayesinde taze bilgi alacak. Bilgi sadece yazılı veya sesli değil aynı zamanda görüntülü de olabilecek. Cep telefonundan internet aracılığı ile sisteme bağlanan vatandaş güzergah üzerindeki kavşakların durumunu görüntülü de izleyebilecek.
- Ana arterlerdeki güzergahlar üzerinde elektronik tabelalar bulunacak. Bu tabelalar sayesinde araç sürücüsü yol durumunu görüp bilgilenebilecek. Bu tabelalar tüm ana cadde ve bulvarlara yerleştirilecek. Trafik akışı kameralarla sürekli izleneceği için herehangi bir kaza durumunda sürücüler sistem aracılığı ile bilgilendirilebilecek.
- Sistem, otomatik bariyerleri de kapsayacak. Örneğin, araç trafiğine kapalı olan yaya yollarına, otomatik bariyerler konacak. Bariyerler, araç plakalarını tanıyacak. Sisteme girişi olmayan araç plakaları o bölgeye geçemeyecek.
- Uygulama, engellilere de kolaylık sağlayacak. Engelliler, sinyal direğindeki butona bastığında hangi kavşakta olduğu, karşıdan karşıya geçiş süresinin ne kadar olduğu ve hangi yöne gitmesi gerektiği konusunda sesli olarak bilgilendirilecek. Böylece, özellikle görme engelliler sistem sayesinde karşıdan karşıya geçişlerde ve yön bulmada kolaylık yaşayacak.
- Vatandaş, otoparkların doluluk oranları konusunda da bilgilendirilecek. Örneğin, Konak Meydanı'na yakın bir konumdasınız ve aracınızı park edecek yer arıyorsunuz. Sürücünün görebileceği yerlere yerleştirilen panolarla, oraya en yakın otoparktaki doluluk oranı gösterilecek.
- Yeni uygulama kırmızı ışık, park etme ve hız denetimi de yapacak. Kırmızı ışık yandığında kavşaktaki otomatik fotoğraf makineleri devreye girecek. Araç kırmızı ışık yanmasına rağmen hareketini sürdürdürse fotoğraf makineleri kural ihlalini görüntüleyecek. Kural ihlaline ilişkin fotoğraflı ceza makbuzu adrese gönderilecek.
- Hız ihlallerini belirlemek için de yolun kenarına park eden polis aracının önüne radar cihazı konmayacak. Örneğin, Altınyol'a araçların giriş ve çıkış koridorlarına sensörler konacak. Sensörler sayesinde aracın koridora giriş ve çıkış süreleri sistem tarafından kaydedilecek. Aracın söz konusu alandan ne kadar zamanda geçtiği hesaplanacak. Buna göre de aracın ortalama hızı tespit edilecek. Eğer aracın yaptığı ortalama hız o koridor için belirlenen sınırın üzerinde ise adrese ceza makbuzu gönderilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Okul kapısı Mehmet'in üzerine düştü
İzmir'in Menemen ilçesine bağlı Asarlık 75. yıl İlköğretim Okulu’nun bahçe ...
Yol kenarında lahit kapağı bulundu
Bergama ilçesine bağlı Yukarıbey köyü yakınlarında yol kenarına atılmış halde lahit kapağı bulundu.
Günay’dan çocuk müzesine onay
Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti İzmir 1. Bölge Milletvekili adayı ...
 
Polis: Öğle namazı kaç rekat?
Van'da polis, camiye kaçan göstericileri cemaatten ayırmak için ilginç ...
TSK'ya hiyerarşi ayarı
Hükümetin, Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi kapsamında TSK’yı ...
Ankara'da EXPO 2020 şoku
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın EXPO 2020 adaylığını İzmir'e verdiğini ...
 
Gergin 'veto' gecesi
YSK’nın BDP’nin bağımsız adaylarından bazılanını veto kararı, sopalı ve ...
İşletme sahibi Odabaşıoğlu tutuklandı
Karabağlar’da bir kapı imalathanesinde çıkan yangın sonrası, daha önce ...
Çeşme'de 26 ruhsatsız ev yıkılıyor
Çeşme’nin Ovacık mahallesinde bulunan ruhsatsız 26 evin yıkımına başlandı.
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva