HABERLER>POLİTİKA
16 Ağustos 2011 Salı - 12:50

Hacı Bektaş Veli'de protokol krizi

Nevşehir'de Hacı Bektaş Veli'yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'nde protokol krizi yaşandı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’dan önce konuşma yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bakanı dinlemeden törenden ayrıldı.

Hacı Bektaş Veli de protokol krizi

NEVŞEHİR - Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 48. Ulusal ve 22. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli'yi anma törenlerinde protokol krizi yaşandı.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dan önce kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bakanın konuşmasını beklemeden törenin yapıldığı meydandan ayrıldı.

Tören alanına gelirken büyük bir sevgi gösterisiyle karşılanan Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında önemli mesajlar verdi.

Konuşmasında Hacı Bektaş-ı Veli’den birçok alıntı yapan Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:
“Hepimiz biliyoruz ki; Hacı Bektaş-ı Veli insanlıktır, Hacı Bektaş-ı Veli barıştır, kardeşliktir, Hacı Bektaş-ı Veli sevgidir, hoşgörüdür. Öylesine bir hoşgörüdür ki, O 'incinsen de incitme' der. O nedenle, Hacı Bektaş-ı Veli'nin felsefesi dalga dalga yayılmakta, anma etkinlikleri her yıl bir öncekinden daha çok ilgi görmektedir.'

Burada olmaya, kucaklaşmaya, Hacı Bektaş-ı Veli'nin değerleriyle buluşmaya, irşad olmaya, bizim, sizin, hepimizin ihtiyacı var. Eğer bu ihtiyaç günümüzde yeterince kavransaydı, düşmanlık tohumları değil, kardeşlik tohumları ekilirdi, kardeşlik tohumları ekilmedi ki... Son 30 yılda büyük acılar yaşadık, büyük bedeller ödedik, hala da ödemeye devam ediyoruz. Oysa böyle olmamalı. Barış dilini kullanmalı, sevgiyi ve hoşgörüyü egemen kılmalıyız.

Hacı Bektaş-ı Veli önce diyor ki, 'Kendine reva görmediğini başkalarına layık görme' ve ekliyor, 'Dört şey vardır ki, ancak dört şey ile müyesser olur', yani başarılır, gerçekleşir. Bir; 'Hükümdar adaletle başarılı olur. Hükümdarın başarısı adaletle ölçülür', yani, adaletsiz hükümdar hükümdar değildir, zalimdir. İki; 'Meşveretsiz başarı olmaz. Her tür mücadele, çalışma, meşveret ile başarıya ulaşır. Danışacaksın, toplanacaksın, görüşeceksin, konuşacaksın'. Üç; 'Alçak gönüllü olmadan gönüle giremezsin. Gönüller tevazu ile kazanılır'. Dört; 'Muradının olmasını istiyorsan sabredeceksin. Çalışacaksın, çabalayacaksın, elinden gelen her şeyi yapacaksın ama bileceksin ki sabır şart...

Bu öğütlerden bizim, sizin ve yönetenlerin alması gereken çok ders var. Hacı Bektaş-ı Veliler'den bugüne gelen Atatürk Cumhuriyetini kuran, yıllarca uygarlığa beşiklik yapan Anadolu'yu, yine özgürlüğün ve umudun ülkesi, herkesin Türkiyesi haline getirmek için her türlü ilkellikten, gerici anlayışlardan uzak bir yapıda yolumuza devam edeceğiz.

Elbette Pir'in sözüne uyacak incinsek de incitmeyeceğiz. Hacı Bektaş Veli'nin savunduğu gibi; sevginin, barışın, hoşgörünün yüceliğini ve insana verilen değeri her şeyin üstünde tutan felsefenin günümüzde de egemen olmasını diliyorum. Acısız, kavgasız, gönenç içinde, mutlu bir Türkiye diliyorum.''
Son konuşmacı olarak kürsüye davet edilen Bakan Günay'ın konuşmasına başlayacağı sırada Kılıçdaroğlu ile bazı CHP Genel Başkan yardımcıları ve milletvekilleri törenin yapıldığı alandan ayrıldı.

Bir grup da Kültür Bakanı Ertuğrul Ertuğrul Günay’a tepki gösterdi.

GÜNAY: BURASI SİYASET MEYDANI DEĞİL
Kürsüye çıkan Bakan Ertuğrul Günay, özetle şunları söyledi:
''Bizi dinleyenleri dinlemeye özen gösteriyoruz. Burayı siyaset meydanı yapmadık, yapmamaya da özen gösteriyoruz. Bu şekilde geldik, bu şekilde devam edeceğiz. Biz, Hacıbektaş'a hizmet ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Çünkü bir şeye inanıyorum, Hacı Bektaş'ın güzel bir sözü var, 'oturduğun yeri pak et, yediğin lokmayı hak et' diyor hünkar. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz.”

Günay, alandan ayrılırken CHP’lilerin protestosuyla ilgili bir soruya şu karşılığı verdi:
''Ben koca bir siyasi heyetle buraya gelmedim. Burası siyaset meydanı değil. Ayağa kalkınca hizmet için kalk, konuşunca hikmet ile konuş, oturduğun zaman saygıyla otur. Demek ki bunların Hacı Bektaş sevgisi bir siyasi gösteriden ibaret. Biz, Hacı Bektaş'ı siyasi istismar konusu olarak saymıyoruz. 4 yıldan beri burada ben gece gündüz çalışıyorum. Yerlerdeki halıdan tavandaki yazıya kadar her şeyi yeniledik ama bu meydanda bu gösterileri yapanları göremedik. Biz laf yapmıyoruz, iş yapıyoruz.”

TÖRENE YOĞUN KATILIM
Törene Bakan Günay ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP Genel Başkan yardımcıları Süheyl Batum, Umut Oran, Alaattin Yüksel, Volkan Canalioğlu, Faik Öztrak, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Nevşehir milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Hacıbektaş Kaymakamı Mustafa Eldivan ve Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

KILIÇDAROĞLU: PROTOKOLE UYULMADI
Kemal Kılıçdaroğlu, tören alanından ayrıldıktan sonra Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi'ni ziyaret etti.
Kılıçdaroğlu'na burada da vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Etkinliğe, bazı milletvekilleri, bazı CHP Genel Başkan yardımcıları ve Parti Meclisi üyeleriyle, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, DSP Genel Başkanı Masum Türker de katıldı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Hacıbektaş'tan ayrıldıktan sonra parti otobüsünden makam aracına geçtiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin Ertuğrul Günay'ın konuşmaya başladığı sırada alandan neden ayrıldığını sorması üzerine ''Protokol kurallarına uyulmadı'' yanıtını verdi. (ajanslar)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERDiNC ÜNLÜ 18 Ağustos 2011 Perşembe 21:22

-YOK ASLINDA BiRBiRiNiZDEN FARKINIZ- AKP-BDP danisikli dövüsüne CHP de zaten katilmisti. AKP, BDP, CHP. Günay ya da Kilicdaroglu, yok aslinda birbirinizden farkiniz. Hepinizin hedefi sonucta ayni degil mi? Yüce Türk ulusunu yoketmek. Keske o yüce insandan, Hünkar Haci Bektas-i Veli´den biraz olsun nasiplenebilseydiniz.

Yorumu oyla      12      6  
ceranimo 17 Ağustos 2011 Çarşamba 10:04

alevilik aydınlıktır.Araştırır, soruşturur. İyiyi ve doğruyu görür.Sözde %51'in yaptığı gibi, gibi güçlü görüneni, sokalarda insanlara küfür eden ,aşağılayanı, kabadayı siyaseti kendine felsefe yapanı ayırdedebilecek kadar da zeki dir. Oyununuza gelmeyenlere hizmet etmek zorunuza gidiyor.Sizler kakardıkça bizler aydınlanacağız. Hizmet etmeyi görev değil de, lütuf sayanlar anlamalılar.

Yorumu oyla      14      6  
Kazım emir 16 Ağustos 2011 Salı 16:10

SAYGIYA BAKIN SAYGIYA SEÇİM MEYDANLARINDA YUHLATTIĞINIZ İNANÇ IN TÖRENİNDE NE İŞİNİZ VAR İKİ YÜZLÜLER ÜLKEYİ YÖNETEN BAŞBAKAN MEYDANLARDA BU İNACI AZMI YUHLATTI O ZAMAN SAYGI ETEKLERİNDEN DÖKÜLÜYORDU ŞİMDİ TOPLAMAYA ÇAILIYORLAR

Yorumu oyla      17      7  
umıt aydın 16 Ağustos 2011 Salı 13:25

işde chpnın demokrtlığıda alevılığılıde bu kadar kendısne saygısı olmyanın bır baskasına nası saygısı olsunkı ataturku kullandıkları gıbı alevılığıde kendılerıne kalkan kullanıyorlar.halbukı alevılık hoşgoru yu benımser ve ablaatır. ama chp bu ndan ne anlar kııı

Yorumu oyla      13      11  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ulema'dan Merve'ye yardım eli
Yakalandığı kanser hastalığı yüzünden zor günler geçiren ama gösterdiği ...
'35 Sarışın' projesinin mimarı siyaseti bıraktı
Hollanda'da siyasetçileri eleştirdiği tiyatro oyunlarıyla tanınan sanatçı ...
CHP'de 'a takımı' değişiyor
CHP’de gözler, MYK’nın yarısını değiştireceğini açıklayan Genel Başkan ...
 
'PKK'nın intikamını BDP'den alıyorlar'
BDP Grup Başkanı Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın "Bıçak kemiğe dayandı, ...
Şahin: Yakalanan Murat ama...
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, ‘Murat Karayılan yakalandı’ iddialarıyla ...
Teröre karşı 'süper vali'
Başbakan Erdoğan'ın, "Ramazan diye sabrediyoruz, artık bıçak kemiğe dayandı" ...
 
‘Terör profesyonel kadrolarla çözülecek’
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Türkiye'deki sorununun ‘terör’ ...
'Oy verenlerle vermeyenler bir değil'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, partisinin 10’uncu kuruluş ...
Şafak Pavey'e 'pantolon izni'
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, protez bacak kullanan CHP İstanbul Milletvekili ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva