HABERLER>POLİTİKA
6 Haziran 2011 Pazartesi - 11:26

Gülten Hanım'ın gözünden Bakan Günay

Lise yıllarında tanıştığı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la üniversite yıllarında severek evlendiğini söyleyen Gülten Günay, "Bana yazdığı en güzel mektuplar, tutukluluk günlerinde gönderdikleri" dedi.

Gülten Hanım ın gözünden Bakan Günay

İZMİR - Aslında bu röportajı Ertuğrul Günay'ın İzmir adaylığının açıklandığı ilk günlerde yapmak istiyordum ama kısmet bugüneymiş. Kim ne derse desin benim için Türk siyasetinin en renkli ve sıra dışı figürlerinden biridir Günay. Ezber bozan söylemi ve hitabet sanatının inceliklerine olan hakimiyetiyle de gazeteciler için iyi bir haber kaynağıdır. Bu röportaj sayesinde Günay'ın eşi Gülten Hanım'ı tanıma fırsatını buldum. Kendisi, "Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır" klişesinin sözlükteki karşılığı adeta. 1977 yılında avukat sıfatıyla dava açıp kocasının yaşını büyüten ve onu milletvekili seçtiren bir kadın Gülten Günay. Kocası, 12 Eylül'de darbeciler tarafından tutuklandığında, iki çocuğuna hem annelik hem de babalık yapmış. Siyasetten mümkün olabildiğince uzak kalmaya çalışarak gerçekleştirdiğimiz sohbette gördüm ki, Ertuğrul Bey'in fırtınalarla dolu siyaset yolculuğunda en büyük destekçisi o olmuş. Lisedeki tanışmalarından üniversite son sınıftaki evlilik teklifine, 12 Eylül'ün karanlık günlerinden AK Parti'ye geçiş sürecine kadar yaşadıklarını tüm içtenliğiyle, bizimle paylaştı. Yeni İzmirli Günay çiftinin bilinmeyenlerini merak ediyorsanız bu röportaj tam size göre...

* İsterseniz tanışma hikayenizle başlayalım. Nerede ve nasıl yollarınız kesişti Ertuğrul Bey'le?
- Bizim tanışıklığımız lise yıllarına dayanır. Ertuğrul 1'inci sınıfın ortalarında İzmir'den bizim okula geldi. Öyle tanıştık. Lisede sadece arkadaştık. Aramızda tatlı bir rekabet vardı. İkimiz de sınıfın çalışkanları arasındaydık. Ben kızların, o erkeklerin münazara takımının kaptanıydı. Hatta bir yarışmada kız takımı olarak onların takımını yenmiştik.

* Arkadaşlık ne zaman aşka dönüştü?
- Üniversite yıllarında. Liseden sonra ikimiz de İstanbul Hukuk Fakültesi'ne kaydolduk. (Ertuğrul Günay: Ben onu takip ettim.) Son sınıfta nişanlandık. Rahmetli Tarık Zafer Tunaya hocamız, "Sizi tehlikeli ilişkiler içinde görüyorum" diyerek takılırdı bize.

* Evlilik teklifini de okulda aldınız anlaşılan?
- Evet. Bana o gün Ahmet Arif'in, "Hasretinden Prangalar Eskittim" kitabını hediye etmişti. Hala saklarım o kitabı. Şimdi yaprakları sararmış bir halde.

* Ertuğrul Bey'in hangi özeliklerinden etkilendiniz?
- Gözleri ve hitabeti beni etkiledi ilk planda. Kürsüde yaptığı konuşmalardan etkilenmemek mümkün değildi. Ama tabii ki sevgimiz de çok güçlüydü. Biz birbirimizi severek evlendik.

* Sonrasında İstanbul'da kalmayıp Ordu'ya mı döndünüz?
- Evet. Ortak bir avukatlık bürosu açtık. Ertuğrul'un siyasete ilgisi vardı. Aslında benim de vardı ama Ertuğrul'un siyasette daha başarılı olacağı düşüncesiyle ona destek olmayı tercih ettim. Zaten 23 yaşında CHP Ordu İl Başkanı oldu.
 
PASO SORDULAR

* Ertuğrul Bey'in milletvekili olma hikayesi de ilginç. Sanıyorum yaşını büyüterek başvuruda bulundunuz değil mi?
- Evet. Milletvekili seçildiğinde henüz 28 yaşındaydı. O dönemde vekil olabilmek için 30 yaşında olmak gerekiyordu. Avukatı olarak dava açtım ve yaşını büyüterek başvurusu yapmasını sağladım.

* Gerçekten ilginç bir hikaye. Ertuğrul Bey şu anda da çok genç görünüyor. O dönemde insanların kafasındaki milletvekili algısına pek uymuyordu sanıyorum?
- Çok enteresan olaylar yaşadık. Bizi çocuk olarak görenler çoktu. İlk seçildiği yıl Marmaris'e kampa gitmiştik. Oradaki görevliler bizi milletvekili çocuğu sanmış. Bir süre sonra 'Babanız ne zaman gelecek' diye sormalarını hiç unutamam. Sinemada paso soran bile olmuştur.
 
CEZAEVİ MEKTUPLARI

* 12 Eylül darbesinden sonra Ertuğrul Bey tutuklandı. O dönemde neler yaşadınız?
- Çok zor günler geçirdik. Ama hem ailelerimizden hem dostlarımızdan çok destek aldım. Kızımız Pınar çok küçüktü. Bana sürekli babasını sorardı. Ertuğrul'u Dil Okulu'nda tutuyorlardı. Pınar da babasının Dil Okulu'nda okuduğunu sanıyordu. Biz o günleri maalesef yaşamak zorunda kaldık. O nedenle Türkiye'de çocuklar artık darbe dönemlerini sadece müzelerde ve tarih kitaplarında görsün istiyorum. Darbenin nasıl bir felaket olduğunu kimse yaşayarak öğrenmesin.

* Rahat haber alabiliyor muydunuz kendisinden?
- Çok rahat olmuyordu tabii. İletişim olanakları kısıtlıydı. Ertuğrul o zaman mektup yazardı bana. Benim için çok önemliydi o mektuplar. Güç verirdi. Askerlik süresinde de ayrı kaldık ama bana yazdığı en güzel mektuplar, tutukluluk günlerinde gönderdikleridir. İleride onları kitaplaştırmayı düşünüyorum.

* Ertuğrul Bey'in AK Parti'ye geçiş kararını almasında sizin etkiniz oldu mu?
- Bizim ailemizde önemli konulardaki kararlar ortaklaşa alınır. Bu kararı da hep birlikte verdik. Ertuğrul'un AK Parti'ye katılması bizim de kararımızdır.
(Ertuğrul Günay: Evimizin başbakanı eşimdir. Tüm kararlarımı ona ve çocuklarıma danışırım. Beni çok sert eleştirirler. Yani iltimas geçmezler. Bugüne kadar onlara danışmadan aldığım tüm kararlarımda yanıldığımı söyleyebilirim. Danışarak aldığım kararlar ise hep tam isabet oldu.)

* Ertuğrul Bey'in sinirli olduğu yönünde eleştiriler var. Buna ne diyeceksiniz?
- Kesinlikle katılmıyorum. Ertuğrul, Türkiye'nin en güler yüzlü siyasetçisi. Allah aşkına onun kadar gülen bir siyasetçi var mı Türkiye'de? CHP'liler bunu bildiği için onu sinirlendirmeye çalışıyor. Aslında kolay kolay sinirlenmez. Ama öyle şeyler söylüyorlar ki; sinirlenmemesi imkansız.

* Eşinizin kıyafetlerini siz mi seçiyorsunuz?
- Hayır. Bu konuda yardım almaya açık değil Ertuğrul. Kendisi karar veriyor ne giyeceğine. Genelde klasik tarzda kıyafetler seçer.

* Yemekle arası nasıl? Mutfağa girer mi kendisi?
- Yemek onun için ikinci planda. Hatta bırakın kendisini, yanındakilerin yemek ihtiyacını bile unutacak kadar işe dalar. Mutfağa asla girmez. Karnını doyurmak için yemek yiyenlerden.

* Ertuğrul Bey'in işleri yoğun. Onu görememekten şikayetçi misiniz?
- Bakan olduktan sonra eve ayırdığı zaman azaldı doğal olarak. Akşam yemekleri seyrekleşti. Kahvaltıda birlikte oluyoruz genelde. Bir de hep beraber film izliyoruz evde. Çocukların geniş bir film arşivi var. Arada birlikte seyahatlere de çıkıyoruz.

* Siz çalışmaya devam ediyor musunuz?
Hayır. Artık emekli oldum.

* Biraz da çocuklarınızdan bahseder misiniz bize?
- Oğlumuz makine mühendisi. Kızımız ise gazeteci. Haziran ayında aile olarak çifte mutluluk yaşayacağız. Seçimde AK Parti yine bir zafer kazanacak. Sonra da oğlumuzu evlendireceğiz.
 
Günay'ın sinema aşkı

* Sayın Bakan geçtiğimiz günlerde bir dizide küçük bir rol aldınız. Bunun devamı gelecek mi?
- Ne yazık ki küçük bir rol aldım! Tabii bu işin şakası. Ancak tiyatroyu ve sinemayı çok severim. Lisede, üniversitede eşimle birlikte tiyatroda oynadık. Yani sahneye aşinalığım var. Bir teklif olursa değerlendirebilirim.

* Şu aralar dönem dizileri ve filmleri çok popüler. 12 Eylül konulu bir projede oynamak ister misiniz?
- Olabilir tabi. Böyle bir imkan olursa, benim durumuma uygun düşecek bir rolde oynamayı çok onurlu ve güzel bir iş sayarım. Hoşnut olurum. Çünkü sinema çok kalıcı bir şey. Yılmaz Karakoyunlu arkadaşım. Daha önce kendi yazdığı bir eserin filminde küçük bir rol almıştı. Neden olmasın. Ama devlet adamı rolü istemem, onu söyleyeyim!
 
"KARABURUN'A HAYRAN KALDIM"

* Emeklilik planlarınızda Demre'ye yerleşmek olduğunu biliyorum. İzmir'de size etkileyen bir yer olmadı mı?
- Olmaz mı? İtiraf edeyim Karaburun'un doğasına hayran kaldım. Hatta Ankara'yı arayıp eşime ve çocuklara, "Eşyaları toplayın buraya yerleşelim" diye teklifte bile bulundum. Balıklıova'dan itibaren doğa müthiş, bakir ve sakin bir yer. Umarım yol orayı bozmaz. Zaten buna izin vermem. Karaburun'da turizmin gelişmesi için projelerimiz var. Yakında bunları açıklayacağım.

* Liderlerin formda kalmak için kullandığı bitkisel takviyeler var. Sizin formülünüz nedir?
- Benim iksirim fındık. Her gün alıyorum. Karadenizli olduğum için fındığı severim. Sistemli bir biçimde fındık yiyorum. Psikolojik olarak da faydasını gördüğümü düşünüyorum.(Röportaj: Zafer Şahin/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ayşe 6 Haziran 2011 Pazartesi 21:25

Sevgi pıtırcıkları....!

Yorumu oyla      14      6  
Erdi 6 Haziran 2011 Pazartesi 19:24

Adam gibi adam solculardan da adam çıkıyormuş meğersem

Yorumu oyla      12      9  
Işık Dikicigil 6 Haziran 2011 Pazartesi 13:58

PARAM OLSA, KENDİSİNE AMERİKA DA BİR EV ALIR , İZMİR E UZAK KALMASINI SAĞLARDIM.

Yorumu oyla      21      7  
sorular 6 Haziran 2011 Pazartesi 13:39

İzmirliler olarak Sevgili Kültür Bakanımızın eşini seçimden önce tanımış olduk. İzmirlilerSeçimden önce SEVGİLİ ESKİ ULAŞTIRMA BAKNIMIZIN da eşini tanımak istiyoruz.

Yorumu oyla      20      7  
sorular 6 Haziran 2011 Pazartesi 13:36

Hanım efendi ve kızına şu soruları yöneltmek istiyorum: CHP'de Genel Sekreterlik yapmış olan Günayın AKP'ye geçişini etik buluyor mu? Yakın çevreleri bunu nasıl karşıladı? İnsanlık anıtının salam gibi doğranmasına ses çıkarmayan bir kültür bakanın ailesi olarak ne diyecekler? Başbakanın CHP sempatizanı sanatçılar için SANATÇI MÜSVETTESİ demesi hakkında ne düşünüyorlar? Başbakanın kızının hoşuna gitmeyen tiyatrocuyu fırçalması hakkında ne düşünüyorlar?

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşlık'tan 100 TL taksitle ev müjdesi
AK Parti İzmir 1. Bölge Adayı Ali Aşlık, Anayasa’da bulunan “Sosyal Devlet” ...
Bağış: Ajda delikanlı kadınmış
Egemen Bağış, The Economist dergisinde yayımlanan makale için "Uluslararası ...
MHP adaylarından piknik çıkarması
Seçim çalışmalarına İzmir’in her köşesinde tam saha pres anlayışı ile ...
 
Denizli: İzmir büyüyecek esnaf kazanacak
Seçimlere sayılı günler kala tempoyu artıran AK Parti İzmir 1. Bölge milletvekili ...
Çıray'dan Ödemiş'te iktidar yürüyüşü
Cumhuriyet Halk Partisi Ödemiş İlçe Örgütü tarafından düzenlenen İktidar ...
'İlericilik anlayışımız toplumu zenginleştirmektir'
AK Parti İzmir 2. Bölge milletvekili adayı Aydın Şengül, ilericilik adı ...
 
Güler Boşnaklar'la piknikte buluştu
CHP 2. Bölge adayı Birgül Ayman Güler, İzmir Bosna-Sancak Kültür ve Yardımlaşma ...
MHP adayı Bölük'e Buca'da zabıta engeli
MHP İzmir 1. Bölge Adayı Hatice Bölük’ün Buca ilçesinde bulunan Gölet’te ...
Tanrıkulu: İşsizliğe ve yatırıma çözüm bulacağız
MHP İzmir 2. Bölge Adayı A. Kenan Tanrıkulu İzmir Ticaret Borsası’nın ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva