HABERLER>EKONOMİ
11 Temmuz 2011 Pazartesi - 10:46

Girişimcilere yaz piyangosu vurdu

Avrupa Birliği, 5 milyar euroluk fonu serbest bırakıyor. Türkiye'den araştırma grupları, KOBİ'ler ve bireysel olarak vatandaşlar bu paradan pay alabilecek.

Girişimcilere yaz piyangosu vurdu

İSTANBUL - Akşam'ın haberine göre; Avrupa Birliği (AB) 7'nci Çerçeve Programı kapsamında 5 milyar euroluk fon önümüzdeki günlerde serbest bırakılacak. 50'ye yakın çağrıyla birlikte sunulacak büyük pastadan, Türkiye'deki girişimciler de pay alabilecek. Fonlarla ilgili duyurunun 20 Temmuz'da yapılması bekleniyor. Çerçeve Programları, Avrupa'nın bilimsel ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi, endüstriyel rekabetin desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesi amacıyla yürütülüyor.
 
SAĞLIKTAN BİLİŞİME
2013'e kadar sürecek 7'nci Çerçeve Programı kapsamında bu yıl 5 milyar euroluk fonun serbest bırakılması öngörüldü. Fonların değerlendirileceği 50'ye yakın çağrı arasında; sağlıktan bilgi iletişim teknolojisine, enerjiden gıda-tarım ve biyoteknolojiye, ulaşımdan güvenlik ve çevreye kadar çok çeşitli alanlar bulunuyor.

7. Çerçeve Programına üniversiteler ya da araştırma enstitülerindeki araştırma grupları, sanayi kuruluşları, KOBİ'ler, KOBİ birlikleri, kamu kurumları, uluslararası organizasyonlar, dernekler, kalkınma ajansları başvurabiliyor. Bireysel başvuruları içeren projeler de uygun bulunması durumunda hibe pastasından pay alıyor.
 
BEYİN GÖÇÜNE KATKI
TÜBİTAK'ın verilerine göre, çerçeve programlarına bugüne kadar Türkiye'den katılım sınırlı kaldığı için, serbest bırakılan yüklü fonlardan beklenen katkı elde edilemedi. 2003'te 4 milyon euroluk 20 ortaklık kurulabilirken, 2010'da rakam 25 milyon euro ile 200 ortaklığa çıktı. Halen 600'ün üzerinde Türk kuruluşu projelerde yer alıyor. Projelerle sağlanan tersine beyin göçü ise 100'ün üzerinde oldu.
 
5-8 HAFTA DEĞERLENRDİRME SÜRESİ VAR
Projelere katılımcı sayısı ve aranan özellikler proje türüne göre değişiyor. Ancak tüm başvurularda aranan ana şart, işbirliği halinde yürütülmesi. Genel olarak, 7. Çerçeve Programı projelerinde en az 3 farklı AB üyesi ülke veya üye olmayan Avrupa ülkelerinden en az 3 bağımsız kuruluşun yer alması gerekiyor. Araştırmacıların eğitimi ve kariyer gelişimlerini amaçlayan projelerde 1 tüzel kişinin bulunması yetiyor. Projenin Avrupa odaklı olması, bilimsel-teknolojik duruma katkıda bulunması, yenilikçiliği, çok ortaklı olması gibi kriterler kabulünde önem taşıyor. Projeleri değerlendirme süreci yaklaşık 5-8 hafta sürerken, proje hazırlığından kontrata kadar geçen süre 1 yılı bulabiliyor.
 
HİBE VE GERİ ÖDEMESİZ
AB Çerçeve Programı fonlarının tamamı 'hibe' ve 'geri ödemesiz' fonlardan oluşuyor. Dolayısıyla sunulan projeler başarılı bulunursa, AB Komisyonu tarafından fonlanıyor. Proje teklifleri doğrudan AB tarafından yapılıyor. Türkiye'de, bilim ve araştırma yoğunluklu bu programda koordinasyonu TÜBİTAK yapıyor. Yetkililer, 'bu programların ülkelere tahsis edilen maddi bir yardım olmadığının' altını çizerken, bu programlara katılan ülkelere herhangi bir kota ayrılmadığını vurguluyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2-B başvuruları 500 liradan başlayacak
Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı hükümet programına girerken, ...
THY Afganistan’a uçuyor
Türk Hava Yollarının (THY), Afganistan'ın başkenti Kabil'e düzenleyeceği seferler yarın başlıyor.
Otomotiv üretimi yüzde 16 arttı
TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ercan ...
 
6. If Wedding Fashion İzmir hazırlıkları tam gaz
5 yıldır başarı ile düzenlenen gelinlik, damatlık, abiye giyim sektöründe ...
Folkart Towers’a ilgi büyük
Folkart Yapı’nın iki ay önce satışa sunduğu ikiz kulelerden biri satılırken, ...
Vali Kıraç fabrika sözü aldı
İzmir’in Ünlü Markalarından Polonezköy Gıda’nın Sarnıç’taki tesislerinde ...
 
Sanayide çarklar hız kesmedi
Sanayi üretim endeksi, 2011 yılı Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 oranında arttı.
Spil arsaları kapış kapış
Ege-Koop’un Spil’de başlattığı arsa kampanyası büyük ilgi görüyor. 3 bin ...
Liman vinçleri sonunda yenileniyor
Gemilerden konteyner tahliyesi yapan 5 adet vincin modernizasyonu ile ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva