HABERLER>EKONOMİ
9 Temmuz 2011 Cumartesi - 14:24

Otomotiv üretimi yüzde 16 arttı

TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ercan Tezer, bu yılın 4 aylık döneminde otomotiv üretiminin yüzde 16 arttığını açıkladı.

Otomotiv üretimi yüzde 16 arttı

ANKARA - TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi İstanbul'da toplandı. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclis Başkan Yardımcısı Tezer toplantıda yaptığı konuşmada, sektörle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Bu yılın Ocak-Nisan dönemini kapsayın 4 ayda otomotivdeki toplam pazarın, 2010 yılı aynı dönemine göre yüzde 67 oranında arttığını ve 274 bin adet satış gerçekleştiğini söyleyen Tezer, aynı dönemde otomobil pazarındaki artışın ise yüzde 70 civarında olduğunu, otomobil satışlarının 177 bine yükseldiğini bildirdi. Tezer, özellikle 2010 yılının ikinci yarısında başlayan ve yıl boyunda devam eden talep artışının 2011 yılı Ocak-Nisan döneminde de sürdüğünü vurguladı.

Bu yılın Ocak-Nisan dönemini kapsayan 4 aylık sürede otomotivde toplam üretimin yüzde 16 artış gösterdiğini belirten Tezer, söz konusu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre otomotivde toplam üretimin 408 bin adet, otomobil üretiminin de 223 bin adete yükseldiğini kaydetti.
 
OTOMOTİV SANAYİ İHRACATI YÜZDE 7 ARTTI
Yatırım malı olan ticari araç talebindeki yüksek artışların, gelecek ile ilgili olumlu beklentilerin artarak devam ettiğini gösterdiğini kaydeden Tezer, 2011 yılı Ocak-Nisan döneminde ticari araç pazarının son 10 yılın en yüksek değerine ulaştığını anlattı.

Tezer, bu yılın Ocak-Nisan döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatının yüzde 7 oranında arttığını, otomobil ihracatında da yüzde 3 yükselme meydana geldiğini bildirdi.
 
MODEL YILI TARTIŞMASI
Toplantıda ayrıca ''model yılı'' mevzuatı ve sorunlarıyla ilgili meclis üyeleri tarafından değerlendirmeler yapıldı. Model yılının motorlu araçlarla ilgili vergi mevzuatının ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret eden meclis üyeleri, aracın yaşını belirleyen unsurun, Motorlu Taşıtlar Vergi Mevzuatında ''Model Yılı'' kavramı olduğuna dikkat çekti.
 
Model yılı kavramının yeni bir yönetmeliğe kavuşturulduğunu, ancak bu mevzuatla birlikte önemli bir eksiklik doğduğunu bildiren sektör temsilcileri, 1 Ağustos'dan önce üretilenlerin önceki senenin, 1 Ağustostan sonra üretilenlerin ise sonraki senenin modeline dahil edildiğini hatırlatarak, iki aylık bir geçiş dönemine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
 
Meclis üyeleri, aksi halde distribütörden veya imalatçıdan sonra bayinin showroom'unda olan araçların bir gece içinde bir yaş eskidiğini ve 2011 diye satıldığı için en az yüzde 10-15 fiyat indirimine tabi olduklarını belirtti. Sektör temsilcileri bu durumun bayiler açısından gelir kaybına neden olduğunu savundu.
 
Garanti, çevre, teknik mevzuat ve bu konulardaki sorunlarla ilgili gelişmelerin de dile getirildiği toplantıda, bu çerçevede teknik mevzuatla ilgili olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın idari altyapısının desteklenmesi gereği vurgulandı.
 

Tüketicinin Korunması Kanunu çerçevesinde yayımlanan mevzuatta özellikle ticari araçlarla ilgili garanti bölümünün belirsiz olduğunu belirten meclis üyeleri, bu nedenle konuyla ilgili ikincil mevzuatın ivedilikle oluşturulmasını istedi. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
6. If Wedding Fashion İzmir hazırlıkları tam gaz
5 yıldır başarı ile düzenlenen gelinlik, damatlık, abiye giyim sektöründe ...
Folkart Towers’a ilgi büyük
Folkart Yapı’nın iki ay önce satışa sunduğu ikiz kulelerden biri satılırken, ...
Vali Kıraç fabrika sözü aldı
İzmir’in Ünlü Markalarından Polonezköy Gıda’nın Sarnıç’taki tesislerinde ...
 
Sanayide çarklar hız kesmedi
Sanayi üretim endeksi, 2011 yılı Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 oranında arttı.
Spil arsaları kapış kapış
Ege-Koop’un Spil’de başlattığı arsa kampanyası büyük ilgi görüyor. 3 bin ...
Liman vinçleri sonunda yenileniyor
Gemilerden konteyner tahliyesi yapan 5 adet vincin modernizasyonu ile ...
 
‘Ekonomiyi kusursuz fırtına bekliyor’
Kriz kahini Nourel Roubini, potansiyel büyük ekonomik sorunların, 2013'de ...
Açlık sınırı 978 lira
Memur-Sen, Haziran ayı için 4 kişilik bir ailenin ''açlık sınırını'' 978 ...
Fener düşüyor Trabzon yükseliyor
Borsa'da Fenerbahçe Sportif hisselerindeki değer kaybı ile Trabzonspor ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva