HABERLER>EKONOMİ
4 Ekim 2024 Cuma - 11:47

Gıda Mühendisleri Odası farkı anlattı: Eşek eti ekşidir!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan ürünler listesinde ürünlerde tek tırnaklı eti tespiti yeniden halkın gündemine geldi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım, eşek etinin tüketimi ile ilgili olarak “Tek tırnaklı etlerinin ekşi tadı olduğu söylenir. Ancak böyle ürünler genellikle baharatlı ya da soslu ürünler ile birlikte kullanıldığı için tadının anlaşılması çok zordur. Tüketicinin çok bariz olmadığı sürece bu ürünlerin farkına varması zordur” açıklamasını yaptı.

Gıda Mühendisleri Odası farkı anlattı: Eşek eti ekşidir!

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapılan ürünleri açıkladı. İzmir’de ise iki firmada tek tırnaklı eti tespiti dikkat çekti.

Vatandaşlar, tükettiği ürünlerde eşek eti olup olmadığını anlama konusunda endişeli…

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ömer Ulaş Kırım, gündem ile ilgili Egedesonsöz’e değerlendirmede bulundu.

‘BAHARATLI ÜRÜNLERDE ANLAŞILMASI ZOR’

Kırım, açıklamasında şunları söyledi:

“Tek tırnaklı etlerinin ekşi tadı olduğu söylenir. Ancak böyle ürünler genellikle baharatlı ya da soslu ürünler ile birlikte kullanıldığı için tadının anlaşılması çok zordur. Tüketicinin çok bariz olmadığı sürece bu ürünlerin farkına varması zordur.

Özellikle at eti dünyada belli bölgelerde halkların beslenme diyetleri içerisinde tüketilmektedir. Eğer at eti çiftlikte üretilmiş ve izne tabi bir işletmede kesimi yapılmışsa ve etiketinde at eti bulunduğu belirtilmişse; hayvan kesimi doğru koşullarda yapılmışsa, kesim sırasında bir problem olmamışsa ya da hayvanın kesim öncesi bir hastalığı yoksa yasal olarak bir sorun bulunmamaktadır. Bu şartların sağlandığı durumda İnsan sağlığı açısından büyük bir tehlike barındırmamaktadır. Ancak bu etlerin kesimleri ülkemizde yasadışı olarak merdiven altı işletmelerde yapıldığı düşünülürse kesim anında ve sonrasında depolanmasında ciddi halk sağlığı problemleri olması kaçınılmazdır.”

‘TÜKETİCİ BİLİNÇLİ HAREKET ETMELİ’
Eşek eti tüketildiğinde sağlık sorunu yaşanmayacağını dile getiren Kırım, “Bu ürünlerin tüketimi sonrasında gıda zehirlenmesi belirtileri göstermediği sürece sağlık sistemi ve halk tarafında yapılabilecek çok fazla uygulama bulunmamaktadır. Tüketici bu durumu fark ettiği anda gerekli yasal yollarla hızlı şekilde şikayetlerini oluşturmalı sonrasında şikayetlerine karşılık yapılan uygulamaları takip etmelidir” dedi.

Kırım, tüketicilerin bilinçli hareket etmesine dikkat çekerek “Tüketicilerin bu durumlara maruz kalmamak için güvenilir ve bilinen yerlerden alışveriş yapmaktan başka bir önlemi bulunmamaktadır. Bilinçli tüketiciler sürekli yemek yedikleri yerler dahil olmak üzere sağlık ve hijyen koşullarını sorgulamaktan vazgeçmemelidirler” ifadelerini kullandı.

‘ŞEFFAF OLMAYAN SÜRECİN SON BULMASIYLA GÜVEN ARTACAKTIR’

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası gündeme dair basın açıklaması yayımladı.

Açıklama şöyle:

“Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bugün açıklanan, laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen gıdaları üreten/ithal edenve piyasaya arz eden firmalar kamuoyu ile paylaşmıştır.

Tüketici sağlığının ve menfaatinin korunması ve gıda sektöründe haksız rekabetin önlenmesi amacıyla 2012 yılında başlayıp süregelen bu uygulamada,2022 yılından bu yana firmalar ifşa edilmemiş, kamuoyu ile paylaşılmamıştı. Dün Sayın Bakanın açıklaması ile bugün listeler kamuoyu ile paylaşılmaya başlanmıştır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı yerinde ve doğru bir karar ile bundan sonra bu tür firmaları bekletmeden web sayfasından anlık olarak kamuoyu ile paylaşacağını duyurdu. Oda olarak tüketicinin bilgilendirilmesini ve Bakanlık denetimlerinin sonucunun hızlı bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını önemsiyor, gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bugüne kadar yeterince şeffaf olmayan bu süreçlerin son bulmasıyla ve bunun gibi uygulamaların sağlıklı işletilmesi ile tüketicilerin kurumlara ve sektöre olan güveninin artacağına inanmaktayız. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığının bu yeni uygulamasını destekliyor ve olumlu buluyoruz.

Yayınlanan listede 2022 yılından itibaren 463’e yakın üründe taklit veya tağşiş yapıldığı görülmüştür. Yine bu yıl yapılan 940 bin denetimde 16.000 uygunsuzluk tespiti söz konusu olmuştur. Bu uygunsuzlukların ne kadarının gıda güvenliğine dair olup olmadığı açıklamalarda ifade edilmemiştir. Gıda ürünlerinde yüksek pestisit kalıntıları olanlar, limitlerin üzerinde mikotoksin bulunanlar ve ilgili mevzuata göre sınır değerlerin üzerinde mikroorganizma çıkan gıdalar ifşa listelerde yer almamıştır.

Bugün yayınlanan söz konusu listeler incelendiğinde,

-Özellikle baharatlar, zeytinyağı, süt ürünleri, bal ile et ürünlerinde tağşişin yüksek olduğu,

-Alkolsüz içecekler, çikolata ürünleri gruplarında ve bitki çayları başlığında ilaç etken maddesi kullanımına devam edildiği,

-Alkollü içeceklerde ürüne dışarıdan alkol katılımının devam ettiği görülmüştür.

‘LİSTEDE AZALMA YOK’
Listelerde geçmişe göre herhangi bir azalma söz konusu olmamıştır. Bu da bize gıda sektöründe taklit ve tağşişin önlenmesi için denetim sıklığı yanında etkinliğinin de artırılması gerektiğini göstermektedir. Çoğu işletmelere yılda bir defa yapılan ve etkin olmayan denetim ile sektörde herhangi bir caydırıcılık oluşturulamayacağını bu listeler bize anlatmaktadır.Yetersiz olan Bakanlık denetçi sayısı arttırılmalı, Bakanlığa başta Gıda Mühendisleri olmak üzere bu konuda eğitim almış teknik personel alımları yapılmalıdır.

Yine Bakanlığın; beyana dayalı üretim izni modelini bırakıp, tüm gıda işletmeleri için Bakanlık denetimi ve kontrolü sonucu onay verildikten sonraüretimin yapılabildiği sisteme geçilmelidir. Halkın Gıda Güvenliği, doğruluğu tespit edilmemiş beyanlara bırakılmamalıdır.

Gıda işletmelerini merdiven altından kurtarmak için kayıt altına alınması yeterli bir uygulama değildir. Küçük işletmelerde degıda güvenliği koşullarını sağlayacakşekilde çalışmalar yapılmalı, Çalıştırılması Zorunlu Personel (ÇZP) zorunluluğu buralarda da uygulanmaya başlanmalıdır. Bunun için Odamızın önerdiği Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı sistemi hayata geçirilmelidir.”

 
Göztepe Sivasspor maçına hazır!
 
18 yılla aranıyordu... Yakayı ele verdi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VfV 4 Ekim 2024 Cuma 12:09

Hiç kendinizi yormayın. Ülkede ceza yerine ahlaksızlığa taltif veriliyorsa eşek eti masum kalır. ABD'de salatanın, hamburgerin içinden sinek çıksa donuna kadar tazminat alıyorlar. Sorsan Türkiye büyük ülke. Yersen...Yemezsen at eti, eşek eti, domuz eti yedirirler...

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Enflasyon yılın kalanında istikrarlı olarak gerileyecek'
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, dezenflasyon sürecinin makroekonomik ...
Bakan Uraloğlu açıkladı: Rekor kırdık!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 214 milyonun üzerinde ...
Nedim ATİLLA yazdı... İzmir'e kruvaziyer neden gelsin?
Nedim ATİLLA yazdı... İzmir'e kruvaziyer neden gelsin?
 
Bakan Şimşek'ten 'dezenflasyon' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Haziranda başlayan dezenflasyon ...
Konut ve iş yeri kira artış oranı belli oldu
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıklamasının ...
Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı.
 
ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı
Enflasyon Araştırma Grubu eylül ayı enflasyon verilerini paylaştı. ENAG ...
Kordon’da 'Fırtına Duvarı' dönemi!
Alsancak’ta yaşanan taşkınlar sonrasında önlem olarak düşünülen beton ...
İzmir esnafının başkanı isim vermedi: 2-3 odada yolsuzluk hissediyorum!
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Yalçın Ata, Elbiseciler ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva