HABERLER>POLİTİKA
15 Temmuz 2015 Çarşamba - 17:25

Flaş! Ve AYM Sertel kararını açıkladı

Genel seçim öncesinde Yüksek Seçim Kurulu kararı ile adaylıktan düşürülen Atilla Sertel’in dosyasını görüşen Anayasa Mahkemesi kararını verdi. Yüksek Mahkeme YSK kararının geçerli olduğunu ifade ederken ''konu bakımından yetersizlik'' vurgusu yaptı.

Flaş! Ve AYM Sertel kararını açıkladı

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - CHP’de genel seçim öncesinde milletvekili aday listeleri belirlendikten sonra krize neden olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski Başkanı Atilla Sertel’in dosyası ile ilgili karar çıktı. Parti içinde yapılan önseçimde 3. Sıra çıkmasına rağmen Sertel, Yüksek Seçim Kurulu’na yapılan itiraz nedeniyle adaylıktan düşürülmüştü. Basın İlan Kurumu Üyeliği’nden istifa etmediği için kamu görevi sürdüğü halde aday olduğunu belirten YSK, gerekçeli kararı açıkladıktan sonra Sertel’in yerine listenin 4. sırasında bulunan Bornova eski Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır bir üst sıraya çıkarak milletvekili olmaya hak kazandı.
 
Karara önce YSK’ya itiraz eden Sertel, kamu görevlisi olmadığını ifade ederek kararın düzeltilmesini istedi. Sertel’in talebi reddedildi. Sertel, avukatı aracılığıyla daha sonra Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaparak hakkının yenildiğini ifade etti. Anayasa Mahkemesi, itirazı görüşerek karara bağladı. Mahkeme kararında, “Anayasa’nın 79. maddesi uyarınca aleyhine başka bir merciye başvurulamayan YSK kararlarının bireysel başvuruya konu olamayacağı sonucuna varmış ve başvurunun ‘konu bakımından yetkisizlik’ nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar vermiştir” denildi.
 
Yüksek Mahkeme Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyeliğini kamu görevi kabul eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını tartışılamayacağını bildirdi. AYM, YSK’nın kararının sorgulanamayacağını ve bu karara itiraz edilemeyeceğini de belirtti.
 
DOSYA AİHM YOLCUSU
Kararın ardından önce YSK’ya itiraz eden Sertel, daha sonra Anayasa Mahkemesi’nden de beklediği haberi alamadı. Sertel’in karar sonrası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmesi bekleniyor. Süreç ile ilgili açıklamalarda bulunan Sertel, haklı olduğunu belirtirken hukuka güvendiğinin de altını çizmişti.



DOSYAYI AÇMADILAR
Kararın ardından Egedesonsöz’e konuşan Sertel, Anayasa Mahkemesi’ni eleştirdi. Sertel, mahkemeye “O zaman dosyayı esastan görüşmeyi neden kabul ettiniz” derken dosyanın açılmadan kapatıldığını söyledi. Sertel, “Bu süreçte Adalet Bakanlığı’ndan görüş aldılar. Bakanlık ‘siz yetkilisiniz’ diyerek yetkiyi onlara bıraktı. Ama böyle bir karar çıktı. Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Milletvekili Mustafa Balbay ne kadar teröristse ben de o kadar memurum. Anayasa Mahkemesi işin içinden sıyrılmak istedi. Dosyanın kapağını açmadı. Mahkeme, başına iş almak istemedi. Karar alsaydı, bundan sonra YSK kimseye hukuksuzluk yapamazdı. Hukuk kuralları içinde hareket etmek zorunda kaldı. Cesaret edemediler. Cesaret edenlerin de sesleri fazla çıkmadı” dedi.
 
HUKUKSUZLUK VAR
Kararı AİHM’e götüreceklerini ifade eden Sertel, “Kendi ülkemdeki durumun yurt dışına taşınmasından da üzüleceğim. Anlayış olarak ‘benim ülkemde hukuk yok’ demek istemiyorum. Ne yazık ki durum bu hale geldi. Kararların ve hukukun ülkemiz içinde uygulanmasını istiyorum. Ergenekon Davaları’nda da yurt dışına gitmedik. Hep bizim içimizde tartıştık. Avukatlarımız için de onur meselesi oldu. Ortada bir hukuksuzluk var. Bunun peşini bırakmayacağız. Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğim” diye konuştu.

KANUN NE DİYOR?
Anayasa’nın konuyla ilgili 79. maddesinde “Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz” ifadesi yer alıyor.

MADDE 79. – Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır.
 
(Değişik: 31.5.2007-5678/2md )Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz.

 
Emekli polis memurunun organları 3 kişiye hayat verdi
 
Besara da artık Göztepeli
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ceyhan Keser 16 Temmuz 2015 Perşembe 09:50

İzmir CHP il başkanlığı ve genel merkez Parti ici şikayetçi,hizipçileri ne yapacak acaba? 2.ci Bölgede 1 milletvekili kaybı ATİLA SERTEL e yapılan haksızlık sonucu seçmen tarafından parti oy kaybı yaşatmıştır.

Yorumu oyla      14      6  
HÜLOĞ 15 Temmuz 2015 Çarşamba 19:05

üzülme vekilim 3 ay sonra parlementodasın edenlerde düşünsün bakalım

Yorumu oyla      19      10  
NECATİ YILDIZ 15 Temmuz 2015 Çarşamba 18:52

Bazıları için Siyasi makamlar emeksiz,zahmetsiz ulaşılan yerler iken,gençliğinden beri toplumsdal mücadelenin içesrisinde olan Atila SERTEL gibiler için çok sayıda engellerle doludur.Ben eminimki geç tecelli etsede toplumsal vicdan bir gün tecelli edecek ve Atila kardeşim bir gün hak ettiği yere gelecektir.

Yorumu oyla      22      9  
Ksk genç 15 Temmuz 2015 Çarşamba 18:45

Ah eski il başkanı heem kendini gende atillayı yaktın Parti için çok Üzücü

Yorumu oyla      26      8  
NECATİ YILDIZ 15 Temmuz 2015 Çarşamba 18:44

Bazıları için Siyasi makamlar emeksiz,zahmetsiz ulaşılan yerler iken,gençliğinden beri toplumsdal mücadelenin içesrisinde olan Atila SERTEL gibiler için çok sayıda engellerle doludur.Ben eminimki geç tecelli etsede toplumsal vicdan etirecektir.

Yorumu oyla      22      7  
soner çiçek 15 Temmuz 2015 Çarşamba 18:01

bence ön seçimde halkın takdiriyle kazanmış büyük insanın vekillik hakkıydı bizim gönlümüzdeki büyük insan dik dur egilme bu halk seninle.

Yorumu oyla      23      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
HDP RTÜK için AYM'ye başvuracak
HDP, TBMM'de dün yapılan ve MHP adayının kazandığı RTÜK üyeliği seçiminin ...
MHP'li Savaşan'dan Bakan'a soru yağmuru
Eski Altay başkanı olan MHP Milletveli Aslan Savaşan, İzmir'de yaşanan ...
AK Parti’ye görüşme sonrası HDP’den flaş açıklama
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder "Koalisyon meselesi ele alındı. ...
 
Serter’den tüm İzmir’e bayramlaşma daveti
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, her Ramazan Bayramında düzenlediği, ...
CHP’li Gençlerin maskeli pankartına ‘kovuşturma’ yok!
İzmir’de geçen yıl 4 bakanın yüzleri maskeli fotoğraflarının yer aldığı ...
Davutoğlu’ndan HDP ziyareti sonrası ‘sıcak’ mesajlar
HDP ziyaretinin ardından bir açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ...
 
Üçüncü mesai da tamam: En uzun görüşme HDP'yle!
Koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP ve MHP'yi ziyaret eden AK Parti heyetinin ...
Atilla Sertel’in avukatından flaş açıklama
Avukat Murat Ergün, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru dosyasıyla ...
Günay’dan yeni oluşum sinyali
Yedi ay önce yayınladıkları bildiride, AK Parti hükümetine demokrasi ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva