HABERLER>POLİTİKA
15 Temmuz 2015 Çarşamba - 13:46

Davutoğlu’ndan HDP ziyareti sonrası ‘sıcak’ mesajlar

HDP ziyaretinin ardından bir açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "HDP'nin TBMM'ye 80 vekille girmiş olması fırsattır. Çevredeki çatışmaların Türkiye'ye gelmesini istemiyorsak bütün bu baskılara şiddete karşı ortak tavır belirleme sorumluluğumuz var" dedi.

Davutoğlu’ndan HDP ziyareti sonrası ‘sıcak’ mesajlar

Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 1. tur koalisyon görüşmeleri kapsamında gerçekleştirdiği HDP ziyaretinin ardından bir açıklama yaptı. Davutoğlu, görüşmede "daha önce çözüm süreci kapsamında verilen tüm taahhütlerin yerine getirilmesi ve Türkiye'deki tüm silahlı grupların ülke dışına çıkması" konusunun da gündeme geldiğini söyledi.
 
HDP'ye misafirperverlikleri nedeniyle teşekkür eden Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
 
Halkın verdiği oya duyduğumuz saygı gereği herkesin herkesle konuşabileceği ortam olmalı.  Vatandaşlarımızın tercihinin dışlanmasını doğru görmem. Bu demokratik bir tavırdır. HDP ile yaptığımız görüşmede özellikle üzerinde durduğumuz konu şu oldu: 7 Haziran’da ortaya çıkan tablo ile herkesi kendi yerini doğru konumlandırmak zorundadır.
 
Demirtaş’ın açıkladığı 3 ilke üzerinde duruldu. Barış, demokrasi, adalet ilkeleri kapsamında görüşlerimizi kendilerine aktardık. Barış söz konusu ise kimse silahla barışı tehdit edecek şekilde ülke topraklarında yer alamaz. Gelin HDP olarak bu tavrı sergileyin.
 
Biz tek parti iktidarı olma şansı bulamadık. Ama demokrasiyi bağlılığımızı gösteriyorum ve kaç oy almış olursa olsun kimseyi dışlamadan siyasetimizi TBMM çatısı altında alıyorum. HDP’nin TBMM’ye 80 vekille girmiş olması fırsattır. Silahlı grupların Türkiye içindeki varlığı çelişki teşkil eder. Demirtaş7ın dünkü açıklamalarını da dinledim ve görüşlerimi ifade ettim. Çevredeki çatışmaların Türkiye’ye gelmesini istemiyorsak bütün bu baskılara şiddete karşı ortak tavır belirleme sorumluluğumuz var.
 
Hangi terör grubu olursa olsun Türkiye’nin duruşunun bilindiğini istişare ettik. Türkiye’nin ve çevre bölgelerdeki sorunları istişare ettik. İletişimi her an açık olmamız gerektiğini ifade ettik. Koalisyonla ilgili görüşlerimizi paylaştık. Gelecekteki gelişmeler bağlamında bizim ilkesel tutumumuzu anlatma imkanı bulduk. Türkiye’deki tüm silahlı unsurların Türkiye dışına çıkma hususundaki sözlerin yerine getirilmesi gerektiğini konuştuk. Kamu düzeninin tartışma konusu olmadığını açık yüreklilikle konuşma imkanı bulduk. Misafirperverlikleri nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum.
 
'LÜTFEN HDP'YE BU SORUYU SORUN'
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, “Demirtaş dün PKK silah bırakmalıdır, bunun muhatabı Öcalan’dır, dedi Nasıl değerlendirdiniz?" sorusu üzerine şunları söyledi:
 
Biz çözüm sürecini çok iyi niyetle başlattık. Neydi ekonomik geri kalmışlık var, halka hizmet edilmiyor, Kürtçe şarkı dinlemiyoruz gibi şikayetler vardı. Sıralamıyorum ama çok geniş bir demokratikleşme süreci hayata geçirildi. Bu gerçeklik üzerine bugün HDP güçlü bir grup olarak TBMM’de bulunuyor. Bütün bu argümanlar birer birer yok olmuşken hala silahlı grup bulundurmanın anlamı nedir? Bu soruyu HDP’ye soruyoruz. HDP oy verenlere de söylüyoruz lütfen bunu sorun. Biz size silahlı mücadele için oy vermedik.
 
Bu soru daha çok sorulmalı. HDP’ye destek veren aydınların bu soruyu gündeme getirmesi lazım. Barış ve demokrasi derken silaha ihtiyaç duyuluyor. Acık ve net tavır almanın tam vaktidir. Kendisine ifade etti. Demokratik bir zafer kazandınız. Zafer derken kendisini iki katı oy aldık ifadesini kastettim.
 
BÜTÜN SİLAHLAR TESLİM EDİLSİN
 
Bu silahsızlaşma öyle ya da böyle gerçekleşecek. Siz çağrıda bulunun Türkiye’de bütün silahlar teslim edilsin. Demokrasi arttıkça silahların azalması sonra da sıfıra inmesi lazım. 12 yıl içinde Türkiye’de demokrasi arttı silahların sayısı azaldı mı. Bu soruları sormanın vakti.
 
Kimseye tepeden bir dil kullanmadım. Dün MHP ile görüşürken de bugün de. Biz söyleriz ama onlar dinlemezler. Birinci onlar dinleyene kadar söylemeye devam etmeniz gerekiyor. Süreç devam edecekse etkili olduğunuz varsayılır. Etkiniz yoksa görüşmelerin anlamı ne. Etkiniz yoksa sürece hangi yolla katkıda bulunacaksınız. Biz dörtlü parti olarak hep birlikte çağrı yapacaksak. Buradan da çağrıda bulunayım. Bizler demokratik standartın en üstü çıkması için hazır olduğumuz ama terör ve şiddet içeren müdahaleye karşı ortak tavır alacağımızı bildirir diye bir deklarasyon imzalayalım.
 
1 AY İÇİNDE HDP'NİN DURUŞU DEĞİŞTİ
Yüzde 13 oy almış bir partiyi yok sayamam. Aldığım görev gereği görüşmem gerekir.  7 Haziran’ın ertesi günün Demirtaş asla Ak Parti’nin içinde olduğu hükümete içerinden ve dışarıdan destek vermeyeceğiz. Bu ifade açık ve net. AK Parti’nin dışındaki ihtimaller çalışıldı. Bu ifadeye cevap vermedim. Yüzde 470 oy almış bir partiyi dışlayacak formüller yürümez. 1 aylık süreçte HDP’nin duruşunun değiştiğini gördük. Doğrusu da budur.

 
Flaş! Yargıdan Urla villaları hakkında bomba karar!
 
CHP’li Gençlerin maskeli pankartına ‘kovuşturma’ yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üçüncü mesai da tamam: En uzun görüşme HDP'yle!
Koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP ve MHP'yi ziyaret eden AK Parti heyetinin ...
Atilla Sertel’in avukatından flaş açıklama
Avukat Murat Ergün, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru dosyasıyla ...
Günay’dan yeni oluşum sinyali
Yedi ay önce yayınladıkları bildiride, AK Parti hükümetine demokrasi ve ...
 
İzmir Milletvekilinin organik huzuru!
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır (54) siyasetin stresini toprakla ...
AK Partili Hotar'dan 'iftara katılan sanatçı' yanıtı!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof.Dr. Nükhet ...
Bahçeli’den 00.46 mesajları: Karşılıklı nezaket…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ziyareti ...
 
3.durak: Ve AK Parti Heyeti HDP Genel Merkezi’nde…
Koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP ve MHP'yi ziyaret eden AK Parti heyetinin ...
Yıldırım'dan İzmir'de koalisyon mesajı!
İzmir Ticaret Borsası'nın düzenlediği iftar programına katılan Cumhurbaşkanı ...
Demirtaş'tan PKK'ya 'silah bırakın' çağrısı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK'ya silah bırakma çağrısı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva