HABERLER>EGE
14 Eylül 2011 Çarşamba - 18:01

Filistinli çiftçiler Ege’de eğitilecek

Egeli üreticilerin sorunlarının konuşulduğu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in de katıldığı toplantıda, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Artık bölgelerimiz yabancı çiftçiyi eğitime almaya başladı. Önümüzdeki günlerde Ege Bölgesi'nde Filistinli çiftçileri eğiteceğiz” dedi.

Filistinli çiftçiler Ege’de eğitilecek

MANİSA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı, Ege Bölgesi'ndeki üreticilerinin sorunlarının konuşulduğu Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ege Bölge toplantısı Manisa'da düzenlendi. Bakan Eker, "Miras yoluyla arazi bölme kalkıyor, arazilerdeki toplulaştırma çalışmaları bu dönemde bitirilecek ve Türkiye'deki sulanabilir toprakların tamamı bu dönemde sulanmaya başlanacak" dedi.
 
TZOB Ege Bölge toplantısı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla ve Burdur illerinin Ziraat Odaları Birliği başkan ve yöneticilerin katılımıyla bugün Manisa Anemon Oteli'nde yapıldı. Bakan Mehdi Eker toplantı salonuna girmeden önce otel önünde üreticiler tarafından açılan standı inceledi. Tarımsal soruların ele alındığı toplantıda Türk tarımının genel sorunlarının yanı sıra Ege Bölgesi'nin sorunları, Türkiye'nin üretimde lider durumda olduğu üzüm ve incir ile pamuk, tütün, zeytin ve mısır konuları görüşüldü. Toplantıda ayrıca çiftçinin kredi kullanımı, tarım sigortası, sulama, elektrik, hayvancılık ve destek başvurularıyla ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.
 
Toplantının açış konuşmasını TZOB Başkanvekili ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman yaptı. Sorman, "Tarım sektörü son yıllarda yıldızı parlayan bir konuma geldi. Dünyada ve ülkemizde yaşanan doğal afetler gibi etkenler tarım sektörünün önemini arttırdı. Bu toplantının bölge ve ülkemizin tarımına yeni ivmeler kazandıracağına inanıyorum. Bu toplantı ayrıca tarım politikalarına yeni bir yön verecektir" dedi.
 
BAYRAKTAR: BAKANLIĞIN YÜKÜNÜ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yükünü Ziraat Odaları olarak paylaşmaya hazır olduklarını söyledi. Başkan Bayraktar, "Ziraat Odaları ile Ziraat Odaları Birliği son yıllarda idare ve mali yönden güçlü hale geldi. Bunda çıkarılan kanunların büyük rolü var. Para gelmeye başlayınca odalar bu parayı hizmet olarak üreticiye sunuyor. 20 sene önce bu kanunlar çıkarılmış olsaydı odalar ve Birlik başka yerlerde olurdu. Bugün her şeyi Tarım Müdürlükleri'nden bekliyoruz. Ancak gelişmiş ülkelerde bu sorunu sivil toplum kuruluşları yapıyor. Tarım Bakanlığı'nın üzerinden bu yükleri almaya hazırız. Çiftçi kayıt sistemini bir meslek kuruluşu olarak biz yapmalıyız. Bunları Bakanlığa sunduk. Ankara'da bir eğitim merkezi kurup üreticiyi ve personeli eğitmek istiyoruz" diye konuştu.
 
Ziraat Odaları Başkanları'na seslenen Genel Başkan Bayraktar, "Her şeyi devletten bekleme devri çoktan bitmiştir. Hedefimiz Türkiye'deki 700 odamızın proje üretmesidir. AB'ye verdiğimiz parayı proje üreterek geri alacağız. Sadece hizmet binası yapmayın, laboratuvar da yapın. Artık bölgelerimiz yabancı çiftçiyi eğitime almaya başladı. Önümüzdeki günlerde Ege Bölgesi'nde Filistinli çiftçileri eğiteceğiz. Ayrıca hükümetimiz gibi İsrail mallarını boykot ediyoruz. Kimse Türk çiftçisine İsrail tohumu satmasın. Bu şımarık ülkenin hakkından Türkiye gelecektir" dedi. Siyaset yapmak isteyenlere sert tepki gösteren Bayraktar, "Ben burada olduğum sürece bu kurum siyaset üstü olarak kalacak. Siyaset yapmak isteyen gider yapar" resti çekti.
 
VALİ DAŞÖZ: EGE ÖRNEK BÖLGE
Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz toplantının Manisa'da yapılmasının önemini vurguladı. Vali Daşöz, "Toplantının burada yapılması çok önemli. Ben de çiftçi ailesinin çocuğuyum. Tarım, hizmet ve sanayi sektörünün de önemli bir alt yapısını oluşturuyor. Bu bölge ülkemizin lokomotifi konumundadır. Dünyada birincilikleri var. Bu bölge ekonomiye yaptığı katkılarla diğer bölgelere de örnek oluyor" dedi.
 
BAKAN EKER: 5 MİLYON KİŞİ ÇALIŞIYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tarım sektöründe 5 milyon kişinin çalıştığını hatırlattı ve sorunları da işin içinde olanlarla konuşmanın gerektiğini söyledi. Bakan Eker, "Bugün tarım yapılan topraklarda bundan 500 yıl sonra da tarım yapılmasını amaçlıyoruz. Bunu üretircilerle birlik olduğumuz sürece gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Tarım fedakarlık isteyen bir sektördür. Bu sektörde 5 milyon kişi çalışıyor. Sonunda elde edilen gelir maalesef çok yüksek olmamaktadır. Ancak bunu yapmak aşk ister" diye konuştu.
 
EKER: BAŞARILARIMIZ ÖVÜLSÜN İSTİYORUZ
Bakan Eker, Türkiye'nin dünyada en büyük 7'nci tarım ülkesi olduğuna dikkat çekti. Başarılarının övülmesi gerektiğini söyleyen Bakan Eker, "Türkiye bundan 20 yıl önce tarımda dünyanın 11'inci ülkesiydi. Son 4 yıl içinde dünyadaki tüm kuruluşlar FAO da dahil olmak üzere Türkiye'nin 7'nci sıraya çıktığını söylüyor. Bu sayede tarım hasılamız 3 kat arttı. 2007-2008 yılları Türkiye'de en şiddetli kuraklığın yaşandığı yıllardı. Biz buna rağmen büyüdük. 8 yıl önce tarımdaki milli hasıla 23 milyar dolarken, şimdi 62 milyar dolara çıktı. Avrupa'nın en büyük tarım hasılasını Türkiye gerçekleştiriyor. Başarılarımızın övülmesini istiyoruz" dedi.
 
ARAZİ BÖLME KALKIYOR
Hükümetin programında bu dönem, kesin olarak tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine izin veren kanunu değiştireceklerini belirten Bakan Eker, miras yoluyla tarım arazisinin bölünmesinin önüne geçeklerini kaydetti. Eker, Konya ve GAP bölgesindeki arazilerin tamamının toplulaştırılacağı söyledi. 61'inci Hükümetin programı içinde yer alan 'Sulanabilir arazinin sulamaya açılması' projesinin yakın zamanda faaliyete geçeceğini dile getiren Eker, "Bu alanların tamamı sulanacak, programımızda bu var" diye konuştu.
 
Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ortak çalışma içinde olduğunu belirten Bakan Eker, "Desteklemelerdeki yolsuzluk ve istismarları önleyecek proje yapıyoruz. Üreticiye haksızlık yapılmasını önleyeceğiz. Böyle bir mekanizma kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Öte yandan dünyanın 3'üncü büyük tohum gen bankasını biz kurduk. Türkiye coğrafyasında ekilen tohumlarının tamamını kendimiz üretiyoruz. Her alanda çiftçiyi destekliyoruz. Geçen dönemde yüzde 50'ye varan doğrudan hibe destekleri verdik. 3 bin 168 tarıma dayalı tesisin açılışını gerçekleştirdik. 700 milyon TL'ye yakın doğrudan hibe destek ödemesi yaptık. Sadece Manisa'da 95 tarıma dayalı sanayi tesisinin açılışı oldu. 2011- 2015 yılı destekleme programında limiti 500 binden 600 bin TL'ye çıkardık. Şimdi de et ve süt ile ilgili müdahale kurumu oluşturuyoruz" dedi.
 
Toplantının sonunda Ziraat Odaları'nın gelecek yıllarda izleyeceği politikalar ve geleceğe ilişkin hedefleri konuşuldu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüksek enflasyon M.Ö. de dertmiş
Çanakkale’de Arkeoloji Buluşması’nda konuşan Kazı Başkanı Prof. Özgünel, ...
Yakalanacağını anlayınca...
Turgutlu’da kendisini terk eden eşinin 2 çocuğuyla baba evine dönmesinden ...
Ağrıyan dişle başlayan 44 yıllık mutluluk
Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yaşayan Rum asıllı Nevin ile Selahattin ...
 
Polisin cinneti evi kan gölüne çevirdi
Uşak'ta, 17 yıllık polis memuru 39 yaşındaki Bayram A., kahvaltı masasında ...
İki kaza, 20 yaralı ve kahraman şöför
Alaşehir’deki iki trafik kazasında 2'si ağır, toplam 20 kişi yaralandı. ...
Zorla evlendirilmek istenince intihara kalktı
Yatağan’da kendisini bir yakınıyla evlendirme isteğine karşı çıktığı babası ...
 
'Bırakın biraz daha yüzeyim'
Bodrum ‘da boğulma tehlikesi geçiren ve tatilcilerle su sporları işletmecileri ...
Çinli konuklar, 'beyaz cennet'e hayran kaldı
Türkiye'ye gelen Çin Komünist Parti Merkez Politbüro Daimi Komite üyesi ...
Gümüşlük 'taş' olmasın!
Bodrum’un Gümüşlük Beldesi'ndeki Myndos Antik Kenti'nde Hazine'ye ait ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva