HABERLER>DÜNYADAN
30 Kasım 2012 Cuma - 09:01

Filistin'de bayram: BM'den devlet statüsüne onay!

Filistin’in BM Genel Kurulu’na “üye olmayan gözlemci devlet” olarak tanınma yolundaki başvurusu dün yapılan oylamayla kabul edildi. İsrail ve ABD’nin keskin muhalefetine rağmen genel kurulda 138 devlet ‘evet’ oyu kullandı. BM, İsrail devletini de 1947’de 29 Kasım’da tanımıştı.

Filistin de bayram: BM den devlet statüsüne onay!

NEW YORK - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu dün kendi tarihinin neredeyse tamamının bir parçası olan Filistin sorunuyla ilgili kritik gelişmelere sahne oldu. BM’deki statüsü “üye olmayan gözlemci varlık” olan Filistin, bu statüyü “üye olmayan gözlemci devlet”e çevirme girişimini zaferle noktalandırdı. 29 Kasım 1947’de İsrail’i devlet olarak ilan eden Birleşmiş Milletler 65 yıl sonra aynı gün bu sefer Filistin’i devlet olarak tanıdı. Başvuru ve oylama, İsrail’in Gazze saldırılarından kısa bir süre sonraya denk geldi.
 
BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, Filistin’in talebi için 138 ülke, “evet”, 9 ülke “hayır” oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı. BM’deki oylamanın sonucu İsrail-Filistin ihtilafında yeni bir dönemeç anlamına geliyor. 1998’de Yaser Arafat ve arkadaşları tarafından sürgünde kurulan Filistin Devleti, küresel ölçekte tam meşruiyet kazanma yolunda büyük bir adım atmış oldu. İsrail ise şimdi Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gitmesini engelleme konusuna odaklanmış durumda.
 
ŞİMDİ DEĞİLSE NE ZAMAN
Oylamadan önce Genel Kurul’da konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin’i tanımanın bir seçenek değil ahlaki yükümlülük olduğunu söyledi. Gazze ziyaretinde gördüklerini Genel Kurul’da anlatan Davutoğlu, bugünün Filistin realitesine gözlerin açılması için önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi. Bu tarihi günde Genel Kurul’da bulunmaktan mutluluk duyduğuna değinen Davutoğlu, bugün Filistin halkına yönelik tarihi haksızlıkları düzeltmek için toplandıklarını belirtti. Bu süreçte sık sık “doğru zaman değil” itirazlarını duyduklarını belirten Davutoğlu, “Peki, o zaman açıkça sormama izin verin? Filistin’in devlet olma hakkını kazanması için doğru zaman şimdi değilse ne zaman?” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/_np/7511/18507511.jpg
Y evet N hayır A çekimser ülkeler...

BARIŞ İÇİN SON ŞANS
Oylamadan önce BM Genel Kurulu’na hitap eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ile barış için son şanslarının BM tarafından tanınmak olduğunu ve bunun için başvuru yaptıklarını söyledi. BM’den kendilerine bir “doğum belgesi” vermesini isteyen Abbas, şimdiye dek barış için her şeyi denediklerini ancak başaramadıklarını belirtti. İsrail’in Gazze saldırılarını hatırlatarak “Dünyanın işgali görmesi için tonlarca bombanın yağması gerekmiyordu” diyen Abbas “sağlam bir temel üzerine oturacak barış müzakerelerine yeni bir soluk kazandırmak istediklerini” kaydetti.
 
YENİ STATÜSÜ NE OLACAK?
1- Filistin’in BM’den istediği, “Vatikan Statüsü” diye de bilinen, “üye olmayan gözlemci devlet” imtiyazı. Filistin, İsrail’le anlaşma olmadığı halde uluslararası diplomasideki ağırlığını ve etkinliğini arttırma fırsatı elde edecek.
 
AVANTAJI NE?
2-Filistin yeni statüsü sayesinde BM üyesi olamasa da, BM’ye bağlı birçok alt kurumda daha aktif rol üstlenebilecek. Vatikan, statüsü sayesinde kadın ve nüfus konusuna ilişkin hassasiyetini BM nezdinde daha etkili bir şekilde dile getirebilmişti.
 
İSRAİL’İ ŞİKÂYET EDEBİLECEK Mİ?
3-Abbas’ı ilgilendirense, olası Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) üyeliği. Filistinli yetkililer, İsrail’i bu mahkemeye şikayet etmek istiyor. Filistin’in yeni statüsüyle UCM’ye başvurup başvuramayacağı henüz net değil.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 30 Kasım 2012 Cuma 10:35

ÇOK SEVDİKLERİ ARAP DEVLETLERİ VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KUZEY KIBRIS'I NEDEN TANIMIYOR. ORTADOĞUNUN LİDERLİĞİNE SOYUNAN USTA'NIN GÜCÜ YOK MU? YA DA ONUN ÇIRAĞI STRATEJİK DERİNLİK SAHİBİ DAVUTOĞLUNUN DERİNLİĞİ YOK MU?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mars'ta ararken Güneş'in en yakınında bulundu!
Güneş Sistemi’ndeki gezegen dizilişinde ilk sırada yer alan Merkür’de ...
New York çok sevinçli: İlk kez cinayetsiz bir gün!
Temmuz ayında cinayetlerin rekor sayıya ulaştığı New York'ta ilk kez bir ...
Irak’ta kanlı bir gün daha: 35 ölü
Irak'ın Hille, Kerbela ve Musul kentlerinde düzenlenen bombalı saldırılarda ...
 
Yılın en seksi erkeği: Hem seksi hem maço!
ABD’nin Zaytung’u 'The Onion' sitesi tarafından '2012’nin Yaşayan En Seksi ...
Dev yardım: Rusya Esad'a 240 ton 'para' bastı!
ABD ve AB'nin ekonomik yaptırım uyguladığı Beşşar Esad'ın yardımına yine ...
“Türkler ırkçılığı sineye çekiyor”
Avrupa Temel Haklar Ajansı, Irkçı ve yabancı düşmanlığı kaynaklı saldırıların ...
 
İtalyan gazetesinden şok iddia!
İtalya’nın saygın gazetelerinden “Corriere della Sera”, mülteci kamplarındaki ...
İslam karşıtı filmin yapımcısına idam!
Hz. Muhammed'e hararet içeren ve İslam dünyasında büyük tepki uyandıran ...
‘Paris’ iddiası: MİT ve MOSSAD Kahire'de buluştu
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Kahire'de Mossad Şefi Tamir Pardo ile görüştüğü iddia edildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva