HABERLER>EKONOMİ
5 Mayıs 2023 Cuma - 08:36

Ette ithalat indirimi!

Et Süt Kurumu, Sırbistan ve Macaristan’dan karkas et ithalatı yapınca, piyasada karkas etin kilosu 240 liradan 225 liraya geriledi. Bu durumda piyasada bugün 380 lira olan kıymanın, önümüzdeki haftadan itibaren geçici de olsa 10-15 lira ucuzlaması bekleniyor. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, ithalatın çözüm olmadığını, besicinin küstürülmesi halinde ileride daha büyük sorunlar yaşanacağına işaret etti.

Ette ithalat indirimi!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Son dönemde kırmızı et fiyatlarında görülen olağanüstü artış nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı, karkas et ithalatına ağırlık verince, geçici de olsa ithalat indirimi gündeme geldi. Macaristan ve Sırbistan’dan karkas et ithali nedeniyle piyasada 240 lirayı bulan karkas et fiyatının 225 liraya gerilediği, önümüzdeki haftadan itibaren kısa süreliğine de olsa, 380 lirayı bulan bir kilo kıymanın 370, 365 liraya düşmesi bekleniyor.

ŞENKARA: KASAPLAR FEDERASYONU, ET SÜT KURUMU İLE PROTOKOL İMZALADI
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, karkas et fiyatındaki düşüşü Egedesonsöz için değerlendirdi. Başkan Şenkara, Türkiye Kasaplar Federasyonu’nun, Et Süt Kurumu ile bir protokol imzaladığını belirterek, şunları söyledi:

“Et Süt Kurumu, zaten ithalatı, artırarak yapmaya devam ediyor. Kurum, piyasada belirleyici unsur olan birkaç marketle de anlaşma yapıp aynı fiyatlardan o marketlere mal vermeye devam edecek. Türkiye Kasaplar Federasyonu da Et Süt Kurumu’na gitti, madem marketlere veriyorsunuz, rekabet ortamı oluşmasın, kasaplara verin, dedi. Bir protokol imzalandı. Ben ithalat yanlısı değilim. Uzun yıllar dükkanlarımıza, 1 kilo Sırbistan eti yerine 750 gram yerli et tüketelim, yazılı afişler astık. Mevcut durumda böyle bir çalışma yapıldı. Şu iyi bilinmelidir ki bu, besiciler için çok iyi bir sonuç doğurmayacak. Ancak bu protokol sonucunda, şimdilik bir hafta içinde 15 lira geri çekilmesi söz konusu. 240 lira olan karkas et, 225 lira bandına geri çekilecek. Bu indirimli günlerin de bir hafta kadar süreceğini tahmin ediyoruz. Bir hafta sonrasında ne olacağını bilemiyorum. Önümüzde Kurban Bayramı var. O zaman et fiyatlarının artmasının önüne nasıl geçilecek? Şu anki ortam, kasap esnafı için hoş bir ortam değil. Çünkü besiciyi küstürürsek, onlar üretimden vazgeçerse, o zaman ne yaparız? Kasaplar iş yapamaz, insanlarımız etsiz kalır. Et Süt Kurumu, dışarıya satışa müsait olduğu durumlarda bizlere de et verecek. Yani o ucuz karkas eti her zaman almamız mümkün görünmüyor. Kaldı ki mahalle esnafımız, müşterilerine yerli eti alıştırmış. Elimizde ithal et olsa bile onu alan olmayacak.”

EVCİM: SÖZDE ET UCUZLADI; 320 LİRALIK YEM, HEMEN 370 LİRAYA YÜKSELDİ
Kemalpaşalı besici Abdullah Evcim de karkas et ithalatının, Türkiye’de hayvancılık sektörüne yapılacak en büyük kötülük olduğunu belirterek, “Çare ithalat değil” dedi. Evcim, karkas ette ithalat indirimi olurken yem fiyatlarının yüzde 15 oranında zamlandığına dikkat çekerek şu bilgileri aktardı:

“Karkas et getirdiler, besiciye bir darbe daha vurdular. Bu gidişle yarın besicide hiç hayvan bulamayacağız. Hazır et geldi, et fiyatı ucuzlamış görünüyor, ama yem fiyatları bir anda yüzde 15 oranında arttı. 320 lira olan bir çuval yem, 370 lira oldu. Önce yem fiyatlarını durdurmak gerekir. İthalatla beslenen bir ülke haline geldik. Türk tarımını, Türk hayvancılığını bitiriyoruz. Üretmeden, beslenmeye çalışıyoruz. Bu doğru bir yol değil. Yarın paramız olsa bile ithal edecek et bulamazsak, o zaman ne yiyeceğiz?”

 
Göstermelik fabrika: 150 milyonluk vurgun!
 
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na: Hizmet bekleyen İzmirliye bir hayrı dokunmadı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ergin 5 Mayıs 2023 Cuma 13:11

Amerikada bir Hayvan ciftliginde 15 yildir calisan birisi " bana verseler ben bu eti yemem " diyordu Televizyonda. Acaba bize ne yediriyorlar ?

Yorumu oyla      3      3  
:) 5 Mayıs 2023 Cuma 09:24

Dışarıdan getirilen her ürün ülkemize zarardır. üstelik getirilen ürünlerin sağlık sorunları yarattığı aşikardır.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motorine bir indirim daha geldi!
Motorine dün gelen indirimin ardından bugün de litre fiyatına 49 kuruşluk indirim geldi.
MB yılın ikinci enflasyon raporu yayımlandı
Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3'te tuttu. Merkez ...
Rakıya yüzde 17'lik zam geldi!
Bir alkollü içki grubu daha ürünlerinin fiyatına zam yaptı. Yapılan zamla ...
 
Ege ihracatında sert düşüş!
Döviz kurlarındaki artışın maliyetlerdeki yükselişin gerisinde kalması, ...
Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci ...
Fed faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası (Fed), faiz kararını açıkladı. Fed, faizleri 25 baz puan artırdı.
 
PPK toplantı özeti yayımlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde, ...
Boyoz satışlarında yarı yarıya düşüş!
İzmirlilerin vazgeçilmezi boyoza gelen zamlar sebebiyle satışlarda neredeyse ...
Otomotiv satışlarında rekor... 97 bin 679 satış
Otomobil ve hafif ticari araç pazarında, nisanda 97 bin 679 adet araç ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva