Ender ALDANMAZ
Beyaz ekmekte domuz kılına devam!
11 Ağustos 2024 Pazar

Sık sık kullandığımız “ekmek parası yolunda can verdi” manşet klişesi derin bir manayı ifade eder. Hayattaki varoluş savaşının en önemli imgesi ekmektir.

Eve götürülecek bir topan ekmek için yollara düşülür. Koşuşturmaların, insanın insanla savaşının vardığı nokta bir topan ekmektir. Çocuklar aç kalmasın, yüzü gülsün diye verilen mücadelenin ödülüdür. Hatta bazen ölümdür kavganın ödülü…

Anamızın ak sütü gibi helal olan ekmeğin içinde peki ne var?

Domuz kılı.

Konuyu tarım yazarı ve aynı zamanda yazarımız Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı’ya sordum. En az barajlardaki su sorunu kadar ele alınması gereken bir konu…

Ekmek üzerine yazmaya kara verdiğimde Sayın Kaymakçı’nın yazısı ile karşılaştım. Ekmeğin bileşkelerini aktardığında yıl 2012’ydi.

Hatırlayalım:

“Beyaz ekmeğe on kadar kimyasal madde konuluyor. Bunların kimilerini yazıyorum:

*E 170 kalsiyum karbonat. Yüksek dozlarda zehirleyici. Safra, böbrek taşı, hemoroit, müzmin kabızlık, fistül kanaması gibi hastalıklara neden olabiliyor

*E 471, E 477 mono ve di-gliseridler ve modifiye edilmiş fırkaları. Bitkisel ve hayvansal olabilir. Domuzdan elde edilenleri de var.

*E 280 propiyonik asit, E 281 sodyum propiyonat, E 282 kalsiyum propiyonat,

*E 283 potasyum sorbat. Koruyucu olarak kullanılır. Migren ağrılarına neden olabilir. Ekmeklerde yaygın olarak kullanılıyor.

*E 200 sorbik asit. Cilt kaşıntılarını ortaya çıkartıyor.

*E 420 sorbital. Kıvam artırıcı, tatlandırıcı, nem tutucu... Bebek ve küçük çocuk gıdalarında kullanılması yasaktır. Fazla miktarlarda alınırsa baş ağrısı, susuzluk, bulantı ve kan şekerinin yükselmesine neden oluyor.

*E 920 sistain: İnsan saçından, başta domuz olmak üzere hayvan kılından, tavuk tüyünden elde edilir.

*E 924 potasyum: Un işleme ajanıdır. Fazla miktarda alınırsa bulantı, kusma, ishal ve sancı yapıyor.

*E 928 benzoil peroksit: Unu beyazlatmak için kullanılıyor. Ekmeklere bunları dışında çeşitli boyalar konuluyor”

Yazının üzerinden 12 yıl geçmiş. Sayın Kaymakçı’ya neyin değiştiğini sordum. Aldığım yanıt “hiçbir şey” oldu. Çünkü yeni bir düzenleme gelmemiş.

Çok ucuz olan ve alt gelirlinin doyması için olmazsa olmazı beyaz ekmektir. Tam buğday ekmekleri fiyat olarak daha pahalı… Günlük kaç ekmeğin evde tüketileceğinin hesap edildiği yoksul evlerinde ise tam buğday ekmeğe dönmek gibi bir gündem zaten yok. Maddi durumu bir tık iyi olan kitlede ise beyaz ekmeğe karşı mesafe olduğu görülüyor.

İçindekilere bakıldığında beyaz ekmek konusunu bir gelecek sorunu olarak okumak gerekir. Çünkü nişasta bazlı gıdalar insülin endeksini harekete geçiriyor ve bu şeker hastalığını ve obeziteyi tetikliyor. Hem şeker hastalığı hem de obezitede Avrupa birincisi olduğumuz rakamlarla ortada.

Bu konuda farkındalığa ihtiyaç var. Beyaz ekmek satışı yapılan yerlerde sigara gibi “sağlığa zararlıdır” ibareleri asılabilir. Pandemi döneminde keşfedilen tam buğdayla evde ekmek yapma hikayesi teşvik edilebilir. Yerel yönetimler tam buğday ekmeğini teşvik edecek çalışmalar yapabilir. Çok kapsamlı bir kampanya ile Türkiye’deki obezite ve şeker hastalığının önüne bir nebze olsun geçilebilir.

Anamızın ak sütü gibi helal kazanılan ekmeğe haram katılmasını engelleme konusunda ise adım atılır mı? Bugüne kadar olmadı. Kafaya kuma gömmeye devam.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
K.yakalı 11 Ağustos 2024 Pazar 09:11

Sn.Aldanmaz,çok önemli bir konuyu yazdınız.O katkı maddelerini fırınlar koymıyor,unfabrikalarında karıştırılıyor herhalde.Evde ekmek yapmak için en pahalı undan alıyoruz ama sonuçta Almanya veya Fransa daki gibi ekmek elde edemiyoruz.Vatandaş olarak çözemedik,devletin kontrolu şart.Yerli tohumun,yasaklı olmasının rolüvar mı acaba?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva