HABERLER>GÜNCEL
5 Eylül 2024 Perşembe - 10:26

Eğitimde yeni uygulamalar devrede!

Okullar bu yıl ilk kez uygulanacak Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’yle açılacak. İlkokullarda sınav saati olmayacak, veli öğretmen seçemeyecek, ‘sınıf annesi’ dönemi bitti, öğrenci sınıfta cep telefonu kullanamayacak...

Eğitimde yeni uygulamalar devrede!

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 2023 Haziran’da göreve başlamasının ardından eğitimde pek çok değişiklik art arda geldi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile başlayacak 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı, okullarda hem öğrenciler hem de öğretmenler ve idareciler için pek çok uygulama farklılıklarını da beraberinde getirdi. Bakan Tekin’in farklı illerde gerçekleştirdiği ‘Öğretmenler Odası Buluşmaları’nın ardından alındığı ifade edilen yeni kurallar ise şöyle oldu:

* İlkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı.

* Liseye kadar okullarda sıralamaya dayalı il, ilçe veya okul geneli sınavlar yapılması ve deneme sınavları yasaklandı.

* Bakanlık tarafından ücretsiz olarak dağıtılan materyallerin dışındaki kaynak kitapların okullarda reklam ve tanıtımının yapılması engellendi.

* Okula kayıt işlemleri sırasında velilerden kayıt parası altında herhangi bir ücret talep edilmesi yasaklandı.

* Sınıf ve öğretmen seçimi yapılmasının önüne geçilmesi için öğrencilerin sınıfları, e-Okul sistemi üzerinden kura yöntemi ile belirlendi.

* İlkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı.

* Sınıf annesi ve benzeri adlar altında mevzuatta yer almayan uygulamalara izin verilmeyeceği duyuruldu.

* Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında alınan ‘sınıflarda cep telefonu kullanımı’ yasağ ı devam edecek.

* Velilerin randevusuz okula gitmemesine yönelik düzenlemeler bu sene de uygulanacak.

SINAV YARIŞI BİTER

Yapılan tüm bu uygulama değişikliklerini yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Memduh Sami Taner ile konuştuk. Taner, yeni uygulamaları tek tek değerlendirdi.

İlkokullarda sınav yasağı: Sınavlar ve not vererek değerlendirme faaliyetleri çocuğun okul ile bağına hasar verir. Öğretmen ve okul sistemi, çocuğu kabuğundan çıkmaya ve becerilerinin fark edilmesine yönelik olmalı. Eğer çocuktaki cevher ortaya çıkarılırken sınav sistemiyle arkadaşları ile kıyaslanacağı bir ortamda bırakılırsa, öğretmenin ilgisini çekmek uğruna yetenekli olduğu alandan uzaklaşabilir. Temel yaşam becerileri için nota gerek yok.

KAYNAK KİTAP DÖNEMİ KAPANDI

Liseye kadar deneme sınavları yasağı: Okul sisteminde deneme sınavları yapılması doğrudur. Deneme sınavı geçmişte de çok kullandığımız ‘prova’ kavramının bir şeklidir. Yeni kararla sanırım MEB, bazı firmalar tarafından kazanç kapısı haline gelmiş, giriş ücretleri ile servet edinme mekanizmasına dönüşmüş ‘deneme sınav’ furyasını yasaklamak istiyor.

MEB dışı kaynak kitap kullanımı: Devlet kitabının yetersiz kalması düşünülemez. MEB üzerine düşeni yaparak ‘liyakatlı’ profesyonel öğretmen ve akademisyen gruplarla kitap hazırlayacaktır. Öğrenci ya da veliye kişisel amaçlı kaynak kitap tavsiyesi veya satışı net bir suçtur.

AKILLI TELEFON DİKKAT DAĞITIYOR

* Cep telefonu kullanımı: Eğer okul ortamında kullanımı kısıtlanacak bir araç varsa o da akıllı telefonlar olmalı. İnternet ve kamera fonksiyonu ile dikkat bozar, ‘öğrenmeye’ zarar verir. Aile ile iletişim kurması açısından elzem olan telefon, tuşlu ve basit bir donanıma sahipse ‘evet’. Yasak kararı mantıklı uygulanırsa desteklenmesi gereken bir çalışma.

* Veli ziyaretlerine kısıtlama: Bu kısıtlamanın birincil amacının öğretmene şiddet vakalarını önlemek olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda öğretmenin molada birden fazla veliyle verimli görüşme yapması olası değil. Ancak ‘veli-öğretmen-öğrenci’ üçgeni kırılmamalı. Basit küçük görüşmeler öğrenci için yaşamsal değişimleri sağlar. Velinin okulun bir bileşeni olduğu unutulmamalı, bu bileşeni okuldan uzaklaştıracak katı kurallar getirilmemeli.

ÖĞRETMENDEN ROL ÇALDILAR

* Sınıf Annesi Uygulaması: ‘Sınıf anneliği’ ihtiyaca binaen üretilmiş ancak mevzuatta yeri olmayan bir kavram. İlkokullarda adaptasyon sürecine yardımcı olurlar. Velilerle öğretmen arasında organizasyonu sağlarlar. Fakat öğretmenden rol çalmamaları gerekir. Burada dengenin şaştığı örnekler gördük.

* Kayıt Parası: Eğitim sistemimizde hiçbir yasak dinlemeyen bir tablo var ki bu ‘kayıt parası’ sendromu. MEB kayıt parası konusunda bence haklı bir yasak koyuyorsa okullara da yeterli ödeneği vermeli. Diğer yandan bu konuda okul yöneticileri ve öğretmenlerin öğrenci ve ailelere yönelik ispatlanmış suçları amasız fakatsız cezalandırılmalı.

* Sınıf ve Öğretmen Seçimi: Ailenin çocuğuna iyi bir öğretmen talep etmesi doğal. Bence bunun çözümü çok rağbet edilen ilkokul öğretmenlerinin aylık ücretlerine kanıtlanabilir göstergeler olması şartıyla performans ödemesi yapılması. Böylece öğretmen işini zaten iyi yapıyorsa ödüllendirilecek, eksiği olan öğretmen ise talep görenler arasına girmeye çalışacaktır. Öğretmen için performans ödemesi tüm sisteme can suyu olur. (Hürriyet)

 
Konak standında istihdam köprüsü
 
Başkan Yiğit, Zabıta Haftası'nı kutladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
veli 5 Eylül 2024 Perşembe 11:18

sınıf ortalaması düşük olan öğretmenler hizmet içi eğitime alınmalı ve bire bir yaptığı hatalar ve yanlışlar kendilerine gösterilmeli ders saatini doldurmak için derse girmeleri engellenmeli dersleri çocuklara sevdirmeli örnek matematik öğretmeni bu gün çanım ders yapmak istemiyor deyip çocukları bahceye çıkaramamalı tabi bunları denetleyecek yöneticilerde olmalı

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Feci son... Çelik borunun altında kaldı
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bir fabrikada çalışan Ali Kaya'nın üzerine ...
Sahte 5 bin dolar ele geçirildi
Kırklareli'nde jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonda sahte 5 bin ...
Elektrik faciasında ilk gün tamam... Ara karar açıklanacak!
İzmir'de yağışlı havada sokakta yürürken akıma kapılan İnanç Öktemay (44) ...
 
Sokak hayvanları yasası AYM gündeminde!
Sahipsiz sokak hayvanların öldürülmesinin önünü açan düzenleme için yapılan ...
Kuyumcuyu öldürüp, 1 kilo altınla kayıplara karıştılar
İstanbul Sultangazi'de çantasında yaklaşık 1 kilo altın bulunan yabancı ...
Bakan Fidan Kuzey Makedonya yolcusu!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Kuzey Makedonya'ya resmi bir ziyaret ...
 
İzmir 9 Eylül'e hazır... Saat saat program!
İzmir, 9 Eylül 1922’de düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü ...
Yankee evine dönüyor!
İsrail’i korumakla görevli olan ve İzmir Limanı’na demirleyen USS Wasp gemisi İzmir'i terk etti.
Mehmet KARABEL yazdı... Cumhuriyet'in en 'karanlık' gecesi!
Mehmet KARABEL yazdı... Cumhuriyet'in en 'karanlık' gecesi!
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva