HABERLER>GÜNCEL
14 Temmuz 2022 Perşembe - 00:14

Ege'ye iki güzel haber peş peşe!

İzmir'in Çeşme ilçesinde çıkan yangının ardından sabah saatlerinde bölgede incelemelerde bulunan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yangının kısmen kontrol altına alındığı müjdesini verirken, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, yangının kontrol altına alındığı bilgisini paylaştı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Ege ye iki güzel haber peş peşe!

Ege Bölgesi dün öğle saatlerinde birbiri ardına gelen yangın haberleri ile sarsıldı. Marmaris yangının şoku atlatılmadan Çeşme ve Datça'da başlayan yangınlar rüzgarın etkisi ile hızla büyüdü. Çeşme ve Datça'daki yangınların peş peşe kontrol altına alınmasıyla birlikte tüm Türkiye derin bir nefes aldı.

ÇEŞME

İzmir'in Çeşme ilçesinde makilik alanda çıkan yangına karadan ve havanın aydınlanmasıyla birlikte havadan müdahale edildi ve yaklaşık olarak 20 saat süren çabalar sonuç verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince'nin sabah saatlerinde bölgede inceleme yaptığı öğrenilmişti. Öte yandan yangına müdahalede, 4 uçak, 6 helikopter, 1 komuta helikopteri, 1 yangın komuta aracı, 55 arazöz, 8 dozer, 6 yer ekibi, 324 işçi ve 38 teknik elemanın görev aldığı belirtilmişti.

DAĞ: HEPİMİZE GEÇMİŞ OLSUN
Güzel haber ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ'dan geldi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla yangının kontrol altında olduğu bilgisini paylaşan Dağ, İzmirlilerin yüreklerine su serpti. Dağ paylaşımında, "Çeşme’de çıkan orman yangını yüreğimizi de yaktı. Devletimiz tüm imkanları ile afet bölgesinde çalıştı ve yangın kontrol altına alındı. Orman Kahramanlarımıza, verdikleri mücadeleden dolayı teşekkür ediyoruz. Bölgede yaşayan vatandaşlarımıza ve hepimize geçmiş olsun" açıklamasını yaptı.

KÖŞGER: KISMEN KONTROL ALTINDA
Öte yandan, İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince ile bölgeye inceleme yapmak için gelen İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, açıklamalarda bulunmuştu. Vali Köşger yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

''Çeşme ilçesindeki Karaköy mevki ve Ovacık Mahallesi'ndeki yangınlar kısmen kontrol altına alındı. Ekiplerin havadan ve karadan soğutma çalışmaları sürüyor. Ekiplerimiz tam teçhizat ile herhangi bir duruma karşın görevlerini sürdürüyorlar.''

Helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulunan Vali Köşger, Urla ilçesine bağlı Zeytineli Mahallesi'nde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yangına 4 uçak, 7 helikopter, 117 araçla ve 750'nin üzerinde personelle müdahale edildiğini söylemişti.

Orman teşkilatının Zeytineli-Karaköy arasında çıkan yangına, 9 dakika içinde müdahale ettiğini ve hala yangın söndürme faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Köşger, şunları kaydetmiştii:

"Orman Bölge teşkilatımıza jandarma, AFAD, itfaiye, belediye, yerel yönetimler herkes tam bir eşgüdüm içinde yardım etti. Şunun da altını çizmek lazım, bölge halkı da burada yangın söndürme çalışmalarına aktif olarak katkı sağladı. Bu eşgüdüm ve koordinasyon çerçevesinde personelimizin, orman bölge teşkilatımızın olağanüstü gayretleri neticesinde şu an itibarı ile bütün olumsuz şartlara rağmen, şiddetli rüzgara rağmen hem Ovacık'taki hem de Zeytineli-Karaköy arasındaki yangını kısmi kontrol altına almış bulunmaktayız, soğutma çalışmaları devam ediyor. Hem havadan hem karadan soğutma çalışmaları devam ediyor. Bütün araçlarımız müteyakkız şekilde herhangi bir parlamaya karşı sahada çalışmalarına devam edecekler."

RİSK GEÇMİŞ DEĞİL
Rüzgarın etkili olduğunu ve yangın riskinin sürdüğünü belirten Vali Köşger, şöyle konuşmuştu:

"Bugün meteorolojik verilere göre 10.00 ile 11.00 saatleri arası şiddetli rüzgar esmesi ihtimali çok yüksek. Bu sebeple risk hala tam olarak geçmiş değil. Buranın dışında da başka alanlarda risk olması ihtimali var. Vatandaşlarımızı buradan bir kere daha uyarmak istiyoruz. Rüzgar ve sıcak kuru hava ormanlarda yangın riskini artırıyor bu sebeple vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını da bekliyoruz."

BÖLGE AĞAÇLANDIRILACAK
Yangında zarar gören bölgelerin ağaçlandırılacağını aktaran Köşger, sözlerine şöyle devam etmişti:

"Çok şükür herhangi bir can kaybı yok. Ormanımızın 70 hektar arkamızda (Zeytineli) görünen alanda, 50 hektar da Ovacık bölgesinde olmak üzere 120 hektar makilik ormanlık alan zarar görmüş bulunuyor. Bunun dışında da bir mal kaybı bulunmamakta. Devletimiz zarar görmüş alanları eskisinden daha iyi duruma getirecektir. Seri bir şekilde buralarda ağaçlandırma faaliyetleri devam edecektir."

Köşger, yangının sirayet etme tehlikesi nedeniyle boşaltılan iki site için de vatandaşlara evlerine dönebileceklerini söylediklerini de bildirmişti.

Rüzgar türbinlerinden etkilenen olmadığını belirten Köşger, "Ben havadan da kontrol ettim. Rüzgar türbinlerinden etkilenen bir türbin görmedik. Ancak hem rüzgar türbini hem yüksek gerilim hattı havadan orman yangınına müdahale etmeyi zorlaştırıyor. Onlar sebebiyle helikopterlerimiz yaklaşamıyor. " demişti.

5 ŞÜPHELİ SERBET BIRAKILDI
Yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma kapsamında 7 kişinin ifadesine başvurulduğunu belirten Köşger, "2'si gözaltında olmaya devam ediyor. Diğer 5'i serbest bırakıldı." ifadelerini kullanmıştı.

Köşger, yangının çıkış sebebiyle ilgi ise "Ovacık'taki yangın yüksek ihtimalle yüksek gerilim hatlarının arasından çıkan bir şelaleden kaynaklanmış. Onun bir fotoğrafı da var elimizde. Teller kopmuş, birbirine çarpmış. Yangının başlangıç noktasında öyle bir elektrik kontağı söz konusu." diye konuşmuştu.

BAŞKAN SOYER: HIZLA YAYILAN YANGIN BÜYÜK ZARAR VERDİ
Yangın bölgesinden görüntüler paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise "Dün akşam, Çeşme’de çok ciddi bir yangın yaşadık. Şiddetli rüzgarın etkisiyle çok hızla yayılan yangın, makilik ve orman alanlarına büyük zarar verdi. İtfaiye ve İZSU ekipleri, Orman Genel Müdürlüğünden ve çevre illerden gelen ormancılar bir mucize yarattılar. Sitelerin içine kadar sokulan yangını durdurmayı başardılar.

Gün ve gece boyunca, insanüstü bir gayretle çalışan başta kahraman İtfaiye Daire Başkanımız İsmail Derse ve tüm kahraman itfaiyecilerimizle iftihar ediyor, Orman ekiplerine, İzsu ekiplerine, mücadele veren tüm gönüllülere çok teşekkür ediyorum. Maalesef şehrimizin her yerinde rüzgar çok sert ve yangın ihtimali yüksek. Tüm hemşerilerimizi çok dikkatli olmaya davet ediyorum. Allah beterinden saklasın, bu kadarla atlatmış olalım inşallah" ifadelerini kullanmıştı.

ORAN: İKİ YANGIN ÇEŞME'YE ÇOK GELDİ...
FOX TV canlı yayınına bağlanan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, yangından dolayı yaşadığı derin üzüntüyü paylaşmıştı. "Yeryüzündeki cennet Çeşme dün felaketi yaşadı" diyen Başkan Oran, "Çok zor anlar geçirdik ama dün de söyledim her akşamın sabahı vardır. Bugün yeni bir gün, yeni bir sabah. Her şey çok güzel olsun diye çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizim bölgemizde iki ayrı yangın oldu. Bir yangının büyük bir bölümü makilik ve fundalıktaydı. Bir kısmı zeytin ve çam ağacıydı. Ama diğer yangının büyük bir bölümü de ardıç ve çam ağaçlarımızın olduğu bir bölümdü ve gerçekten canımız çok yandı. Ovacık'taki yangında Delikli Koy'a inen büyük bir kısımda çamlarımız yandı. Orada konut bölgelerine çok yakındık. İki siteyi boşaltmak zorunda kaldık. İnsanlarımız da çok korku yaşadı. En büyük avuntumuz hiçbir şekilde can kaybı olmaması. İnsani olarak can kaybı olmadı ama ben kendi gözlerimle gördüm... Özellikle otobanın olduğu bölgedeki yangında; koşarak kaçan tavşanları gördüm. Göremediklerimiz nelerdir... O an zaten 'Allah!' dedim... Aynı günde, fırtınalı günde iki yangın Çeşme'ye çok geldi. Arada bir tane de ev yangın oldu. Evet üzüldük, çok sıkıldık ama bugünden itibaren yaralarımızı sarmaya başlayacağız. Büyük Çeşme ailemle beraber... Biz çok zor günler atlattık. Havadan müdahale güneş batana kadar yeterliydi ama güneş battıktan sonra sıfırdı çünkü gece görüşlü hava müdahale araçları yoktu. Biz gece sabaha kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiyemiz, İZSU, jandarma araçları, TOMA araçları, Çeşme Belediyesi'ne ait iş makineleri ve AFAD'a bağlı araçlarla müdahale ettik. Sabaha kadar çalışan tüm personele, bütün çalışanlara çok teşekkür ediyoruz -sesi titreyerek- zordu ama çok şükür atlattık. Az zararla atlattık diyemiyorum. Canımız yandı ciğerlerimiz yandı.Ama hiç olmazsa can kaybımız olmadı" demişti.

DATÇA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Muğla Datça'daki orman yangınına ilişkin açıklama yaptı.

Bakan Kirişçi'nin açıklamasının satır başları şöyle;

Bu saatlerde ilk müdaheleyi gerçekleştirdiğimiz orman yangını ile ilgili aziz milletimizi aracılığınızla bilgilendirmek istiyorum. Malumlarınız olduğu üzere bu çalışmada da AFAD'ımızın koordinasyonunda müştereken birlikte Orman Genel Müdürlüğü'müz ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız sivil toplum örgütlerimiz onların da desteği ile bu çalışma an itibarıyla başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

"3 bin 520 vatandaşımız uygun yerlere nakledilmiştir"

Yangın kontrol altına alınmıştır bu manada bunu ifade etmekde yarar vardır. Soğutma çalışmaları başlamış ve gerektiği sürece bu çalışmalar sürdürülecektir. Yaklaşık 300 hektarlık bir orman alanı bu yangında zarar görmüş ve 400 hektarlık da tarımla ilişkili olan alanlarda bir zararımız söz konusu olmuştur. 450 hane ve 3 bin 520 vatandaşımız yine tedbir amaçlı olarak bulundukları mahalden alınmış yakınlarına ve uygun yerlere nakledilmiştir. 4 ev ağır hasarlı olmak üzere toplam 10 ev zarar görmüştür. Fakat vatandaşlarımızın özellikle canıyla ilgili bir kaybımız çok şükür olmamıştır. 

Yangından etkilenen 22 kişiden 13'ü taburcu edildi

Büyükbaş, küçükbaş ve arıcılıkla ilgili arı kovanlarımız çalışmalar esnasında bulundukları yerlerden alınmıştır. Bazı vatandaşlarımız yangından olumsuz etkilenmi, bu olumsuz etkilenen vatandaşlarımız arasında 22 kişi, 13 kişi taburcu edilmiş bu 22 kişiden, 7 kişinin tedavisi sürmekte bir belediye çalışanımızda ise 3. derece bir yanık söz konusu, hayati bir tehlikesi bulunmamaktadır. Yine insan hayatı kadar önemsediğimiz doğal canlılarımız da onlarla ilgili de ifade ettiğim gibi kurtarma çalışmalarım bulunmuştur. Kocadağ bölgesinde tam radarın olduğu muhitte 500 yaban keçisi de çalışmalarla birlikte kurtarılmıştır. Bunlar bizim en büyük tesellimizdir. Maddi kayıplar telafi edilebilir fakat her halukarda canlarımızı bu manada koruduğumuzu ve kurtardığımızı belirtmekten de büyük bir memnuniyet duyuyorum.

"24 saat dahi sürmeden bu yangın kontrol altına alındı"
Tabiki 24 saat önce bu hadise başladığında gerek hava sıcaklığı yüksekliği itibarıyla gerekse hava rutubetinin düşüklüğü dahası rüzgarın aşırı şiddeti bu çalışmaların biraz zor geçmesine neden olmuştur. Alan aslında çok büyük bir alan değildir fakat alanın bulunduğu coğrafya zor bir coğrafyadır. Yani teşkilatlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarımızın gönüllü teşkilatlarımızın onların çabaları önemli fakat tabiatında onların önüne getirdiği zorluklar olmuştur. Bu zorluklara rağmen 24 saat dahi sürmeden bu yangın kontrol altına alınmış ve güzel bir çalışma geride bırakılmıştır.

"48 adet hava aracı etkin ve aktif olarak kullanıldı"
Bu çalışmada 1 adet İHA, 12 adet uçak, 29 adet helikopter, 4 adet bu su tankeri helikopter, 4 adet idari amaçlı kullandığımız helikopterler var bunları da ifade edeceğim. Bu 29 helikopterin içerisinde 23 tanesi Orman Genel Müdürlüğümüze kalan kısmı jandarmamıza, emniyetimize ait, Milli Savunma Bakanlığımıza ait hava araçları. Toplamda 48 adet hava aracı etkin olarak aktif olarak kullanılmıştır. 194'ü arazöz ve 16'sı TOMA olmak üzere 576 araç bu çalışmalara aktif olarak katılmıştır. Bunların içerisinde arazöz ve TOMA'ların dışında ilk müdahale araçları ve diğer iş makineleri olmak üzere kategorize edebileceğimiz çok sayıda araç da bu manada kullanılmıştır.

"Zarar tespit çalışmaları tamamlanınca ziyan tazmini gerçekleştirilecek"
2 bin 170 personelimiz bu çalışmalara aktif olarak katılmıştır. 136 gönüllü de yine bu çalışmalarda etkin olarak bulunmuşlardır.

Bundan sonra yapılacaklara değinmekte fayda var. Bu çerçevede vatandaşlarımızın gerçek anlamda zarar ve ziyanları. Bunların tespitleri, biraz önce 4 adet evin zarar gördüğünü söyledim ama bu ev olur veya tarımsal varlıklarımız olabilir bunlarla ilgili zarar ziyan tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra devletimiz her zaman olduğu gibi AFAD üzerinden olanlara, diğerlerine de Cumhurbaşkanlığımız aracılığıyla bu ödemeler vatandaşların zararının ziyanının tazmini konusu inşallah gerçekleştirilecektir. 

"Orman Genel Müdürlüğümüz tüm yönleriyle yeterli düzeydedir"
Bizim 183 yıllık bir Orman Genel Müdürlüğümüz var. Önemli bir müttesebat her vesileyle dile getiriyorum. Onlara orman savaşçıları, yangın savaşçıları diyoruz. Diğer taraftan AFAD'ımızın koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşlarımızın çok önemli çalışmaları oldu. Biraz önce de belirttim mesela 16 adet TOMA yani bu iç güvenlik için kullanılan araçlarımız burada yangın söndürme için kullanılmıştır. Aynı şekilde belediyelerin vermiş olduğu yangın söndürme araçları da bu manada önemlidir. Tabiki tecrübenin iyisi kötüsü olmaz fakat bunlar önemli tecrübelerdir. Orman Genel Müdürlüğümüz yazılım, donanım, beşeri sermaye, insan kaynakları tüm bu yönleriyle yeterli düzeydedir.

Bir noktanın altını çizmek isterim çok speküle edildiği için bunu ifade etmek isterim dün itibarıyla da gece görev yapabilen helikopterlerimiz de uçuşlarını gerçekleştirmiştir. Bizim için hava araçları karadaki savaşçıların orman savaşçılarının işini kolaylaştıran ve onların zorunu kolaylaştıran önemli enstrümanlardır. Önemli olan ormanın içindeki müdahale ekibidir. Dolayasıyla bu müdahale ekibi bu başarılı çalışmalarına gece görev yapabilen helikopterlerle de bir destek verilmiştir. Burada sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz zira bu oluşturulan envanterin tamamına yakını neredeyse son yıllarda hem yenilenmiş hem de sayıca yukarılara taşınmış. Bir önceki yılla bile mukayese edildiğinde hava araçları bakımından olsun diğer yönlerden olsun çok ciddi bir destek sayın Cumhurbaşkanımız tarafından teşkilatlarımıza sağlanmıştır. 

AFAD bu manada gerçekten takdire şayan Türkiye'ye yakışan bir yapılanmadır. Bir koordinasyon ulusal düzeyde gerekiyor AFAD bu misyonunu gayet güzel şekilde gerçekleştiriyor. Rabbim bir daha bu tür yangınları göstermesin fakat her vesileyle dile getiriyorum.

Bu ne ilk ne de son yangın olacaktır. Dolayısıyla bize düşen sadece 21 bin orman çalışanı veya bugünkü gibi burada diğer kuruluşlarımız la verilen mücadele tek başına yeterli değil. Mutlak suretle aziz milletimizin de hassasiyeti, duyarlılığı onların destekleri de bizim için son derece önemlidir, kıymetlidir.

Bir trafodan kaynaklı böyle bir yangını 24 saatten daha kısa sürede kontrol altına alınıp artık tehlike arz edemez hale getirmiş olmaktan dolayı gerçekten hepimiz çok mutluyuz. Bizim için en mutlu an, dolayısıyla bu mutlu anı bize yaşatan o savaşçıları da bir kez daha şükranlarımızı yerinde sunmak için ziyaret edeceğiz. 

 
CHP'den her hafta bir ilde grup toplantısı
 
Karşıyaka transferde frene bastı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
15 Temmuz gecesini kadın kahramanlar anlattı!
Fetullahçı Terör Örgütünün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında ...
Şehir eşkıyaları terör estirmişti... Jandarmaya açılan ateş kamerada!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde husumetli 2 ailenin birbirine girdiği ve cinayetle ...
Komşu vahşetinde yeni gelişme... O isim de tutuklandı!
İzmir'de, köpek besleme tartışmasında Yahya Köşek (61), eşi Meryem Köşek ...
 
Saldırı hazırlığındaki 4 terörist etkisiz hale getirildi
Barış Pınarı bölgesine saldırı hazırlığında olduğu tespit edilen 4 PKK/YPG'li ...
İzmir Körfezi için kritik uyarı... Zehire olta atmayın!
İzmir Körfezi’nden çıkan balık ve midyenin yenilmesinin mümkün olup olmadığı ...
Tarihi binada aynı gün iki kez yangın çıktı
Kars'ta iki katlı metruk tarihi binada aynı gün çıkan iki yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
 
Bedelli askerlik düzenlemesi yürürlükte
Bedelli askerlik düzenlemesini içeren Askeri Ceza Kanunu Resmi Gazete'de ...
7 yaşındaki çocuğun kahreden ölümü
Tokat'ta kahreden ölüm... Sulusaray ilçesindeki Termal Otelde bulunan ...
Engin ÖNEN yazdı... Din, diyanet ve siyaset…
Engin ÖNEN yazdı... Din, diyanet ve siyaset…
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva