HABERLER>EGE
11 Haziran 2023 Pazar - 09:48

Ege’nin incisine dinamit!

Yok olma tehdidi altındaki Bafa Gölü’ne 550 metre uzaklıkta patlatmalı taş ocağının kapasite artışı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED süreci başlattı.

Ege’nin incisine dinamit!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Aydın’ın Söke ilçesi sınırlarında yer alan Bafa Gölü’nün yakınlarında yer alan kalker ocağını işleten MKM Madencilik Şirketi kapasite artışı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin istedi.

Proeje tanıtım dosyasına göre şirket yıllık 250 bin ton olan kapasitesini 2 milyon tona çıkarmayı planlıyor. Şirket ayrıca kırma eleme tesisinin yanı sıra asfalt plent tesisi, hazır beton tesisi ve parke bordür üretim tesisi de kurmayı planlıyor.

Hazine arazisi sınırları içerisinde kalan ocak alanı Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzen Planında “Orman Alanı, Ağaçlandırılacak Alan ve Tarım Arazisi” üzerinde kurulu.

DOĞAL SİT’E KOMŞU
Kesin korunması gereken alanlar arasında yer alan 1’inci derece doğal SİT alanı ile de komşu olan ÇED alanı aynı zamanda Büyük Menderes Koruma Havzası içerisinde kalıyor.



BAFA’NIN YANI BAŞINDA PATLATMA
Bafa Gölü Tabiat Parkı’na 550 metre uzaklıktaki ocak alanında yapılacak patlatma işlemleri de artacak. Ocak alanında yılda 60 defa patlatma işlemi yapılması hedefleniyor.

SON KARAR BAKANLIK’TA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje ile ilgili ‘çevresel etki değerlendirme’ süreci başlattığını duyururken kararını önümüzdeki haftalarda açıklaması bekleniyor.

KURUMA TEHDİDİ ALTINDA
Küresel iklim krizi ve su politikaları nedeniyle ülke genelinde pek çok su kaynağı kuruma tehdidi ile karşı karşıya. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği tarafından 2020 yılında hazırlanan raporda son 60 yılda Marmara Denizi’nin yüz ölçümünden daha büyük 70’e yakın doğal gölün kuruduğu belirtildi. Kuruma tehlikesiyle yüz yüze olan göllerden birisi de Aydın’ın Söke ilçesinde bulunan ve tarihi milattan sonra 3’üncü yüzyıla dayanan Bafa Gölü.

DOĞA DERNEĞİ: MADENCİLİK OLUMSUZ ETKİLİYOR
Muğla ile Aydın sınırlarında yer alan ve “Latmos” olarak bilinen 8 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu Beş Parmak Dağları’nın gölgesinde bulunan göl, turizmin yanı sıra balıkçılık için de önemli bir yer. Göl, aralarında nesli tükenmekte olan kuşların da bulunduğu 261 kuş türüne üreme ve konaklama ortamı sağlıyor.

Doğa Derneği tarafından hazırlanan raporda ise Bafa Gölü ile ilgili “Su kuşları üreme alanı. Çevresindeki sazlık ve bataklıklarda nesli kritik tehlikedeki saz kedisi, su samuru, yaban domuzu, yaban tavşanı, oklu kirpi, çakal, tilki, porsuk, kaya sansarı ve gelincikler yaşıyor. Büyük Menderes nehir kanalının akış rejiminin değiştirilmesi, kuraklık, tarım atıklarının sebep olduğu kirlilik ve yasadışı avcılık göldeki yaşama zarar veriyor. Gölü besleyen su kaynaklarının bulunduğu Latmos Dağı'nda hızla artan madencilik göl ve çevresini olumsuz etkiliyor.” ifadeleri yer aldı.

 
Can dostlar Patiyaka’da buluştu!
 
Erzurum'da 4,6 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
12 Haziran 2023 Pazartesi 08:41

İşte Türkiye. 21 yıldır bu zihniyetle yönetiliyor. İstifa edip görevleri gerçekten layıkıyla yapacak yönetimlere devretmek bir erdemdir. Ülkenin heryeri işte bu şekilde paramparça ediliyor. Çevre hak getire.

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Denizi'nde korkutan deprem
Ege Denizi açıklarında 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Kamyon devrildi... Şoförü hayatını kaybetti!
Muğla'nın Seydikemer ilçesinde, devrilen kamyonun sürücüsü yaşamını yitirdi.
Araba takla attı: 1'i çocuk 5 yaralı!
Aydın’ın Söke ilçesinde iki aracın çarpıştığı trafik kazasında 1'i çocuk 5 kişi yaralandı.
 
Manisa’ya şehit ateşi düştü
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden geçici olarak görevlendirildiği Hatay’da, ...
Sütyen, kara çarşaf, siyah peçe, kasatura, çekiç... Bir garip avukat gözaltısı!
Denizli'de sütyen takıp, kara çarşaf giyerek, yüzünde siyah peçeyle kapatıp ...
Karaada'da 9 kaçak göçmen kurtarıldı
Bodrum ilçesinde, Karaada üzerinde mahsur kalan ve yardım talebinde bulunan ...
 
Türkiye’nin ilk uzay yolcuları İzmir’de deney eğitimde!
Türkiye Cumhuriyetin 100. Yılında gerçekleştirilecek "Türk Uzay Yolcusu ...
Aydın'da bıçaklı kavga: 4 kişi tutuklandı
Aydın Adliyesi'nde çıkan bıçaklı kavgaya ilişkin gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklandı.
Bodrum'da depoda çıkan yangın söndürüldü
Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir depoda çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü.
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva