HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Ekim 2011 Cuma - 10:31

Efes’te Dünya Mirası için büyük adım

Dünyaca Ünlü Efes Antik Kenti’nin Unesco Dünya Mirası listesine girebilmesi için gereken ilk aşama tamamlandı.

Efes’te Dünya Mirası için büyük adım

İZMİR - Efes ile ilgili yıllardır süre gelen problemleri çözümlemek adına Selçuk Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000 ölçekli “Efes - Selçuk Arkeolojik Sit Alanları Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı” İzmir II nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca onaylandı. Planın onaylanması ile birlikte Efes’in Unesco Dünya Mirası Listesine girebilmesi için gereken ilk adım tamamlanmış oldu.
Selçuk Belediyesi tarafından hazırlanan Efes Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, alan üzerinde mülkiyet sorunlarının çözülmesi, mülk sahiplerine takas olanaklarının sağlanması, giriş kapılarının ve yeni satış mağazalarının ve otoparkın yapılması, alternatif tur güzergahlarının oluşturulması, yaşanmakta olan güvenlik sorunlarının azaltılması, erişim sorunlarının giderilmesi ve sınırların kesinleştirilerek koruma altına alınması gibi bir çok olanak sağlayacak.
 
Efes'in bir bütün olarak algılanmasına ve Unesco Dünya Mirası listesine girebilmesi için3 aşamalı yol izlediklerini dile getiren Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, İlk olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla imzalanan protokol çerçevesinde Antik Kentin hali hazır haritalarını hazırladıklarını ve bu planlamanın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca onaylandığını dile getirdi.Efes sınırlarının bilinen ve görülenden çok daha geniş bir alanı kapsadığını vurgulayan Başkan Ülgür, İlk aşamada Bin 257 hektar alan üzerinde yapılan Koruma Amaçlı İmar Planı ile Efes’in yapılaşma koşullarının ortaya çıkarıldığını dile getirdi.
 
Şimdi Sıra Uygulama Planında
“Efes Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”nın onaylanması ile ikinci sürecin uygulama planı olduğunu dile getiren Başkan Ülgür, “Efes’in problemlerini çözmek adına attığımız ilk adımımızın ardından şimdi sıra ikinci süreçte. Hazırladığımız imar planları dahilinde uygulama stratejileri oluşturmaya başlayacağız. Yani otoparkların, yeni giriş kapılarının, dükkanların boyutlarının, niteliklerinin neler ve nasıl olacağı konusunda çalışmalara başlayacağız. Yıllardır tartışmalı olan Efes alt ve üst kapıları bu planlarla yasal bir statüye kavuşacak. Efes’te şu anda Kültür Bakanlığı’nın bazı birimleriyle belediyemiz arasında yargıya taşınan sorunlar bu planla bir uzlaşmaya bağlanmış durumda.EğerKültür Bakanlığı’nın ilgili kurumları bu konuda belediyenin hızına ayak uydurabilirse 2012 yılının çeyreğinde bu çalışmalar tamamlanmış olacak” dedi.
 
Cumhuriyet Dönemindeki En Köklü Değişiklik
Efes Antik Kenti ile ilgili hazırlanan bu planların, Cumhuriyet dönemindeki Efes ören yerinin kullanım kararlarındaki “En Köklü Değişiklik” olduğunu vurgulayan ve hazırlanan planlarla Efes Kenti’nin gelecek 50 yılda farklı güzergahlar farklı yollar ve kapılarla ziyaret edilmesinin bir karara bağlandığının altını çizen Başkan Ülgür, Efes için Yedi Uyuyanlar ve Magnesia ‘da yeni bir ziyaret kapısı olacak. Gelecek dönemde açılacak. Yine bundan sonra tarihte olduğu gibi kente artık gerçek kapısı olan limandan girilecek ”dedi.
 
Son Aşamayla Efes Unesco’ya Hazır Olacak
Koruma Amaçlı İmar Planı ve Uygulama Planının yanı sıra üçüncü sürecin “Efes Alan Yönetim Planı”olduğunu dile getiren Başkan Ülgür “Efes Alan Yönetimi Planı” ile alanın yönetim biçiminin değişeceğini hem Selçuk Belediyesi’nin hem İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Kültür Bakanlığı’nın yetki ve sorumluluklarının yeniden tanımlanmış olacağını ve bu tanımlama çerçevesinde Alan Yönetimi Başkanına önemli yetki ve sorumluluklar vererek alanın daha iyi, daha koordineli bir şekilde yönetilmesinin sağlanacağını söyledi. Bahsedilen süreçlerin tamamlanması ile Efes’in Dünya Mirası listesine dahil edilmesi için hiçbir engelin kalmayacağını belirten Başkan Ülgür,“Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımıza yardımcı olan ve katkı koyan en başta Kültür Bakanlığı kurum ve kuruluşlarına, alanda görev yapan Ayasuluk Kalesi ve Sn Jean Kazı Başkanı Mustafa Büyükkolancı’ya,Yine Efes’te uzun yıllardır kazı çalışmaları yürüten Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazı ekibine ve Başkanı Doç Dr. Sabine Ladstatter’e, belediye personelimize, alanda faaliyet gösteren seyahat acentelerine ,turist rehberlerine, sivil toplum örgütlerine, Esnaf ve Sanatkarlar Odası temsilcilerine ,Turistik Eşya Satıcı Odası yöneticilerine çalışmalara koydukları katkıdan dolayı teşekkür ederim” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdereli kadınlar bir ilke imza attı
Narlıdere Belediyesi ile Kosgeb’in ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘’Girişimcilik ...
Aliağa işi sıkı tutuyor
İzmir’in Aliağa ilçesinde hafta başında m2’ye 106,4 kg yağış düştü. İZSU ...
Bayraklı’da Türkü dolu gece
Bayraklı Belediyesi Türk Halk Müziği korosu solistler geçidi özel konseriyle ...
 
Farklı kültürler Mask Müzesi’nde buluştu
Konak Belediyesi, dünya kültürlerini bir araya getiren İzmir Mask Müzesi’nde ...
Bornova’da yüzmeye hiçbir engel yok
Bornova Belediyesi, ücretsiz yüzme kurslarıyla engellilerin de hayatlarına ...
Balçova’nın Yıldızları Karaman yolunda
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Türkiye Kadınlar Basketbol ...
 
34 Sokak yenileniyor
Konak Belediyesi kentin bağlantı noktaları olan sokaklardaki çalışmalarıyla ...
Menemen’in derelerine 5 milyon liralık ıslah
Menemen’e bugüne kadar 45.5 milyon liralık yatırım yapan İzmir Büyükşehir ...
Çarşı'da işgaliye son buluyor
Karşıyaka Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, Karşıyaka Çarşısı’nda ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva