HABERLER>GÜNCEL
18 Temmuz 2011 Pazartesi - 14:32

Efes Antik in Agora out

İzmir'de müze ve ören yerlerini gezen turist sayısı yüzde 30 artışla 1 milyon 640 bin kişiye ulaştı. Agora'ya sadece 18 bin kişi gitti.

Efes Antik in Agora out

İZMİR - İzmir'de müze ve Ören yerlerini gezen turist sayısı bu yılın ilk altı ayında yüzde 30 artışla 1 milyon 640 bin kişiye ulaşırken, gelir de 4 milyon 786 bin 728 lira oldu. Ziyaretçi rekorunu 868 bin kişiyle Efes Antik Kenti kırarken, Agora'ya sadece 18 bin kişi gitti.
 
İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün müze ve Ören yerlerine ilişkin olarak açıkladığı 6 aylık rakamlara göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30'luk artışla ziyaretçi sayısı 1 milyon 640 bin 218 oldu. Bu artışla birlikte geçen yıl 3 milyon 172 bin 955 lira olan gelir, 4 milyon 786 bin 728 liraya çıktı. Diğer yandan, 2009'da 2. 8 milyon kişinin, 2010'da da 3. 1 milyon kişinin ziyaret ettiği müze ve Ören yerleri için 2011 yılı hedefi de 4 milyon yerli ve yabancı turiste yükseldi.
 
ZİYARETÇİLERİN YARISI EFES ANTİK KENTİ'NE
Müzeler ve Ören yerleri arasında ziyaretçi sayısı ve gelir liderliğini ilk 6 ayda 868 bin kişi ile Efes Antik Kenti alırken, bu tarihi mekan gelirlerin yüzde 63'ünü tek başına karşıladı. Onu 167 bin kişi ile Selçuk'taki St. Jean Müzesi, 154 bin kişi ile Bergama'daki Akropol, 148 bin kişi ile Efes Müzesi takip etti. Bergama'daki Asklepieion'u 71 bin kişi, Efes'teki Yamaç Evleri'ni 64 bin kişi, Ödemiş'teki Çakırağa Konağı'nı 18 bin kişi, Çeşme Müzesi'ni 17 bin kişi, Bergama'daki Bazilika'yı 17 bin kişi, Bergama Müzesi'ni 13 bin kişi, Tire Müzesini 5 bin kişi, Ödemiş Müzesi'ni 2 bin kişi gezdi.
 
AGORA'NIN ZİYARETÇİSİ YÜZDE 15 AZALDI
Diğer yandan, İzmir'in merkezinde kalan tarihi mekanlara gösterilen ilginin yeterli olmadığı ortaya çıktı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, söz konusu dönemde özellikle kruvaziyer yolcularının gözdesi haline getirilmeye çalışılan Agora Ören Yeri'ni sadece 18 bin kişi ziyaret etti ve geçen yıla oranla ziyaretçi sayısı yüzde 15 azaldı. Ayrıca, Agora Ören Yeri'nden elde edilen gelir de 44 bin lirada kaldı. Kent merkezindeki Atatürk Müzesi'ni 34 bin, Tarih ve Sanat Müzesi'ni 19 bin, Arkeoloji Müzesi'ni 14 bin kişi gezdi.
 
DEMİRTAŞ: GİŞEDE EURO GEÇMELİ
Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kruvaziyer turistlerinin yüzde 70'inin kent içinde kaldığını, yüzde 30'unun Efes Meryem Ana ve Bergama'ya gittiğini kaydetti. Agora'da yaşanan düşüşün mercek altına alınması gerektiğine de dikkat çeken Demirtaş, düşüş nedenlerinin başında Agora Ören Yeri gişesinde Euro ile geçiş olmamasının geldiğini aktardı. Bu konuda pek çok girişimde bulunduklarını ancak bürokrasiyi aşamadıklarını ifade eden Ekrem Demirtaş, "Cebinde Euro olan turist, Agora'yı dışarıdan görüp geri dönüyor. Oysa gişede Euro geçse hem daha çok turist Agora'yı gezer hem de daha fazla gelir elde edilmiş olur" diye konuştu. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hülya 18 Temmuz 2011 Pazartesi 17:29

izmir'de ulaşım sorunu olduğu müddetçe; efes'in reklamının izmir'den daha fazla yapıldığı müddetçe; Türk kültürüne ait hiçbir reklamın/sunumun yapılmadığı sürece (osmanlı,selçuklu,islam kültürüne izmir'de iltifat edilmediği; türk sanat ve türk halk müziğinin yok sayıldığı ve bunlara ait hiçbir reklamın/sunumun yapılmadığı)izmir yabancı ziyaretçi çekemez.Gelen turistler izmir ve çevresi için "ne güzel tıpkı küçük amerika gibi, herşey ingilizce hiç yabancılık çekmiyoruz" diyorlar, bir de soruyorlar "sizin kendinize ait müziğiniz herhalde yok türkiye'ye girdiğimizden beri her yerde bizim bildiğimiz müzikleri dinliyoruz".yani izmiri gezmek için bir neden bulamıyorlar. oysa efes'e gittiklerinde roma ve bizans tarihini övünerek anlattığımız için(başka bir tarihimiz olmadığını sanarak) hayranlıkla dinleyip bir de selçuk'taki müzeyi gezince zaten görülmesi gereken herşeyi görmenin huzuruyla geri dönüyorlar.Bu arada çağdaş izmirlilerimize bir anket yapılsa, izmirdeki müzelere kaç kişi gitmiş(neden gitmemiş?), kemeraltındaki kızlarağası hanının kahve içip alışveriş yapılan/gittim kahve içtim diye hava atılan yer olma dışında hangi özelliğini biliyorlar? izmir'deki kaç kiliseye gitmişler, sinagogların nasıl bir yer olduğunu biliyorlar mı? kemeraltında 7 havra varmış ben bulamadım, bulabilmiş olan var mı? akropol benzeri bir müzenin gerçekten işe yarayacağını mı düşünüyorsunuz kim niye gezsin? arkeoloji müzesini "bile nasıl olsa efesteki şeylerle aynıdır" deyip gezmeyen yabancıların gezeceğine pek ihtimal vermiyorum.Önce ulaşımın çözülüp bu yerlere erişim kolaylaştırıldıktan sonra birazda kendimizi tanıtan bir program yapmazsanız izmir turiste sadece hello demeden good bye demek zorunda kalır.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Metro yine rötar yaptı
Üçyol-Üçkuyular Metro hattı inşaatının İzmirspor ve Hatay istasyonlarını ...
Birgi sinemacıları bekliyor
Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapan, tarihi konakları ve evleriyle ...
Belediye personeli kazada öldü
Urla’da karşıdan karşıya geçmek isteyen Ömer Erhan, Recai Agan’ın kullandığı ...
 
TMMOB'dan EXPO 2020 önerisi
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ...
Bu hafta kavrulacağız
Yeni haftada beklenen yüksek sıcaklık ve zayıf rüzgar, sıcak çarpması ...
Kim bu PKK’lılar?
PKK’nın dağ kadrosuna ilişkin ilk akademik çalışmanın verileri ortaya ...
 
3 bin öğrenci takipte
İzmir Milli Eğitim İl Müdürlüğü “Ortaöğretime gitmeyen ilköğretim mezunlarına” ...
Elektrikli araçlar İzmir'de yarıştı
TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerji Araç Yarışları İzmir Ülkü Yarış Pisti'nde yapıldı.
Torbalı'da acı ölüm
İzmir'in Torbalı ilçesinde, elektrik akımına kapılan 1,5 yaşındaki çocuk, ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva