HABERLER>GÜNCEL
5 Ekim 2011 Çarşamba - 15:12

E.Ü. 57. akademik yıla merhaba dedi

Türkiye’nin en köklü ve seçkin eğitim kurumlarından biri olan Ege Üniversitesi(EÜ) 57. kez bilimin kapılarını açtı.

E.Ü. 57. akademik yıla merhaba dedi

İZMİR - 2011-2012 Akademik yıl açılışı Prof. Dr. Yusuf Vardar Mötbe Kültür Merkezi’nde yapılan törenle gerçekleştirildi. Törene İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyük Şehir Belediye Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve yardımcıları ile İzmir’deki üniversitelerin rektörleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.



Törende konuşan Vali Cahit Kıraç, “Ülkemizin önemli üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesi’nin 2011-2012 Akademik yılında sizlerle birlikte olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemiz gerçekleştirdiği dönüşümlerle, ilerlemelerle dünyanın sayılı devletleri arasında yer almayı başarmıştır. Eğitimde, sağlıkta, sosyal hizmetlerde, spor alt yapısında ve ulaştırmanın tüm alanlarında gelişmeler kaydediliyor. Nitelikli insan gücünün sürekli artması, ekonomisindeki istikrarlı büyüme ülkemizin sosyo-ekonomik gelişmesini sağlayan temel faktörler olarak değerlendirilmektedir. Elbette gelinen noktayı asla yeterli görmemeliyiz. Bilimsel gelişmenin odak noktası olarak değerlendirdiğimiz üniversitelerimizin geleceğin dünyasında hak ettiği yeri almasında önemli katkılar sağlayacağına ve bunu da başaracaklarına olan güvencimiz tamdır” dedi.
 
İZMİR’DE EĞİTİM ALMANIN ŞANSINI İYİ KULLANIN
Bilimsel düzeyin geliştirilmesi için son yıllarda gösterilen çabanın önemliği olduğunu vurgulayan Vali Kıraç, “Bizler İzmirliler olarak her platformda nitelikli insan kaynağımızı bir avantaj olarak görüyor ve bundan gururla bahsediyoruz. Bunun en önemli nedeni ise sayısı dokuzu bulan ve giderek artan üniversitelerimizdir. İzmir, üniversiteliler kenti olma yolunda hızla ilerlemektedir. Çok yönlü çalışmalarla ülkemizin ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal hayatını zenginleştiren üniversitelerimiz bünyesindeki bilim insanlarımız gençlerimizi yetiştiren, üreten ve bunu uygulayan kuruluşlar olarak ülkemizi yarınlara taşıyacaklardır. Üniversite eğitimi öğrenciler olarak sizlerin farklı kavram ve değerle tanışmasını, önemli birikimler edinmelerini sağlayacaktır. Burada eğitim ve öğretimin amacı kültür düzeyi yüksek gelişmiş bir toplum için gereken koşulların hazırlanmasıdır. Duruşunuz, güven veren tutumunuz, sorun çözmeye yönelik yaklaşımız topluma örnek olacak nitelikte olmalıdır. Uluslararası platformlarda saygın bilim insanları olan hocalarımızdan, eğitim ve araştırma imkânlarından yararlanarak üniversite çağınızı en iyi şekilde değerlendirmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ve bu ortamı İzmir’de yakalamış olmanızdan dolayı şanslı olduğunuzu belirtmek istiyorum. Dünyanın en huzurlu şehrinde tüm imkânlarıyla yaşıyor olmanızın şansını iyi kullanmalısınız. Sizlerin başarısı mutlu yarınların anahtarıdır. EU 2011- 2012 Akademik yılını tebrik ediyorum. Sağlık ve huzur içerisinde bir yıl geçirmenizi diliyorum. Tüm Ege üniversitesi ailesine saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.
 
EN ÖNEMLİ HAZİNE BİLİMDİR
Törende açılış konuşmasını yapan EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz; “Ege Üniversitesi 57 yaşında 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılına başlamanın sevincini yaşıyor. Bu sevinç ve kıvancı bu yıl kaydettiğimiz 10.000 genç enerji ile birleştirerek 65.000’ni geçen bir Ege Üniversitesi ailesi olduk. Ege Üniversitesi Türkiye’nin 4. sırada kurulan üniversitesi. Olgun bir üniversite kendine özgü akademik değerleriyle ve oluşturduğu toplumsal hafıza ile kendini gösterir. EÜ toplumun kültür aktarımında olduğu gibi kültürünü dünden bugüne değişmeyen değerlerle aktarmaktadır. Üniversitelerde geçmişle gelecek arasındaki bir köprü olma sorumluluğu vardır. Geçmişe bağlı kalan kurumlar gelişemezken, geçmişten kopan üniversiteler de kurum kültürü geliştiremezler. İşte bu yüzden köprü sorumluluğunun öneminin farkındayız. Günümüzün en değerli hazinesi bilgidir. Bu bilgiyi üretenler kazanacaktır. Bilgi üreten toplumsal sorunları saptayan, çözümler üreten öğrenciler ve araştırmacılar yetiştirmek zorundayız. Biz bunu öğrenen ve öğreten arasında bir diyalog yani öğrenme ortaklığı olarak tanımlıyoruz. Klasik ders anlatımından modern bilişim teknolojilerine yönelerek, özverili çalışkan enerjik EÜ ekibiyle daha ileri gitmek için çalışlıyoruz” dedi.
 
İLKLERİN ÜNİVERSİTESİ
Bir yılda imza atılan başarılardan söz eden Prof. Dr. Candeğer Yılmaz; “Mühendislik Fakültelerimiz 9 bölümünden 7’si akderite oldu. Akreditasyon konusundaki en taze müjdemiz Tıp Fakültemizin 2011 yılında 2017 yılına kadar Akredite olmuş almasıdır. Bu yıl ilk kez 40 öğrenci ile 3. Sınıftan itibaren Araştırıcı Tıp Eğitimi Programı Türkiye’de ilk kez EÜ Tıp Fakültesinde başlatılmıştır. Türkiye’de Diploma Eki Etiketi veren 2 Üniversitesinden birisi Ege Üniversitesidir. Avrupa Ortak Yüksek Öğrenim Alanı oluşturmak üzere yapılan çalışmalar ve düzenlemeler çerçevesindeki çabalarımız kredi transferi ve kredi biriktirme sistemine yönelik 20 bin dersi içeren 1 yıllık emeğimiz sonuçlanmış ve EÜ Türkiye’den aday gösterilmiştir. Heyecanla Avrupa’dan bununla ilgili müjdeli haberi beklemekteyiz. Erasmus çalışmaları çerçevesinde üniversitemiz 23 Avrupa ülkesiyle 269 partnerle öğrenci ve öğretim üyesi değişimini gerçekleştirdi. Dünyada 373 ikili anlaşmaya, 72 farklı üniversite ile protokole sahibiz. Bu yıl Faz-1 hekimlik ve ilaç sektöründe uluslararası düzeyde çok başarılı olan bir çalışma kesiti Türkiye’de ilk kez EÜ’de gerçekleşmiştir. Bütün bu işler yanında 2010-2011 yılımız çok verimli geçmiştir” dedi.

2011-2012 yılına yönelik planlanan çalışmalardan da bahseden Prof. Dr. Yılmaz; “Arge-Far Biyobenzer Ürün mükemmeliyet merkezi Türkiye’de ilk ve tektir. Bu merkezimizin 2012 yılında bir prototipe ruhsat alarak Türkiye’de başka bir ilki gerçekleştirecektir. EBİLTEM patent ofisi Avrupa Patent ofisinin bir uzantısıdır ve Türkiye’de tektir. Yaşadığımız günler biz duygusunun ve ortak buluşmaların zedelendiği sıkıntıya düştüğü günlerdir. Ne yazık ki bizi hemşeri olarak var eden, yurttaş olarak ulusun eşit bireyleri haline getiren bu sosyal kazanımlar ben duygusuyla küreselleşme ve piyasaların oluşturduğu tüketim algısıyla zedelenmeye başlamıştır. Yurttaş olarak herkes için bir şeyler üretebilmemiz için üniversitemizde, medyamızda, bölgemizde sosyal gelişmeler izlemeye ihtiyacımız vardır. Bu yolla erozyona uğrayan paylaşımlarımızı geliştirmeliyiz. Bu doğrultuda EÜ Topluma Hizmet Uygulamaları dersini iki yıldır vermektedir. Geçen yıl 5 bin öğrencimiz 500 projeyi oluşturmuşladır. Bu yıl da sosyal sorumluluk projeleri üretmeye devam edeceğiz” dedi.
 
ÖZERKLİK ÜNİVERSİTELERİN CİDDİ BİR SORUNUDUR
Özerklik ve Üniversitelere yönelik beklentilerle ilgili konuya da değinen Prof. Dr. Yılmaz; “Üniversitelerin idari ve mali nedenlerle merkez yönetime bağlı olmaları piyasalarla ilişkilerine yönelik yasal kısıtlamalar bir miktar ellerini kollarını bağlamakta, akademik özerklik ile ülkenin beklediği sıçramayı gerçekleştirmekte zorlanmaktadır. Bu bağlamda Özerklik üniversitelerin ciddi bir sorunudur. Üniversitelerin hedeflerinin ve yönetimlerinin, hükümetlerle, politikalarla her zaman uyuşması mümkün değildir. Akademinin vazgeçilmez tek gerçeği istikrarlı bir ortam yaratmaktır. Bu nedenle beklentileri ve istekleri yok saymaksızın istikrarı temin etmelidir. EÜ olarak bütün bu duyarlılıklarımızı defalarca örneklediğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
TERÖR 21. YÜZYILA YAKIŞMAYAN TOPLUMSAL YARAMIZDIR
21. yüzyılda yaşamanın bazı faturaları var. Bu faturalar savaş, yoksulluk, derin eşitsizlikler ve terör gibi 21. yy’a yakışmayan sorunlardır. Bu sosyal sorunlar içerisinde terör canımızı yakan, en büyük yaralarımızdan biri. Bu yaranın akılla, sağduyuyla, temel insan hak ve özgürlükleri ile çözüleceğine inanıyoruz. Üniversiteler olarak üzüntümüze ve acımıza rağmen sağduyuyla bunun çözülmesi için bekliyoruz” dedi. Prof. Dr. Yılmaz “Hiçbir dava masum insanların katledilmesini haklı gösteremez. Biz bu duyarlılıklarımızla daha güzel günler için akademik çalışmalarımızı istikrarlı bir şekilde götürmeye devam edeceğiz” diye toplumsal sorunlarla ilgili görüşlerini ifade etti.(EO/OK/Egeajans)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 5 Ekim 2011 Çarşamba 23:59

SAYIN REKTÖRÜM , YUSUF ZİYA ÖZCAN 'I DAVET ETTİNİZMİ AÇILIŞA , MERAK EDİYORUM KUSURUMU BAĞIŞLAYIN . MALEZYA MODELİNE NE ZAMAN GEÇECEĞİZ BUNU DA MERAK EDİYORUM .

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüksel Çakmur ağabeyini son yolculuğuna uğurladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur’un hayatını kaybeden ...
Kaldırımı kullanamayan engelliler yola indi
Kaldırımlara araç park edilmesi, masa, tabela konmasını protesto etmek ...
O kredilerin aslan payı Gökçek'e gitmiş
Başbakan Erdoğan'ın iddiaları üzerine, Alman Yatırım Bankası KfW’nin kredi ...
 
Ece'nin saç baş yolduran ölümü!
Karşıyaka'da, 64 yaşındaki Nuriye Aynur Köker, geri manevra yaptığı sırada, ...
Odalardan Konak Tüneli'ne sert eleştiri!
Konak Tüneli konusunda, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın ...
'İsrail tehdit çünkü...'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in elindeki atom bombaları dolayısıyla ...
 
Gökşin Sipahioğlu hayatını kaybetti
SİPA'nın kurucusu, ünlü foto muhabiri Gökşin Sipahioğlu tedavi gördüğü ...
Harmandalı Çöplüğü AİHM'e taşınıyor
Çiğli’de, Harmandalı halkını canından bezdiren Çöplük sorunu, AİHM’ne ...
Sığacık'ın sualtı Avrupa'da görüceye çıkıyor
Derin Deniz Sualtı Spor Kulübü Derneği, İzmir'in Seferihisar İlçesi'nin ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva