HABERLER>DÜNYADAN
10 Ekim 2009 Cumartesi - 00:00

ABD basını: Obama Nobel’’i haketti mi?

Barack Obama'nın Nobel barış ödülüne layık görülmesinin ardından, Amerikan basınında, Obama'nın bu ödülü gerçekten hak edip etmediğini sorgulayan yorumlara yer verildi.’

ABD basını: Obama Nobel’’i haketti mi?

Barack Obama'nın Nobel barış ödülüne layık görülmesinin ardından, Amerikan basınında, Obama'nın bu ödülü gerçekten hak edip etmediğini sorgulayan yorumlara yer verildi.’
 
WASHINGTON - CNN televizyonunun internet sitesinde çıkan yazıda, Amerikalıların, "elle tutulur" bir başarısı olmayan Obama'nın bu ödülü hak edip etmediği konusunda bölündüğü belirtiliyor.
 
Yazıda, bir Amerikalının, "Biri bana bu adamın nasıl Nobel ödülü aldığını söyleyebilir mi? Üzgünüm, ama bu ödülün meşruluğu değerini yitirdi. Obama bir savaşı sona erdirebildi mi? Hayır. İşleri daha da kötüye götürdü. Herkese sağlık sigortası sunabildi mi? Hayır. Kongrede felakete yol açtı. Göreve geldikten sonra ilk icraatı olacağını söylediği Guantanamo'yu kapattı mı? Onu bile yapamadı" şeklindeki yorumu aktarılıyor.
 
CNN'in yazısında bir başka Amerikalı da, Obama'nın bu ödülü hak edecek bir şey yapmadığını savunurken, yaşananların, Nobel'i adeta "sahte bir ödüle" dönüştürdüğünü ileri sürüyor.
 
Obama'nın kendisinin bile ödüle şaşırdığına dikkat çekilen yazıda, ödülün Amerikan başkanına verilmesine olumlu yaklaşanların görüşleri de mevcut. Bir yorumcu, ABD'yi saldırgan bir ülke olmaktan dünyanın geri kalanıyla birlikte çalışmak isteyen ülke konumuna sokmanın, barışa uzanan yol olduğu görüşünü dile getiriyor.
 
CNN'in sayfasındaki bir başka yazıda da, ödülün Obama'ya verilmesinin birçok gözlemci tarafından sürpriz olarak nitelendiğine dikkat çekilirken, bazı uzmanların, ödülün Afganistan'da yeni bir savaş stratejisi oluşturmaya, İran ve Kuzey Kore ile ilişki kurmaya çalışan Obama'ya ek bir nüfuz sağlayabileceği şeklindeki görüşleri dile getiriliyor.
 
’‘SİYASET KOKUYOR’’
Washington Post gazetesindeki yazıda da, Obama'ya verilen ödülün "siyaset koktuğunu" düşünen bazı uzmanların görüşlerine yer veriliyor.
 
Yazıda adı geçen uzmanlar, Obama'ya görevine başlayalı daha 9 ay bile olmadan Nobel ödülü verilmesinde Avrupa'nın etkisini sorgularken, ödül komitesinin Obama'yı, "Avrupa değerlerine yakın bir kişi" olduğu gerekçesiyle böyle bir ödüle layık görmüş olabileceğini savunuyor.
 
Bazı uzmanlar da, ödül komitesinin Obama'ya bu kadar erken bir zamanda barış ödülünü vererek, özellikle Orta Doğu'da beklentileri çok yükseğe çıkarma riskini yarattığı şeklinde görüşler ortaya atıyor.
 
Gazetedeki bir başka yazıda da, bazı Amerikalıların ödülün Obama'ya verilmesini, "büyük bir başkanın nihai teyidi", bazılarının ise "karizmanın galip geldiği" şeklinde değerlendirdiği, "mucize" ya da "şaka gibi" gibi nitelendirmelerde bulunanların da olduğu kaydediliyor.
 
’‘ANLAMAK ZOR’’
Los Angeles Times gazetesinde yayımlanan başyazıda da, "Obama'yı başkanlık görevine layık gördük ve onu bir önceki başkana kesinlikle tercih ederiz. Ama başkan olduktan bu kadar kısa süre sonra bu ödülü nasıl hak ettiğini anlamak zor. Nobel komitesi, sadece Obama'yı utandırmakla kalmadı, ödülün güvenilirliğini de azalttı" yorumunda bulunuluyor.
 
Obama'nın "bir George Bush olmadığı için" bu ödüle layık görüldüğü izleniminin kaçınılmaz olduğuna işaret eden gazete, "Diğer siyasi liderler, Nobel ödülünü sağladıkları gerçek başarılardan dolayı aldı. Obama'nın girişimleriyse, en kibar ifadeyle, bir arzudan ibaret" ifadesini kullanıyor.
 
Boston Globe gazetesi de, Obama'nın bile ödülü hak ettiğinden emin olmadığını belirtirken, Cumhuriyetçi eleştirmenlerin, hatta Obama'nın yandaşlarının bile, gelişmeden "dehşete düştüğü" yorumuna yer veriyor.
 
’‘İHTİYACI OLAN SON ŞEY’’
Time dergisi de, "Nobel ödülü: Obama'nın ihtiyacı olan son şey" başlıklı yazısında, "Barışı sağlamak, arzuların dile getirilmesinden çok, ustalıkla alakalı bir şey" ifadesini kullanıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Protokoller Ermenistan’’da protesto edildi
Türkiye- Ermenistan arasındaki protokollerin imzalanmasına saatler kala, ...
Reyting canavarı tutuklandı
Hazırladığı "reality show" türü programı için 5 kişiyi öldürdüğü iddia ...
Haiti'de BM uçağı düştü
Birleşmiş Milletler (BM), 11 kişilik askeri personel taşıyan bir BM ...
 
CERN'de terör gözaltısı
İsviçre'de büyük çarpışma deneyi üzerinde çalışan dünyanın en büyük ...
Dahi matematikçi Gelfand öldü
Tıbbi görüntüleme cihazlarının geliştirilmesine büyük katkısı olan ...
Eyfel hatırası
Fransa'da devam eden "Türkiye Mevsimi" etkinlikleri çerçevesinde ...
 
Aliyev: Yukarı Karabağ'da ilerleme yok
Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanacak protokole paralel olarak ...
Rusya’’nın ’‘babası’’ öldü
Rusya'da, yeraltı dünyasının en bilinen isimlerinden olan ve Moskova'daki ...
Haremüşşerif'te Cuma namazı sakin geçti
İsrail'in girişleri sınırladığı Haremüşşerif'te Cuma namazında, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva