HABERLER>DÜNYADAN
5 Nisan 2010 Pazartesi - 00:00

Discovery yörüngeye ulaştı

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gitmek üzere 3'ü kadın 7 astronot taşıyan Amerikan uzay mekiği Discovery, Florida'dan fırlatıldıktan 8.5 dakika sonra yörüngeye ulaştı.’

Discovery yörüngeye ulaştı

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gitmek üzere 3'ü kadın 7 astronot taşıyan Amerikan uzay mekiği Discovery, Florida'dan fırlatıldıktan 8.5 dakika sonra yörüngeye ulaştı.’ Mekik Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenince, uzayda ilk kez aynı anda 4 kadın astronot yörüngede görev yapacak.
 
WASHINGTON - Amerikan uzay kurumu NASA'nın belirttiğine göre, yörüngeye ulaşmadan kısa süre önce dış yakıt tankı mekikten ayrılarak, parçalanacağı atmosfere yeniden girdi.
 
TSİ 13.21'de fırlatılan Discovery'yi uzaya tırmanışının ilk iki dakikasında itişin yüzde 80'ini sağlayan iki dev füze de öngörüldüğü üzere mekikten ayrılarak Atlas Okyanusu'na düştü.
 
Mekik, kendini taşıyan füzelerle yörüngeye ulaşmak için sesin 5 katı süratle saatte 26 bin km hızla ilerlerken, yörüngeye yaklaştıkça üç motoru çok düşük sıcaklıklarda çalışan hidrojen ve sıvı oksijen yakıtını da tüketti.
 
Dünya'dan 225 km uzaklıktaki yörüngeye ulaşan Discovery, 343 km irtifada bulunan UUİ'ye Çarşamba kenetlenmek üzere yolculuğunu sürdürecek.
 
13 GÜN GÖREV YAPACAK
320-400 bin metre irtifada yörüngede yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) 7 kişilik mürettebatıyla giden ve ikmal malzemesi götüren Discovery mekiği, UUİ'ye kenetli olarak 13 gün görev yapacak.
 
Toplam 13 astronot ve kozmonot, kenetli mekikle UUİ'de çalışacak.
 
Discovery'nin Yer'den (Florida-Cape Canaveral Kennedy Üssünden) çıkışı ve geri dönüşü toplam 13 gün sürüyor.
 
Discovery'den sonra üç mekik daha fırlatılacak ve 1981'den beri süren mekik tarihi son bulmuş olacak.
 
BİR İLK
Discovery'nin bugünkü fırlatılıştan sonra iki güne yakın sürede UUİ'ye çarşamba günü kenetlenmesiyle, uzay uçuşlarının tarihinde ilk defa 4 kadın aynı anda yörüngede olacak.
 
Discovery'nin 7 kişilik mürettebatının 3'ü kadın. Bunlardan biri 39 yaşındaki Japon astronot Naoko Yamazaki, diğer ikisi 34 yaşındaki Amerikalı eski lise fen öğretmeni Dottie Metcalf-Lindenburger ve iki kez uzaya çıkmış olan 43 yaşındaki Amerikalı havacılık ve uzay mühendisi Stephanie Wilson.
 
Rus uzay aracı Soyuz, dün biri kadın olmak üzere 3 astronotu UUİ'ye getirdi. Böylece Discovery öngörüldüğü gibi çarşamba günü istasyona kenetlenince, uzayda ilk kez aynı anda 4 kadın astronot yörüngede görev yapacak.
 
KADIN KOZMONOTLAR
Valentina Tereşkova adlı ilk kadın kozmonot, 1963 yılında Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi. 1983 yılında Sally Ride uzaya giden ilk Amerikalı kadın unvanını kazanmış ve 2005 yılında Amerikalı Eileen Collins de uzay mekiğini kullanan ve kaptan pilotluğunu üstlenen ilk kadın olmuştu.
 
Diğer bir kadın astonot ise, 1996 yılında Mir uzay istasyonuna ve 2001'de UUİ'ye uçmuş olan Fransız astronot Claudie Haignere. Haignere, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac zamanında ülkesinin "Araştırma ve Yeni Teknoloji Bakanıydı."
 
Haignere, Mir'le kenetlendiğinde, Rus kozmonotlarıyla, gelecek zamanlarda çok uzun uzay yolculukları bakımından insan üremesi üzerine son derece yaşamsal deneylerde bulundu. Bugüne kadar 460 erkek astronota karşı 52 kadın astronot yörüngede görev yaptı.
 
Uzaya çıkan kadın astronotların sayısındaki artışa rağmen, uzay mekikleri ve ISS'de görev alan erkek astronot sayısı kadın astronot sayısının iki mislinden fazla.
 
DİSCOVERY UUİ'YE NELER TAŞIYOR?
Florida'dan fırlatılan Amerikan uzay mekiği Discovery, UUİ'ye 17 tonluk ikmal malzemesiyle İtalya yapımı modül "Leonardo"yu götürüyor.
 
Discovery mekiğinin UUİ'ye taşıyacakları arasında, istasyondaki laboratuvarlar için bilimsel raflarla dolu, çok amaçlı lojistik modül bulunuyor. Mekik mürettebatının yapması öngörülen üç uzay yürüyüşü sırasında, amonyak tankı değiştirilecek ve istasyonun çatısında onarım yapılacak.
 
Bu yıl ikinci olacak bu uçuştan sonra yapılması öngörülen 3 uçuşla 1981'den bu yana hizmette olan mekik filosu emekliye ayrılacak. Son sefer UUİ'ye yine Discovery ile yapılacak.
 
Discovery ve mürettebatı 13 gün sürecek seyahat sırasında UUİ sakinleri için 3 ton ağırlığında ikmal malzemesi ile aralarında ilave yatakların da bulunduğu malzeme ve teçhizat götürüyor. UUİ'ye götürülecek malzemeler arasında tıp, biyoloji, kimya, fizik ve ekoloji alanlarında bilimsel deneyler yapmakta kullanılacak 7 platform da bulunuyor.
 
Uzay mekiği, yerçekimsiz ortamda yürütülen deneylerde kullanılan kan, idrar, salya, bitki ve mikrop numunelerini saklamaya yarayacak ilave soğutucunun yanı sıra kas gücünü ölçmeye yarayan yeni egzersiz cihazı da götürüyor.
 
Yörüngedeki UUİ'nin inşaatının aşağı yukarı tamamlanmasının ardından NASA, değişecek teçhizat ile uzay boşluğu ve yerçekimsiz ortamda deneyler yapılmasına yönelik araç-gereçler gönderiyor.
 
2020 sonuna dek kullanılması düşünülen UUİ'ye gidecek ekipten iki astronottan her biri, 6,5 saat sürecek 3 uzay yürüyüşü yapacak. Bunlardan ilkinde, UUİ'nin soğutulmasında kullanılan boş amonyak tankı dolusuyla değiştirilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Filistinliler ’‘Ayrılık’’ için özür bekliyor
İsrail'in Filistinlilere kötü muamelesini anlatan ve TRT'de ...
Bir zamanlar dünyanın en büyük gölüydü...
Dünyanın en büyük dördüncü gölü olarak bilinen Orta Asya'daki Aral ...
Mucize kurtuluş
Çin'de, bir haftadır su dolu bir madende mahsur kalan 100'den ...
 
Çiftçiler: Koyunlarımızı uzaylılar öldürüyor
İngiltere'nin Shropshire bölgesindeki çiftçiler, koyun sürülerine ...
Avustralya'da çevre felaketi
Avustralya kıyılarında karaya oturan bir gemiden sızan yakıt, dünyanın ...
Pakistan'da kanlı gün: 38 ölü
Pakistan'da Milli Avami partisi toplantısına düzenlenen intihar ...
 
7,2'lik deprem iki ülkeyi sarstı
Meksika'nın ABD sınırındaki Tijuana kenti açıklarında 7,2 büyüklüğünde ...
Brüksel metrosunda vahşet!
Belçika’’nın başkenti Brüksel’’de polis metro istasyonunda 22 yaşındaki ...
Bağdat’’ta bir kanlı Pazar daha: 35 ölü
Peş peşe 3 şiddetli patlama, Bağdat’’taki büyükelçilikler yakınında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva