HABERLER>EKONOMİ
15 Mayıs 2011 Pazar - 18:01

Dev limanın temeli atıldı

Bittiğinde altyapısı bakımından dünyanın en büyük ilk 10 limanı biri olacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın temel atma töreninde konuşan Ulaştırma eski Bakanı Yıldırım, projede 900 gün olarak belirlenen birinci aşamanın bitirme süresini 750 güne indirdi.

Dev limanın temeli atıldı

Fırat Soylu/Egedesonsoz - Türkiye’deki tüm limanların konteyner kapasitesinin iki katı kapasitesine sahip olan Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın mendirek inşaatının temelleri düzenlenen törenle atıldı. Zeytindağ Beldesi’ndeki belde stadında gerçekleştirilen törene Ulaştırma Bakanı Habip Soluk, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İzmir Valisi Cahit Kıraç, çok sayıda bürokrat ile bölge halkı katıldı. 
Türkiye’nin 2023 yılı için hedeflediği 500 milyar dolarlık ihracatı karşılamak hedefiyle yapımına başlanan ve altyapı olanakları, sunacağı hizmet kapasitesi ile dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek olan limanın sadece inşaat aşamasında 15 bin kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor. Toplam yatırım tutarının 5 milyar lirayı bulması beklenen limanın birinci aşama inşaatının ardından üst yapı için ayrı bir ihaleye çıkılacak.
 
YILDIRIM: TARİHİ BİR GÜN
Konuşmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını da ileterek başlayan Ulaştırma eski Bakanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, Çandarlı Limanı’nın sadece İzmir için değil, Türkiye için büyük yatırım olduğunu vurgulayarak, “Bu gün Türk denizciliği için tarihi bir gün. Bugüne kadar Türkiye’deki limanların konteyner kapasitesi 6 milyon. Sadece bu limanın kapasitesi tek başına bunun iki katı, 12 milyon olacak. Böyle bir eser İzmir’e, Çandarlı’ya yaraşır” dedi.
 
DÜNYA LİMANLARI ARASINA GİRECEK
Temeli atılan limanın bu bölgenin 30 yıllık beklentisi olduğunu vurgulayan Yıldırım, Cumhuriyetin 100’ncü yılı olan 2023’te Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 büyük ekonomisinden biri haline getirmek hedefiyle çalıştıklarını belirterek, Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın da dünyanın 10 limanı arasına gireceğini söyledi. İlk etapta limanın alt yapısının oluşturulacağını ifade eden Yıldırım, “İlk olarak gemileri korumak için limanın mendireklerini yapacağız. Ondan sonra konteyner yüklerinin konacağı alanları, hangarları, yolları, demiryollarını yapacağız ve bu limanı bölgenin en büyük limanı haline getireceğiz” diye konuştu.
 
MUHALEFETE YÜKLENDİ
Çandarlı Limanı’nın yanı sıra İzmir’e EXPO 2020 hedefi doğrultusunda Çiğli Kaklıç’a ek bir havaalanı kuracaklarını, Aliağa-Menderes Raylı Sistemi’ni de Bergama’ya kadar uzatacaklarını ifade eden Yıldırım, zaman zaman şantiyelerde gezerken gördüğü “Çevreye verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz” yazılı tabelalara dikkat çekerek, “Biz de dedik ki bunun altına bir şey daha yazalım: Bu hizmetleri bu projeleri yaparken muhalefete verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı milletimizden özür diliyoruz. İşte hizmet, insana değer vermek bu” diyerek muhalefete yüklendi. 
 
SÜREYİ KISALTTI
Limanın inşasıyla birlikte Akdeniz’deki değişime de işaret eden Yıldırım, “Yıllardır bize gelecek yükler Pire Limanına gidiyor. Rahatsız olanların, bu projeye karşı çıkanların, bu projeyi engellemek isteyenlerin de yaptıkları gayretleri sonunda hiçbir işe yaramadı. Geldik, kararı verdik, kazmayı vuruyoruz. Denizcilerin deve gibi gördükleri Pire Limanı Çandarlı ile pire gibi kalacaktır. Bu başarı Türkiye’nin başarısıdır” dedi. Konuşmasının sonunda yüklenici firmaların temsilcilerine de seslenen Binali Yıldırım 900 günlük süre verilen birinci aşama inşaatını 750 güne indirdi. Firma temsilcisi Nihat Özdemir de bu öneriyi emir kabul ettiklerine işaret ederek 750 günde bitirme sözü verdi.
 


BAKAN SOLUK: DENİZİN İPEK YOLU
Ulaştırma Bakanı Mehmet Habip Soluk ise Türkiye’nin her köşesinde olduğu gibi İzmir’de de deniz, hava, demir ve karayolu ulaşımına her türlü önceliğin verildiğini aktararak şöyle konuştu: “İstanbul-İzmir Otoyolu’nun kendi grubunda Avrupa’nın birincisi, dünyanın ikincisi mali büyüklükte olan projenin çalışmaları devam ediyor. İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Treni ihale aşamasına geldi. Önümüzdeki günlerde ihale edilecektir. Bakanlığımız denizcilik alanında yaptığı yatırımla da Türkiye’yi denizcilik kimliğine kavuşturmuştur. Yap-İşlet-Devret finansman modeliyle yapılan yatırımlardan sektör ve Türkiye kazanıyor. Ege Limanı’mız tamamlandığında İzmir Avrupa ve Asya deniz ticaretinin merkezi olmakla kalmayacak, İzmir dünyanın yeni deniz İpek Yolu güzergahının da merkezi olacak.”
 
KIRAÇ: 3 KITAYI BAĞLAYACAĞIZ
İzmir Valisi Cahit Kıraç, limanın Türkiye’nin denizci vasfını yeniden kazandıracağını vurgulayarak İzmir’i de turizm şehri yapmak için deniz, kara ve havayollarında önemli gelişmeler kaydedildiğini dile getirdi ve Hükümet’e gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür etti. Kıraç, “Bu limanla birlikte 3 kıtayı bağlıyoruz. Avrupa, Asya ve Afrika kıtası arasında hayati önemde bir köprü oluşturuyoruz. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 90’ının deniz yoluyla gerçekleştiriliyor olması uluslar arası ticarette deniz taşımacılığının önemini ortaya koymaktadır” dedi. 
 
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ilk etapta 800 metre taş dolgu, bin metre de kazıklı ana mendireğin inşa edileceğini söyleyerek “Bu sistemle yapılacak olan liman, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyacaktır. Bitirmek için ana hedefimiz 900 gün olmasına rağmen daha kısa zamanda tamamlamak için önemli derecede proje, makine, ekipman hazırlığını yapmış bulunmaktayız” diye konuştu.
 
RAKAMLARLA ÇANDARLI LİMANI
 
- Kuzey Ege Çandarlı Limanı, demiryolu, havayolu, karayolu ve denizyolu birlikteliğini sağlama avantajıyla Ege’nin lojistik üs olmasına katkı koyacak.
-  Hizmet vermeye 2013 yılında başlaması beklenen limanın toplam yatırımı 5 milyar TL’yi bulacak.
- Limanın toplam 3 aşamada inşa edilecek limanın ilk aşamadaki 400 milyon liralık yatırım DLH tarafından yapılacak. DLH ana ve tali mendirekleri inşa edecek. 
- Diğer bölümler ise yap-işlet-devret modeli ile ihale edilerek kamu ve özel sektör işbirliğinde tamamlanacak.
-  Liman inşaatında kullanılacak 250 bin metreküp hazır betonun, İzmir, Aliağa ve Bergama’daki fabrikalardan temin edilmesi planlanıyor.
- Su derinliği 40 metre olacak limana 200 bin tonun üzerindeki gemiler de yanaşabilecek.
-  Ana yük limanı olarak planlanan liman, transit yükler açısından da Yunanistan’ın Pire Limanı’na rakip olacak ve bu limandan 4 kat daha büyük olacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erdi Arbye 17 Mayıs 2011 Salı 13:34

Hükümete geldiği zaman il işi bitmemiş projeleri bitirmek ldu bolu tüneli 40 sene önce çevre yolunun temeli atılmıştı adamlar bitirdi olimpiyet köyü olsun dikili ilçe başkanı üvey evlat demiş bence izmir kendi belediytesinden bir hizmet görmedi ki sanat erkezi hava gazı fabrikasını açmakla bir yere varılmaz.Gelin eskiizmir'e diğer yerlere kaldırımlar nasıl değişiyor görün sene de 3 sefer değişir seçim zamanları tekrar düzenleme yaparlar.Trafik felç yolsuzluklar almış başını gidiyor burslarda yolsuzluk ihalelerde yolsuzluk.... Binali Yıldırım geldi de milletin umudu arttı izbanı kim bitirdi ...üvey evlat lafı biraz yakışıksız kalıyor yiğidi öldür hakkını ver demişler.

Yorumu oyla      12      7  
Mister X 17 Mayıs 2011 Salı 08:00

"Binali Yıldırım 900 günlük süre verilen birinci aşama inşaatını 750 güne indirdi." bu demek oluyor ki her gün çalışılması gereken iş ten 5 saat fazla mesai yapması anlamına gelmiyor mu?

Yorumu oyla      12      6  
Dr.İdris YAVUZYILMAZ CHP Bergama Eski İlçe Başkanı 16 Mayıs 2011 Pazartesi 13:17

9 Yıldır neredeydiniz ?.CHP Bergama İlçe Örgütü ve bölge halkı olarak gerçekleşmesi için yıllarca yoğun bir şekilde dile getirdiğimiz,toplantılar düzenlediğimiz, basın toplantıları yaptığımız bu proje için seçimlere 2 ay kala ilginç bir ihale yapılıyor.Seçimlere 28 gün kala ise hizmete değil şova yönelik bir temel atma töreni yapılıyor.Bu garabet temel atma töreni Zeytindağ stadyumunda icra ediliyor, liman yeri ise 10 km., uzakta,Kadırga Burnunda. Limanın yapılacağı yer olan Kadırga Burnunda ise şantiye yok,iş makinası yok,bir torba çimento yok,bir kürek harç yok. Bu ne biçim temel atma töreni?.Zeytindağ Stadında temel atma töreni yapılması tam Aziz Nesin'lik bir olay.İnsanların aklı ile dalga geçiliyor.İnsanlar aptal yerine konuyor. Bu temel atma töreni dünya siyasi tarihine geçecek bir skandaldır.Sayın Binali Yıldırım 9 yıldır bu projeyi engelleyenleri kendi partiniz içinde arayın.Liman yapılsın diye Bergama'da ve TBMM'de verdiğimiz mücadeleyi herkes biliyor. Bu konuda basın ve medya önünde sizlerle durumu tartışmaya her zaman hazırım. Yüreğiniz yetiyorsa buyurun.9 yıldır AKP tarafından,üvey evlat muamelesi yapılan,cezalandırılan İzmir'li bu yapılanlara karşı gereken cevabı sandıkta verecektir.

Yorumu oyla      13      7  
ali 16 Mayıs 2011 Pazartesi 10:52

binali yıldırımı kafa yapısı yüzünden sevmiyorum, oy da vermeyeceğim ama adam icraat adamı ve bu yüzden saygıyı hak ediyor. bir şey daha dikkatimi çekti parti rozetini takmıyor

Yorumu oyla      14      11  
doğrucu 16 Mayıs 2011 Pazartesi 10:39

Bu bir devlet töreni midir? AKP’nin propaganda mitingi midir? Bu törenin masraflarını kim karşılamıştır? AKP mi? Devlet mi? Binali Yıldırım bu törende ne sıfatla konuşmuştur? Bakan mı? Değil. İzmir Milletvekili mi? Değil. O zaman tek seçenek kalıyor; AKP adına propaganda yapmak üzere gelen bir milletvekili adayı. Ayrıca Devlet protokolünde Bakandan sonra Vali, Validen sonra milletvekili gelir. Törende İzmir Valisi konuştuktan sonra bir düz milletvekiline nasıl söz verilebilir? Tüm bu konularda AKP’liler ve İzmir Valisi açıklama yapmak zorundadır. CHP İzmir örgütü bu işin peşini bırakmamalıdır? Bu masraflar kimden çıkmıştır Devletten mi? AKP’den mi? İzmir Büyükşehir Belediyesi üreticinin mandalinasını aldı diye insanların başına dünyanın çorabı örüldü. VALİ BEY YUKARIDAKİ SORULARI CEVABINI VERMELİDİR:

Yorumu oyla      20      9  
Tuna Gezer 16 Mayıs 2011 Pazartesi 10:32

Atın, tutun kendi kendinize oynayın. Büyükşehir belediye başkanının Dikili, Bergama gibi çevre belediye başkanının olmadığı, muhtemelen davetli olmadığı bir açılış

Yorumu oyla      19      6  
arb 16 Mayıs 2011 Pazartesi 01:33

1.bakan sıfatıyla bunu yapan yanlış değilse düzeltin şu an bakan değil..ayrıca biz seçim arifesinde atılan temellerin 30 yılda tamamlandığını beydağ barajında gördük..acaba sayın bakan bunu oylarımızı alıp 40 yıl sonramı tamamlayacak.?

Yorumu oyla      22      7  
hüseyin ahmetoğlu 15 Mayıs 2011 Pazar 21:30

işte proje işte iş ,aş izmir kaznacak .haydi izmir değiştir değişimi yaşa yaşat.sn bakanlarımıza destek yağıyor.haydi izmir binali beye haydi izmir sn.günay adestek ver izmirin kalkınması için izmirin selameti için.

Yorumu oyla      18      18  
nerdeydiniz??? 15 Mayıs 2011 Pazar 19:37

8,5 yıldır nerelerdeydiler?.seçime bir ay kala izmir akıllarına geldi.düne kadar tehdit ettiniz,demek ki izmir önemliymiş ama sizler bizlere birşey ifade etmiyorsunuz.

Yorumu oyla      25      12  
İzmir'e Yazık.. 15 Mayıs 2011 Pazar 18:45

Gerçekten de İzmir'e hükümetten hiç destek gelmiyor.. :)

Yorumu oyla      24      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tam 186 milyar TL borcumuz var!
Türk vatandaşı 186 milyar TL ile tarihin en borçlu dönemini yaşıyor. Kiş ...
Yabancıya ‘mülk’ün önü açıldı
Anayasa Mahkemesi, CHP’nin açtığı davada, yabancıların Türkiye’de mülk ...
Et ithalatında gümrük vergisi artırıldı
Yerli besiciyi korumak amacıyla, bu yılın Mart ayında yüzde 45'e çıkarılan ...
 
Kamudan istifa edene ikramiye müjdesi!
Anayasa Mahkemesi, kamuda bir süre çalışıp, istifa ederek ayrılanların ...
Gül’den EXPO’ya ilk büyük destek
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, Birleşmiş Milletler 4. En Az Gelişmiş ...
BMW’nin montajı Türkiye’de yapılabilir
BMW montaj tesisi kurmak üzere aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bazı ülkeleri değerlendiriyor.
 
'İzmir zengin turiste yönelmeli'
Türkiye’de 6 tane otel işleten TUİ Grup’un İzmir’e turizm yatırımı yapması ...
Kadın girişimcilere e-ticaret desteği
Ege’deki 8 ilin TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ile birlikte gerçekleştirilen ...
Çeşme 2012'de kruvaziyerle tanışacak
Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Ulusoy, Çeşme'yi bir kruvaziyer ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva