HABERLER>EKONOMİ
7 Şubat 2013 Perşembe - 10:35

Dev enerji hamlesi: ‘Altınyağ’ın buharı’ elektrik olacak

Yemeklik bitkisel sıvı yağlarda sektörün önde gelen markalarından biri olan Altınyağ, ham yağ üretiminde kullandığı buhardan elektrik enerjisi elde etmek için kolları sıvadı. Yaklaşık 10 Megavatlık bir çevrim santral kuracaklarını belirten Altınyağ A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Dikkaya, “Santrali kuracak yatırımcı şirket ile görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde projenin yatırım maliyeti netleşecek. Projenin hayata geçmesiyle birlikte enerji maliyetlerimizi azaltmayı planlıyoruz” dedi.

Dev enerji hamlesi: ‘Altınyağ’ın buharı’ elektrik olacak

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Yemeklik bitkisel sıvı yağlarda sektörün önde gelen markalarından biri olan Altınyağ, ham yağ üretiminde kullandığı buhardan elektrik enerjisi elde etmek için kolları sıvadı. Yaklaşık 10 Megavatlık bir çevrim santral kuracaklarını belirten Altınyağ A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Dikkaya, “Santrali kuracak yatırımcı şirket ile görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki günlerde projenin yatırım maliyeti netleşecek. Projenin hayata geçmesiyle birlikte enerji maliyetlerimizi azaltmayı planlıyoruz” dedi. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarında kuracakları santralle ilgili bilgi veren Dikkaya, "Bu çok büyük bir ihtiyaç. Bir süre önce biodizel üretiminde kullanılacak olan ham, yarı rafine ve rafine yağ üretimine başlamıştık. Bu enerji giderlerimizi yükseltti. Şu anda fabrikamızın 3 megavatlık bir tüketimi bulunuyor. Önümüzdeki dönemde pamuk çekirdeği ünitemizi devreye almamızla birlikte ihtiyacımız daha da artacak. Projenin gerçekleşmesiyle birlikte ise 10 megavatlık kurulu bir gücümüz olacak. Elektriğin kullanmadığımız kısmını şebekeye satacağız. Sonuçta bunu devlet satın alıyor" dedi. Projenin yatırım maliyetinin kesinleşmediğini bilgisini veren Dikkaya, görüşmelerin devam ettiğini yapılacak fizibilite çalışmaları sonrası rakamın netleşeceğini söyledi.
 
HERKES ARAYIŞ İÇİNDE
Enerjinin ekonomik olarak temin edilmesinin önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Dikkaya, "Yağ sektöründe fiyatların hızla yükselmesinin iki önemli nedeni vardır: hammadde ve enerji. Bunların ikisi de kontrol edilemezdir. Dolayısıyla herkes bir arayış içinde. İşletmeler kendi yağı ile kavrulma ihtiyacını somut şekilde hissediyor. Sonuçta ham petrolün varil fiyatı 30 doları bir daha görmeyecek. Dolayısıyla, Hidro Elektrik Santrali (HES), rüzgar ve güneş enerjisi gibi alanlarda büyük adımlar atılacak. Eğer Türkiye sanayisi enerji sorununu çözerse büyük bir atılım gerçekleşecek. Çünkü, bu durum maliyet avantajı ve işletmelere satış gücü kazandıracak" ifadesinde bulundu.
 
BOSNO HERSEK VE FAS'TA YATIRIM ARAYIŞI
Sanayide kullanılan yağlı tohumları ithal ederek karşıladıklarını aktaran Dikkaya, "Firmamız, yurt dışında bu tohumların ekimlerini yaparak, kendi yağlı tohumlarını sürekli temin etmek için ciddi girişimlerde bulunuyor. Bunları kısa sürede realize edeceğiz. Uygun bir maliyetle bu yatırımın da yapılabileceğini düşünüyoruz. Biz kendi ihtiyacımızı karşılama noktasındayız. Öz kaynaklarımız hem enerji hem de bu alandaki yatırımlar için yeterli" şeklinde konuştu.

Bu noktada iki ülkeye odaklandıklarını ifade eden Dikkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunlardan birisi Bosna Hersek. Bu ülke hem kültürel olarak ülkemize çok yakın hem de işgücü maliyetleri son derece düşük. İkinci ülke ise Fas. Burada devlet yabancı yatırımcılara ciddi destekler sağlıyor. Özellikle tarımsal yatırımlarda neredeyse sıfır sermayeyle bu ülkeye girebiliyorsunuz. Her iki ülkeden de çağrı geldi. Bunlardan yararlanacağız. Bu bir niyet değil, irade. Kısa sürede bunu konuyu da sonuca ulaştıracağız."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Örs: İzmir artık gelinliğin başkentidir
İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret AŞ (İZFAŞ) Genel ...
Demirtaş’a ‘işbirliği’nde ibra şoku!
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın yönetim kurulu başkanı olduğu İşbirliği ...
Mobilyacılar Odası’nda ‘İTO seçimi’ depremi
İzmir’in önemli esnaf teşkilatlarından İzmir Mobilyacılar Odası’nın yönetiminde ...
 
'Muğla Beyazı' artık bir dünya markası
Türkiye mermer üretiminin yüzde 20'sinin gerçekleştirildiği Muğla'dan ...
Ortak Akıl’dan Demirtaş’a ‘e-posta’ çıkışı
İTO Başkanı Demirtaş’ın tüm üyelere hizmetleri içeren bir e-posta göndererek ...
BMC yine stop etti: İşçiler mağdur TSK yaralı!
Türk Silahlı Kuvvetleri için büyük önem taşıyan, mayına karşı dayanıklı ...
 
Demirtaş ‘vizyon değiştiren STK’yı’ ağırladı
Ege Genç İşadamları (EGEİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya ve beraberinde ...
İzmir dünyanın gelinlik başkenti olma yolunda…
İzmir, gelinlikte dünya merkezi olma yolunda… Ege Giyim Sanayicileri Derneği ...
Çeşme yatırımlarla büyüyor: Hedef 12 ay turizm
Çeşme Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, yeni otel yatırımlarının ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva