HABERLER>GÜNCEL
4 Eylül 2024 Çarşamba - 09:54

DEÜ'den dijital su yönetiminde yeni dönem!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), temel çıkış noktası "dijital su yönetimi" kavramı olan “WATERLINE” isimli sürdürülebilirlik projesi ile geleceğe yön vermeye hazırlanıyor. Proje ile DEÜ, su kaynaklarının verimli kullanılması, bu yönde farkındalık oluşturulması ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması adına uzman havuzu ve kapasite geliştirmeye yönelik önemli bir adım daha atmaya hazırlanıyor. 

DEÜ den dijital su yönetiminde yeni dönem!

Dokuz Eylül Üniversitesi Üniversite Sanayi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DESUM) katılımıyla Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı bünyesindeki WIDERA programı kapsamında desteklenen proje, günümüzde özellikle iklim değişikliği nedeniyle su kaynakları ve su yönetimiyle ilgili yaşanan olumsuzluklara yenilikçi çözümler üretmeyi hedefliyor. 2025 yılı sonu itibariyle tamamlanması öngörülen projede, geleneksel su yönetimi uygulamalarından farklı olarak modern kontrol sistemleri, yazılımlar, bilgi-iletişim teknolojileri gibi gelişmiş teknolojilerle desteklenmiş ve uyumlaştırılmış dijital su yönetimi uygulamaları öne çıkıyor.

AKILLI YÖNETİM
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, WATERLINE Projesi Ulusal Yürütücüsü Prof. Dr. Ali Gül, WATERLINE projesi ile üniversitelerin su kaynakları yönetimi konusunda sahip olduğu akademik ve mesleki kapasitelerinin dijital dönüşüm odaklı geliştirilmesinin önemine değindi. Gül, “Proje böylelikle, su kaynaklarının dijital teknolojiler üzerinden akıllı yönetiminin desteklenmesi temeline dayalı bir araştırma ve öğretim çerçevesi sunuyor. Proje ile ayrıca ülkemizin dijital dönüşüm planlama öncelikleri, Üniversitemizin hem bu yöndeki hem de uluslararasılaşma yönündeki hedeflerine uygun olarak, dijital teknoloji destekli yüksek öğretimin geliştirilmesi, uluslararası program iş birliklerinin arttırılması, dijital su yönetimi konusunda yetkin mühendis, araştırmacı ve yönetici kaynaklarının desteklenmesi yönünde de etkin katkılar sağlaması öngörülüyor” dedi. 

DİSİPLİNLER ARASI ÇALIŞMA
Açıklamalarını sürdüren Gül, projenin disiplinler arası bir çalışmanın ürünü olduğunu da vurgulayarak, “Dijital öğretimi destekleyici projemiz, Avrupa Birliği 5. Çerçeve programı ile 2000'li yıllarda başlayan ve Ufuk Avrupa programı ile günümüze kadar süreklilik arz eden bir proje tecrübesine sahip Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Hidrolik Ana Bilim Dalı bünyesinde, yine Mühendislik Fakültemizin Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği bölümleri ile birlikte İşletme Fakültemizden de akademisyenlerin katkılar sağladığı çok disiplinli bir proje ekibi tarafından yürütülüyor” diye konuştu. 

EĞİTİM PROGRAMI OLUŞTURULDU
Prof. Dr. Gül, proje ile uluslararası bir lisansüstü dijital su eğitimi programı müfredatının oluşturulması sürecine değinerek, “Projemizin çalışma paketlerinden birisi de Dijital Su ve Su Sistemleri Yönetimi yüksek lisans müfredatının oluşturulmasıydı. Söz konusu program hedeflerine yönelik sektör ihtiyaç analizlerinin gerçekleştirilmesi, program teorik bileşenlerinin yanı sıra dijital dönüşüme dayalı uygulama materyalleri üzerinden program ders içeriklerinin oluşturulması gibi temel iş paketlerine sahip projede, özellikle Üniversitemizin liderliğinde uluslararası iş birlikleri ile ortak yürüteceği bir lisansüstü eğitim programı oluşturuldu. Bu müfredatın kapsamındaki dersler sanal ve artırılmış gerçeklik araçlarıyla desteklendi” bilgisini paylaştı.

SANAL GERÇEKLİK VURGUSU
WATERLINE Projesi Exeter Üniversitesi Araştırmacısı Dr. Matt Johns ise üniversitelerinin proje içindeki rolüne değindi. Birleşik Krallık’tan proje çalışmaları için Dokuz Eylül Üniversitesi’ne gelen Dr. Johns, şunları kaydetti: “Projedeki rolümüz, esasen yılların getirdiği uzmanlık ve teknik bilgimizi, genişleyen iş ortaklarımıza aktarmaktır. Bu nedenle, sanal gerçeklik yazılımı geliştirme ve su kaynakları yönetimine yönelik eğitim programlarında dijital dönüşümler konularındaki deneyimlerimizi, projeye aktarıyoruz. Dolayısıyla, Avrupa Birliği Araştırma Alanına Katılımın Genişletilmesi hedefinde yer alan iş ortaklarımıza sırasıyla ziyaretler gerçekleştirip, buralarda birlikte kapasite geliştirme çalıştayları düzenleyerek, su sistemleri eğitimi için sanal gerçeklik ortamlarında uygulamaları geliştirmelerine yardımcı oluyoruz.” 

 
Minik Çağatay'a halası can verdi!
 
AK Partili Bursalı iddialı konuştu: İzmir'de iktidar olacağız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sivas'ta 1058 kişilik dev halay çemberi!
Sivas Kongresi'nin 105. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 1058 kişi aynı anda Sivas halayı çekti.
Bakanlık harekete geçti: Kaçak villalar yıkılacak
İstanbul Vaniköy'de Boğaz manzaralı kaçak villa yıkılacak. Bakanlıktan ...
Erdoğan'dan 'Sivas Kongresi' mesajı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bugün biz de adımlarımızı Sivas Kongresi’nde ...
 
Sanayi sitesi alev alev yandı: 10 iş yeri zarar gördü
Adana'da sanayi sitesindeki bir kırtasiye deposunda çıkıp, yandaki iş ...
Yolcu otobüsü devrildi: 24 yaralı
Sivas'ın İmranlı ilçesinde, yolcu otobüsünün yol kenarına devrildiği kazada 24 kişi yaralandı. 
Zehir tacirlerine 42 ilde operasyon: 227 gözaltı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 42 ilde düzenlenen 'Narkoçelik-37' operasyonlarında ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Kılıçları çektiler çünkü...
Mehmet KARABEL yazdı... Kılıçları çektiler çünkü...
Konya'da 100 metre çapında yeni obruk oluştu
Konya'nın Karapınar ilçesinde 100 metre çapında ve 10 metre derinliğinde yeni bir obruk oluştu.
İzmir'de terör operasyonu: 1 tutuklama
PKK silahlı terör örgütünün Avrupa yapılanması içerisinde yer aldığı tespit ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva