HABERLER>EGE
6 Ocak 2011 Perşembe - 00:00

Denizli ihracatı Türkiye'yi ikiye katladı

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, ilin ihracatının 2010 yılında 2 milyar 144 milyon dolara çıktığını, bu artışın Türkiye genelini ikiye katladığını söyledi.’

Denizli ihracatı Türkiye'yi ikiye katladı

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, ilin ihracatının 2010 yılında 2 milyar 144 milyon dolara çıktığını, bu artışın Türkiye genelini ikiye katladığını söyledi.’
 
DENİZLİ - Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Denizli'nin, 2010 yılında Kocaeli'nden sonra ihracat artışında ikinci sırada olduğunu vurgulayan DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, bu yükselişi sanayicilerin yeni pazarlara yönelmesine bağladı.
 
Kocasert, yönetim kurulu üyeleriyle DENİB binasında düzenlediği basın toplantısında 2010 ihracat rakamlarını değerlendirdi. Geçen yıla tereddütlerle başlandığını hatırlatan Süleyman Kocasert, "İlk çeyrekte endişelerimiz gitti. Ülkemiz, hedeflerini gerçekleştirdi. Türkiye, Çin'le beraber dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi oldu. İki çeyrek üst üste iki haneli büyüme rakamına ulaştı. 107 milyar dolarlık ihracat hedefi, 115 milyara çıkarıldı. Avrupa Birliği ve ABD'nin krizin etkilerini tamamen silemediği, Yunanistan başta olmak üzere Macaristan ve İrlanda gibi ülkelerin önemli sıkıntılar yaşadığı bir yılda ülkemizin dünyada parlayan yıldız olması ve ekonomi otoritelerin dikkatini çekmesi önemli bir başarıdır" dedi.
 
DENİB olarak 2010 yılında hiç gidilmeyen pazarlara gittiklerini ifade eden Kocasert, "Estonya, Finlandiya ve Kuzey Avrupa ülkelerine ticari heyetler düzenledik. Arjantin, Şili ve Brezilya gibi dünyanın en uzak köşelerine gittik. Klasik Avrupa pazarının dışına çıkarak meyvelerini topladık ancak bunlar yeterli değil. Ayak basmadığımız daha çok yer var. Vizelerin kalkması ve THY'nin bütün dünyaya uçuş sayısının artmasıyla hiç bilinmeyen pazarlara yöneldik" diye konuştu.
 
İhracatçının yıllardır gündemde tuttuğu düşük kur ve yüksek faiz politikasının değiştirilmesi gerektiğine Merkez Bankası ve hükümetin de ikna olduğunu vurgulayan DENİB Başkanı, Kocasert "Bu önemli bir gelişmedir. Zira Türkiye, kronik olarak cari ve dış ticaret açığı veren
bir ülke. Enerjide dışa bağımlılığımız, bunda en büyük etken. Cari açığımızı makul düzeylere çekmenin en etkin yöntemi ise ihracatımızı ithalatımızdan daha hızlı arttırmayı başarmaktır.
Faiz oranlarının düşmesiyle birlikte kurlardaki yukarı hareket devam ederse olumlu etkisi
önce üretime, sonra ihracata, istihdama ve cari dengeye yansıyacaktır" dedi.
 
AB ve ABD'nin ekonomilerinin 2011 yılında krizden tamamen çıkacağına dair beklenti olmadığının da altını çizen Kocasert, "Dolayısıyla ana ihracat pazarlarımızın daralması ihtimalini göz ardı edemeyiz. Yeni pazar arayışlarımızı devam ettirmeliyiz. 2010 yılında yeni ihracat pazarlarındaki performansa dikkat çekmek istiyorum. Irak, beşinci büyük pazarımız oldu. Arjantin'e ihracat yüzde 143 arttı. Brezilya'ya yüzde 56, Çin'e yüzde 43, Rusya'ya yüzde 41 artışlar oldu. Yeni yılda, yeni ihracat pazarlarımızdaki derinleşmeyi devam ettirmek mecburiyetindeyiz" ifadelerini kullandı.
 
TİM verilerine göre Denizli'nin 2 milyar 144 milyon dolarlık ihracata imza attığını dile getiren Süleyman Kocasert, şunları kaydetti "Bu da yüzde 23'lük artışa karşılık geliyor. Ülke ihracatındaki artışın yüzde 11,3 olarak gerçekleştiği bir ortamda Denizli'nin ortalamanın üzerinde olması önemli bir başarıdır. Ülke ihracatındaki payımız, yüzde 1,79'dan 1,91'e yükseldi. Kısa vadede hedefimiz, ülke ihracatından yüzde 2 pay almak. Birliğimizin DENİB'e dönüşmesinin ardından, diğer sektörlerden yapılan ihracatı da kayda almaya başladık. Tekstil ve konfeksiyonun DENİB tarafından kayda alınan ihracattaki payı, sene sonu itibariyle yüzde 79 oldu. Bu yıl ihracat kompozisyonumuzun daha da çeşitleneceğini şimdiden söylemek mümkün"
 
Kocasert, Denizlili ihracatçıların bu yıl Almanya'da yapılacak Heimtextil Fuarı'nda 38 stant açacağını, 300'den fazla Denizlili işadamı ve profesyonelin de fuarı gezeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Kocasert ayrıca Denizli'den fuara katılan firmaların, stantlarında "Made in Denizli" logosuna yer vereceklerini de sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manisalı taksicinin katilleri yakalandı
Aralık ayının son günlerinde Manisa Saruhanlı'da boğazı kesilerek ...
İşsiz kalan madenciler geri dönüyor!
Yılbaşını CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’’yla birlikte geçiren madencilere ...
Test sürüşünde gaza bastı!
Denizli'de bir galeriye müşteri olarak gelen bir kişi, lüks bir otomobile ...
 
Yanan kamyonu vali söndürdü
Kütahya'ya yeni atanan Vali Kenan Çiftçi, yolda yandığını gördüğü ...
Didim’’i sel vurdu: Acil servisi su bastı!
Aydın'ın Didim ilçesinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle bazı ...
Muğla’’da feci kaza: 1 ölü, 5 yaralı
Ören yolu Beçin beldesi yakınlarında meydana gelen kazada iki otomobil ...
 
Film gibi trafik kazası!
Muğla'da bir otomobile çarptıktan sonra başka bir aracın üzerinden ...
Manisa’’da vahşet: Bıçaklandı, başı ezildi, üstünden geçildi!
Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde, şoför Şahabettin Ercan'ın, bıçaklanıp ...
Denizli 2011'de doğalgaza kavuşuyor
AK Parti Muğla İl Başkanı Gültekin Akça, devam eden yatırımlar ve önümüzdeki ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birkaç gün önce Çin
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva