HABERLER>EKONOMİ
24 Haziran 2011 Cuma - 16:57

Demirtaş: EXPO takibimizde

İzmir’in EXPO 2020 sürecinin yavaşlayıp yavaşlamadığını merak eden İzmirlileri rahatlatan açıklama İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’tan geldi. “Panik yapmaya gerek yok. Geç kaldığımız endişesine İzmirliler kapılmasın. İş takibimizde” dedi.

Demirtaş: EXPO takibimizde

Soner Çağlar / Egedesonsöz - Ege’de Son Söz’e özel açıklamalar yapan Ekrem Demirtaş, yaptığı açıklamaların ardından Slovenya Büyükelçisi Dr. Milan Jazbec’i kabul etti. Demirtaş, bu ziyarette meşhur ‘kara kaplı defterini’ açarak, Büyükelçi’den EXPO 2020 için destek istedi.

İzmir Valisi Cahit Kıraç başkanlığında İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) bünyesinde kurulan Geçici Takip Kurulu’nun üzerine düşen vazifeyi yaparak şuanda yapılması gerekenleri yapma konusunda çaba gösterdiğini vurgulayan Ekrem Demirtaş, “Ama yetkisi yok imkanları sınırlı. Dolayısıyla yetki Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak olan kararname ile belli olacak. Onun için şuan için vakit kaybettiğimiz, geç kaldığımızdan söz edilemez. Bu kararı bekleyeceğiz. Çıktıktan sonrada el birliği ile gereken ne varsa yapmaya başlayacağız” diye konuştu.

“Artık deneyimliyiz, panik yapmamıza gerek yok” diyen Demirtaş, şunları söyledi: “İzmir tek vücut halinde bu projeyi desteklediği için sık sık İzmirliler EXPO haberi duymayı arzu ediyor. Duymadığı zamanda, ‘ne oluyor, bir duraklama mı var?’ diye endişe ediyorlar. Hiçkimse endişelenmesin. Biz şuanda bütün ülkelerle peyder pey ilişkiler kurarak EXPO adaylığımıza destek konusunda çaba gösteriyoruz. Sonuç itibariyle elbet her şey önemli ama seçimi almak çok önemli.”

CUMHURBAŞKANI DIŞİŞLERİ BAŞDANIŞMANI DEVREDE
Bunun için başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, olmak üzere sürekli bu işin takibinde çalışıldığını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanımızın bu konu için bize yönlendirdiği, bu konuda görüştüğümüz Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Başdanışmanı Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ile sürekli her konuyu paylaşıyoruz. Ankara’da Köşke gelip te bu konuda Cumhurbaşkanımızın söylediği ya da seyahatlerinde kimlere ne söylediği konusunda bilgiler bize de iletiliyor. Bizde yaptığımız temasları Cumhurbaşkanlığı’na arz ediyoruz. Onun için merak edecek bir şey yok, panik yapmaya gerek yok. Geç kaldığımız endişesine İzmirliler kapılmasın. İş takibimizde. Tabiki yasal düzenlemeden sonra yetkili kurul çalışmalara başlayacak.”

İNCİRALTI TARTIŞMASI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın İnciraltı’nın EXPO alanı olup olmaması yönündeki açıklamaları hatırlatıldığında ve Kasım ayı sonunda yapılacak BIE genel kuruluna İzmir’in bir dosya sunacağı belirtildiğinde Ekrem Demirtaş, şöyle devam etti: “EXPO 2015 döneminde biz bir dosya hazırladık. Bu dosyanın güncellenmesi gerekiyor. Özellikle temanın güncellenmesi gerekiyor. Onun dışındaki altyapı projeleri konusunda çok farklı bir düşünce olmaz ama yine de elden geçirilecektir. Bizim burada yapmamız gereken hata yapmayalım, en doğrusunu, en iyisini seçelim. Dolayısıyla, ‘yer konusu tekrar bir gündeme alalım mı?’ diye sayın Bakan Ertuğrul Günay’dan bir öneri geldi.

EXPO BUCA’DA OLUR MU?
Buca Belediye Başkanımız Ercan Tatı, ‘Buca uygundur’ dedi. Biz daha önce Buca’yı etüd etmiştik. Diğer 15 bölgeyi de etüd etmiştik. Daha sonra 3’e indirmiştik. Ve 3 içerisinden İnciraltı’nı seçmiştik. Bu konunun tartışılması fayda getirir, zarar getirmez. Çok seslilik, farklı düşüncelerin ortaya atılması EXPO adaylığına zarar vermez. Her düşünceye saygı göstererek, ciddi bir şekilde inceleyerek bir sonuca varmak gerekiyor.”

BİREBİR MARKAJ BAŞLADI
EXPO’ları düzenleyen BIE delegelerine ve üye ülkelere yönelik birebir markajın başladığını dile getiren Demirtaş, “Birebir markaj başladı. Örneğin Portekiz büyükelçisi önceki gün buradaydı. Bu konuyu derinlemesine görüştük ve ‘kazan kazan’ modeli ile Portekiz’in Türkiye’ye ihtiyacını, Türkiye’nin de Portekiz’e olan ihtiyacını dile getirdik. Portekiz Orta Amerika ve Latin dünyasında çok etkin bir ülke. Ve bugün ekonomik sıkıntıları var. Türkiye’de bölgesinde çok etkin bir ülke. Özellikle müteahhitlik sektöründe işbirliği konusunda ön görüşmeler yaptık. Ama önce ‘EXPO’ya yazılı teyit’ istedik. İlerleyen günlerde bizim ziyaretlerimiz başlayacak” şeklinde konuştu.

BİREBİR MARKAJ İÇİN ÖZEL EKİPLER
Birebir markaj için özel ekipler oluşturduklarını anlatan Demirtaş, “Markaj konusunda da ekipler oluşturuyoruz. Belli isimler ülkelerin sorumluluklarını alıyorlar. Kendi içimizden insanlar var. Fahri konsoloslarımız var. İhracatçılarımız var. İşadamlarımız var. Bir çok koldan kulise şimdiden başladık” diye konuştu.
 


Demirtaş kara kaplı defterini açtı
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020 adaylığında oy kullanacak Portekiz Büyükelçisi Luisa Bastos de Almeida’nın ardından Slovenya’nın Büyükelçisi Milan Jazbec’ten de destek istedi. Destek istemeden önce Ekrem Demirtaş, misafirini kabul ettiği koltuktan kalkarak çalışma masasının çekmecesinden meşhur kara kaplı defterini çıkarttı. EXPO’ları düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE)’deki ülke delegelerinin isimleri, özellikleri ve EXPO 2015 oylamasında kimlere oy verdiklerinin yazılı olduğu defterini Büyükelçi Jazbec’e gösteren Demirtaş, “Slovenya, 2015 için İtalya’ya destek verdi. Bu sefer biz destek istiyoruz” dedi.

Slovenya Büyükelçisi Dr. Milan Jazbec ve Fahri Konsolos Mazhar İzmiroğlu, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Ziyarette iki ülke arasında otomotiv, ağaç işleri, inşaat gibi alanlarda işbirliği olanaklarının yanı sıra EXPO’nun ana teması olan sağlık ve termal turizm alanında Slovenya ile yapılabilecek çalışmalar ele alındı.

“TÜRKİYE’DE İŞ YAPABİLİRSİNİZ”
Ekrem Demirtaş, Büyükelçi Jazbec’ten bir istekleri olduğunu belirterek, Uluslararası Sergiler Bürosu (BİE) üyesi Slovenya’dan iki delegenin 2013’te yapılacak EXPO 2020 oylamasında İzmir’den için oy kullanmalarını istedi. Şu ana kadar Tayland ve Türkiye’nin resmi aday olduğunu kaydeden Demirtaş, “Bu sonuçta ‘kazan-kazan’ sistemi. EXPO 2020’yi kazanırsa İzmir’e 25 milyar dolarlık yatırım söz konusu. Siz gidip Tayland’dan iş alamazsınız ama Sloven inşaatçılar buradan iş alabilir” dedi. Mazhar İzmiroğlu’nun Slovenya’da termal turizmin bilimsel anlamda çok gelişmiş olduğunu belirtmesi üzerine bu konuda da mutlaka işbirliği yapılabileceği vurgulandı.

BÜYÜKELÇİ OLUMLU YAKLAŞTI
İTO tarafından hazırlanan bilgi notunu yetkililere ileteceğine işaret eden Slovenya Büyükelçisi Dr. Milan Jazbec, “Bu konuyu bilmiyordum ama özellikle ilgileneceğim. Siz de bizim üst düzey yöneticilerimizle bir araya geldiğinizde bu konuları iletirseniz büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kapasite kullanımı 2.5 yılın zirvesinde
İmalat sanayinde kapasite kullanım oranı Haziran'da yüzde 76.7 ile Eylül ...
Türkiye'nin işsizlik haritası
İl düzeyinde temel işgücü göstergelerine göre, geçen yıl, işsizlik oranının ...
Efsane 29 yıl sonra geri dönüyor
İlk çıktığı 1982 yılından sonra dönemin gençlerinin hayallerini süsleyen ...
 
TÜSİAD'tan 'tutuklu vekil' açıklaması
Tutuklu vekillerin durumuyla ilgili açıklama yapan TÜSİAD, "Bu sorun parlamentonun ...
Çalıştıracak işçi bulamıyorlar
Kot kumlama işlemi sırasında oluşan tozun ciğerlere yapışması sonucu ortaya ...
9. kez devretti
Süper Loto çekilişinde 6 bilen olmayınca, 16 milyon 449 bin 240 lira 79 kuruş haftaya devretti.
 
Metro Turizm hangi dev şirketi aldı?
Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk, ünlü taşımacılık şirketi Varan Turizm'i satın aldı.
Merkez Bankası faize dokunmadı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde ...
EXPO’ya destek sözü
İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret eden Portekiz’in Ankara Büyükelçisi Lusia ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva