HABERLER>EKONOMİ
23 Haziran 2011 Perşembe - 16:11

EXPO’ya destek sözü

İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret eden Portekiz’in Ankara Büyükelçisi Lusia Bastos De Almedia, İzmir’in EXPO 2020 adaylığının desteklenmesi için kişisel olarak elinden geleni yapacağını söyledi.

EXPO’ya destek sözü

İZMİR - Portekiz Ankara Büyükelçisi Luisa Bastos De Almedia, Portakiz İstanbul Başkonsolosu Ticaret Ateşesi ve AİCEP Portekiz Yatırım Ajansı Müdürü Joao Pinto ve Portekiz İzmir Fahri Konsolosu Fahri Gökyayla İzmir Ticaret Odası’na yaptıkları ziyarette ilk olarak İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ile görüştü. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, iki ülke arasındaki ticaretin 1 milyar dolar düzeyinde olduğunu ama bunun iki ülke potansiyelinin çok uzağında olduğunu söyledi. Demirtaş, önümüzdeki dönem İzmir’in hayata geçirilecek 35 büyük projesi olduğunu belirterek, bu projeler için Portekizli firmaların da devreye girebileceğini söyledi.
 
Portekiz’I tek bir ülke olarak görmediklerini ifade eden Demirtaş, “Çünkü Portekiz’in Kuzey Afrika’da, Güney ve Orta Amerika’da büyük etkinliği var. İki ülke olarak güçlerimizi birleştirip bu pazarlarda önemli çalışmalar yapabiliriz” dedi. İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için Portekiz’den destek isteyen Demirtaş, ayrıca Portekiz’in 1998 yılında Lizbon’da çok başarılı bir EXPO düzenlediğini de hatırlatarak bu deneyimden de yararlanmak istediklerini belirtti. Demirtaş, Portekizli bir üniversite öğrencisine de İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde tam burs vermek istediklerini belirtti. Demirtaş, ayrıca Portekiz’de İzmir’i tanıtıcı bir Road Show yapabileceklerini, Portekizli işadamlarının katılımıyla da İzmir ve İstanbul’da benzer bir toplantı yapılabileceğini belirtirken, Büyükelçi Almedia bundan büyük memnuniyet duyacaklarını söyledi ve karşılıklı olarak road showlar için çalışmaların başlatılması kararı alındı.
 
Portekiz Ankara Büyükelçisi Luisa Bastos De Almedia, da İzmir’in İzmir’in EXPO 2020 ile ilgili çalışmalarının kendisine iletilmesinin ardından destek konusunda çalışmalar yapabileceğini belirterek, “Kişisel olarak İzmir’in EXPO 2020 adaylığının desteklenmesi için elimden geleni yapacağım” dedi. İzmir’de yeni yapılacak yatırımlara büyük ilgi duyacaklarını belirten Büyükelçi Almedia, ekonomik açıdan zor günler geçiren Portekiz’in yeni bir reform sürecinin içinde olduğunu ve bu dönemde daha fazla Türk firması ile işbirliği yapmak istediklerini söyledi.
 
ORTAK PAZARLARDA BİRLİKTE ÇALIŞALIM
Daha sonar İTO üyelerinin de katılımıyla Portekiz Tanıtım Toplantısı yapıldı. Toplantının açılışında konuşan İTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Aramızdaki gümrük birliğine, dostluk ilişkilerimize rağmen Portekiz ile Türkiye’nin ticaret hacminin beklenenden çok uzak olduğunu söyledi. Özporyarz, “Diğer AB üyesi ülkeler ile kıyaslandığında da Portekiz ile ticaretimizin çok düşük olacağı görülecektir. 2010 verilerine göre Portekiz ithalatımızda 52, ihracatımızda 44. sırada geliyor. Devlet Bakanımız Zafer Çağlayan önümüzdeki 5 yıl içerisinde dış ticaret hacmimizin 10 milyar dolara ulaşması hedefini koydu. Bunun için karşılıklık olarak ürünlerimizin tanıtımını artırmamız gerekiyor. Portekiz’e Türk malının Çin malından çok daha kaliteli, Avrupa mallarından ise daha ucuz olduğunu anlatmamız gerekiyor” dedi. Ege Bölgesi’nden Portekiz’e 2010 yılında 29,18 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirildine de dikkat çeken Özpoyraz, İzmir’de ayrıca 3 Portekizli firmanın yatırımının bulunduğunu belirterek, hem bu yatırımları hem de ticareti arttırmak için çalıştıklarını söyledi.
 
Bu toplantıda ise Portekiz’in Ankara Büyükelçisi Luisa Bastos De Almedia, Portekiz ekonomisinin zor günlerden geçmekle birlikte, yeni kurulan hükümet ve IMF ile yapılan anlaşmayla hızlı bir reform süreci içinde olduklarını söyledi. Almedia, “Bu dönemde Portekiz’in ihracatının arttırılmas, şirketlerimizin uluslararası bağlantılarının arttırılması için çalışıyoruz” dedi. Portekiz’in Brezilya ve Angola gibi ülkelerde, Türkiyye’nin ise Gürcistan ve Azerbeycan gibi ülkelerde güçlü olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Almedia, “Bu pazarlara iki ülkenin şirketleri işbirliği yaparak birlikte girebilirler” diye konuştu. Daha sonra Portakiz İstanbul Başkonsolosu Ticaret Ateşesi ve AİCEP Portekiz Yatırım Ajansı Müdürü Joao Pinto ile Portekiz İzmir Fahri Konsolosu Fahri Gökyayla Portekiz ekonomisi hakkında İTO üyelerine bilgi verdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Paramız yok diye ağlamayın'
İTB’nin 120. kuruluş yılı toplantısına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
‘İki teker’e ÖTV gazı
MOTED Genel Koordinatörü Canyoran, ÖTV'nin 250 cc'ye kadar olan motosikletler ...
‘Satın alma’ gücünde Komşu’dan gerideyiz
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Satın Alma Gücü Paritesiyle Kişi Başına ...
 
Şok baskından, şok isimler
İMKB’deki operasyonun ardından şok isimler çıkmaya devam ediyor. Bu isimler ...
İZKA destekleri kafa karıştırıyor
Bölgesel ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla AK Parti döneminde kurulan ...
Jewex kapılarını 4. kez açıyor
Türkiye Fuarcılık tarihinin temellerinin atıldığı kentte dördüncü kez ...
 
Altından yeni bir rekor daha
İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 80,30 liraya yükselerek rekor kırdı.
İTO, Atina'dan müjdeyle döndü
İzmir Ticaret Odası, Atina’da düzenlenen I. Posidonia Deniz Forumu’na ...
İzmir Fuarı'nda geri sayım başladı
Türkiye’nin ilk, tek ve en uzun süreli uluslararası fuar organizasyonu ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva