HABERLER>EKONOMİ
24 Haziran 2011 Cuma - 12:13

Çalıştıracak işçi bulamıyorlar

Kot kumlama işlemi sırasında oluşan tozun ciğerlere yapışması sonucu ortaya çıkan ve çok sayıda işçinin ölümüne neden olan Silikozis Hastalığı sonrası, kumlama işleminin yasaklanması, tekstil yıkama sektöründe işçi sıkıntısına neden oldu.

Çalıştıracak işçi bulamıyorlar

İZMİR - İzmir'de dünyanın önde gelen markaları için yıkama, denim taşlama ve terbiye işlemlerini gerçekleştiren Cevka Tekstil Genel Müdürü Murat Cevahir, AA muhabirine yaptığı açıklamada merdivenaltı işletmelerde gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle ortaya çıkan Silikozis Hastalığı sonrası sektörde çalıştıracak insan bulamama sıkıntısının ortaya çıktığını ifade etti.
    
Konunun kamuoyunda yanlış işlendiğini, tüm sektörün zan altında bırakıldığını kaydeden Cevahir, Silikozis Hastalığı'na neden olan kumlama işleminin yasaklandığına dikkati çekti.
    
Kumlama işleminde kumaş üzerine basınçlı olarak uygulanan tozun, koruyucu maske takılmaması halinde insanın koruma sistemini aşarak ciğerlere yapıştığını ve bunun enfeksiyon yapmasıyla Silikozis Hastalığı'nın ortaya çıktığını kaydeden Cevahir, aynı işlemin gemi söküm, metal sanayi, mobilya cilalama gibi alanlarda da kullanıldığını ifade etti.
     


Türkiye'de ortalama 350 yıkama firması bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 50'sinin belli bir ölçeğin üzerinde üretim yaptığını, çok sayıda firmanın da merdivenaltı atölyelerde yıkama yaptığını belirten Cevahir, şöyle konuştu: ''Silikozis Hastalığı nedeniyle yaşanan ölümler üzerine kumlama işlemi yasaklandı. Kumlamayla kumaşta sağlanan eskimiş görüntüsü artık zımpara sistemiyle sağlanıyor.
    
Bu işte kurumsallaşmış firmaların tümü Avrupa standartlarında faaliyet gösteriyor. Örneğin bizim tesisimizde ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemine göre üretim yapılıyor. ISO 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi için de çalışmalarımız sürüyor. Bu tesiste çalışan bir işçinin karşı karşıya kaldığı risk, bilinen pek çok sektörden çok daha az. Ancak kamuoyunda Silikozis ile ilgili çıkan haberler, insanların bu sektörden kaçınmasına neden oluyor.''
    
''KENDİ AKRABALARIM DA SORUYOR''
Murat Cevahir, Silikozis sonrası kendi akrabalarının dahi bu hastalıkla ilgili kendisini uyardığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Tesisimizde dünyanın en büyük markaları için yıkama işlemi yapıyoruz. 2010 yılında 5 milyon parçayı aşan miktarda yıkama yaptık. Artık bu alanda kendi koleksiyonumuzu oluşturduk. Sektörde sürekli artan bir talep olmasına rağmen eleman yetersizliği nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyoruz. 120 olan çalışan sayımızı 160-170'lere çıkarmak istiyoruz. İlk etapta 30 eleman almak istiyoruz. Gazete ilanlarıyla personel arıyoruz. İş ilanlarımıza haftada 3-5 kişi başvuruyor. Gelenleri işe başlamadan önce tesiste sağlık için riskli bir işlem yapılmadığına ikna etmeye çalışıyoruz.''
    
ÖZELLİKLE KADIN PERSONEL ARANIYOR
Yapılan işlemlerin evde örgü örmeyi bilen her kadın tarafından yapılabilir olduğunu ve sağlık açısından hiçbir risk oluşturmadığını, el işi becerisi nedeniyle özellikle kadın personele ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Cevahir, çalışma koşulları açısından İzmir'in en iyi tesislerinden birisi olduklarını iddia etti.
Açıklamasında sektördeki denetimsizliğe de dikkati çeken Cevahir, insan sağlığı ve çevre için gereken önlemleri alan ve girdilerinde buna dikkat eden firmalarla buna uymayan firmalar arasında haksız rekabetin oluştuğunu söyledi. Cevahir, sektörde revir, arıtma gibi bölümler bir yana, ruhsatı olmayan işletmelerin dahi bulunduğunu da savundu. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
9. kez devretti
Süper Loto çekilişinde 6 bilen olmayınca, 16 milyon 449 bin 240 lira 79 kuruş haftaya devretti.
Metro Turizm hangi dev şirketi aldı?
Metro Turizm'in sahibi Galip Öztürk, ünlü taşımacılık şirketi Varan Turizm'i satın aldı.
Merkez Bankası faize dokunmadı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranlarını yüzde ...
 
EXPO’ya destek sözü
İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret eden Portekiz’in Ankara Büyükelçisi Lusia ...
'Paramız yok diye ağlamayın'
İTB’nin 120. kuruluş yılı toplantısına katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
‘İki teker’e ÖTV gazı
MOTED Genel Koordinatörü Canyoran, ÖTV'nin 250 cc'ye kadar olan motosikletler ...
 
‘Satın alma’ gücünde Komşu’dan gerideyiz
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Satın Alma Gücü Paritesiyle Kişi Başına ...
Şok baskından, şok isimler
İMKB’deki operasyonun ardından şok isimler çıkmaya devam ediyor. Bu isimler ...
İZKA destekleri kafa karıştırıyor
Bölgesel ekonomik kalkınmayı desteklemek amacıyla AK Parti döneminde kurulan ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva