HABERLER>POLİTİKA
25 Mayıs 2011 Çarşamba - 17:55

Demirtaş CHP’ye iktidar şansı tanımadı

İzmir Ticaret Odası’nda AK Partilileri ağırladığı gerekçesiyle eleştirilen Ekrem Demirtaş, eleştiriler üzerine davet ettiği CHP’li adayların yüzüne ‘İktidar zor ana muhalefet kesin’ dedi.

Demirtaş CHP’ye iktidar şansı tanımadı

Soner Çağlar / Egedesonsöz - İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis üyelerinden bazılarının ‘CHP’li milletvekili adaylarının Odaya davet edilmediği, gelmedikleri’ yönündeki eleştirilerinin ardından İTO Meclisi CHP’li milletvekili adaylarını ağırladı. Toplantıda ‘özerklik’ tartışmalarından, İzmir’e yönelik yatırımlar ve AK Partili adayların açıklamalarına, dinleme ve kaset olaylarına kadar birçok konu konuşuldu. 

Haziran ayında yapılacak genel seçimler öncesinde CHP’nin ‘Türkiye Vizyonu ve İzmir Projeleri’ hakkında bilgi vermek için CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Adayı Alaattin Yüksel, CHP PM Üyesi, İzmir Milletvekili ve Milletvekili Adayı Mehmet Ali Susam, İzmir Milletvekili ve Milletvekili Adayı Prof. Dr. Oğuz Oyan ile İzmir Milletvekili Adayları Rahmi Aşkın Türel, Aytun Çıray, Rıza Türmen, Elfin Tataroğlu ve Turgay Bozoğlu’nun katılımıyla Genişletilmiş Özel Meclis Toplantısı düzenlendi. Toplantıya milletvekili adayı gösterilmeyen CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak da katıldı.



DEMİRTAŞ: ANAMUHALEFET KESİN, İKTİDAR SANDIKTA BELLİ OLUR
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ilk defa bu kadar çok CHP’li milletvekili adayını misafir ettiklerini belirtti. Demirtaş, 20 yıldır odada başkanlık yaptığını, seçimler öncesi ilk defa böyle kalabalık bir aday kadrosuyla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Mutlaka ana muhalefet olursunuz ama iktidar olup olmayacağınızı sandık belirleyecek. Umarım başarılı olursunuz. Geçmiş dönemlerde bize çok faydalar sağladınız, görüşlerimizi meclis kürsüsünde dile getirdiniz, sorunlarımıza çözüm buldunuz. Seçildikten sonra bu çabalarınızın devam edeceğini umuyorum” dedi.
 
Daha sonra söz alan CHP İl Başkanı ve İTO Meclis üyesi Tacettin Bayır, CHP’li milletvekili adaylarının halkın içinden çıkmış insanlar olduğunu belirterek, hepsinin Ankara’da İzmir’in gözü kulağı olacağından İzmirlilerin emin olmasını istedi. Bayır, CHP’nin iktidarındaki bakanları da İzmir’den gönderebilmeleri halinde İzmir olarak daha çok destek görüleceğine inandığını söyledi.
 


“İZMİR KİMSENİN KALESİ DEĞİL, DOĞRU BİR LAF”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel, “Sizlerin arasından çıktık. Meclis’te bulunmak bizim için bir onurdur. Tanımadığınızı söylediğiniz arkadaşlarımız da içimizden birileri... Bir çoğu bizden daha fazla İzmirliler. Manisalı, Konyalı, Diyarbakırlı var. Doğum yerlerimiz öyle ama İzmir’de yaşıyoruz. Bir İzmirlilik karakteri söz konusu. İnsanların bir arada barış içinde yaşadığı bir kenttir İzmir” diye konuştu.

Yüksel, ''İzmir kimsenin kalesi değildir çok doğru bir laftır bu. İzmir, demokrat İzmirlilerin, özgürlüğün, dayanışmanın, enerjinin kalesidir. Türkiye'nin her bir coğrafyasından kopup gelmiş insanların barış dayanışma içinde yaşadığı bir kenttir'' dedi. Yüksel, milletvekili adaylarına yönelik ‘ithal bunlar, kim bunlar’ diye sorulan adaylar olduğunu belirterek, “arkadaşlarımız bizden daha çok İzmirliler. Liseden sonra eğitim için başka şehirlere ülkelere gitmişler” ifadelerini kullandı. 

İzmir projelerini sırasıyla açıkladıklarını anlatan Yüksel, turizm ve kültür projelerinin açıklandığını sırasıyla ulaşım, kentsel dönüşüm, çevre ve daha birçok konudaki projelerini açıklayacaklarını belirtti.

ÖZERKLİK TARTIŞMASI
Son günlerde çok tartışılan ve CHP Lideri Kemal kılıçdaroğlu’nun Hakkari mitinginde ‘özerklik’ konusundaki sorulara yanıt veren Alaattin Yüksel, şunları söyledi:
“AB Yerel yönetimler şartı 30 maddeden oluşur. Bunu kabul edenler en az 20’sini uygulamaya koyuyorlar. Yani bizde Türkiye olarak 20’sini kabul edeceğimizi söylemişiz. Yine bunların içinde yerel yönetimlerin güçlendirilmesine yönelik ve onların bağımsız çalışabilmelerini sağlayabilecek maddedir. Nedir o bağımsız çalışabilmelerini sağlayacak şey, Şuanda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmayı düşündüğü çok önemli birkaç proje var. Bunlardan bir tanesi tramvay projesidir. Parası var, projesi var, herşeyi hazır. Ama merkezi hükümet izin vermedikçe yapılamıyor. Bu kısıtlılığı ortadan kaldırmaya yöneliktir. Yoksa illere özerklik tanımak falan gibi tartışmalar yapılıyor, onla ilgisi yoktur. Bizim İzmir’e ne vereceğimiz yine bunun içinde saklıdır. Seneder 23.5 milyar lira vergi ödeyen İzmir en azından bunun yarısını yatırım olarak geri almalıdır.”
 
31 MAYIS’TA GÜNAY VE YILDIRIM İÇİN TOPLANTI
Yüksel, 31 Mayıs tarihinde de İzmir’den aday olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım’ın, İzmir için başlatılan hangi projeleri nasıl engellediklerine yönelik bir basın toplantısı yapacaklarını bildirdi. Son günlerdeki dinleme ve kaset olaylarına da değinen Yüksel, insanların artık rahat konuşamadığını belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonda dinleme ve görüntü kayıtlarının kullanıldığını anımsatarak, bu uygulamaların yanlış olduğunu belirtti. Yüksel, “Şimdi burada İTO Yönetim Kurulu Başkanımızın odasında, Meclis Başkanımızın odasında dinlemeyle ilgili bir şey var mı, yok mu? Bunlar çok önemli konular” ifadeleri salonda kahkahalara neden oldu.
 


DEMİRTAŞ’A İNCE ELEŞTİRİ
Toplantıda CHP İzmir Milletvekili ve Milletvekili Adayı Mehmet Ali Susam’ın, İTO yönetimine yönelik eleştirileri dikkat çekti. Mehmet Ali Susam, İzmir'in demiryolu, hızlı tren, çevre yolu bağlantıları, kruvaziyer limanı, tüp geçit projelerini yapacaklarını, Kemeraltı, Agora, Kadifekale bölgesinde bir kent müzesi olmasını sağlayacaklarını, dev akvaryum kuracaklarını, Efes'te golf alanlarıyla yeni turizm bölgesi yaratacaklarını ve kentin kuzeyine yeni bir havaalanı yapacaklarını söyledi.
 
Bu cümleleri salondakiler tarafından ilgiyle dinlenirken Susam, saydığı projelerin İTO tarafından hazırlanan ve kentin iç dinamiklerinin biraraya gelerek oluşturduğu raporda yer aldığını, bu raporun 2006 yılında Başbakan’a sunulduğunu belirtti. İTO’nun İzmir için çok önemli çalışmalar yaptığını belirten Susam, “İki dönemdir Türkiye'nin iktidarında, ikişer bakanı var ama şimdi 9 yıllık bu sürede AKP iktidar değilmiş, İzmir'in ne yapacağını belli değilmiş gibi İzmir'in geri kalmışlığından bahsederek makus talihini değiştireceklerini söylüyorlar. İzmir anlatıldığı gibi geri bir kent değildir. 2 serbest bölgesi, 19 organize sanayi bölgesi, yatırım yapılabilecek dünyadaki 40 ilden biri” şeklinde konuştu.
 
İsim vermeden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın, “İzmir'i 4 yıllığına emanet oy verin” şeklindeki sözlerini hatırlatan Susam, şöyle devam etti:
“Siz 9 yıldır iktidar değil misiniz, İzmir Türkiye'nin bir şehri değil mi? 9 yıldır İzmir'i görmediniz de aday olunca mı İzmir aklınıza geldi? Uçuracaktınız da 9 yıldır niye uçurmadınız? Çok açıkça söylüyorum, İzmir'in sorunlarını biliyoruz ihtiyaçlarını biliyoruz. İktidar olacağız, İzmir'in sorunlarını biz çözeceğiz.''
 
Susam, Demirtaş'ın “anamuhalefet olursunuz ama iktidar olup olmayacağınızı sandık belirleyecek” sözlerini anımsatarak, “Biz iktidar olacağız. Sayın Başkan (Demirtaş) siz, ‘sayın başbakandan bir icracı bakan istemiştik 2 bakan verdi’ demiştiniz. 12 Haziran'dan sonra burada gördüğünüz arkadaşlarımız ve diğer aday arkadaşlarımız arasından İzmir'den en az 3 bakan çıkaracağız” diye konuştu.
 
GÜNAY’A ELEŞTİRİ
CHP Milletvekili Adayı Aytun Çıray ise, geçmişte muhafazakar çevrede siyaset yaparken şu anda CHP'den milletvekili olduğunu, mevcut iktidarın, milleti kardeş kavgasının eşiğine getirdiğini, Cumhuriyet'in kurucu iradesiyle hesaplaşmaya çalıştığını, CHP'nin cumhuriyeti yeniden inşa etme misyonu yüklendiğini, kendisinin de bu misyonda görev almak istemesi nedeniyle CHP’yi seçtiğini kaydetti. Çıray, İzmir ile ilgili sağlık turizmi hakkında bilgi vererek İzmir'den aday olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı eleştirdi. Günay'ın bakanlığı döneminde İzmir'e karşı miyop olduğunu, aday olduktan sonra verdiği vaatlerin birer suç itirafı olduğunu ifade etti. Çıray, “İzmir için yaptıkları her vaat suç ikrarıdır, 9 senedir yapmadıklarını anlatıyorlar” dedi.
 
“KİMSE CHP’YE ALTIN VURUŞ YAPAMAZ”
Aşkın Türeli ve Turgay Bozoğlu ise, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında bilgi vererek, CHP’nin uygulamak istediği ekonomik politikaları anlattı. Bozoğlu, izmir için 2000 yılında memur maaşları dahil kamu harcamaları konusunda yüzde 50’inin üzerinde iken bu durumun AKP iktidarında değiştiğini ve 2010 yılında bu oranın dörtte bir oranında bile olmadığını söyledi. Bozoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki şirketlere yönelik operasyon sonucunda tutuklananlar bulunduğunu ve avukatların müvekkillerini savunmak için farklı gazeteleri okumak zorunda kaldıklarını anlattı. Bir köşe yazarının ‘Altın vuruş’ şeklindeki yazısına işaret eden Bozoğlu, “Kimse İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve CHP’ye altın vuruş yapamaz” dedi.
 
TÜRMEN’DEN ÖZERKLİK AÇIKLAMASI
CHP İzmir Milletvekili Adayı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı Rıza Türmen, Kılıçdaroğlu’nun ‘özerklik’ konusundaki açıklamaları hakkında açıklama yaptı. Türmen, “Sayın genel başkan Avrupa Konseyi Yerel Yönetim şartında Türkiye’nin koyduğu çekinceleri ortadan kaldırılacağından söz etti. Bu yanlış bir tepki doğurdu. Özellikle iktidar partisi saflarında istismar edildi. Özellikle bunu böyle söylemek CHP’yi PKK ile aynı çizgiye getirilecek. Bu tamamen mesnetsiz bir safsatadır. Bunu söyleyebilmek için yerel yönetimler şartını hiç okumamak gerekir. Bunu söylemek için sayın genel başkanın sözünü ettiği çekincelerinde ne olduğunu hiç okumamış olmak demektir. Bu yutturulmaya çalışmaktır” diye konuştu.
 
Yerel yönetim şartının 1985’te yürürlüğe girdiğini anlatan Türmen, şunları kaydetti:
“Bugün AB Konseyindeki 47 devletten 44’ü taraftır. Taraf olmayan ülkeler Monaco, San Marino ve Andora gibi zaten yerel yönetimi olmayan çok küçük ülkelerdir. Herkes taraf olmuştur buna. Türkiye 1991 imzalamış, 1992 de taraf olmuştur. 1992’den beri geçerli. Şartın yapısında 30 tane paragraf var. Her taraf ülke 20’sini uygulamak zorundadır. Ve seçiyorsunuz. Pek çok devlet şartları olduğu gibi kabul etmiştir. Türkiye 20 tane paragraf seçmiştir. Genel başkanın söylediği şey biz bu şartları olduğu gibi uygulayacağız. 30 paragrafı uygularsak ne olacak?
 
Bazılarını anlatayım. Mesela merkezi yönetim, yerel yönetimlerle ilgili bir karar alacaksa o zaman bunu yerel yönetimlere danışsın deniyor. Türkiye bunu kabul etmemiş. Şimdi mesela bunu kabul edeceğiz.
 
Yerel yönetimlerin iç örgütlenmesi yerel yönetimlere bırakılsın deniyor. Bunu da kabul etmemişiz.
 
Mali kaynaklar bakımından yerel yönetimlere ayrılan kaynaklar enflasyon gibi konulara karşı korunsun deniyor. Şimdi bunu kabul edeceğiz mesela. Ya da yerel yönetimlere ayrılan kaynaklar yeniden dağılımı gerekirse bu danışma ile yapılsın deniyor. Yerel yönetimlere para verilirken spesifik projeler için para verilmesin, global projeler halinde verilsin ki yerel yönetimler o parayı nasıl kullanacağına karar versinler deniyor.
 
Yani yerel yönetimlerin alanını biraz daha geliştiriyor. Bunların hepsi yerel yönetimleri korumak için genel yönetimlerin daha etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için yapılmış önlemler. Bizim anlayışımıza uygun. Katılımcı demokrasiden yanayız. Bunun başlangıcı yerel yönetimlerdir. Modern demokrasi anlayışına uygun bir söylemdir.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN TUFAN 26 Mayıs 2011 Perşembe 08:56

ALAATTİN YÜKSEL'İN DİLE GETİRDİĞİ; İZMİRDEN 23,5 MİLYAR VERGİ ALIP, 5,5 MİLYAR'I GÖNDEREN, KİŞİ BAŞI İZMİR'E 113 LİRA, ANKARAYA 298 LİRA, İSTANBULA 314 LİRA GÖNDEREN HÜKÜMETİN TARAFLI ANLAYIŞINA İZMİR HER ZAMAN HAYIR DEMİŞTİR.

Yorumu oyla      15      7  
Ozan 26 Mayıs 2011 Perşembe 08:47

Eğer bu iktiderın yaptıklarını görmeyecek kadar kör duymayacak kadar sağırsa bilin ki başka birşey vardır.Günayı hiç konuşmaya değer görmüyorum.Onu destekleyen ondan farklıdeğildir.Gavurun ekmeğini yiyen kılıcını sallar diyenlerden sayın günay

Yorumu oyla      13      7  
eren 25 Mayıs 2011 Çarşamba 22:50

helal olsun demirtaşa doğruyu mertce yüzlerine söylemiş yalan söyleyipde çocuk afutur gibi kocaman adamları kandırsamıymış demirtaş aslında diyorki siz izmiri yonetemiyorsunuz türkiyeyi hiç yönetemessiniz 60 senedir tecrübe edinememişsiniz bir 60 sene daha bekleyin ki chp yi karma yapdınız belki bir şeyler öğrenirsiniz.

Yorumu oyla      16      13  
zeki 25 Mayıs 2011 Çarşamba 22:49

Bu demirtaş ta kök saldı koltuğa,ingilizce bile bilmiyor ama ito başkanı hayret yahu!!!turizm fuarında tunus standında ingilizce konuşamadı tercüman kullandı,tercüman daha sonra onun ito başkanı olduğunu öğrenince şaşırdı,ingilizce bilmeyen ito başkanı olur mu diye.Bu ülkede her şey olur,Ekrem demirtaş izmir için bir handikaptır ama neden üyeler bu kişiye oy veriyor anlamam.Zaten anlasam burada yazmam.:))

Yorumu oyla      19      9  
ali 25 Mayıs 2011 Çarşamba 22:35

alaattin yüksel ve rıza türmen çok iyi konuşmuş helal olsun

Yorumu oyla      18      9  
CUMHUR İYETOĞLU 25 Mayıs 2011 Çarşamba 22:14

demirtaşın son 9 yıldakı mal varlığını araştıranlar akepeyi neden savunduğunu açık ve net göreceklerdir.

Yorumu oyla      18      10  
Erdi 25 Mayıs 2011 Çarşamba 20:11

Adam yapılanları görüyor helal olsun

Yorumu oyla      16      10  
Turan 25 Mayıs 2011 Çarşamba 19:58

evet bence demirtaş rengini deyişdirmiş kızmasın ama bunlar bu ülkenin elev elev yandıgını göre göre bizi kandıran takımdanlar allah daha iyisini bilir . diyenlere havala ediyorum yazık çok yazık ben bu siyasilerden sogumaya başladım. artık.

Yorumu oyla      16      10  
gün 25 Mayıs 2011 Çarşamba 19:28

ekrem demirtaş tan beklenen bir davranış zaten...ne beklenirki...yarın öbürgün başka parti ihtidar olsa o tarafa geçer...

Yorumu oyla      19      10  
H.A. 25 Mayıs 2011 Çarşamba 19:26

İZMİRDE CİDDİ CİDDİ KONULAR İLE İLGİLENİLMEDİĞİ İÇİN OLACAK Kİ MAHALLİ İDARECİLERİN İŞLERİNİ DE SN. EKREM DEMİRTAŞ ÜSTLENİYOR VE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN CABA SAFEDİYOR.CHP LİLER HERŞEYDEN ALINDIKLARI GİBİ DESTEK VERENE DE KÖSTEK OLMAK VE ELEŞTİRMEK İÇİN ODA TOPLANTISINA KATILMIŞLARDIR.GÖRÜJÜYOR Kİ İTO BAŞKANI HÜKÜMETİN PROJELERİNE SICAK BAKMAKTADIR.OLMASI İÇİN DE ÇABA SARFEDİYOR .AMA GEL GÖRÜN Kİ CHP MANTIĞI BUNA DA BİR PUNT BULMUŞ DURUMDA .ŞAŞKIN ÖRDEK GİBİ SAĞA SOLA SAVRULUP DURUYOR.YAZIK YAZIK .İZMİR BU DEFA EZBER BOZACAK VE GÜNAY DİYECEK

Yorumu oyla      17      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günay: Siyasette olgunluk dönemindeyim
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir'in zengin bir potansiyeli ...
CHP İzmir'e Gündoğdu dar geldi
Tarihi bir mitinge imza atmak isteyen İl Başkanlığı, katılımın yüksek ...
Alevilerden Erdoğan'a öfke dolu mektup
Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Recep ...
 
Yılmaz Ateş’ten şok itiraf: CHP’yi dizayn ettiler
Baykal’ın sağ kolu Yılmaz Ateş, İşadamı İnan Kıraç’ın genel merkeze yaptığı ...
Samanyolu 'kaset'leri de bilmiş
MHP'yi sarsan kaset depremi konusunun bir ay önce Samanyolu TV'de yayınlanan ...
Yüksel'den İzmir'e 20 üniversite vaadi
Partisinin kültür ve sanat alanında hayata geçireceği projeleri anlatan ...
 
Kılıçdaroğlu: Dikkat et kasetin çıkmasın
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Bayburt'ta Başbakan Erdoğan için sert konuştu. ...
Kılıçdaroğlu'nun otobüsüne yumurtalı saldırı!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Rize'de düzenlediği miting sonrası Çayeli ...
İzmir'de seçim kirliliği başladı
Seçimlere bir ay’dan daha az bir süre kala partilerin seçim çalışmaları ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva