HABERLER>GÜNCEL
9 Ağustos 2024 Cuma - 12:13

Demir kazık söküldü... Akdeniz fokları kazandı!

Akdeniz Fokları'nın yuvalarının bulunduğu Mordoğan'daki Ayı Balığı Koyu'ndaki kaçak demir iskele işletme tarafından söküldü. Sualtı Araştırmaları Derneği ve Karaburun Yerel Fok Komitesi benzer olayların bir daha yaşanmaması için bölgenin kesin korunacak hassas alan ilan edilmesini istedi.

Demir kazık söküldü... Akdeniz fokları kazandı!

EGEDESONSÖZ -  2019 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun’un doğal güzellikleri arasında yer alan Mordoğan Ayıbalığı Koyu’ndaki ‘For You Otuz Beş’ isimli işletmenin kurmuş olduğu demir platform tamamen kaldırıldı. 

Alınan yıkım kararı gereğince 22 Temmuz 2024 tarihinde Mordoğan Ayıbalığı Mevkiine gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerince kaçak iskele yıkımı gerçekleştirilememişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ikinci kez 2 Ağustos 2024 tarihinde gitmiş, gittiklerinde ise yıkımın işletme tarafından söküldüğü görülmüştü. 

Sualtı Araştırmaları Derneği ve Karaburun Yerel Fok Komitesi sökümün tamamlandığını duyurdu. Açıklamada Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki işletme önündeki doğal dokunun ve denize uzanan  kayalıkların eski haline kavuştuğu belirtildi. Açıklamada Mordoğan Ayıbalığı Mağarası denizel ve karasal alanının “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan edilmesi de istendi.



Yapılan ortak açıklama şu şekilde:

2023 Haziran ayında bölgedeki işletme tarafından “Kıyı Kanunu”na rağmen kıyı yapısını değiştirecek müdahale ile açılışı yapılan çelik ve betondan devasa iskele, kıyı alanında habitat tahribatına neden olmuştu.
Kaçak iskelenin kaldırılması/sökülmesi sürecinde en başından beri tüm emek ve destek verenler, duyarlılık gösterenler ve basın emekçileri bu alanda doğanın ve ekolojinin  kazanmasına katkı sunmuştur. Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi olarak bu kazanıma ortak olanlara teşekkür ediyoruz.

Mordoğan Ayıbalığı Mevkii, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından tescil edildiği üzere dünya çapında nesli tehlike altında olan Akdeniz foklarının ülkemizdeki nadir yavrulama ve yaşam alanları arasındadır. Akdeniz Foklarının  yaşam alanları ile birlikte korunması hem ulusal mevzuatımız hem de taraf olunan uluslararası sözleşmelerde taahhüt altındadır. Ayıbalığı Mevkii’ndeki mağara Akdeniz Fokunun son sığınaklarından biridir. Bu mağara ve çevresindeki karasal ve denizel alan özellikle korunması gereken alanlardandır. Mağara önü, üstü ve çevre alanı titizlikle  korunmalıdır.

Ayıbalığı mağaralarının (ana mağaralar ile diğer kovuklar ve çatlaklar sistemi), ilgili su ürünleri tebliği gerekleri yerine getirilerek insan baskısından (yüzerek veya kanoyla fok mağaralarına girmek, turistik dalışlar yapmak, teknelerle önünde demir atmak, girmek, bekleme yapmak vs.) uzak tutulması gerekmektedir. Ayrıca ülkemizin de taraf olduğu Bern Sözleşmesine göre nesli azalan canlılar habitatları ile birlikte kesin korunması gerekmektedir. Ayıbalığı kayalıkları mevkiinde bulunan üreme mağarasının karasal alanındaki arazi kullanımında da mülkiyet-kullanım çelişkileri mevcuttur. Bölgedeki işletmelerin Ayıbalığı kayalıkları kıyı alanının karasal alanına ilişkin yeni genişleme alanları oluşturma eğiliminde olma ihtimalini de hatırlatarak, Mordoğan İlave Uygulama İmar Planı Plan Hükümleri Revizyonunda  özellikle Ayıbalığı koyu kıyılarına ve karasal bölgesine ilişkin yapılaşma kararları ve turizm faaliyetlerine kullanımı kısıtlayıcı özel kararlar getirilmesi gerektiği düşünülmektedir. 



Akdeniz Foku üreme mağaraları ve çevresindeki yapılaşmanın kontrol altına alınması amacıyla Mordoğan Ayıbalığı Koyu çevresine  bir koruma statüsü gerekmektedir. Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin bu konuda ilgili birimlere sunulmuş bir öneri koruma planı bulunmaktadır.

Kıyı alanlarında benzer kaçak yapılaşmaların tekrar yaşanmaması adına, SAD-AFAG ve Karaburun Yerel Fok Komitesi olarak T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planları sürecinde Mordoğan Ayıbalığı Mağarası denizel ve karasal alanını “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan etmesini  bekliyor ve Mordoğan Ayıbalığı kayalık kıyıları ve çevresini içerecek şekilde Ardıç Burnu ve Ziraat Kampı arasında denizel/kıyısal ve karasal alanın titizlikle korunması adına tüm ilgili ve yetkili kurumları göreve çağırıyoruz.
 

 
Altay'da Ceyhun yuvada kaldı!
 
Konak'ta yoğun denetim!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nergis Yazgan 11 Ağustos 2024 Pazar 20:42

Akdeniz Fokları en Nadide, en hassas ve çok tehlikede bir tür olduğundan adı geçen iskelenin veya herhangi benzer bir yapısal müdahelenin varlığı bile düşünülemez. Neyse ki yanlıştan dönülüp iskele sökülmüş - ama yapılarken nasıl kimse mğdahelecetmedi - insan inanamıyor

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İranlı Emir engelleri bir bir aştı... Azmin zaferi!
İran uyruklu, doğuştan yürüme engelli Emir Ali Najjariyeh (19), 6 yaşındayken ...
FETÖ'cü eski başsavcı yakalandı!
İstanbul’da FETÖ'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında hakkında yakalama ...
Tekin'den 'Instagram ve Roblox' açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, erişim engeli getirilen sosyal medya ...
 
Akdeniz açıklarında korkutan deprem!
Antalya Kaş açıklarında 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
YÖKDİL sınavı Pazar günü!
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) gerçekleştirilecek Yükseköğretim ...
Motosikletler çarpıştı: 2 kişi yaralandı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, 2 motosikletin çarpıştığı kazada sürücüler yaralandı.
 
2024-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı başvuruları başladı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 22 Eylül'de yapılacak 2024-KPSS ...
İzmir'de firari hükümlü yakalandı
İzmir'de hırsızlık, güveni kötüye kullanma ve tehdit suçlarından 11 yıl ...
İzmir'de fuhuş baskını!
İzmir'de fuhuş operasyonunda gözaltına alınan 13 şüpheliden 10'u tutuklandı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva