HABERLER>GÜNCEL
1 Kasım 2011 Salı - 11:11

Daha çocuğum benden gelin olur mu anne!

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin 54 ildeki ‘Çocuk Gelinler’ araştırması, birbirinden trajik öyküleri ortaya çıkardı.

Daha çocuğum benden gelin olur mu anne!

ANKARA - İşte, 14 yaşındayken 70 yaşında adamla evlendirilen, oyun oynayacağı yaşta kocasından şiddet gören ‘Çocuk Gelinler’in ibretlik acıları...Çocuk Gelinler Projesi kapsamında 54 ilde araştırma yapan Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, her ilden trajik hikayeleri gözler önüne serdi.

Araştırmada 14 yaşındayken 10 bin TL karşılığı 70 yaşında bir adamla evlendirilen küçük kızdan, çocuğunu kocasına bırakıp sokakta oyun oynamaya giden anneden, “Daha çocuğum, benden gelin olur mu anne” diye tepki gösteren liseli kıza kadar pek çok dram yer alıyor. Derneğin, Sabancı Vakfı desteğiyle yürüttüğü 18 ay süren “Çocuk Gelinler Projesi” kapsamında ortaya çıkan hikayelerden bazıları şöyle:
 
AĞRI
“6’ncı sınıftayken bir arkadaşımız vardı, derslerinde gayet de başarılıydı. Birkaç hafta okula gelmedi. Yanına gittiğimizde parmağındaki yüzüğü gösterdi. Çok üzüldük. Kendisi de istemiyordu ama ailesi 10 bin TL karşılığı kızlarını 70 yaşındaki bir adama satmıştı. 14 yaşındaydı. Birkaç sene sonra ailesini gördüm, “Kızımız ilk doğumunda çok kan kaybetti şu an ölüm döşeğinde” dediler. Ailesi o kadar pişmandı ki, anlatamam. O durumdan kurtuldu. Geçen sene de babası sürekli aramasına rağmen kız bir türlü telefonu açmıyordu. Merak edip yanına gittiğinde kızını dövülmüş bir şekilde sokağın ortasında buldu. Adamın kızı burada, tekrar evlendirmek istiyor.”
 
‘Sanki babamla evlendim’
 
AFYONKARAHİSAR
“Bizimkiler sürekli ‘Mürüvvetini görelim, elimiz ayağımız tutarken düğün dernek yapalım, torun sevmek istiyoruz’ diyorlar. Herkes torununu kucağına almak ister; ama kimse bana sormuyor, ben istiyor muyum diye? Daha çocuğum benden gelin olur mu, anne olur mu? (Lise öğrencisi bir kız)”
 
KIRIKKALE
“14 yaşındayken babam beni kardeşinin çocuğuyla nişanladı. Ameliyata giriyordu, ‘Ölür kalırsam kız size emanet’ demiş. Onlar da geldiler istediler. Ama ben okumak istiyordum. Üniversite sınavlarına girdim, kazandığımı evlendiğim gün öğrendim. 17 yaşındaydım. Evlendikten sonra eşimin ailesi başımı kapatmaya çalıştı. Alışık değildim ama mecbur kaldım.”
 
VAN
“13 yaşında herkes okula giderken ben de 30 yaşında bir adamla evlendirildim. Hiç görmedim, hiç tanımadım. Sadece babamın arkadaşının oğlu olduğu için beni evlendirdiler. Gittiğim şahsı gördüğüm zaman sanki benim babam. Hiçbir gün onun yanına yaklaşamıyordum. Gece olduğu zaman çok korkuyordum, odasına bile giremiyordum. Her zaman baba gözüyle baktım ona. Hala da o psikolojiyi atamıyorum üzerimden.”
 
HAKKARİ
“Babam öldüğünde 14 yaşındaydım. Amcalarım 2 bin 500 TL başlık parası karşılığı hiç görmediğim bir kişi ile evlendirdiler. Kocam öldü, 6 çocukla ortada kaldım. Bize Kaymakamlık ve hayırseverler baktı. Onlar da daha sonra ellerini çekti. Mecburen çareyi kuma olarak başkasıyla evlenmekte buldum.”
 
‘Eşim çocuğa baktı, ben sokakta oynadım’
 
AMASYA
“17 yaşında evlendim. Genç kızlara bakar özenirdim. Sokakta mahallenin genç kızları toplanmış oyun oynuyorlar. Balkondan izliyorum. Kızım 3 yaşındaydı. Eşim oyun oynayanlara nasıl baktığımı görmüş, ‘Oynamak ister misin’ dedi. O kızımıza baktı. Ben gittim oynadım, eve geldim.”
 
İZMİR
“16 yaşında evlendim. Evde sessiz film oynanıyordu. Çocuğumuz da olmadı. Cenaze evi gibi çıt çıkmıyordu. Öyle susarak 20 yıl geçirdik. Halen de yabancı gibiyiz.”
 
DİYARBAKIR
Diyarbakır   “15 yaşında evlendim. Erkeklerin önünde ayağa kalkıldığını bilmiyordum. Bilmediğim için ilk tokadımı yedim. 16 yaşındayken oğlumu kucağıma aldım, 23 yaşındaydım eşim vefat etti.”
 
ŞIRNAK
“Ablam ve kuzenim berdel edildi. 2’si de istemeyerek gelin gitti. Ama daha kuzenimi ağabeyime getiremedik. Çünkü ağabeyim başka birini seviyor. Çok üzülüyor ama kabul etmekten başka bir çaresi yok.”
 
MERSİN
“10 yaşında gelin gittim Gazi-antep’e. Fırına giderken çocuklar beni kovalar, ‘küçük gelin’ diye bağırırlardı. Kaynanam beni döverdi. Ekmek vermezdi. Ekmek yaparken karnıma bıçak soktu. Sonra kapıyı kilitleyip çıktı.” (Umut Erdem / Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zorla bacak ellemeye 8,5 yıl hapis!
Yolda takip ettiği ve tanımadığı genç kızın apartman girişinde merdiven ...
Van için Kızılay ile el ele
Van’daki depremzedelere düzenledikleri kermes ve topladıkları giysiler ...
Evlerine dönemediler: 1 ölü 1 yaralı
Torbalı’da, iş dönüşü evlerine giden iki arkadaşın üzerinde bulunduğu ...
 
Karabağlar'da acı ölüm!
Karabağlar’da prostat kanseri olan ve son dönemde dayanılmaz ağrılar çektiği ...
Sınır karakolalarında yeni dönem başlıyor
Terör saldırılarında en fazla şehidin verildiği İleri Üs Bölgeleri ile ...
Deprem dönüşümünde vatandaşa üç teklif
Hükümet, deprem dönüşümü için TOKİ konutlarıyla takas, aynı yerden konut ...
 
CHP, Ecevit'in evini satın alıyor
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit'in konutunun ...
Karşıyaka'daki altın madenine 'dur' kararı
İzmir Üçüncü İdare Mahkemesi, Karşıyaka'daki Arapdağı Altın Madeni ruhsatının ...
AİHM'den 'İnciraltı Katliamı' davasına ret
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), İzmir 78'liler Derneği'nin 'İnciraltı ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva