HABERLER>GÜNCEL
16 Ekim 2011 Pazar - 13:53

Dağ köylerinden sanat fışkıracak

Kurtlar Vadisi dizisinin Şahin Ağa'sı Turgay Tanülkü, Uşak Eşme'ye bağlı Yeleğen beldesinde 'Köy Sanat ve Kültürevi' kurdu, burada dağ köylerinden gelen çocuklara sanatı öğretecek.

Dağ köylerinden sanat fışkıracak

İZMİR - Ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü, büyüdüğü Uşak'ın Eşme ilçesine bağlı Yeleğen beldesine sanatla geri döndü. Daha önce cezaevlerindeki mahkumlarla, engellilerle oyunlar sahneleyen Tanülkü, Yeleğen Belediye Başkanı Fevzi Kaya'nın da desteği ile Eşme'ye bağlı 58 dağ köyünde yaşayan çocukları tiyatro ve sanatla tanıştıracak. Projenin tek hedefinin tiyatrocu yetiştirmek olmadığını söyleyen Tanülkü, köylerden getirecekleri çocukların tiyatronun dışında, müzik, resim olmak üzere pek çok dalda sanat eğitimi alacağını belirtti. Tanülkü, şöyle konuştu: "Bu çocuklara elbette tiyatroyu, sanatı öğreteceğiz. Onlardan oluşturacağımız ekiplerle, Yeleğen'de, çevre köylerde oyunlar sahneleyeceğiz. Ancak sadece bunu yapmayacağız. O çocuklara ve köydeki orta yaş grubuna modern tarımı da öğreteceğiz. Anne ve babalarının yaptığı işi daha modern koşullarda nasıl ekonomik değere dönüştüreceklerini de öğrenecekler. Biraz Köy Enstitüleri gibi bir bütün olarak hayatı öğreteceğiz" dedi.

UYGULAMALI EĞİTİM
Başkan Kaya'nın 46 yıllık beldeye bundan bir sene önce kazandırdığı bin kişilik düğün salonunun, bir bölümü tiyatro salonuna dönüştürülüyor. Çocuklar ilk oyunlarını burada sahneleyecek. Ancak düğün salonunun hemen karşısında iki katlı eski bir bina var. Bu bina şu an restore ediliyor. Binanın üst katı çocuklara eğitim vermek üzere gönüllü gelecek üniversite hocaları, tiyatrocular, sinema oyuncuları ve sanatçıların kalacağı konukevi olarak hazırlanıyor. Burada aynı zamanda uzak dağ köylerinden gelen çocuklar da kalabilecek. Binanın alt katında ise birçok atölye olacak. Bu atölyelerde çocuklar hem sanatı hem de hayatı öğrenecek. Hatta eğitim atölye ve salonlarla sınırlı kalmayacak, yeri geldiğinde ziraat eğitimi için tarlaya, bağa ve bahçeye gidilerek uygulamalı eğitim verilecek.
DEKORU KENDİ YAPACAK
Tanülkü, hedeflerinin sadece tiyatrocu yetiştirmek olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Bu çocuklar tiyatroyu öğrenecek, aynı zamanda oyununu sahneleyeceği sahneyi de, oyunda kullanacağı dekoru da kendisi yapacak. Buradaki atölyelerde bu meslekleri de öğrenecekler. Yetiştireceğimiz çocuklarla dağ köylerini dolaşıp, oyun sahneleyeceğiz. Köylülerin işini gücünü bırakarak, Yeleğen'e gelmesini beklemeyeceğiz. Tiyatroyu ayağına götüreceğiz."

GELİR SAĞLANACAK
Tanülkü'nün projesinde tiyatro ve sanat kadar eğitim de var. Çünkü, Köy Kültür ve Sanatevi'ne gelecek çocukların, eğitimlerini sürdürmesi de asıl hedeflerden biri... Burada sanatı ve hayatı öğrenecek çocuklara, lise ve üniversite eğitimini sürdürmesi için de destek sağlanacak. Şimdiden dikilmeye başlanan onlarca dönüm ceviz ve çamfıstığı ağacı, birkaç yıl sonra çocukların eğitiminde kullanılacak sürekli gelir kaynağı olacak. Dağ köylerinden gelen ve maddi durumu dışarıda eğitimini sürdürmeye yeterli olmayan çocuklar, buradan sağlanacak burslarla istediği yerde eğitimini sürdürecek.

Eşme Halısı yeniden canlandırılacak

Turgay Tanülkü'nün Köy Enstitüleri'ni aratmayan projesinin bir ayağında ise, bölgeye ait yok olmaya yüz tutmuş bazı değerlerin yeniden canlandırılması da var. Bunların başında Eşme Halısı geliyor. Belediye Başkanı Fevzi Kaya'nın sağladığı iki katlı eski bir taş ev şimdi halı dokuma tezgahlarının kurulacağı atölyeye dönüştürülüyor. Köyden gelip tiyatro ve sanat eğitimi alacak özellikle kız
çocukları, burada kurulacak atölyelerde yok olmaya yüz tutan dünyaca ünlü Eşme Halısı'nı yeniden canlandıracak.

Yüreğimizi paylaşacak insana ihtiyacımız var

Projenin koordinatörü ve eğitmeni de olan Turgay Tanülkü, eğitimleri ile tamamen gönüllülerin vereceğini söyledi. Tanülkü, "Ünlü tiyatro oyuncularına, sanatçılara, duyuruda bulunacağız. Ancak burada ücret yok, her şey gönüllülük esasıyla yapılacak. Bizim yüreğimizi paylaşacak sanatçılara ihtiyacımız var. Burada kalacak yerimiz olacak, tarhana çorbamız, yemeğimiz, her zaman demli çayımız olacak. Gönüllüler gelip burada çocuklara ücretsiz ders verecek" dedi.

Projesinde yine mahkumlar var
Hayatının her döneminde mahkumlara ve engellilere özel bir önem veren Turgay Tanülkü'nün, bu projesinde de yine mahkumlar var. Ancak bunlar tek suçları engelli doğmak olan, suçsuz mahkumlar... Dağ köylerinde çok sayıda engelli çocuk bulunduğunu belirten Tanülkü, "Bölgede ilginç bir şekilde engellilerden utanılıyor, dışarıya çıkarılmıyorlar. Bu nedenle de engelliler aynı zamanda evlere tutsak edilmiş durumda. Projemizin bir ayağında bu tutsaklığı bitirmek, onları dört duvarın dışına çıkarmak var. O nedenle de Köy Sanat ve Kültürevi, bu engelliler de düşünülerek, planlandı" şeklinde konuştu.(Mevlüt Dağdeviren/Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski MHP'li yöneticinin minibüsü kundaklandı
Güzelbahçe’de, Süreyya Yılmaz’a ait park halindeki minibüste çıkan yangın ...
Yürüyerek gittiği hastaneye sedyeyle yarali geldi
Alzheimer hastası 63 yaşındaki Ayşe Yıkılmaz, tedavi için yürüyerek gittiği ...
‘Disko’daki işkenceyi Meclis’e yazdı
Er Uğur Kantar’ın “disko”da işkence sonucu öldüğü iddialarının ardından, ...
 
Hayatı tam bir kabusa döndü
Tanıştığı adam Eda’nın hayatını kâbusa çevirdi. Kaçırıldı, tehditler aldı. ...
Alsancak'ta kumar operasyonu
İzmir'de bilgisayar üzerinden kumar oynanması için yer ve imkan sağladıkları ...
PKK'nın üst düzey ismi öldürüldü
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kato Dağında ‘Şehit Jandarma Binbaşı Yavuz ...
 
Koca vahşeti kurbanına son görev
Bornova’da, ayrı yaşadığı ve boşanma davasının sürdüğü eşi Sedat Çöl'ün ...
Otomobille kamyon çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
Tire’de, bir otomobille karşıdan gelen kamyon çarpıştı. Kazada, hurdaya ...
Deniz Feneri'nin esrarını çözecek gelişme
Soruşturmada operasyon öncesi silinen yüz bin email kurtarıldı. Savcılar ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva