HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Kasım 2011 Cuma - 14:31

Çöpe bir fatura da Büyükşehir'den

İzmir Büyükşehir Belediyesi, katı atık bertaraf tesisleri kurulumu ve tesislerde yapılacak ayrıştırma için harcanacak parayı vatandaştan alacak.

Çöpe bir fatura da Büyükşehir den

Fatih YAPAR/Egedesonsöz - İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler arasında koordinasyon sorununa neden olan Atık su Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Sistemleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik kafa karıştırmaya devam ediyor. 27 Ekim tarihinden itibaren belediyelerin belirlediği tarifelerin su faturalarına yansıtılmasına karar verilmiş, her belediye kendi meclisinde farklı tarife tespit etmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün sisteminde kırışıklığa neden olacağı ifade edilen yeni ve birbirinden farklı tarifelerle ilgili toplantı düzenlendi. Ege Belediyeler Birliği’nin talebi üzerine belediye bürokratları Ege Palas Oteli’nde düzenlenen toplantıya katıldı. Belediyelerde probleme neden olan yeni yönetmelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Recep Akdeniz, Uzman Büğçe Doğan Çimentepe, Kimyager Güven Ulusoy ve Uzman Demet Erdoğan tarafından anlatıldı.
 


HAZIRLIK YAPILIYOR
İlçe belediyeler meclis toplantısında her ay su faturasına eklenmek üzere aylık 10 TL’ye kadar çıkan katı atık bedeli koyarken Büyükşehir Belediyesi de konuşla ilgili çalışma başlattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Kurban Bayramı öncesi yaptığı ‘yasal zorunluluksa alırız’ açıklamasının ardından ilgili birimlerde işlem başlatıldı. İZSU ve Bütçe Daire Başkanlığı arasında koordineli olarak yürütülen çalışmanın sonucunda Büyükşehir Belediyesi yasal zorunluluk olduğu için belediyelerin getirdiği katı atıkları ayrıştırmak için kurduğu tesisin parasını da su faturalarına yansıtacak. Kentin, Kuzey ve Güney bölgelerine kurulması planlanan ve İzmir’in atıklarının ayrıştırılacağı bertaraf tesislerinin maliyeti vatandaştan alınacak. Ayrıca tesislere kadar ilçe belediyeler tarafından getirilen atıkların ayrıştırma masrafları da faturalara yansıyacak. Konuyla ilgili Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘mümkün olan en az ücreti yansıtın’ uyarısını dikkate alan belediye bürokratları faturaya her ay 2-4 TL arasında bir miktar yansıtmayı planlıyor. Henüz konuyla ilgili net rakamlar ortaya çıkmazken çalışmaların da sürdüğü öğrenildi.
 
KDV KARMAŞASI
Belediyelerin kasasına girecek olan fakat Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından tahsil edilecek ‘katı atık bedeli’ ile ilgili de sıkıntı yaşandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun ilçe belediyeler için toplanan paralardan tahsilat yapma payı olarak alınması planlanan ve pek sıcak bakmadığı miktarın durumu netleşmedi. Kocaoğlu, “Zaten ilçe belediyelerin durumu ortada. Ekonomik olarak zor durumdalar” sözleriyle olumsuz baktığı tahsilat payından yasal olarak yüzde 8 KDV kesilecek. Toplantıda konunun ayrıntısını anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Akdeniz, Büyükşehir Belediyesi’nin belirlenen yönetmelik gereği yüzde 8 oranında KDV alacağını söyledi. Bazı belediye bürokratları kesilmesi gereken KDV’nin yüzde 8 değil yüzde 18 olması gerektiğini dile getirdi.
 
MALİYEDEN GÖRÜŞ İSTENDİ
Ticari bir iş olduğu için ilçe belediyelerden kesilmesi gereken KDV’nin yüzde 18 olması istenirken İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığı’na konuyla ilgili görüş sordu. Bakanlıktan gelecek görüşe göre ilçe beledilerden kesilecek olan miktar belirlenecek. Yasanın yürürlüğe girmesi, zamanın darlığı ve ilçe belediyelerin farklı tarifeler uygulaması, konut ve işyerinin ayrılması gibi nedenler sistemin işleyişini zorluyor. Yönetmeliğin getirdiği karışıklığın bazı belediyeler ve sivil toplum kuruluşları tarafından yargıya taşınması da bekleniyor.
 
YÖNETMELİKTE NELER VAR?
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ‘çevresel altyapı hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamak' amacıyla 27 Ekim 2011'de yürürlüğe girmek üzere bir yıl önce yayınladığı yönetmelik, atık su toplama ve arıtma ile katı atık toplama, taşıma, aktarma, geri kazanım ve bertaraf hizmetlerinin maliyetlerinin tam olarak karşılanmasını öngörüyor. Belediyelere katı atık toplama ve bertaraf tesislerinde harcadıklarının tamamını tahsil etme yükümlülüğü getiren yönetmelik kapsamında, 27 Ekim 2011'den sonraki su faturalarında hane başına düşen maliyetler yer alacak. Söz konusu bedeller her belediye için farklı olacak. İlçe belediyeleri, kullandıkları çöp araçlarının bakımı, yakıtı, konteyner alımları, bakımlarını, işçilik ücretlerini, sokak süpürme ve yıkama ile ilgili harcamalarını "Atık su Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Sistemleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik" kapsamında maliyet olarak gösterecek. Büyükşehir Belediyeleri ise transfer istasyonlarından aldığı katı atıkların çöp deponi alanlarına taşınması sırasındaki yakıt ve işçilik masraflarıyla, çöp deponi tesislerinin işletilmesini maliyet olarak gösterecek.
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 19 Kasım 2011 Cumartesi 10:24

çöp sorunu gerçekten sorun ( fakat farklı ilçe'de farklı fiyat uygulaması olmamalı tek sıtandart fiyat ve az uygun birşekilde alınmalı vatadaş rahtsız olmamalı ( zaten her şeye para ödemekten bıkmış millet)

Yorumu oyla      13      6  
zerrin taşkın 19 Kasım 2011 Cumartesi 01:20

katı atıkları, ayrıştırıp, kutuları açıp, yıkayıp, düzeltip, günde 20 kez poşete koymak için soğukta bile dışarı çıkıp, alınma günlerinde alınmamasına rağmen, inatla konteynera atmayıp, bekletip, vatandaşlık bilincini sürekli kılma durumunda olan benim gibi vatandaşları ödüllendirecekleri yerde, bence ceza vermeliler(!!)

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Van’dan İzmir’e 5 bin kişi geliyor
Van depreminde mağdur olan yaklaşık 5 bin kişiye İzmir kucak açtı.
Tahtalı'da mutlu sona yaklaşıldı
Tahtalı Baraj alanı ve havzasında kalan yerler 1986 yılında istimlak edildi. ...
Depremzedeler Bornova’da ağırlanıyor
Bornova Belediyesi Van’da yaşanan depremde evlerini kaybeden 8 aileyi ...
 
Moody’s’den Büyükşehir’e ikinci onay
İzmir Büyükşehir Belediyesi, dünyanın saygın derecelendirme kuruluşlarından ...
Karşıyakalı minikler kütüphaneyle buluştu
Karşıyaka Belediyesi, Örnekköy Mahallesinde bulunan ve eski Milli Eğitim ...
Vergi ödemelerine ek vezneler hizmette
Konak Belediyesi Kasım ayı vergilerinin ödenmesinde sıkıntı yaşanmaması ...
 
Konak Belediyesi işitme engellilere tercüman oldu
Konak Belediyesi duyarlı çalışmalarıyla Türkiye’de bir ilke daha imza ...
Kocaoğlu o anketi yorumladı
İntegral Araştırma Şirketi’nin yaptığı İzmir anketine Büyükşehir Belediye ...
Kordon'da polis destekli 'tente' operasyonu
İzmir Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri Kordon’da bulunan işyerlerine operasyon düzenledi.
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva