HABERLER>ULUSAL MEDYA
4 Kasım 2009 Çarşamba - 00:00

Çölaşan'dan sigara yasağı yorumu

Sivri dilli yazar Emin Çölaşan, hükümetin sigarayı insan sağlığı için değil, dini gerekçelerle yasakladığını iddia etti.’

Çölaşan'dan sigara yasağı yorumu

Sivri dilli yazar Emin Çölaşan, hükümetin sigarayı insan sağlığı için değil, dini gerekçelerle yasakladığını iddia etti.’
 
Muhalif yazar dini referans aldığı iddiasıyla iktidara ateş püskürdü. Çölaşan’’ın, yıllar önce İran'ın Ankara Büyükelçisi Mutteki ile yaptığı görüşmeyi ve bir AK Partili bakan ile sigara anısını bugünkü köşesinde şöyle yazdı;
 
Sigara yasağı
Bu yazıma, sigara içmeyen okuyucularım belki kızacak. Ama yazmak zorundayım. Türkiye’’de kapalı alanlarda sigara içme yasağı getirildi. Uçakta, otobüste, hastanelerde, eğitim kurumlarında sigara içilmesine elbette ben de karşıyım. Ancak bu hükümet vur deyince öldürdü. Yaz aylarında kapalı alanlar örneğin restoranlar, kahveler bu işin çözümünü geçici önlemlerle bulmuşlardı. Herkes açık havaya masalar koydu ama şimdi kış geldi! Önce olayın bir boyutuna bakalım. Bunlar sigara yasağını insan sağlığı için değil kendi yaşam biçimleri açısından getirdiler. Niçin? : Çünkü Kuran’’da tütün içmek (o zaman sigara yoktu) mekruh sayılıyor. Günah değil ama mekruh! yani zararlı.
 
Bundan yıllar önceydi, iran'ın (Humeyni rejiminin) Ankara Büyükelçisi Manucehr Mutteki ile büyükelçilik binasında söyleşi yapıyorduk, Adam sigara içiyordu. Beni yemeğe alıkoydu, yemek sonrasında karşılıklı sigaralarımızı içerken benden bir ricada bulundu: "Lütfen sigara içtiğimi yazmayın." Çok şaşırmıştım, nedenini sordum: "Bizde devlette görevli olanların sigara içmesi yasaktır" dedi.
 
Yine sordum: "Sigara içmek günah mı?" Yanıt verdi: "Günah değil ama mekruh." Mutteki şeriatçı Iran rejiminin büyükelçisi idi... Ve sigara içtiğini yazmamdan korkuyordu. Oysa yazılacak bir husus değildi. Bu arkadaş şimdi İran'ın Dışişleri Bakanı. Sigara içip içmediğini bilemem. Eğer içiyorsa, o şeriat düzeninde herhalde zorlanıyordur!
 
İkinci örneği de yine epey önce yaşamıştım. Bir televizyon kanalında canlı yayından çıkmıştım. Haber müdürünün odasında, sonra partisinden kopan AKP'li bir bakanla karşılaştık. Sigara içiyordu.
 
Sormam üzerine söyledikleri ilginçti: Valla bu yaşa, bu makama geldim, gizlice sigara içiyorum. Tayyip Bey çok kızıyor. Herhalde bırakacağım." Devletin bakanı böyle diyordu. Bir daha kendisiyle rastlaşmadık.
Hiç kuşkum yok, AKP iktidarının getirdiği bu amansız sigara yasağı insan sağlığı ile değil Kuran hükümleriyle ilgili. Ama ellerindeki oyuncağı çok güzel kullanıyorlar insan sağlığı!
Şimdi burada kendilerine soruyorum:
Siz madem insan sağlığına bu kadar düşkünsünüz, insanların dumanlı ortamlarda bulunmasını istemiyorsunuz. O halde milyonların üzerine kış aylarında çöken hava kirliliği kabusu için ne yapıyorsunuz?
Bu soruya yanıt vermezler, çünkü hiçbirşey yapmıyorlar. İşte kış geldi. Ben Ankara’’da yaşıyorum. Hava rüzgarlı olmadığı sürece başkentin üzerine korkunç bir kömür ve egzoz dumanı çöker ve hepimizi zehirler. Nefes alamaz duruma geliriz. Sabah kalkınca evlerimizi havalandıramayız çünkü dışarıdan gelen hava pistir. Hava değil, kokulu dumandır’…
 
Sigara yasağı Emin Çölaşan'ın sinirlerini alt üst etti. Çölaşan'a göre sigara yasağı dini gerekçelerle yasaklandı. Ve Türkiye’’nin dörtbir yanında durum budur.
Kaçak ve kalitesiz kömürler her yerde serbestçe satılır. Yakalanan kömürler oy avcılığı için, yakılmak üzere evlere beleş dağıtılır. Doğalgaz efsanesi bitmiştir. AKP’’nin doğalgaza yaptığı gaddar zamlar sonrasında ülkemizde belki yüzbinlerce ev ve işyeri yeniden kömüre geçmiştir.
Biz asıl sigara dumanından değil, hava kirliliğinden zehirleniyoruz. Siz bugüne kadar bu hükümetlerin bu alanda aldığı bir tek önlem biliyor musunuz?
 
Dahası var; Egzoz dumanları. Yollarda bir bakın. Egzozlardan çıkan ve kentleri dumanaltı eden o kapkara zehirli gazları ister istemez içinize çekmiyor musunuz? Bu egzozların güya denetimi var da kimin umurunda? Borusundan kapkara dumanlar çıkan belediye otobüslerine, kamu taşıtlarına ve özel araçlara ceza yazıldığına, onların parka çekildiğine tanık oldunuz mu?
 
Haaa, ondan sonra sigara! Aslında ellerinden gelse alkol yasağı getirecekler ama o kadarına yürekleri yetmiyor. ’“Efendim biz vatandaşın sağlığını düşünüyoruz’” palavraları. Vatandaşın kafası bozuk, kahveye gidip birkaç el pişpirik oynayacak, tavla atacak, okey oynayacak. Vatandaş bu karda kışta, ’“Beyler ara veriyoruz, sigara molası’” mı diyecek?
 
Nitekim, çok sayıda bar, restoran, meyhane ve kahvede sigara yasağı delinmiş durumda. Zaten zor durumda olan işletme sahipleri ceza ödemeyi göze alıyor.
Olayın bir başka boyutuna da ben, gazeteci arkadaşlarımla kısa bir süre önce tanık oldum. Türkiye’’nin önde gelen, Ankara ve İstanbul’’da zengin kesime hitap eden bir işletmenin müdürüyle bizi tanıştırdılar. Bu sigara yasağında ne yapacaklarını sorduk. Şöyle dedi;
’“Eğer denetim ekibi gelirse ağırlarız, güzel bir yemek yediririz. Gerekirse önceden hazırlanmış zarflarımızı kendilerine takdim ederiz ve iş biter.’”
 
Şimdi ne yaptıklarını bilmiyorum. Kim bilir, zarflarda belki şiir sözleri olacaktır!
AKP’’nin sigara yasağının nedeni insanlarımızın sağlığı falan değil. Bunlar, Anadolu insanının kahve kültürünü, meyhane kültürünü bilmezler. O yüzden böyle katı bir yasak getirdiler. Şimdi pek çok yerde (sigara içenler için) açık havada elektrikli, doğalgazlı sobalar boşuna yanıyor, dövizle satın aldığımız nesneleri bunların kapris uğruna bol kepçe ve gereksiz yere tüketiyoruz.
 
Çağımızda ’“havalandırma cihazları’” diye bir olay var. Her şey gözardı edildi. Vatandaş, kışın kömürden dumanaltı olmasın diye hiçbir önlem almayanlar, Kuran hükmünden yola çıkıp acımasız bir sigara yasağı getirdiler’… Ve tahmin ediyorum, bazı denetim görevlileri için yeni rüşvet kapıları açtılar.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rojin'in sorusu, İbişin özrü
Yıldırım Türker Serdar Turgut’’un ’‘Rojin’’ hakkında söylediği davalık sözler üzerine yazdı.’
Serdar Turgut’’tan ’‘seks kölesi’’ özrü
Akşam gazetesi yazarı Serdar Turgut 24 Ekim tarihli yazısında, ’“Dağa ...
Fırat Haber Ajansı kapatıldı
Fırat Haber Ajansı, mahkeme kararı ile akşam saatlerinde kapatıldı.’
 
Taraf, NTV'den özür diledi
Taraf gazetesinin ortaya attığı BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’’nun helikopteri ...
NTV telefonları açıkladı, Taraf köşeye sıkıştı!
Taraf Gazetesi’’nin dün yayınladığı ’“Yazıcıoğlu’’nun helikopteri NTV ...
"Camilere niye bayrak asılmıyor?"
Usta gazeteci, Sözcü Gazetesi’’nde bugünkü köşesinde Cumhuriyet Bayramı ...
 
Çölaşan medyaya kızdı!
Sözcü Gazetesi yazarı Emin Çölaşan, PKK’’lılar’’ın teslim olmasının ülke ...
Basın özgürlüğü ’‘geri’’ gidiyor!
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’’nün basın özgürlüğü raporuna göre, ...
Çölaşan’’dan teslim olan PKK’’lılar üzerine’…
Sözcü Gazetesi’’nin usta kalemi bugünkü yazısında açılım süreci ve Habur’’da ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva