HABERLER>GÜNCEL
24 Şubat 2012 Cuma - 11:01

Çiftçi 2B kabusu görmeye devam ediyor

Banka borcu, ipotek ve hacizler nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler, 2B arazilerinin satışından sonra tarım alanlarında yeni villa kentler oluşacağı korkusunu yaşıyor.

Çiftçi 2B kabusu görmeye devam ediyor

İZMİR - AK Parti hükümetinin orman alanı dışına çıkarılmış arazilerin satışını öngören yasa tasarısını TBMM başkanlığına sunmasının ardından toprak satışında öncelik tanınacağı belirtilen köylüler ve çiftçilerde tedirginlik arttı. Banka borcu, ipotek ve hacizler nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler “rant projesi” olarak değerlendirdikleri satışların ardından yeni villa kentler oluşacağını vurguluyor.

Ali Aşlık'tan maliyecilere 2B uyarısı: İnsaflı olun...haberi için tıklayınız

410 bin hektarın satışını öngören tasarı, alt komisyonlarda görüşülürken, köylü ve çiftçiyi de tedirgin etti. Toprakları yıllardır işleyen köylü, “araziyi işleyene satacağız” sözlerinin inandırıcı olmadığını, şuanda hiçbir çiftçinin kendi arazisini alacak gücü olmadığını vurguluyor. İzmir'in köylerindeki çiftçiler arazilerinin başkaları tarafından alınacağı endişesini taşıyor. Çiftçiler, arazilerinin bir kısmını kar etmemesi nedeniyle işleyemediklerini dahi belirterek, “Biz kazanamadığımız için üretim dahi yapamıyoruz. Nereden 50 bin 100 bin lira bulup da arazimizi alacağız. Bu tam bir kandırmaca” görüşünde birleşiyorlar.

3 YIL VADE...
1 Şubat'ta TMBB başkanlığına sunulan taslağa göre, araziler 3 yıl vadeli olarak satışı öngörülüyor. Özellikle, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa, Adana, Mersin, Yalova, Muğla, Aydın Balıkesir, Tekirdağ, Edirne, İzmit, Adapazarı gibi sahil kesimlerinde yoğun olarak belirlenen 2B alanları için 1994 yılında çıkarılan benzer yasadan bölgede yaşayan halk ekonomik zorluklar nedeniyle yararlanamamıştı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2B ve hazine arazilerinde üretim yapan ve ecrimisil ödeyen çiftçilerin çiftçi kayıt sisteminde (ÇKS) yer almadıklarından dolayı hiçbir destekten yararlanamadıklarını söyledi. Bayraktar, “Söz konusu çiftçilerimizin de ÇKS’ye kaydedilmesi ve desteklerden yararlandırılması gerekmektedir. Bu araziler üzerinde üretim yapan insanların en az 4-5 nesildir bu alanları işledikleri dikkate alınmalı ve bu arazilerin bedelleri tarımsal gelir durumu göz önüne alınarak belirlenmeli, uzun vadeli ve düşük faizli krediyle hak sahiplerine devredilmelidir” diye konuştu.

YABANCI HAKİMİYETİ
Eski Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Orhan Özkaya da, AK Parti'nin 2B arazilerinin satışından 30 milyar dolar beklediğini söyledi. Türk tarımının çöküşle birlikte yabancıların eline geçtiğini belirten Özkaya, köylülerin kullandığı tarım arazilerinin bedelsiz olarak verilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu yasadan 12 milyon orman içi ve orman kenarı köylüsünü etkileyeceğini de belirten Özkaya, “Ülkemizde 2B ile orman dışına çıkarılan alan miktarı 410 bin hektar. Bu da Türkiye yüzölçümünün yüzde 5’i demektir. 22 bin hektar olan Türkiye ormanlarının yüzde 20’sidir. Sadece üzerinde kaçak yapılaşma olan alanlar 20-22 bin hektar, geri kalan tarım arazisi ve kırsal alandır. Tarım alanı olarak kullanılan arazileri rayiç değerin yüzde 70’i üzerinden dahi köylü ve çiftçi alamamaktadır. Zira onların arazileri kredi borcundan dolayı haciz ve ipotek altındadır” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası da, yasa tasarısıyla orman arazilerinin satışının yasallaştırılmak istendiğinin altını çizdi. Tasarının inşaat sektörünün, ticari tarımcıların iştahını kabarttığını belirten oda yönetimi açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Tasarı kentsel dönüşüm projelerinin uygulanması için bu alanlardan faydalanılmasının yolunu açmıştır. Şuanda arazileri kimlerin kiralayacağı, satın alacağı ve bu uygulamayla toplumsal faydanın nasıl gözetileceğini merak ediyoruz.”(Emre Döker/İzmir-Cumhuriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dink raporunda altı sayfalık sansür!
Devlet Denetleme Kurulu'nun "devlet sırrı" gerekçesiyle Hrant Dink raporunda ...
Çirkin iftiraya belgeli yanıt geliyor!
Yunanistan'daki bir müzede yayınlanan belgeselde, kurtuluştan sonra İzmir'i ...
Bu cezaevi hem Türkiye’ye hem AB’ye örnek olacak
Nazilli Cezaevi'ndeki çocuk ve genç mahkumlar AB destekli proje ile eğitilecekler. ...
 
Kadın sürücü kazada hayatını kaybetti
Torbalı’da, bir firmanın dağıtım deposunda gıda teknisyeni olarak çalışan ...
Genç kadın baba ocağında intihar etti
Bergama’da, ailesinin izin vermemesine rağmen iki yıl önce kaçarak evlendiği ...
İzmir’de öğretmenlerden zorunlu eğitim tepkisi
İzmir'de, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi öğretmenler, ...
 
Facebook'tan Türkiye'ye özel Atatürk ve PKK filtresi!
Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un fotoğraf ve mesaj içeriğiyle ilgili politikası basına sızdı.
Dünyanın en kısa adamı Bahadır
Dünyanın en kısa boylu insanı 60 santimetrelik boyuyla Filipinli Junrey ...
Sazlıktaki yanmış cesette, sır perdesi aralandı
Kemalpaşa’da, 14 ay önce cesedi bir sazlıkta yakılmış olarak bulunan 41 ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva