HABERLER>GÜNCEL
24 Şubat 2012 Cuma - 08:22

Çirkin iftiraya belgeli yanıt geliyor!

Yunanistan'daki bir müzede yayınlanan belgeselde, kurtuluştan sonra İzmir'i Türklerin yaktığı iddia ediliyor. Bu yalana İzmir'den belgeli yanıt geliyor

Çirkin iftiraya belgeli yanıt geliyor!

İZMİR - "İzmir'i Yunan işgalinden kurtarılması sırasında kim yaktı" tartışması yeniden alevlendi. Atina'daki "Emmanuil Benaki Müzesi", 4 yıllık çalışma sonucunda yayınlanmamış görüntülerin bulunduğu bir belgesele ev sahipliği yaptı. Belgeselde Manisa'yı Yunanlıların yaktığı, İzmir'i ise Türklerin yaktığı görüşü savunuldu. Ege'nin diğer yakası İzmir'den yanıt gecikmedi. Yeni Asır’ın haberine göre, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi de bu teze karşı yine bir belgeselle yanıt verecek.
Müze Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, kendilerinin de üzerinde 4 yıldır çalıştıkları belgeselin, yine daha önce hiç yayınlanmamış fotoğraflar ve belgelerle tartışmalara son noktayı koyacağını söyledi. Nisan ayında müzenin dev araştırması "İzmir yangını" konulu kitabın da kamuoyunun karşısına çıkacağını söyleyen Gökdemir, "Bu kitap ile yangının nasıl ve kimler tarafından çıkarıldığını belgelerle göstereceğiz" dedi.
 
İLK KEZ BULUNDU
Atina'nın merkezindeki Emmanuil Benaki Müzesi'nde "Kozmopolit İzmir'in yok oluşu" adıyla açılan sergi, İzmir'i kimin yaktığı konusunu yeniden alevlendirdi. Müzede, 4 yıllık bir çalışmanın sonucunda Pierre De Gigord Koleksiyonu, Amerikan Kongre Kütüphanesi, Princeton ve Harvard Üniversiteleri, Ermeni ile Süryanilere yönelik yardımlarıyla bilinen Amerika merkezli Yakın Doğu Yardımı isimli kuruluş, İngiltere'deki İmparatorluk Savaş Müzesi, Yunan Savaş Müzesi ile özel koleksiyonlardan edinilen fotoğraflar ilk kez sergilendi. Bunlar arasında özellikle 1922 yılı öncesi İzmir'i gösteren hava fotoğrafı dikkat çekti. Sergiye Monk Nikolaos Avlonitis'in izniyle giren hava fotoğrafında, kiliselerin bulunduğu yerlerin işaretlendiği görüldü. Kordon'un eşsiz güzelliği, işgal sırasında çekilen Yunan askerlerin fotoğraflar ile İzmir yangınını gösteren fotoğraflar da yine dikkat çekti.
 
60 YIL SAKLANAN FİLM
Sergide ayrıca film yapımcısı Robert Davidian'ın, dedesi George Magarin tarafından 1922 yılında 35 mm'lik bir kamerayla çektiği görüntülerin yer aldığı belgesel de gösteriliyor. Belgeselde yer alan görüntülerin bulunuşu ise oldukça ilginç. Buna göre; YMCA olarak bilinen Genç Hristiyan Kardeşleri Birliği'nin o dönemdeki Konya Temsilcisi olan George Magarin, İzmir, Atina ve Pire'de YMCA'nın çalışmaları sırasında kamerasıyla çekim yaptı. Bu görüntüleri eşi, 60 yıl boyunca Newyork'taki dairesinde sakladı. 2008 yılında ise torunu Davidan bunları bularak dijital ortama aktardı, yine kendisi gibi yapımcı olan Maria Iliou ve tarih danışmanı Alexander Kitroeff eşliğinde de belgesele dönüştürdü.
 
ÜNLÜ KONUŞMACILAR
Belgeselde konuşmacı olarak ise İzmir'i Türklerin yaktığını dile getirdiği "Kayıp Cennet" isimli kitabın yazarı olan İngiliz Gazeteci Giles Milton, Haverford Koleji'nden Alexander Kitroeff, Atina Üniversitesi'nden Thanos Veremis, İzmirli bir Rum ailenin ikinci kuşak fertlerinden Kings College öğretim üyesi Viktoriya Solomonidou, New Mexico Üniversitesi'nden Eleni Bastea, İzmir doğumlu Jack Nalbantyan ve İzmir yangınını birbiriyle çelişen iki farklı anlatıyla kaleme aldığı "Ben kimim" isimli kitabının yazarı olan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Leyla Neyzi yeraldı.
1900-1922 yılları arasındaki İzmir'in yakın tarihi anlatıldığı belgeselde, 1. 2. ve 3. kuşak İzmirliler de o dönemde yaşadıkları, gördüklerini, duyduklarını ve aile büyüklerinden dinlediklerini dile getirdi. 1922'de Türk ordusunun kente girişi ve İzmir'in yanışıyla ilgili; bozguna uğrayan Yunan ordusunun, İzmir'e doğru geri çekilmeye başladığında, önüne gelen Türk köy ve kasabaları yaktığı; ancak en büyük yangını Manisa'yı ateşe vermekle çıkardıkları, o dönemde ahalinin çoğunluğunu Hıristiyanların oluşturduğundan "Gavur İzmir" olarak da tanımlanan İzmir yangını ise kente giren Türk askerlerin çıkarttığı öne sürüldü.
 
BELGE YOK KONUŞAN ÇOK
Belgeselde anılarını dile getirenlerden İzmir doğumlu Jack Nalbantyan, İzmir'in yangınında küçük bir çocuk olduğunu; ailesiyle birlikte yaşadığı Ermeni mahallesindeki evinin pencerelerinden iki Türk askerinin, yöredeki evlerin içine petrol serptiklerini gördüğünü anlatıyor. "Kaybolan Cennet" kitabının İngiliz yazarı Giles Milton da, aynı belgeselde İzmir yangınından söz ederken; yangının, aldıkları talimat üzerine Türk askerleri tarafından çıkarıldığı iddiasını dönemin iki itfaiyecisinin verdikleri ifadeye dayandırıyor. Amerikan kız Koleji öğretmeni Minnie Milller'in ise yangının keza Türk askerleri tarafından çıkarıldığını gördüğü belirtiliyor. Sergi Mart ayına kadar açık olacak.
 
SUYUN ÖTE YAKASI
Belgeselde Türk tarihçilerin İzmir yangının Yunan askerleri tarafından çıkarıldığını iddia etmelerine rağmen, bu iddiayı güçlendirecek herhangi bir ifade ya da güçlü bir görgü tanığının bulunmadığı gibi, yangının Türk mahallesine ulaşamamasına bir neden olarak da rüzgarın yön değiştirmiş olması gösterildiği önü sürülmesi dikkat çekti. Belgesele yanıt Ege'nin diğer yakası İzmir'den kısa sürede geldi. Ahmet Priştina Kent Arşivi ve Müzesi'nin Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, kendilerinin de 4 yıldır bir belgesel üzerinde çalıştığını, bunun da Atina'na sergilenen gibi kişilerin anlatımına dayandığını ancak ilk kez açıklanacak belgelerin olması nedeniyle büyük fark yaratacaklarını söyledi.
 
İSMET PAŞA'NIN RAPORU
Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı Öğretim üyesi de olan Gökdemir, belgesel için o dönemi yaşayanların gördükleri, duydukları ve aile büyüklerinden dinlediklerine yer verileceğini ancak asıl önemli olanın sözlü tarihin yanında Genelkurmay Başkanlığı izniyle alınan o dönemin Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü'nün, İzmir yangınıyla ilgili raporunu da ilk kez kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Aynı belgelerin hazırlıkları son aşamaya gelen ve 300 sayfayı aşması beklenen İzmir yangını konulu kitapta yer alacağını söyleyen Gökdemir, "İzmir'i kimin yaktığı hem kitap hem belgeselde tüm belgeleriyle ortaya konulacak" dedi. Gökdemir, kitabın önümüzdeki Nisan ayında kamuoyuna sunulacağını, arkasından belgeselin tamamlanacağını belirtti.
 
İLK GÖRÜNTÜLER
İzmir'in işgalinin yıldönümü dolayısıyla kısa süre önce "İzmir'in İşgali ve Kuvayi Milliye" konulu panelde, "Büyük İzmir Yangını" ve sonrasına ait görülmemiş görüntüleri yayınladıklarını hatırlatan Gökdemir, Atina'daki serginin de bundan kısa süre sonra ortaya çıkmasının "tesadüf" olamayacağını belirterek, "13 Eylül 1922'de başlayan İzmir yangını tarihin en spekülatif olaylarından birisidir. Aynı zamanda da Türkiye'ye karşı yürütülen politik bir kampanyadır. Yangından kimin ya da kimlerin sorumlu olduğu konusunda iddialar bir yana Fransız arşivi açık ve net olarak İzmir'i Türklerin yakmadığını gösteriyor. Fransız konsolosluk raporlarına göre yangının sorumluları Ermeniler, İzmir Körfezi'ndeki savaş gemilerinin kumandanı Amiral Dumesnil'in raporları da önemli belgelerden biridir. Tüm bunlara hem belgesel hem kitapta yer verdik" dedi.
 
YABANCI SAVAŞ MUHABİRLERİNİN GÖZLEMLERİ
Yangınla ilgili olarak özellikle 1922 yılının İngiliz, Amerikan, İtalyan ve Fransız basınının da çok önemli güncel ve tarihi bir kaynak olduğunu ifade eden APİKAM Müdürü Gökdemir, "Ne Times ne de Le Monde gibi önemli gazetelerin hiçbirinde yangını Türklerin çıkardığına yönelik ifadeler yok. Düşünsenize o tarihte çeşitli ülkelerin savaş muhabirleri bu olayı yazıyor, sorumluluğun ise Türklere ait olmadığını net şekilde ortaya koyuyor. Biz bunlara da yer vereceğiz. Örneğin İzmir'de Fransızca olarak yayınlanan Le Levant Gazetesi de yangının Ermeniler tarafından çıkarıldığını ortaya koyuyor, L'ilustration da İzmir yangınına yönelik hem görüntüler var ve savaş muhabiri G.Ercole'nin raporu da yine hem kitap hem belgesel de yer alacak" dedi . Avusturya asıllı bir Sırp olan o dönemin itfaiye şefi Paul Greskoviç'in ayrıntılı raporunda da yangının Ermeni mahallesinde çıktığı ve Ermenilerin yangını provoke ettikleri şeklinde olduğunu söyleyen Gökdemir, "Yangına müdahale etmediği ileri sürülen Türk ordusunun, o yangını söndürmek için neler yaptığı da yine askeri raporlarla çürüteceğiz" diye konuştu. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hilmi Dülger 24 Şubat 2012 Cuma 14:15

Kimin yaktığının ne önemi var bu yangından sonra İzmir’i terk edenlerin mallarına kim el koydu. Yerleşikler ve yeni bürokrasi arsaların sahibi nasıl oldu. Kimler tezgâh kurup arazi zengini oldu onu konuşmak gerekiyor. Olay olmuş bitmiş biz yaksak ne olur Yunanlılar yaksa ne olur. Anadolu’da Yunanlılar bir sürü yeri yaktılar bir eksik bir fazla ne fark eder. Araştırmacılar bize işgal sırası ve sonrası türeyen zenginlerden, pisiliğe bulaşan devlet görevlilerinden bahsetsinler.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu cezaevi hem Türkiye’ye hem AB’ye örnek olacak
Nazilli Cezaevi'ndeki çocuk ve genç mahkumlar AB destekli proje ile eğitilecekler. ...
Kadın sürücü kazada hayatını kaybetti
Torbalı’da, bir firmanın dağıtım deposunda gıda teknisyeni olarak çalışan ...
Genç kadın baba ocağında intihar etti
Bergama’da, ailesinin izin vermemesine rağmen iki yıl önce kaçarak evlendiği ...
 
İzmir’de öğretmenlerden zorunlu eğitim tepkisi
İzmir'de, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi öğretmenler, ...
Facebook'tan Türkiye'ye özel Atatürk ve PKK filtresi!
Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un fotoğraf ve mesaj içeriğiyle ilgili politikası basına sızdı.
Dünyanın en kısa adamı Bahadır
Dünyanın en kısa boylu insanı 60 santimetrelik boyuyla Filipinli Junrey ...
 
Sazlıktaki yanmış cesette, sır perdesi aralandı
Kemalpaşa’da, 14 ay önce cesedi bir sazlıkta yakılmış olarak bulunan 41 ...
Emine Erdoğan da Uludere'ye gidiyor!
Uludere faciasının ardından bakanların ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun ...
Velilerin bağışladığı sütler, öğrencilere kitap oldu
İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Yolüstü köyünde bulunan ilköğretim okulunda ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva