HABERLER>POLİTİKA
10 Nisan 2011 Pazar - 12:49

CHP'yle BDP seçim ittifakı yaptı mı?

Ergenekon sanıklarının adaylıklarıyla gündeme gelen ve kimi çevrelerce eleştirilen CHP'nin seçim öncesi BDP ile gizli ittifak yaptığı iddiaları siyasetin gündemine oturdu.

CHP yle BDP seçim ittifakı yaptı mı?

İZMİR - İddiaya göre BDP, Ankara, İzmir gibi şehirlerde aday göstermeyerek CHP'yi destekleyecek. CHP ise Doğu ve Güneydoğu dışında BDP'ye yakın bazı isimleri aday gösterecek.
 
Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal, Mustafa Balbay, Mehmet Özbek, İlhan Cihaner ve Tuncay Özkan gibi isimleri milletvekili adayı yapmaya hazırlanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir diğer taraftan BDP ile ittifak arayışında olduğu ortaya çıktı. Yenişafak'ın haberine göre, BDP yönetimine yakın bir kaynak iki parti arasındaki ittifak arayışı bir süredir devam ettiğini ileri sürüyor. İki parti arasındaki ittifak görüşmelerini CHP'nin iki genel başkan yardımcısı ile BDP aday belirleme komisyonunun sağladığı belirtiliyor.
 
ESAT CANAN VE 5 ALEVİ ADAY
CHP ile BDP arasındaki seçim ittifakının genel çerçevesi ise şu şekilde olacak. BDP daha önce aday gösterdiği ve bu seçimlerde aday göstermeyi düşündüğü bazı şehirlerde aday göstermeyerek CHP'yi destekleyecek. Manisa, Hatay, İzmir, Bursa, Ankara ve Ardahan gibi iller BDP'nin 12 Haziran'nda aday göstermeyeceği illerden bir bölümü. Bunun karşılığında CHP, BDP'ye yakın 4-6 kişiyi Doğu ve Güneydoğu dışındaki illerde aday gösterecek. CHP'nin geçmişte parti ile ilişkisi olan Esat Canan ve BDP'ye yakın 4-5 Aleviyi Doğu ve Güneydoğu dışında listeye koyabileceği ifade ediliyor. CHP zayıf olduğu Doğu ve Güneydoğu illerinde de yine BDP adaylarına destek verecek.
 
TANRIKULU'YA DESTEK OLUR MU?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun Diyarbakır'da aday olması ve BDP'nin destek vermesi de de masaya yatırıldı. Fakat bu seçenek pratikte çok mümkün görünmediği için rafa kalktı. Geçen hafta içinde 17 örgüt ve parti ile ittifak yapan BDP'nin hedefini 35 milletvekili olarak açıklamasına rağmen, toplamda 35 aday gösterecek olması da ittifakın bir sonucu olarak gösteriliyor. İttifakın nedeni ise daha çok AK Parti'ye darbe vurmak.
 
DEMİRTAŞ GÜNDEME GETİRMİŞTİ
Geçen yıl sonunda Fransa'da yapılan Sosyalist Enternasyonel toplantısına gözlemci olarak katılan BDP lideri Selahattin Demirtaş, 2011 seçimlerinde AK Parti'nin karşısına CHP, ÖDP, TKP ve bazı küçük partilerle işbirliği yaparak gitme projesini dillendirmişti.
 
BDP liderinin önerdiği bu ittifak projesini CHP'de Süheyl Batum da desteklemiş ancak tepkiler üzerine iki parti de geri adım atmıştı.
 
Yeni Şafak'a bilgi veren BDP'li kaynak, her iki parti tabanında neden olacağı rahatsızlık nedeniyle halihazırdaki ittifak görüşmelerinin de gizli yürütüldüğünü söyledi. CHP ile yürütülen ittifak görüşmelerini eleştiren BDP'li isim, "Elbette siyasi partilerin yüzde 10 barajına karşı, demokratik anlayışları, siyasi ortaklıkları gereği ittifak yapmaları normaldir. Ama bu kamuoyu önünde şeffaf, açık biçimde yapıldığında hedefine ulaşır. Parti yönetimlerinden, tabandan saklanarak yapılan ittifak değil. Bu demokrasiye kumpas olur, parti tabanlarını yok saymak olur" yorumunu yaptı.
 
BDP'li kaynağa göre bölgedeki 17 bin 500 faili meçhulden Ergenekon'u sorumlu tutan BDP'nin Ergenekoncularla aynı listede yer almayı nasıl hazmedeceği ise merak konusu.(internethaber)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HAKAN 11 Nisan 2011 Pazartesi 15:13

esat canan zaten bdp ye geçmişti chp onu bdp ye vermedi ki

Yorumu oyla      12      6  
HADİ 11 Nisan 2011 Pazartesi 13:07

İDDA ATAN KİM YENİŞAFAK SAHİBİ KİM ALBAYRAK TESADÜFE BAK.YANDAŞ MEDYA AKP 12 HAZİRANDA GİDİNCE MUSLUĞU KESİLECEĞİNİ BİLİYOR. OTURUP HABER YAPIYOR ARDAHANDA ADAY YOK DİYOR BURSADA YOK DİYOR BDP ADAY GÖSTERİYOR. KİM ANANIR..GAZETE DEĞİL YALAN MAKİNESİ..

Yorumu oyla      12      6  
mehmet 11 Nisan 2011 Pazartesi 11:12

ittifak niye gizli. siyaset gizlenebilirmi? chp nin bundan ne çıkarı olabilir? gizli de olsa seçimde halka gidilecek biz ittifak kurduk denmeyecekmi? kuş uçmaz kervan geçmez bir yerdemiyiz allah aşkına.

Yorumu oyla      12      6  
fanatik ak partili 11 Nisan 2011 Pazartesi 09:11

eğer bu iddaa doğru ise yazıklar olsun ulu önder mustafa kemal paşanın kurduğu partinin genel bşk.ı üç bin beşbin oy için bdp ile ittifak kurdu ise yazıklar olsun.

Yorumu oyla      12      8  
ACILEN ACIKLAMA GANDI 10 Nisan 2011 Pazar 23:39

Kım Soylemış Ise Yalan Mı Soylemış... Cok Dogru Bır Haber... Chp BDP Ile Ittıfak Yapmıştır... Hemde Gızlıce Vede CHP Orgutunden Saklayarak Yapmıştır. Bırılerı Yanı Pkk Chp nın Içıne de Sızdı... Sezgın TANRIKULU Neden Dıyarbakır dan Aday Gosterılmedı de Istanbul dan Aday Gosterıldı. Sezgın TANRIKULU Dıyarbakırda Oynanan Oyunun Bır Parcası Mı... Ornek Burada Cevap CHP Yonetımınde... Evet Chp BDP Ile Ittıfak Yaptı... Yazık Gandıye Yazık Bu Emeklere...

Yorumu oyla      14      10  
Deniz 10 Nisan 2011 Pazar 13:29

lim söylemişse yalan söylemiş

Yorumu oyla      15      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hasgür: CHP, işçilerine zulüm yapıyor
AK Parti İzmir Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Hasgür, Konak'taki işçi ...
Demirsoy'dan sanal propaganda başarısı
CHP 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı Yüksel Demirsoy’un internet sitesi büyük ilgi görüyor.
İzmir aday adayları için büyük gün yarın
Siyasi partiler, aday listelerini en geç pazartesi günü bildirecekler. ...
 
Ege'de Ankara heyecanı için son gün
12 Haziran'da milletvekili genel seçimine katılacak siyasi partilerin ...
İşte Alevilerin İzmir adayları
Alevi Dernekleri Konak Şubesi CHP'nin 270 aday adayı arasında 20 ismi ...
AK Parti’de revizyon CHP’de sürpriz var!
İzmir'i mecliste 20 vekille temsil eden CHP ve AK Partide liste heyecanı yaşanıyor.
 
Davutoğlu AK Parti İzmir’de
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti İl Başkanı Cihat Akay’ı makamında ...
DP’den 3 partiye ittifak çağrısı
Demokrat Parti lideri Namık Kemal Zeybek, Saadet Partisi, BBP ve Türkiye ...
CHP'de kritik liste süreci!
CHP, milletvekili adaylarını belirlemek için çok gizli toplantıya teknolojik ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva