HABERLER>POLİTİKA
10 Nisan 2011 Pazar - 10:29

İzmir aday adayları için büyük gün yarın

Siyasi partiler, aday listelerini en geç pazartesi günü bildirecekler. İzmir listeye girme heyecanı yaşayan aday adayları nefesini tuttu.

İzmir aday adayları için büyük gün yarın

İZMİR - Genel seçimler öncesi adayların belirlenmesi konusunda kritik bir sürece girdi. Siyasi partilerin aday listelerini en geç yarın 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu'na sunmaları gerekirken İzmir’de nefesler tutuldu. Partililer, genel başkanlarının verecekleri son karara ve Ankara'dan gelecek haberlere kilitlendi. İzmir'de aday olabilmek için AK Parti'den 154, CHP'den 273, MHP'den ise 45 milletvekili aday adayı yola çıkarken, bu isimler listede yer alabilmek için Ankara'daki kulislerini son ana kadar sürdürecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 81 ilin milletvekili aday listesini ilk önce bugünkü Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tartışmaya açacak daha sonra Parti Meclisi'nin onayına sunacak. AK Parti'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan A takımı ile listeye son şeklini bugün  verecek. MHP'de ise gözler Genel Başkan Devlet Bahçeli ve kurmaylarının belirleyeceği listeye çevrildi. ıÜüSeçime katılacak diğer 21 parti genel başkanı da, milletvekili aday listesine son şeklini vermek için hummalı bir çalışma içerisine girdi.
 
AK Parti’de gözler, Başbakan Erdoğan'a çevrildi
AK Parti'de listede yer alacak isimler sır gibi saklanıyor. Bakanların bile yerlerine ilişkin bir fikre sahip olmadıkları ve dışarıdan bilgi almaya çalıştıkları liste, Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cebinde. Kulislerde Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile İzmir'in tanınmış isimlerinden Devlet eski Bakanı Işılay Saygın'ın isimleri İzmir'le birlikte anılıyor. Temayül yoklamasında birinci sırada çıkan Bilal Doğan ve Mehmet Bayındır'ın listede kendilerine yer bulmasına kesin gözüyle bakılıyor. Mevcut milletvekillerinin büyük bölümün listeye giremeyeceği ve bu konuda bir deprem yaşanacağı yorumları yapılıyor. Son şekli bizzat Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilecek İzmir listesinde mevcut milletvekillerinden Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Mehmet Tekelioğlu, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde yeniden aday gösterilmesi bekleniyor.
İl eski Başkanı Ali Aşlık'ın, listelerde yer bulabileceği de kulislerde konuşuluyor. Akça Holding CEO'su Cemal İpekoğlu, işadamı Bülent Tercan, İl Başkanı Ömer Cihat Akay'ın desteğini alan, Konak eski İlçe Başkanı Fevzi Bayram, Latif Özkan, işadamı Necip Nasır, Neşe Kumtuna, eski il yönetici Rahmi Taştan, Başbakanlık eski Başmüsteşarı Rasim Kaan Aktoğu, Karabağlar eski Belediye Başkan adayı Sıddık Topaloğlu, Karabağlar eski İlçe Başkanı Osman Sakman, Buca eski Belediye Başkan adayı Beytullah Selman ve güzellik uzmanı Zerrin Kök listeye girme şansı yüksek isimler olarak gösteriliyor.
 
ÖN PLANDALAR
İkinci bölgede ise, İl eski Başkanları Aydın Şengül ve Ömür Kabak'ın listede yer bulabileceği ifade ediliyor. Yine ikinci bölgede Socar&Turcas Grubu CEO'su Kenan Yavuz, İTO Meclis eski Başkanı Necip Kalkan, Genel Sekreter İdris Naim Şahin'e yakınlığı ile bilenen Bülent Delican, MÜSİAD İzmir Şube eskiB aşkanı Cemal Öztürk, Karayolları eski 2. Bölge Müdürü Erol Altun, İl Gençlik Kolları eski Başkanı Hamza Dağ, İl Kadın Kolları eski Başkanı Nesrin Ulema, Buca eski İlçe Başkanı Mehmet Girgin, Bergama eski İlçe Başkanı Hasan Şahin'in isimleri ön plana çıktı.
 
MHP’de gergin bekleyiş devam ediyor
MHP'de ise gergin bir bekleyiş hakim. Genel merkez İzmir'de gizli bir anket yaptırdı ardından internet üzerinden temayül yoklaması yaptı. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Meclis Grup Başkan Vekili Oktay Vural, kara kutusu Ahmet Kenan Tanrıkulu'yu İzmir'de yeniden aday göstermesine kesin gözüyle bakılırken mevcut milletvekilleri Şenol Bal ve Erdal Sipahi'nin başka bir ile kaydırabileceği konuşuluyor. MHP İzmir İl eski Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nun ise listede bir veya ikinci sırada yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu isimlerin yanı sıra, DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in göreve getirdiği Türkiye'nin ilk kadın Başbakanlık Müsteşarı, 2007'de İzmir'den milletvekili adayı gösterilen Füsun Koroğlu, Kadın Kolları esi Başkan Yardımcısı Figen Tosunor, işadamı Mevlüt Taga, Hasan Zerek, Serap Özöktem, Ümit Akkuş, Emre Eryıldıran, Mutlu Acar, Özgür Çakmak, Sedat Demirer, Mehmet Toptaş, Cengiz Bulut'un aday gösterilebileceği belirtiliyor.
MHP'de ikinci bölgeden aday adayı Özgür Çakmak'ın listede ilk 3'te yer alma şansının çok yüksek olduğu belirtiliyor.
 
DP’de yerli adaylar
DP'den milletvekili aday listeleri ise yerli adaylardan oluşturulacak. Kulislerde Feridun Aktı, Şenol Alpat, ÖzlemBaşkaya, Filiz Kösedağ, Erhan Kuzu, Mine Tilki, Edibe Nacir, Ayşe Ayaz, Haluk Güntan, Erkut Şenbaş, Oktay Demet, Aylin Yıldırım, Ezgi Yaman, Doğan Bayık, Ertan Erbay, Metin Tekin Özker, Galip Kanık, Mehmet Ali Sarızeybek, Mesut Yankın, Canan Kılıç, Mehmet Farsak, Yusuf Hitit, Hakkı Sayar, Alparslan Sarandal, Sefa Özcan Gebeş, Gülden Gülter, Ahmet Koldaş, İbrahim İğci, Serhat Bilgili'nin aday gösterileceği konuşuluyor.
 
İki lider İzmir'den aday olacaklar
Öte yandan Hak ve Eşitlik Partisi Genel Başkan Osman Pamukoğlu, İzmir'de birinci bölge birinci sıra adayı olarak seçime giriyor. Ergenekon Davası'nın tutuklu sanıklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in İzmir'den bağımsız aday olarak yarışa gireceği açıklandı.
 
Listelerin tesliminden sonra ne olacak?
Listelerin yarın 17.00'te YSK'ya teslim edilmesinin ardından listelerle ilili süreç şöyle devam edecek?
18 Nisan Pazartesi: Yüksek Seçim Kurulu'nca milletvekili geçici aday listelerinin incelenmesi işlemleri tamamlanacak ve bu listeler ilgili il seçim kurulu başkanlıkları ile radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.
24 Nisan Pazar: Milletvekili geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına yapılan itirazlar üzerine bu kurullarca verilen kararlara yapılan itirazların Yüksek Seçim Kurulu'nca karara bağlanmasının son günü. Milletvekili geçici adaylığından istifa edenlerin Yüksek Seçim Kurulu'na bildirilmesinin son günü. Seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.
26 Nisan Salı: Birleşik oy pusulasında yer alacak olan bağımsız aday sıralaması için tüm il seçim kurullarında aynı anda olmak üzere, saat 11.00'de kura çekilecek, davete rağmen kuraya katılmayan bağımsız aday yerine ise il seçim kurulunca kura çekimi yapılacak.
28 Nisan Perşembe: Yüksek Seçim Kurulu'nca milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibariyle ilan edilmek üzere il seçim kurullarına, Resmi Gazete radyo ve televizyonda yayınlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.
29 Nisan Cuma: Siyasi partilerin seçim çevreleri itibariyle milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar radyo, televizyon Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.
 
CHP'nin 'A Takımı' son rötuşları yapıyor
Partide aday belirleme çalışmaları dün de tüm hızıyla sürdü. İzmir listesinin oluşmasında, Alaattin Yüksel ve Aziz Kocaoğlu etkili oldu

Ankara'da nefesler tutuldu, yarın YSK'ya teslim edilecek listeler bekleniyor. CHP'de aday belirleme çalışmaları dün de geç saatlere kadar devam etti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Yardımcısı Gürsel Tekin, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ve Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay'dan oluşan A takımı liste üzerindeki son rötuşları bugün yapacak.

CHP kulislerinden sızan haberlere göre İzmir listesine Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel ve dün Ankara'ya giden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ikilisi damgasını vurdu. Bugün toplanacak Parti Meclisi'nde bir değişiklik olmazsa, İzmir listesinde aşağıda isimlerini yazdığım 14 aday kesinlikle yer alacak.

Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, Ali Engin, Hakkı Ülkü, Oğuz Oyan, Rahmi Aşkın Türeli, Levent Priştina, Hilmi Değirmenci, Rıfat Nalbantoğlu, Güldal Mumcu, Harun Öztürk, Tülay Özüerman ve Mehmet Ali Susam yerlerini garantileyen aday adayları arasında. Yüksel birinci bölge, Susam ikinci bölge 2. sıra adayları. 1. sıralar ise kontenjan adaylarına ayrıldı. Emine Ülker Tarhan, Mustafa Balbay, İlhan Cihaner ve Birgül Ayman Güler kontenjan adayı olarak İzmir listesine girebilir. Önder Sav ekibinin günlerdir devam eden Abdurrezzak Erten üzerindeki ısrarı dengeleri değiştirebilir. Mevcut vekillerden Ahmet Ersin, Selçuk Ayhan ve Bülent Baratalı da adaylık ihtimali bulunan isimler arasında. Dilara Ersözlü'nün de listede kendine yer bulabileceği konuşuluyor.
 
İL İL OYLANACAK
CHP'de önseçimle belirlenen 115 aday dışında kalan 435 isim bugün kesinleşecek. Bu isimler yarın toplanacak Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) sunulacak. MYK'nın ardından Parti Meclisi (PM) toplanacak.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından 29 seçim çevresinde yapılan önseçim ve aday yoklaması sonuçları hakkında PM'ye bilgi verilecek. Önseçim yapılan illerden Aydın'da 2. sıra, Çorum'da 2. sıra, Denizli'de 2. sıra, Gaziantep'te 2. ve 4. sıra, Manisa'da 2. sıra, Muğla'da 3. sıra, Sivas'ta 2. sıra, Tekirdağ'da 1. sıra ve Trabzon'da da 1. sıra olmak üzere toplam 10 kontenjan adayı görüşülecek. Kontenjan adaylarını Kılıçdaroğlu belirleyecek. Daha sonra ise geriye kalan 56 seçim çevresinde merkez yoklaması ile belirlenecek olan milletvekili adayları görüşülecek. Bu aşama tamamlandıktan sonra 85 seçim çevresine göre adaylarının isimleri okunacak ve herhangi bir isme itiraz gelmemesi durumunda o seçim çevresi adaylarının isimleri topluca oylanacak. Ancak bir PM üyesinin bir adaya itiraz etmesi durumunda o isim için PM'de oylama yapılacak. Tartışmalı ve gergin geçmesi beklenen PM'nin Pazartesi sabahına kadar sürmesine kesin gözüyle bakılıyor.(Zafer Şahin/Onur Çakır/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat 10 Nisan 2011 Pazar 20:49

Bu liste Aziz-Aleattin listesi. Yazı da sipariş...

Yorumu oyla      15      6  
izmirli 10 Nisan 2011 Pazar 15:40

chp bunlarlanmıkazanacak 3 çıkarsın öpsün başına koysun bunlar halkın içinden gelen adaylar değil azizizin alatinin ekibi hani ekip işleri bitecekti yazıklar olsun bunlara oy verene doğu perinçeke vermek daha mantıklı

Yorumu oyla      17      8  
ahsen 10 Nisan 2011 Pazar 14:51

İlave olarak M.ali susam efendiyi de istemiyoruz.

Yorumu oyla      20      7  
Bahri Dağdelen 10 Nisan 2011 Pazar 12:31

CHP Genel Merkezinden rica ediyoruz.Güldal Mumcu ve Kemal Anadol'u istemiyoruz....

Yorumu oyla      25      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege'de Ankara heyecanı için son gün
12 Haziran'da milletvekili genel seçimine katılacak siyasi partilerin ...
İşte Alevilerin İzmir adayları
Alevi Dernekleri Konak Şubesi CHP'nin 270 aday adayı arasında 20 ismi ...
AK Parti’de revizyon CHP’de sürpriz var!
İzmir'i mecliste 20 vekille temsil eden CHP ve AK Partide liste heyecanı yaşanıyor.
 
Davutoğlu AK Parti İzmir’de
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti İl Başkanı Cihat Akay’ı makamında ...
DP’den 3 partiye ittifak çağrısı
Demokrat Parti lideri Namık Kemal Zeybek, Saadet Partisi, BBP ve Türkiye ...
CHP'de kritik liste süreci!
CHP, milletvekili adaylarını belirlemek için çok gizli toplantıya teknolojik ...
 
Oktay Vural Bornova'dan seslendi
MHP Bornova İlçe Teşkilatının Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezinde düzenlemiş ...
Onları unutmadılar
CHP Konak İlçe Örgütü’nün düzenlediği piknikle 120’ün üstünde engelli ...
Alışılmışın dışında bir isim: Ali Engin
CHP’den İzmir 2. bölge milletvekili aday adayı olan Ali Engin, alışılmış ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva