HABERLER>POLİTİKA
10 Nisan 2011 Pazar - 10:08

Ege'de Ankara heyecanı için son gün

12 Haziran'da milletvekili genel seçimine katılacak siyasi partilerin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edecekleri adaylık listelerine bugün son şekli veriliyor.

Ege de Ankara heyecanı için son gün

İZMİR - Ege Bölgesi'nde en çok aday adayı başvurusunun yapıldığı AK Parti, CHP ve MHP'nin genel başkanları da son sözlerini bugün söyleyecek. AK Parti, temayül yoklamaları ve yüzyüze görüşüp anket çalışmalarıyla adaylarını belirlemişti. CHP ise, ülke genelinde 29 ilde önseçim kararı almıştı. Ege'de Aydın, Denizli, Muğla, Manisa, Uşak ve Çanakkale'de bu yöntemle adaylar belirlendi.
 
AK Parti Aydın'da yeni yüzler
Aydın'da AK Parti'nin temayül yoklaması ve CHP'deki önseçim sonucu oluşan listeler, memnuniyet verici olarak karşılandı. AK Parti'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son grup toplantısında 2 dönem milletvekilliği yapan bazı isimleri dinlendirmeye alacağını ve helallik istemesini söylemesi, partide gözlerin Ahmet Ertürk ile Atilla Koç'a yönelmesine neden oldu. Başbakan'ın, Aydın'ın doğusunda Nazilli Ticaret Odası Başkanı Gültekin Kılınç'ı birinci sıraya yerleştireceği ve temayül yoklamasında birinci olan Cengiz Altıntaş'ı da göz önünde bulunduracağı partililerce konuşuluyor. Aydın'da yeni yüzlerle AK Parti'nin dinamizm kazanacağı kaydediliyor. AK Parti'de Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç, Cengiz Altıntaş ve Mustafa Savaş öne çıkan isimlerin başında geliyor.
 
YOĞUN KULİS
Parti tabanından hiçbir çatlak ses çıkmaması diğer aday adaylarının da sıralamaya destek vermesi, CHP'nin Aydın'dan çıkartacağı milletvekili sayısını olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Diğer partiler de CHP'nin kontenjandan ikinci sırayı yerleştireceği ismi merakla bekliyor. CHP'nin önde gelen isimleri Ankara'da son 3 gündür yoğun bir kulis çalışmasıyla kontenjan adayının başka bir ile kaydırılması, mevcut sıralamayla seçimlere gidilmesi yönünde çaba gösterdi.
 
MHP'DE DURUM
MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin 14 yıl özel kalem müdürlüğünü yapan Ömer Karakaş'ın, Aydın'dan aday göstermesiyle bölgedeki adayların kırıldığı öne sürüldü. Ertuğrul Kumcuoğlu'nun da aday olmaması Karakaş'ın Aydın'dan aday gösterilmesine bağlanıyor. MHP'de özellikle ilk 2 sıranın Ali Uzunırmak ve Recep Taner arasında nasıl paylaşılacağı merak konusu. Bu durumda Ali Uzunırmak, Ömer Karakaş ve Recep Taner'in adı ilk üç arasında konuşuluyor.
 
Denizli'de Zeybekci ilk sırada
AK Parti'de milletvekili aday sıralamasında Nihat Zeybekci'nin ilk sırada olacağına kesin gözüyle bakılırken, görevinden istifa eden İl Genel Meclis Başkanı Halil Pekdemir'in üçüncü sırada olacağı konuşuluyor. Temayülde ikinci sırada çıkan Şahin Tin'in ismi 2 ile 4'üncü sıra arasında geçerken, Tarım İl eski Müdürü Yusuf Gülsever'in 6. sırada olması bekleniyor. Hukukçular Derneği eski Başkanı Cahit Özkan, sıralamada sürpriz aday olarak değerlendirilirken, halen milletvekili olan ve Meclis'teki çalışmalarıyla göz dolduran Mehmet Yüksel'in bu dönem dinlenmek istediği ancak partinin isteği ile yeniden aday olduğu ve ön sıralarda yer bulacağı kulislerde konuşuluyor. Muhtemel adaylar şöyle sıralanıyor: Nihat Zeybekci, Mehmet Yüksel, Halil Pekdemir, Şahin Tin, Cahit Özkan, Yusuf Gülsever, Bilal Uçar, Osman Nuri Filiz, Muhammet Subaşıoğlu, Ayhan Dorum, Ramazan Canural ve Mithat Ekici.
 
CHP'NİN KAYGISI
CHP'nin Denizli'de yaptığı önseçimin ardından aday adayları ve partililer, Genel Merkez'in atayacağı ikinci sıra kontenjan adayının geri çekilmesi konusunda hemfikir olurken, en büyük ayrıntıyı bir kenara bıraktı. Önseçimde ikinci sıradaki Melike Basmacı Kayhan'ın Tavas, üçüncü sıradaki Adil Demir'in Beyeğaç ve dördüncü sıradaki Kazım Arslan'ın Tavaslı olduğu, 3 CHP'li aday adayının aynı yörede bulunduğu 8. sıradaki Milletvekili Ali Rıza Ertemur tarafından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na iletildi. Bu durumda kontenjan beklentisi arttı. Adnan Keskin'den sonra 2. sıranın kontenjana ayrıldığı Denizli'de, Mehmet Kocabatmaz, Bekir Kar, Ali İhsan Tunçağıl veya Önder Göçkün'ün adı geçiyor. Melike Kayhan Basmacı'nın önseçimden ikinci sırada olmasına rağmen üçüncülüğü garanti görülürken, sıralamanın Adil Demir, Kazım Arslan, Huriye Çağlayan, Ali Kavak ve Gülizar Biçer Karaca olarak yapılacağı kaydedildi.
MHP'de ise Emin Haluk Ayhan ve Ali Keskin arasında değişecek sıralamada şu isimler konuşuluyor: Cafer Birtürk, Mehmet Ali Uzakgider, Ayşen Berberoğlu, Ümit Bahtiyar, Metin Karakurt, Nilgün Şener, Feridun Ünal ve Mustafa Kemal Çokakoğlu.
 
Manisa'da etkili isim çok fazla
Renkli siyaset yapma yöntemiyle başarılı devlet adamları çıkaran Manisa'da, yine renkli ve hareketli bir seçim dönemi yaşanıyor. İktidar partisinin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç gibi etkili bir ismi, Hüseyin Tanrıverdi ve İsmail Bilen'in takip edeceği belirtilirken, 45 aday adayın yarıştığı AK Parti'de temayül yoklamasında birinci sırada yer alan avukat Ahmet Sofuoğlu ve 2. sıradaki Manisa Ticaret Borsası eski Başkanı Arif Koşar'ın durumu merak ediliyor. Eski ülkücü Selçuk Özdağ'ı saflarına katan AK Parti'de, yeni listeyi zorlayacak pek çok isim bulunuyor. Recai Berber, Mine Tüzemen Özçelik, Mustafa Irmak, Mehmet Büker de listede yer bulmayı umuyor.
 
ADAY REKORU
Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderliğinde yola devam eden CHP'de aday patlaması yaşandı ve 55 aday adayı başvurdu. 22 dönem Manisa milletvekili olan Hasan Ören, geçen hafta önseçimle liste başına yerleşti, kendisini Salihlili adaylar Sakine Öz ve Mazlum Nurlu takip etti. Mevcut milletvekili Şahin Mengü ise, listede ancak 5. sırada yer bulabildi. CHP İl Başkanı Turgay Koç, "kontenjan olmayacak" müjdesini verdikten sonra, önseçimden çıkan şu listeye umut bağlandı: Hasan Ören, Sakine Öz, Mazlum Nurlu, Cahit Kaplan, Şahin Mengü, Muharrem Ekici, Mustafa Başgülşen, Abdullah Saka, Ali Arslan ve Bülent Kurtul.
 
HALA NET DEĞİL
Seçim sürecini diğer partilerin aksine sesiz ve derinden yürüten MHP'de 33 aday adayı kendilerini kamuoyuna tanıttı. Manisa'da hedefini 5 milletvekili olarak açıklayan MHP'de milletvekilleri Mustafa Enöz, Erkan Akçay ve Ahmet Orhan'ın durumları hala net değil. MHP en büyük transferini ise, Maliye eski Bakanı Sümer Oral'ı saflarına katarak yaptı. Bununla beraber Alaşehir'de 3 dönemdir belediyeyi kimseye kaptırmayan Kadir Daş da, iddialı görülüyor.
 
CHP Muğla'da karışık
Muğla'da önseçim yapan CHP büyük ölçüde aday listesini belirlerken, 3. sıra için kontenjan adayı kullanılıp, kullanılmayacağı veya kimin kontenjan adayı olacağı netlik kazanmadı. Kulislerde 3. sıra kontenjan adaylığı için Muğla Barosu eski Başkanı Ayla Kara'nın ismi ön plana çıkıyor. Önseçimde usulsüzlük yapıldığı iddiaları yüzünden olası bir itirazda, milletvekili aday sıralamasının ya da listenin tamamen değişebileceği, hatta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun adayları atama usulüyle belirleyebileceği konuşuluyor. Üçüncü sıranın kontenjana ayrıldığı Muğla'da CHP adayları şöyle sıralandı: Tolga Çandar, Nurettin Demir, Emrah Doğu, Ali Arslan ve Mustafa Öztürk.
 
GÖZLER BAŞBAKAN'DA
Muğla'da en heyecanlı bekleyiş ise, AK Parti teşkilatında. 34 aday adaylığı başvurusu ile Muğla'da rekor kıran AK Parti'de gözler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın belirleyeceği listeye çevrildi. Birçok aday adayı milletvekilliği tanıtım çalışmalarına şimdiden başlarken, bazı aday adaylarının da Ankara'da Başbakan'a yakın isimlerle görüştüğü öğrenildi. AK Parti'de öne çıkan isimler şöyle: Ali Boğa, Muhsin Eryılmaz, Gültekin Akça, Hayati Nizamoğlu, Mehmet Yavuz Demir, Mestan Yayman, Yeşim Soykan Avcı ve Mustafa Er.
MHP ise, adaylarını Genel Merkez'in yaptığı anket ve delegelerden edindiği bilgiler üzerinden atayacak. Şu isimler önde görülüyor: Metin Ergun, Ferhat Kırtaş, Süleyman Taşkın, Nuran Karakan ve Ticaret Odası eski Başkanı Saim Gürsoy.
 
Balıkesir heyecanlı
Balıkesir'de 5 milletvekili ile geçtiğimiz seçimlerde en çok adayı çıkartan parti olan AK Parti, 68 aday adayını 16'ya indirdi. CHP ise, önseçim yerine merkez yoklamasını tercih etti. CHP'de 49 aday adayı için Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş teşkilatın görüşünü aldı. MHP'de ise adaylar merkez yoklaması ile belirlenecek. MHP'de Balıkesir'de en çok aday adayı olan partiler arasında 45 ile 3. sırada yer aldı. Balıkesir'de şu an 5 AK Parti, 2 CHP ve 1'de MHP milletvekili görev yapıyor. Balıkesir'in tek kadın milletvekili ise, AK Parti'den Ayşe Akbaş.
 
SAFLAR TAMAM
Balıkesir'de siyasi partilerin aday adayı listeleri içinde iş dünyası ve kamuoyunun yakından tanıdığı isimler var. AK Parti'de Balıkesir Ticaret Borsası Başkanlığı görevini yürüten Erhan Ortaköylü, temayül yoklamasında en çok oyu alan İl Genel Meclisi'nin eski Başkanı Mehmet Akif Okur ve Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur'un isimleri ön sırada yer alıyor. AK Parti'de öne çıkan diğer isimler ise, İl Genel Meclisi üyeleri Şenol Durmuş ve kadın adaylardan Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper. Tunçsiper, Balıkesir Üniversitesi'nin önceki rektörlük seçimlerinde en çok oyu almış ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından ataması yapılmamıştı. AK Parti'de muhtemel adayların sıralaması şöyle olabilir: Edip Uğur, Erhan Ortaköylü, Mehmet Akif Okur, Şenol Durmuş, Hakan Özdamar, Ali Kemal Deveciler ve Bedriye Tunçsiper.
Balıkesir CHP'de aday olarak gösterilmesi muhtemel güçlü isimlerin başında Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı geliyor. Pazarcı'nın yanında Balıkesir Barosu'nun eski Başkanı Muzaffer Mavuk da, ismi ön sırada geçen adaylar arasında. Bu adayları Naim Durmaz, Münir Balkanlı ve İrfan Barış izliyor. MHP'de ise, parti tabanı eğitimci olan ve Belediye Meclisi eski Üyesi Tahir Korucuoğulları ile gazeteci Sıtkı Şeremetli'yi aday olarak görmek istiyor. Ahmet Duran Bulut ve Hüseyin Kalkancı'nın da adı geçiyor.
 
Uşak'ta çetin yarış
Uşak'ta en büyük ilgiyi AK Parti ve CHP topladı. Sürpriz bir ismin beklendiği ve yarışın en çetin geçtiği AK Parti'de, en güçlü aday adayının mevcut Milletvekili Nuri Uslu olduğu söyleniyor. Dilek Akagün Yılmaz'ın birinci sırayı aldığı Uşak CHP, birlik ve bütünlüğü sağlamaya uğraşıyor. Parlak bir seçim dönemi geçirmeyen MHP'nin ise, birinci sırayı kadın aday adaylarından Emine Yıldırım'a ayıracağı konuşuluyor.
 
SÜRPRİZ İSİM
Temayül yoklaması, kamuoyu araştırması, mülakat ve genel başkanın inisiyatifiyle adayları belirlenecek olan AK Parti'de, ilk 6'ya girecek isimlerin başında temayülden birinci sırada çıkan Mehmet Altay ve ikinci çıkan Hazim Sesli geliyor. Ramazan Akar, Muhammet Bakır Mutlu, Hüseyin Keskin ve mevcut Milletvekili Nuri Uslu'nun ilk 6'ya girecekleri belirtiliyor. AK Parti'de hiç beklenmeyen bir ismin ilk sıraya yazılması de sürpriz görülmüyor.
Ön seçim kararı alınan ve 14 aday adayından kesin adayları seçimle belirlenen CHP'de Dilek Yılmaz, Mustafa Aydın ve Erol Gilim sıralamaya girdi. CHP'de küskünlüğün olmaması için yönetimin yoğun çaba sarf ettiği ve diğer aday adaylarının da çalışmalara aktif olarak katılacağı söyleniyor.
 
DP'DE KİMSE YOK
MHP ise, en zayıf seçim dönemine girecek gibi. 29 Mart 2009'da kent merkezinde 41 bini aşkın oy alarak Belediye Başkanlığı'nı kazanan Ali Erdoğan'ın sancılı bir şekilde kopuşuyla kan kaybetti. Bir önceki seçimde birinci sıradan milletvekili olan Metin Deniz Savaş'ın bu seçimlerde yerinin garanti olmadığı konuşuluyor. 5 aday adayı arasında yer alan İl Kadın Kolları Başkanlığı'ndan istifa eden Emine Yıldırım'ın birinci sıraya yazılacağı söyleniyor. İkinci ve üçüncü sıranın ise, İmren Evrensel ve Metin Deniz Savaş arasında paylaşılması bekleniyor. DP'de ise şu ana kadar hiçbir ismin aday adaylığını açıklamaması dikkat çekiyor.
 
Çanakkale'de iş tamam
12 Haziran'da yapılacak genel seçimler öncesi milletvekili listelerinde ince eleyip sık dokuyan siyasi partilerde, milletvekilliğine aday olmaları kesin gözüyle bakılan isimler telaffuz edilmeye başlandı. Buna göre AK Parti'nin Çanakkale'den milletvekili adayı göstermesine kesin gözüyle bakılan isimler şöyle sıralanıyor: Mehmet Daniş, İlhami Tezcan, Canan Sarı ve Sebahattin Güner. Ancak AK Parti'de Çanakkale'nin Roman mahallesi olarak bilinen Fevzipaşa Mahalle muhtarı Ramazan Işıldak ve Nuray Maleri Karalar da, aday gösterilmeyi umut ediyorlar.
 
İLK DÖRT İSİM
Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 29 ilde yapılan üye bazında önseçimin Çanakkale'de de yapılması, kentten CHP'nin milletvekili adaylarını listeden çıkan ilk dört isim olarak göstermesi bekleniyor. Buna göre de üye bazındaki seçimde ilk 4 sırada Ali Sarıbaş, Mustafa Serdar Soydan, Bülent Öz ve Ahmet Küçük yer alıyordu. Seçimlerde ilk dört sıradan sonra da sırasıyla İsmail Özay ve Şükrü Kemerli'nin ismi geçiyordu.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Çanakkale'de milletvekili adayı olarak Rıdvan Uz, Nevfel Şahin, Kürşat Tuna, Mehmet Doğan'ın isimlerini listeye koyması beklenirken, Enver Koç ve Yusuf Özkan'ın da ismi sıkça anılmaya başlandı.(Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte Alevilerin İzmir adayları
Alevi Dernekleri Konak Şubesi CHP'nin 270 aday adayı arasında 20 ismi ...
AK Parti’de revizyon CHP’de sürpriz var!
İzmir'i mecliste 20 vekille temsil eden CHP ve AK Partide liste heyecanı yaşanıyor.
Davutoğlu AK Parti İzmir’de
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti İl Başkanı Cihat Akay’ı makamında ...
 
DP’den 3 partiye ittifak çağrısı
Demokrat Parti lideri Namık Kemal Zeybek, Saadet Partisi, BBP ve Türkiye ...
CHP'de kritik liste süreci!
CHP, milletvekili adaylarını belirlemek için çok gizli toplantıya teknolojik ...
Oktay Vural Bornova'dan seslendi
MHP Bornova İlçe Teşkilatının Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezinde düzenlemiş ...
 
Onları unutmadılar
CHP Konak İlçe Örgütü’nün düzenlediği piknikle 120’ün üstünde engelli ...
Alışılmışın dışında bir isim: Ali Engin
CHP’den İzmir 2. bölge milletvekili aday adayı olan Ali Engin, alışılmış ...
'İzmir'e yakışır bir vekil olacağım'
Adaylık çalışmalarını sürdüren AK Parti İzmir 1. Bölge Milletvekili aday ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva