HABERLER>POLİTİKA
5 Nisan 2011 Salı - 09:48

CHP ön seçiminden kadınlar çıktı

CHP'nin Ege illerinde yaptığı ön seçimlerde, kadın adaylar Uşak'ta birinci, Manisa ve Denizli'de ikinci, Aydın'da ise dördüncü sıraya yerleştiler.

CHP ön seçiminden kadınlar çıktı

İZMİR - İzmir Kadın Kuruluşları Birliği üyeleri ve çeşitli partilerden milletvekili aday adayı kadınlar, liderlere çağrı yaptı. Seçim öncesi kadın adaylara listelere daha fazla yer verilmesi yolundaki kampanyalar hız kazanırken, CHP’nin pazar günü önseçim yaptığı illerde kadın adaylar bileklerinin hakkıyla seçilebilecek sıralara girmeyi başardı.

EGE'DE ÖN SEÇİMİN KAZANANLARI BELLİ OLDU...haberi için tıklayınız
 
Uşak’ta 14 aday içinde bin 610 oy alan Avukat Dilek Yılmaz açık ara birinci sırayı alarak büyük bir sürprize imza attı. Denizli’de Adnan Keskin, Ali Rıza Ertemur gibi ağır topların arasında kadın adaylar seçimlere damga vurdu. Partililerin fazla şans tanımadığı inşaat mühendisi Melike Basmacı Kayhan, genç ve kadın olmanın avantajını kullanarak ikinci sırayı aldı. Babası eski İl Başkanı Salih Basmacı’nın da desteğini alan Kayhan, ön seçimden 3 bin 101 oyla 2’nci olarak çıktı. İki kadın aday da beş ve yedinci sırada yer aldı.
 
DENİZLİ’DE İLK 7’NİN 3’ KADIN
Denizli Kadın Platformu Başkanı Aysun Moralı, yapılan ön seçimde, CHP’nin 7 kişilik milletvekili adayı listesine 3 kadının girmesinin devrim niteliğinde olduğunu söyledi. Moralı, “CHP’nin ön seçiminde Melike Basmacı Kayhan 2’nci sırayı elde etti. Huriye Çağlayan ile Gülizar Biçer Karaca’da 7 kişilik liste de yer buldu. Kadın siyasetçilere oy vererek kadınlara olan güvenlerini gösteren CHP’li üyelere teşekkür ediyoruz. 7 kişilik milletvekili adayı listesine 3 kadının girmesinin devrim niteliğinde. Binlerce erkek CHP’li kadınlara oy vererek önemli bir mesaj vermiştir” dedi.
 
Manisa CHP’de milletvekili adaylarını belirlemek için İl genelindeki 14 bin 524 CHP’liden 10 bin 469’u 59 sandıkta oy kullanırken, 45 milletvekili aday adayı yarıştı. Önseçimde 22’inci dönem CHP Manisa Milletvekili olan Hasan Ören 3 bin 762 oy alarak birinci sırada yer alırken, 3 bin 477 oy alan Sakine Öz ikinci sırayı alarak bir başka kadın aday sürprizine imza attı. Birinci sıraya eski il başkanlarından Bülent Tezcan’ın yerleştiği, ikinci sıranın kontenjan adaya ayrıldığı Aydın’da ise kadın aday Ferda Çağlar Erkut 4’üncü sırayı aldı.
 
‘BİR KADIN, BİR ERKEK’ FORMÜLÜ
İzmir Kadın Kuruluşları (İKK) Birliği, siyasi parti liderlerine, milletvekili aday listesinin fermuar sistemiyle oluşturulması çağrısı yaptı. Sıralamanın ‘bir kadın, bir erkek’ şeklinde yapılmasını isteyen İKK Başkanı Türkan Miçooğulları, “Yeterince kadın aday adayı yok’ demeyin, çünkü var. Onları, seçilecek sıralarda görmek istiyoruz” dedi. Toplantıya; kadın milletvekili aday adayları Engin Demir (CHP), Aynur Açıkgöz (CHP), Pelin Erda (CHP), Tülay Üste (MHP), Mutlu Acar (MHP), Serap Özöktem (MHP), Hatice Bölük (MHP) ve Pınar Türkoğlu da (HEPAR) katıldı.
 
İZMİRLİ KADINLAR ‘13’ DİYOR
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Kadın ve Siyaset Çalışma Grubu, İzmir’den 13 kadın milletvekilinin Meclis’e gitmesi için “Hedef 13-Eşit Temsil Hakkı İstiyoruz” sloganıyla kampanya başlattı.
İzmirli kadın milletvekili aday adaylarının da katıldığı toplantıda konuşan Kadın ve Siyaset Çalışma Gurubu Kolaylaştırıcısı Kızbes Aydın, şöyle dedi: “Kadına yönelik ayrımcılığı, şiddeti, kadın cinayetlerini, kadın yoksulluğunu, kadının insan hakları ihlallerini önlemek için; ülkemizde katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü, gerçek demokrasinin tesisi ve çağdaş uygarlık seviyesini yakalayabilmemiz için; söz-yetki-karar mekanizmalarında eşit temsil hakkımızı kullanmak için; kadın dostu kentimiz İzmir’e 13 kadın milletvekili çok yakışır diyoruz.” Kampanya kapsamında; Kemeraltı girişi, Karşıyaka İskelesi karşısı, Hatay Üçyol Meydanı metro çıkışı ve Bornova Küçükpark’ta imza stantları açıldı.
 
EGE’NİN 6 İLİNDE CHP’Lİ VEKİLLERE ÇİZİK
Ege’deki 6 ilde milletvekili adaylarını belirlemek üzerek sandık başına geçen CHP’lilere mevcut milletvekillerini tırpanlayarak yeni isimlere şans tanıdı. Geçtiğimiz seçimde Aydın, Denizli, Muğla, Manisa ve Uşak’ta parlamentoya giden 10 CHP’li vekilden hiçbiri 12 Haziran’da seçilebilecek sıralarda kendine yer bulamadı. Denizli’de milletvekili Ali Rıza Ertemur 7 kişilik aday listesine dahi giremezken, Aydın, Muğla, Manisa ve Çanakkale’de mevcut milletvekilleri aday listelerinin ancak seçilemeyecek son sıralarında yer bulabildi. Önseçimin sürprizini ise Muğla’da liste başı olmayı başaran sanatçı Tolga Çandar yaptı.
 
Deniz Baykal muhalefetiyle bilinen CHP eski Genel Sekreteri Adnan Keskin ise Denizli’de birinci oldu. Örgüt desteğini alamayan ve listenin ancak alt sıralarında yer bulabilen mevcut milletvekilleri dün telefonlarını kapatarak sessizliğe büründü. Seçim kurulları tarafından hakim nezaretinde yapılan önseçimlerde, CHP üyelerinin örgüt kökenli isimleri tercih etmeleri dikkatleri çekti.
 
Önseçimlerde bu zamana kadar erkek adaylara karşı yeterli başarı sağlayamayan kadın aday adayları ise uzun yıllar sonra gerçekleştirilen önseçimde büyük bir çıkış yaptı. 6 ildeki Uşak’ta avukat Dilek Akagün Yılmaz, aldığı oylarla birinci sıraya yerleşirken Denizli ve Manisa’da ikinci sıraları, Aydın’da ise üçüncü sırayı kadın adaylar aldı. Ancak kadın adayların babalarının ya da eşlerinin daha önce bu partide il başkanlığı gibi görevlerde bulunması “Aile faktörü” yorumlarına da neden oldu. Kadınların en çok başarı sağladığı il ise Denizli oldu. 4 kadın aday adayının yarıştığı Denizli’de 7 kişilik milletvekili aday listesine 3 kadın girmeyi başardı. Önseçimlerin sona ermesinin ardından kontenjan için ayrılan Muğla’da üçüncü, Aydın, Denizli ve Manisa’da da ikinci sıralara kimlerin getirileceği merakla beklenmeye başladı.(Nihal Aşkın-Habertürk Ege / DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akay'dan kadın kollarına tam destek
AK Parti Kadın Kolları Başkanı Özen Kızılırmak’ın başkanlığında yapılan ...
Gül ‘başkanlık’ sistemine mesafeli
“Şahsi olarak başkanlık sistemine mesafeliyim” diyen Gül, Türkiye'nin ...
'Hadım' yasası komisyonda kabul edildi
Tecavüz suçlarına yönelik hazırlanan yasa tasarısı Meclis Adalet Komisyonu'nda ...
 
Memur Kemal ulusal basında
Karayolları 2.Bölge Müdürlüğü’ndeki amir-memur aday haberimiz kulislerde ...
‘Ulan senin haram paranı kesecek...’
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na “Kaynağı nerden bulacaksın?” diyen Başbakan ...
‘Göçmenlerin sözcüsü olmaya adayım’
CHP’den milletvekili aday adayı olan Kordon İşadamları Derneği Başkanı ...
 
Kemal Kılıçdaroğlu’nu kızdıran soru
CHP lideri Kılıçdaroğlu, kendisine İklim Bayraktar ile ilgili soru soran ...
Kavalar'a muhtarlardan tam destek
CHP İzmir 2. bölge milletvekili aday adayı Nevzat Kavalar’a Bornovalı ...
Tekin: 180 vekil bizim için başarı değil
Gürsel Tekin Milliyet Gazetesine verdiği röportajda seçim hazırlıklarını ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
34 yıldır katilleri nasıl bulunmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva