HABERLER>POLİTİKA
3 Aralık 2014 Çarşamba - 15:21

CHP’li Türeli’den taşeron için kanun teklifi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, taşeron olarak çalışanların kadroya alınmasını öngören bir kanun teklifi hazırladı.

CHP’li Türeli’den taşeron için kanun teklifi

Türeli, hazırladığı Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığı’na sundu.
 
CHP’li Türeli, kanun teklifinin gerekçesinde, Anayasa’nın sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler bölümünün, yurttaşların çalışma ve sözleşme özgürlüğü, çalışma koşulları ve dinlenme hakkı, sendika kurma ve sendikal faaliyette bulunma hakkı, toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı ve ücrette adalet sağlanması konularında devlete sorumluluklar yüklediğini ifade etti.
 
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri başta olmak üzere, Türkiye tarafından üstlenilmiş olan yükümlülükler bulunduğuna dikkati çeken Türeli, “Ancak ne yazık ki bu yükümlülükler öngörüldüğü biçimiyle yerine getirilmemekte, çalışan kesimlerin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümünü hedefleyen yasal düzenlemeler eksik ve yetersiz kalmaktadır” dedi.
 
“KURALSIZLIK”

“AKP iktidarları döneminde çalışma ilişkilerinde kuralsızlık genel bir kural haline dönüşmüştür” diyen Türeli, şunları kaydetti:
 
“4857 sayılı İş Kanunu’nun 2. maddesi, ‘İşin gereği’, ‘işletmenin gereği’ ile ‘teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde’, asıl işin bir bölümünde taşeron çalıştırılmasına izin vermektedir. Bu koşulların tek tek değerlendirilebileceğini ve buna göre taşeron çalıştırılabileceğini öne sürenler olmakla birlikte, Alt İşverenlik Yönetmeliği ve yargı kararları bu üç koşulun birlikte varlığını şart koşmaktadır.
 
Taşeron sistemiyle amaçlanan, üretimde iş gücü maliyetlerinin düşürülerek ucuz emek üzerinden rekabet üstünlüğü sağlanmasıdır. Ne var ki çalışma ilişkilerini güvencesizleştiren taşeronluk, sendikasız ve toplu sözleşmesiz çalıştırmanın aracı haline getirilmiştir. Taşeron firmalar, daha az işçiyle daha çok iş yaptırarak yüksek oranlı kar elde etme yoluna gitmekte, işçiler, aynı işi yapan emsallerine göre daha düşük ücretle çalıştırılmakta, izin hakları kısıtlanmakta, tazminat haklarından mahrum bırakılmakta, güvencesiz bir ortamda sendikal örgütlenme haklarını da kullanamamaktadırlar.”
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın bazı konuşmalarında, “taşeron sisteminin modern kölelik” olduğunu söylediğini hatırlatan Türeli, kanun teklifinin gerekçesinde, “O halde yapılması gereken, çalışma yaşamını köleleştirmek için Taşeron Kanunu çıkararak, çalışanları köleliğe mahkum etmek değil sistemi ortadan kaldırarak, çalışma yaşamı alanında İş Kanunu’nu uygulamak ve uygulatmak olmalıdır. Bu kanun teklifi iletaşeron olarak çalışanların kadroya alınması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
 
DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“EK MADDE 43- Kamu kurum ve kuruluşları ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin en az yüzde ellisine sahip oldukları ortaklıkları ile il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile ilgili diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde hizmet alım suretiyle personel istihdam edilemez.
Diğer mevzuatın bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 2- 657 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 42-Kamu kurum ve kuruluşları ile bunların doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin en az yüzde ellisine sahip oldukları ortaklıklarıile il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerince 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre hizmet alınan işlerde bu kanunun kabul tarihinde fiili olarak çalışanlar ile 2013 yılı içerisinde 90 günden az olmamak kaydı ile çalışanlardan, 90 gün içerisinde çalıştıkları kuruma yazılı olarak başvuranlarSosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınarak, aynı kurumda ihdas edilecek işçi unvanlı sürekli işçi kadrolarına yeni bir toplu sözleşme imzalanıncaya kadaraynı ücret ve hakları devam etmek üzere atanırlar. Atama yapılan işçilere ilişkin bilgiler 90 gün içerisinde Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.
Çalışmakta iken bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce askerlik, doğum, ücretsiz izin gibi nedenlerle sözleşmeleri askıya alınanlar için birinci fıkrada belirtilen süreler 1 yılı aşmamak üzere başvuru tarihlerinden itibaren başlar.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Gençlik’ten uyuşturucuya karşı spor savaşı!
İzmir Uyuşturucu ile Mücadele Platformu, artan madde bağımlılığına karşı ...
Davutoğlu açıkladı: Katil zanlıları yakalandı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kobani eylemleri sırasında öldürülen Yasin Börü ...
CHP’de ‘Engin’in yardımcısı’ndan şok çıkış: Yönetim…
CHP Genel Merkezi parti yönetimlerinde görev alan kişilerin milletvekili ...
 
Erdoğan: Bu saray Recep Tayyip Erdoğan’ın değil!
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yönelik eleştirilere bir kez daha tepki gösteren ...
Şengül’den stat mesajları: Belediye ruhsat vermezse…
AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, Karşıyaka Stadyumu’nun yalıda ...
AK Partili Doğan’dan korkutan iddia: Lağım suları…
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, ...
 
Başbakanlıkta ‘sır’ zirve: Kimler katıldı bilinmiyor!
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin dün "Cemevleri ibadethanedir. Cemevlerine ...
Flaş! Başdanışman’dan Öcalan’a övgü yağmuru
Başbakanlık Başdanışmanı Etyen Mahçupyan, çözüm süreci, Alevi açılımı ...
Binali Yıldırım'dan 3 Aralık mesajı
AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım 3 Aralık Dünya Engelliler ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva