HABERLER>POLİTİKA
6 Şubat 2022 Pazar - 08:17

CHP’li Bakan ‘Sarıklı Amiral’ soruşturmasını hatırlattı: Zaman aşımına mı uğratılacak?

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın makam arabasıyla gittiği bir tarikat evinde, askeri üniforması üzerinde giydiği sarık ve cübbe ile fotoğrafları basına yansımasıyla ilgili soruşturma sürecini 4. kez Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sordu ve zaman aşımına dikkat çekti.

CHP’li Bakan ‘Sarıklı Amiral’ soruşturmasını hatırlattı: Zaman aşımına mı uğratılacak?

Geçen yıl mart ayında, Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın makam arabasıyla gittiği bir tarikat evinde, askeri üniforması üzerinde giydiği sarık ve cübbe ile fotoğrafları basına yansımış, olay kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Mehmet Sarı hakkında Millî Savunma Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nda soruşturma başlatıldı ve görevden alındı. Ancak Mehmet Sarı, 2021 Ağustos’unda Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları ile emekliye sevk edildi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Mehmet Sarı ile ilgili yürütülen soruşturmanın akıbetini ve detaylarını farklı tarihlerde üç kez Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a sordu. Ancak Murat Bakan, Akar’dan hiç yanıt alamadı. Murat Bakan, 4’üncü kez Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi ve soruşturmayla ilgili “zaman aşımına” dikkat çekti.

TSK’da cemaat tarikat yapılanmasında olan herkese emsal olacak!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili “TSK’nın disipliniyle bağdaşmayacak fotoğraf veren askere olumlu bakmadık, bakmayız. Bunun münferit bir hadise olduğu açıktır. Söz konusu fotoğraf yayınlandığında TSK idari bir soruşturmayı başlatmıştır ve sonuca bağlamıştır. Millî Savunma Bakanlığımız kendi üzerine düşeni mutlaka yapacaktır” ifadelerini hatırlatan Murat Bakan şu açıklamayı yaptı:

“Bir yıl içinde zaman aşımına uğrayacak, olayın sene-i devresinde hali hazırda disiplin soruşturmasıyla ilgili bir adım atılmamış olması, bir karar verilmemiş olması bizde zaman aşımına uğratılarak bu amirale bir disiplin cezası verilmeyecek mi endişesi uyandırıyor. Eğer böyle bir durum olursa, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde cemaat tarikat yapılanmasında olan herkese emsal olacak. Yarın sarıklı, cübbeli sakallı gördüğümüz ve hatta kışlaya da böyle girmeye çalışan Türk Silahlı Kuvvetleri personeline disiplin yönetmeliği açısından hiçbir işlem yapılmayacağı, zaman aşımına uğratılacağı, kayırılacağı, gözetileceği anlamına gelmektedir. Buna izin vermeyeceğiz. Mehmet Sarı ile ilgili üç tane soru önergesi verdik, cevaplanmadı, dördüncüsünü verdik. Kamuoyunun gündeminde tutmaya devam edeceğiz.”

Soruşturma zaman aşımına uğratılarak sarıklı amiralin cezasız kalması mı amaçlanmaktadır?
Murat Bakan, Hulusi Akar’a şu soruları yöneltti: YAŞ kararlarıyla emekliye sevk edilen Mehmet Sarı ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlanmış mıdır? Soruşturmanın akıbeti nedir? Mehmet Sarı ile ilgili bu olayın ortaya çıkmasının sene-i devriyesi gelmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri Yüksek Disiplin Kurulları Yönetmeliği’nin 25. Maddesine göre; “Silahlı Kuvvetlerden ayırma cezasını gerektiren durumun oluştuğunun disiplin amirleri tarafından tespit edilmesinden itibaren bir yıl ve her halde disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren beş yıl geçtikten sonra aynı sebeple yüksek disiplin kurulu tarafından ayırma cezası verilemez.” Mehmet Sarı hakkındaki disiplin soruşturmasının başladığı tarihten bugüne, Yüksek Disiplin Kurulu konuyu gündeme alarak neden karar vermemiştir? Olayın basına yansıdığı tarih itibarıyla, Yüksek Disiplin Kurulu Yönetmeliği’nin 25. Maddesi uyarınca zaman aşımına uğratılarak sarıklı amiralin cezasız kalması mı amaçlanmaktadır?

Dini tarikatlarla bağlantılı olduğu düşünülen personellerle ilgili yürütülen başka soruşturma var mı?
CHP’li Bakan, Akar’dan şu soruların da yanıtını istedi: Soruşturma tamamlanmadan emekliye sevk edilerek Mehmet Sarı’nın tüm haklarıyla emekli olması hakkındaki görüşünüz nedir? Mehmet Sarı hakkındaki soruşturmanın genişletildiğine dair basına yansıyan bazı haberler olmuştur. Bu kapsamda soruşturmaya dahil edilen başka Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları olmuş mudur? Detaylar nedir? Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görevli olup, dini tarikatlarla bağlantılı olduğu düşünülen personellerle ilgili yürütülen başka bir soruşturma var mıdır? Varsa, akıbeti nedir? Yoksa, gerekçesi nedir?

 
6 muhalefet partisi lideri bir araya geliyor
 
Düğünde ortalık savaş alanına döndü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
6 muhalefet partisi lideri bir araya geliyor
6 muhalefet partisinin genel başkanı 12 Şubat Cumartesi günü güçlendirilmiş ...
6 partinin bir araya geleceği tarih belli oldu
CHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, 6 siyasi partinin ...
CHP zirvesinde iktidara salvo… Salıcı'dan İzmir örgütüne 'rehavet' uyarısı
Cumhuriyet Halk Partisi Örgüt ve Örgüt Yönetimlerinden Sorumlu Genel Başkan ...
 
CHP'li Salıcı'dan Soyer'e ziyaret
İzmir’de bulunan CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Yüksel ...
Taşkın'dan hükümete İzmir eleştirisi: Cumhurbaşkanı istiyor, genel başkan kimliği engelliyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal yardımlar konusunda övgüyle bahseden ...
CHP İzmir'den 'rozet' şovu! Tek seferde 450 yeni üye…
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir'de düzenlenen 450 kişilik yeni üye kaydı ...
 
AK Partili Kaya: Seferihisar Soyer'den çektiğini hiç kimseden çekmedi!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, saha programları kapsamında Seferihisar'daydı.
Sındır’dan Bakan Pakdemirli’ye sert mesaj: Önce çiftçiye hakkını ver!
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin, tarımda dış ticaret fazlası ...
İnce'den 'anket' sorusuna çarpıcı yanıt: İzmir en umutlu olduğum kent!
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Memleket Partisi Genel Başkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva