HABERLER>POLİTİKA
11 Kasım 2013 Pazartesi - 12:46

CHP'den yeni askerlik önerisi: Bedelsiz bedelli

Ana muhalefet partisi, yeni bir ''Bedelli askerlik yasa teklifi" sundu. Meclis'e sunulan teklife göre, yıllık geliri 14 bin ve daha az olan gençler, bedel ödemeden askerlik yapmış sayılacak.

CHP den yeni askerlik önerisi: Bedelsiz bedelli

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve bedelli askerliği öngören kanun teklifi hakkında, parlamentoda basın toplantısı düzenledi.
 
Hamzaçebi, teklifin, yıllık geliri 14 bin lira ve daha az olanların bedel ödemeden; yıllık geliri 14 bin 1 lira ile 25 bin lira arasında olanların 7 bin 500 lira; yıllık geliri 25 bin 1 lira ve daha üstü olanların 15 bin lira ödeyerek, zorunlu askerlik hizmetini yapmış sayılacağını öngördüğünü bildirdi.
 
Akif Hamzaçebi, düzenlemeden 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle askerlik çağına gelen, henüz askerliğini yapmamış olan ve 28 yaşından gün alanların yararlanabileceğini ifade etti.
 
Hükümet'in çıkardığı kanunda yaş ve bedelin yüksekliği nedeniyle kanundan yararlanma oranının düşük olduğunu kaydeden Hamzaçebi, teklifleri ile yaşın daha makul seviyeye çekildiğini söyledi. Hamzaçebi, "Bunun, hem bedelli beklentisinde olan gençlerin beklentisini karşılayacak hem de TSK'nın asker kaynaklarının kurumamasına yol açacak bir yaş seviyesidir" diye konuştu.
 
Hükümet'in 30 Kasım 2011'de kabul ettiği 6252 sayılı kanunla, bedelli askerlik düzenlemesi yaptığını anımsatan Hamzaçebi, ancak düzenlemenin beklentileri karşılamadığını, büyük bir hayal kırıklığı ile sonuçlandığını savundu.
 
Hamzaçebi, düzenlemeyle, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 30 yaşından gün aldığı halde askerlik hizmetine başlamamış olanların, kanunun öngördüğü bedeli ödemeleri halinde temel askerlik hizmetini yapmış sayıldığını anımsattı.
 
Milli Savunma Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle 30 yaşından gün aldığı halde askerlik hizmetine başlamamış 470 bin kişi bulunduğunu belirten Hamzaçebi, kanunun getirdiği olanaktan yararlanmak için sadece 70 bin kişi başvurduğunu kaydetti. Hamzaçebi, 470 bin kişinin yüzde 15'inin bedelli askerlikten yararlandığına işaret etti.
 
Hamzaçebi, Hükümet'in kısa bir süre önce zorunlu askerlik süresini 12 aya indirdiğini anımsatarak "Hem bedelli askerlik kapsamından yararlanan kişi sayısının son derece az olması hem de zorunlu askerlikteki sürenin azaltılmasına yönelik düzenleme,  yeni bir bedelli askerlik düzenlemesi ihtiyacını ortaya çıkardı" dedi.
 
Türkiye'de 1987-2011 yılları arasında 4 kez bedelli askerlik düzenlemesi yapıldığına dikkati çeken Hamzaçebi, bunun temel nedeninin zorunlu askerlik süresinin uzunluğu olduğunu kaydetti.  Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Zorunlu askerlik süresinin uzunluğu, askerlik çağına gelen gençlerin askerliklerini ertelemelerine ve bedelli beklentilerine yok açmaktır. Türkiye'nin asıl yapması gereken, zorunlu askerlik süresinde kalıcı şekilde, topluma, askerlik çağındaki gençlere veya askerlik çağına gelecek gençlere güven verecek şekilde zorunlu askerlik süresini kısaltmaktır. 1927'de kabul edilen Askerlik Kanunu'nu, devletin ihtiyacı ile bireyin ihtiyaçları arasında yeni denge kuracak şekilde yeniden düzenlemek gerekir.
 
Zorunlu askerlik süresinin uzunluğunun yanında bugüne kadar 4 kez bedelli uygulaması da askerlik çağına gelen gençlerimizin, bedelli askerlik yönünde bir beklentiye girmelerine yol açmıştır. Bedelli askerlik düzenlemeleri, bir yandan birikimi eritmek gibi bir amacı
taşırken, öte yandan gelecekte yeniden bir bedelli askerlik düzenlemesi olabilir beklentisine yol açmıştır. Her iki nedeni bir arada değerlendirdiğimizde, 31 Aralık 2011 tarihi itirabiyle bedelli askerlik düzenlemesinin amaca neden ulaşmadığı ortaya çıkmaktır. CHP olarak bu durumu dikkate alarak yeni bir bedelli askerlik kanun teklifini, TBMM Başkanlığı'na bugün veriyoruz."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 12 Kasım 2013 Salı 09:44

CHP'den yeni askerlik önerisi: Bedelsiz bedelli CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM Başkanlığı'na sunduğu....??? BİZ CHP Üyeleri ve Delegeleri KADINLARIMIZ DAHİ EN AZ 3 YAZI İLE ÜÇ AY ASKERLİK YAPMALIDIR İÇ VE DIŞ DÜŞMANLARA (iç de karşı cinste KADINA ŞİDDET uygulayan kendini erkek zanneden erkek müsvettelerine karşı)KARŞI DİYORUZ CHP SÖZCÜSÜ VEKİL BASİT YOLDAN OY DEVŞİRMEK İÇİN (Masal anlatıyor)NE SÖYLÜYOR..CHP Delegesi CHP Vatandaş

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ali Talak: Dernek projemiz devrim yaratacak
CHP Çiğli Belediye Başkan aday adayı Ali Talak, Çiğli Trakyalılar Kültür ...
CHP'li Güler'den Erdoğan'a çok sert sözler
CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler Erdoğan’ı çok sert eleştirerek ...
Soylu hız kesmiyor: BALAT-DER’e ziyaret
Yerel seçimlere sayılı günler kala Aday Adayı bolluğunun yaşandığı Çiğli’de ...
 
AK Parti İzmir’de aday adaylarına eğitim zirvesi
AK Parti İzmir İl Teşkilatı 155 kişiye çeşitli konularda eğitim verdi.
Müezzinoğlu'dan ‘Selanik treni’ savunması
10 Kasım vesilesiyle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ...
Kulislerde şok Bülent Arınç iddiası!
Ankara kulislerinde Arınç'ın, yerel seçimler için yapılacak kabine değişikliğinde, ...
 
Erdoğan’ın tavsiyesi tutmadı, 3 çocuk için 6 yeni tedbir!
Başbakan Erdoğan'ın ''En az 3 çocuk'' tavsiyesi tutmadı. 2014'de 6 yeni tedbir geliyor.
AK Parti İl Başkanı Akay'dan 10 Kasım mesajı
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ...
AK Partili vekil Baydemir'i ayağıyla kenara itti!
Diyarbakır'daki 10 Kasım törenine Osman Baydemir katılmadı. Törende belediye ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva