HABERLER>EKONOMİ
29 Haziran 2011 Çarşamba - 10:01

Çeşmeli otelcilerin termal isyanı

2007 yılında çıkan fakat sadece termal sağlık hizmeti veren Balçova Termal Tesisleri ile Afyon’daki kür merkezlerinden alınan termal su vergisi tüm otellerden istenince Çeşme’li otelciler ayağa kalktı.

Çeşmeli otelcilerin termal isyanı

İZMİR -  Çeşme’deki oteller İzmir İl Özel İdaresi’nin Çeşme’de termal su kullanan ve bugüne kadar kullandığı suyun bedelini ödeyen otellerden, termal su kullanım bedeli olarak toplam cirolarından yüzde 1 pay istemesi turizmcilerden tepki topladı. Milliyet Ege yazarı Dilek Gappi konuyu ele alarak otelcilerin şikayetlerini köşesine taşıdı.
 
İşte o yazı…
 
Çeşme’ye termal eziyet
 
Seçim döneminde Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın İzmir’den adaylığı açıklandığında, işinin zor olduğunu düşünmüştüm. Bakanlığın, kent ve ilçelerde elle tutulur çalışması pek yoktu üstelik çözülemeyen, katmerlenmiş sorunlar vardı.
 
Çeşme’de yeni planlamalar bir türlü onaylanmıyor, turizmcilerin ecrimisil sorunu yılan hikayesine dönerken, bu kez gürültü genelgesiyle sıkıntı yaşanıyor, İzmir’in merkezine yapılacak mega müzeye yönelik de adım atılamıyordu.
Aslında şu ayracı da açmak gerekiyor. Bazı sorunlar Bakan Günay’ın iyi niyetine rağmen de çözülemedi.
Bakanlıklardaki ağır dönen bürokrasi çarklarında sonuç alınamıyordu.
Ancak siyaset öyle bir şey ki; elinde kamu gücü olduğu takdirde, tüm yapılamayanları vaade döndürmek mümkün. Seçim süreci; biriken sorunların üzerini vaatlerle örtmekle geçti.
 
* * *
 
Seçim bitti, sorunlar çözülmeye başlanıyor diye yazmak isterdim ama maalesef öyle değil...Üstelik akıl almaz bir taleple sorunlara bir yenisi eklendi.
İzmir İl Özel İdaresi, Çeşme’de termal su kullanan ve bugüne kadar kullandığı suyun bedelini ödeyen otellerden, termal su kullanım bedeli olarak toplam cirolarından yüzde 1 pay istiyor. İdare, 2007 yılında çıkan yönetmeliğe dayanarak, tesislerin toplam cirolarından yüzde 1’lik payı ödemelerini öngören bir yazı gönderdi. Bu talebe karşılık Çeşme’deki oteller mahkemeye başvurmaya başladı. Bu sorun çözülmediği takdirde, bazı oteller yaz sonunda kapatılmaya hazırlanıyor.
* * *
 
Bu uygulama bütünüyle termal sağlık hizmeti veren Balçova Termal Tesisleri ile Afyon’daki kür merkezlerinde uygulanıyordu. Ancak yönetmelik termal su kullanan tüm işletmeleri dahil edince, sıkıntı bu noktaya ulaştı.
İzmir İl Özel İdaresi’nin aklına da bu yönetmelik tam 2011 sezonunun başında geldi. Nihayet bekledikleri hareketliliğe kavuşan tesislere, 2007’yi de kapsayan faturalar gönderildi. Bu arada Çeşmeli turizmciler kullandıkları termal suyun bedelini zaten Çeştaş AŞ’ye ödemeye devam ediyorlar. Önceleri ‘Bir yanlışlık vardır’ diye düşündüklerini belirten Çeşmeli turizmciler tek tek mahkemeye başvururken, Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) termal su kullanan tüm oteller adına dava açmaya hazırlanıyor.
Şirketlerin cirolarından yüzde 1 pay istemek, tüm aktivitelerden elde ettikleri cirodan da pay almak anlamına geliyor. ÇEŞTOB Başkanı Veysi Öncel, kendi oteli Pırıl’ı işlettiği şirkete, restoran zinciri Ekmekiçi’nin de dahil olduğunu belirterek, “Şimdi Ekmekiçi’nin gelirinden de İl Özel İdaresi’ne pay vermem lazım, bu nasıl mantık” diye haklı olarak isyan ediyor.
 
* * *
 
Diğer turizmciler; az, çok termal su kullanan tüm otellerin yetkilileri ayağa kalkmış durumda. Bu talebin akibeti mahkemede belli olacak.
Evet söze gelince, mangalda kül kalmıyor. “Çeşme’yi dünya yıldızı yapacağız”, “Çeşme Türk turizminin gözbebeği...” ne isterseniz söyleniyor.
Ancak bürokrasi her sezon öncesi Çeşme’ye zarar vermenin bir yolunu buluyordu, bu sezon da başardı...
 
ILICA: TERMAL SU PARASI ÖDÜYORUZ
Ilıca Hotel SPA Wellness Resort Oteli Genel Müdürü Yakup Demir, önceleri yönetmelik yanlış anlaşılmıştır diye düşündüklerini söylüyor. Her ay elektrik faturası öder gibi, aylık 12 bin liraya varan termal su faturası ödediklerini söyleyen Demir, bu kez kendilerinden, 2007’den bu yana 480 bin lira istendiğini söyledi. Demir, her yapılan yanlışlığa dava açmaktan yorulduklarını belirtiyor, “Umarız bu yanlışı düzeltirler” diyor ama geçmiş tecrübelerden dolayı pek umudu da yok.
 
SHERATON’DAN 1 MİLYON TL İSTENDİ
Bu uygulamadan muzdarip olan otellerden olan Sheraton, İzmir İl Özel İdaresi’ni mahkemeye verdi. Sheraton Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Aküzüm, böyle bir mantığa inanamadıklarını belirterek, rehabilitasyon merkezlerinden istenen payın kendilerinden talep edilmesini kesinlikle kabul etmeyeceklerini, gerekirse sezon sonunda oteli kapatacaklarını söylüyor. Aküzüm isyanlarda: “Bu suyla iki termal havuzumuzu dolduruyoruz. Ancak şimdi benden yaptığımız düğünden de, düzenlediğimiz kongreden de pay istiyorlar.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
termal mevzuatı 29 Haziran 2011 Çarşamba 14:40

Gayri safi cirolardan %1 idare payı alınması yasa ve yönetmelik gereğidir. Yönetmelik çıktığından bu yana İZMİR HARİÇ Türkiye'deki tüm Özel İdareler tarafından uygulanmıştır ve Türkiye'de Termal su kullanan tüm tesisle bunu ödemişlerdir. İzmir Özel İdaresi bu Otellere bunu uygulamamakla iltimas geçmiş ve bazı bürokratlar hakkında soruşturma açılmıştır.

Yorumu oyla      14      6  
ATİLLA ÇELİKKESEN 29 Haziran 2011 Çarşamba 12:29

Bilindiği üzere 5302 sayılı yasa gereği ,İl Özel İdarelerinin mali iş ve işlemleri her yıl denetime tabidir.Bu kapsamda meclis üyelerinden oluşturulan DENETİM KOMİSYONU, İzmir İl Özel İdaresinin denetimini gerçekleştirerek,tespitlerini 15.3.2011 tarihli raporda belirtmiş olup,bu rapor izmirozelidare.gov.tr adresinde halen yayında bulunmaktadır. Belirtilen web sayfasının sol tarafında YAYINLARIMIZ ana başlığı altında yer alan Raporlar alt başlığı içinde 2010 YILI DENETİM KOMİSYONU RAPORU’nu bulabilirsiniz. Raporun 3.sayfasında (17.kritikte) habere konu edilen % 1 idare payları ile ilgili geniş kapsamlı tespitlerimize yer verilmiştir. Gerek bizim ve gerekse bir önceki denetim komisyonlarınca, İdaremiz uygulamalarının yasaya uygun olmadığı kanaatine varılmıştır. 5686 sayılı Yasada “Akışkanın doğrudan ve/veya dolaylı kullanıldığı tesislerin gayrisafi hâsılatının %1’i tutarında idare payı alınacağı” açıkça belirtilmiştir. Yasanın bu şekilde düzenlemesi doğru mudur, vicdani midir şüphesiz tartışılabilir. Ancak İzmir İl Özel İdaresi burada yasayı uygulamak durumundadır. İşletmecilerin konuyu meclise taşımaları ve yasal düzenleme yapılmasının sağlanması daha doğru olacaktır. Ayrıca,Denetim Komisyonumuzca düzenlenmiş raporun tamamının tarafınızdan değerlendirilmesi ve İzmir halkının İzmir İl Özel İdaresi çalışmaları hakkında bilgilendirilmesi uygun olacaktır kanaatindeyim. Saygılarımla, ATİLLA ÇELİKKESEN İL GENEL MECLİSİ ÜYESİ

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Neden bu programda İzmir yok?'
Kemo parti ile ülke gündemine gelen İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim ...
Kullanacağınız telefon dişinize yerleştirilebilir
Gelecekte mobil telefonlar yüzüğünüzde, dişinizde olabilir, belki vücudunuza, ...
İzmir’de 4 gemi bayramı
İzmir bugün 4 farklı gemi ile kente gelen 10 bin civarındaki turisti ağırlıyor.
 
'Sakız' projesi meyve vermeye başladı
İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ...
Partner ülke Avusturya fuar hazırlığında
80.İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ilk kez partner ülkesi olacak Avusturya ...
'Yunanistan'ın krizini fırsata çevirin'
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Haziran ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. ...
 
'Alaçatı butik otel çöplüğüne döndü'
Sakin bir Ege kasabası görünümünden ’trend tatil merkezi’ haline gelen ...
Limanın etkisi bilimsel olarak raporlaştırıldı
İzmir Ticaret Odası özelleştirme süreci sonuca ulaşmayan ve başta Kuzey ...
Çekirdek ailenin açlık sınırı 878 lira
Türk-İş, Haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 878 lira, ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva