HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2011 Salı - 11:29

'Sakız' projesi meyve vermeye başladı

İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Çeşme Yarımadasında Çelikleme Yöntemiyle Sakızlık Kurulması Projesi’nde sona gelindi.

 Sakız  projesi meyve vermeye başladı

FATİH YAPAR/Egedesonsöz Diğer bir adıyla Altın Damlayan Ağaçlar (Sakız) Projesi kapsamında Çeşme’de kurulan alanda eğitimler verilirken uygulamalar da yapıldı. Dünyada sadece Yunanistan’ın Sakız Adası ile Ülkemizin Çeşme Yarımadasına yetişen, ekonomik anlamda oldukça değerli olan damla sakızı üretiminin ülkemize yeniden kazandırılmasına katkıda bulunmak amacıyla “Çelikleme Yöntemiyle Sakızlık Kurulması Projesi başarıyla tamamlanmış oldu. Özellikle bilinçli üretim yapma konusunda örnek bir çalışma olan bu projenin katma değeri hakkında bilgi verildi. Konak Best Western Otel’de düzenlenen toplantıya Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, İZKA yetkilileri ve çok sayıda kişi katıldı.
 
BÜTÇE 83 BİN TL
Dekar başına 40 ağaçtan 3–4 bin liralık bir ekonomik gelirin elde edilebileceği ağacın Türkiye’ye kazandırılması amacı ile başlatılan önemli projede sona gelinirken bir yıl boyunca hangi çalışmaların gerçekleştirildiği ve gelinen sonuçların değerlendirildiği toplantıda konuşan Orman Bölge Müdürü Aydın, projenin çok başarılı bir şekilde tamamlandığını ifade etti. Bütçesi 83 bin 830 TL olan yüzde 75’i İZKA tarafından karşılanan proje kapsamında çiftçilere eğitimler verilirken uygulamada çıkan sorunların da yerinde tespit edildiğini belirtti. Aydın, “Orman teşkilatının yıllarca sadece odun olan ağaçlarla uğraştığını belirten Aydın, Defne, Sakız ve kekik gibi maddi değeri yüksek bitkilere de çok önem verdiğini vurguladı. Köylülerin bu tür bir proje getirmesi halinde gerekli desteği vereceklerini anlatan Aydın, “ Tam 25 yıllık meslek hayatımda orman teşkilatının orman yangınları ile mücadele, kadastro sorunları ve orman ürünleri ile ilgilendiğini gördüm. Bunların yanında artık yeni yapılanmaya ve dışa açılan projelere de destek vereceğiz” diye konuştu.
 
KÖYLÜ ORMANI KORUYOR
Yarımada Bölgesi’nin karşı tarafında yer alan Yunanistan’ın sakız yetiştiriciliğinden milyonlarca lira para kazandığını anlatan Aydın, bu tür bitki üretimleri yapın köylülerin ormanları korumak için ayrı bir gayret gösterdiğini de anlattı. Fıstıkçamı yetiştirenlerde bunun belirgin bir şekilde ortaya çıktığını da anlatan Aydın, “İnsanlarımız daha duyarlı ve özverili oluyorlar. Biz de onların projelerine sonuna kadar destek veriyoruz. Halka rağmen bir proje ve yönetim olamaz” dedi.
 
YANGIN UYARISI
Toplantıda orman yangınları ile ilgili bir de uyarı yapan Aydın, vatandaşlara bilinçli olmaları konusunda çağrıda bulundu. Aydın, “Şu günlerde nem oranları çok düşük. Rüzgarlar da çok sert esiyor. Çok tehlikeli bir süreçten geçiyoruz. Bölge sınırlarımızda yaşayan 5 milyon insana buradan çağrıda bulunuyorum. Lütfen daha dikkatli ve duyarlı olsunlar. Doğayı korumak ve ormanları yaşatmak hepimizin görevi” ifadelerini kullandı.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Partner ülke Avusturya fuar hazırlığında
80.İzmir Enternasyonal Fuarı’nın ilk kez partner ülkesi olacak Avusturya ...
'Yunanistan'ın krizini fırsata çevirin'
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Haziran ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. ...
'Alaçatı butik otel çöplüğüne döndü'
Sakin bir Ege kasabası görünümünden ’trend tatil merkezi’ haline gelen ...
 
Limanın etkisi bilimsel olarak raporlaştırıldı
İzmir Ticaret Odası özelleştirme süreci sonuca ulaşmayan ve başta Kuzey ...
Çekirdek ailenin açlık sınırı 878 lira
Türk-İş, Haziran ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 878 lira, ...
Marka tescilinde tek rakibimiz Fransa
Türkiye'nin marka tescili konusunda Avrupa'da ikinci sırada yer aldığı, ...
 
Tarımda ‘sınırsız’ üretime geçiliyor
Türkiye'de kan davalarına neden olan tarla sınırları, Tarım ve Köyişleri ...
'Destekleyin 100 bin işsiz iş bulsun'
Hazırgiyimciler, siparişlerin artmasıyla birlikte sektörlerinde işgücü ...
Asgari ücrete zam geliyor
Asgari ücrete temmuz ayında yüzde 5.1 zam yapılacak. Böylece 16 yaşından ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
157. yaş günü sürprizi körfezin ölü balıkları!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva